Topkapı Sarayı'nın Bölümleri ve Özellikleri

Orta Çağ’ın en kudretli imparatorluklarından biri olan Osmanlı’nın dört yüz yıl boyunca yönetim yeri olan Topkapı Sarayı Tarihi Yarımada’nın en güzel noktasında tüm boğazı ayakları altına alarak görenleri selamlıyor. İşte Topkapı Sarayı hakkında bilmeniz gerekenler...

29 Nisan 2024 4dk okuma

İstanbul uçak bileti ya da İstanbul otobüs bileti sahiplerinin şehri ziyaret ettiklerinde mutlaka görmeleri gereken görkemli Topkapı Sarayı hakkında merak ettiklerini bu içerikte bulabilir, hala biletini almadıysan Bilet Dükkanı ana sayfasını ziyaret ederek seyahatine başlayabilirsin!

Topkapı Sarayı Hakkında


Sarayın temelleri 15. yüzyılın başlarında Osmanlı Sultanı II. Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet) İstanbul’u fethetmesinden sonra atıldı. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra, Bizans İmparatorluğu’nun eski saraylarından biri olan Büyük Saray’ın yerine yeni bir saray inşa etmeye karar verdi. 

İnşaat çalışmaları 1459’da başladı ve sarayın birçok bölümü Fatih Sultan Mehmet’in hükümdarlığı döneminde tamamlandı.
Topkapı Sarayı, zamanla genişletilmiş ve farklı dönemlerde birçok ek yapı ve bölüm eklenmiştir. 

topkapi-muzesi.webp

Saray Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyılın ortalarına kadar resmi ikametgâhı olarak kullanıldı. Ancak Sultan Abdülmecid’in 1856’da Dolmabahçe Sarayı’na taşınmasının ardından, Topkapı Sarayı daha çok resmi törenler, devlet işleri ve özel ziyaretler için kullanılmaya devam etti.

Topkapı Sarayı Nerede?


Marmara Denizi’nin en güzel konumunda, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan Tarihi Yarımada üzerinde yer alan Topkapı Sarayı İstanbul’un Fatih ilçesine bağlıdır. Sarayburnu’nda, Cankurtaran Mahallesi’ne bağlı Topkapı Sarayı’na özel araçla gidilmesini tavsiye etmiyoruz. Topkapı Sarayı güzergahında trafik ve civarda otopark sorunu yaşanabiliyor.

Toplu taşımayla gelmek isteyenler vapurla Eminönü’ne gelip buradan T1 tramvaya binerek ulaşım sağlayabilirler. Metrobüs ve M1A Yenikapı – Atatürk Havalimanı metrosu ile Cevizlibağ’da inip buradan yine T1 tramvaya aktarma yapılabilir.

En güzel Tarihi Yarımada otelleri için rezervasyon yapabilirsin.

topkapi-muzesi-bolumleri.webp

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2024


Topkapı Sarayı giriş ücretleri hakkında en merak edilen sorulardan biri de Topkapı Sarayı’na Müze Kart ile girilip girilemeyeceğidir. Normalde Müze Kart sahibi T.C. vatandaşları saray ve ören yerlerine ücretsiz girebiliyor. Ancak Müze Kart için bazı istisnalar var ve Topkapı Sarayı da bunlardan biri. Topkapı Sarayı ana bölüme Müze Kart sahipleri ücretsiz girebilirler, ancak Harem ve Aya İrini bölümlerine girmek için diğer ziyaretçiler gibi bilet satın almak gerekiyor. 2024 yılı itibariyle;

Topkapı Sarayı Kombine Bilet (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem) Giriş Ücretleri

  • Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 250 TL
  • Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 1500 TL
  • İndirimli Bilet Fiyatı: 75 TL


Harem Bölümü Giriş Ücretleri

  • Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 100 TL
  • Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 500 TL
  • İndirimli Bilet Fiyatı: 50 TL


Aya İrini Bölümü Giriş Ücretleri

  • Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 90 TL
  • Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 500 TL
  • İndirimli Bilet Fiyatı: 40 TL


Yerli/yabancı 0-6 yaş arası bütün ziyaretçiler için saray ücretsizdir.

