
Pegasus Hava Yolları, ilk olarak Aer Lingus, Net Holding ve Silkar Yatırım’ın ortaklaşa girişimleriyle İstanbul merkezli olarak 1990 yılında kurulur. 1994’e gelindiğinde ise Çukurova Holding bünyesindeki Yapı Kredi Bankası tarafından satın alınır. 2005 yılında ise Yapı Kredi Bankası, kendine ait