Öğrenci kimlik belgesini ibraz eden 07-25 yaş arasındaki öğrencilere indirimli bilet hizmeti sunulmaktadır.

Topkapı Sarayı, 18 yaşından küçük T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları için ücretsizdir. 18-25 yaş (25 yaş dahil) arası T.C. ve K.K.T.C. vatandaşı öğrenciler için Topkapı Sarayı’nda indirimli bilet geçerlidir. Yabancı öğrenciler, indirimli biletin 2 katı ücretle giriş yapabilir.

Dolmabahçe Sarayı’yla alınacak Topkapı Sarayı Kombine Biletleri 1 ay boyunca geçerlidir ve bir mekan bir kere ziyaret edilebilir.

Topkapı Sarayı Hangi Günler Açık?


Salı günleri dışında haftanın her günü açık olan Topkapı Sarayı’nın gişe açılış saatleri 09:00 – 17:30’dur. Her sene 1 Ocak Yılbaşı, Ramazan ve Kurban Bayramları’nın birinci gününde saray ziyarete kapalı. Bunun dışında tüm resmi tatil ve bayramlarda Topkapı Sarayı ziyaretçilere açıktır.

Topkapı Sarayı Bölümleri


Avlular etrafına yapılan Topkapı Sarayı oldukça büyük bir kompleks. Alçak binaların birbirine geçitlerle bağlandığı saray teşkilat bakımından dört ayrı bölüme ayrılıyor. Hizmet ve koruma alanı (Birun), idari merkez (Divan-ı Hümayun), eğitim alanı (Enderun) ve padişahların özel yaşam alanı (Harem). Detaylarıyla Topkapı Sarayı bölümleri:

  • İç Avlu (Alay Meydanı): Topkapı Sarayı’nın giriş kapısı olan Bab-ı Hümayun’dan geçtikten sonra, ziyaretçiler İç Avlu’ya ulaşırlar. Sarayın ana meydanı olan avlu önemli binalarla çevrili.
  • Enderun Avlusu: İç Avlu’nun kuzeyinde yer alan Enderun Avlusu, sarayın eğitim ve yönetim merkeziydi. Enderun Mektebi ve diğer eğitim kurumları bu avlunun çevresinde bulunurdu.

topkapi-sarayi-ozellikleri.webp

  • Hazine-i Hümayun (Kutsal Hazineler Bölümü): Sarayın en değerli hazinelerinin sergilendiği bu bölüm mücevherler, el yazmaları, kılıçlar ve diğer kıymetli eşyalarla dolu.
  • Harem Bölümü: Harem padişahın ailesinin yaşadığı özel bir bölümdür. Birçok oda, salon ve avludan oluşan bu alan, ziyaretçilere Osmanlı sarayının özel yaşamına dair bir bakış sunuyor.
  • Divan-ı Hümayun: Sarayın idari merkezi olan Divan-ı Hümayun, padişahın danışma ve karar alma meclisiydi. Burada devlet işleri ve adalet konuları görüşülürdü.
  • Has Bahçe ve Saray Dışı Alanlar: Sarayın arkasında yer alan Has Bahçe, özel dinlenme ve eğlence alanlarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca sarayın dışında bulunan çeşmeler, kütüphaneler ve diğer yapılar da saray kompleksinin bir parçasıdır.


Topkapı Sarayı Biletleri Nereden Alınır?


Türkiye Cumhuriyeti Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı saraylara bilet almak için resmi web sitesi kullanılsa da Topkapı Sarayı için istisna olduğunu hatırlatalım. Topkapı Sarayı biletleri yalnızca sarayın bilet satış gişesi bölümünden alınabiliyor.

29 Nisan 2024 4dk okuma

YORUMLAR

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
231 Yazı

Benzer Yazılar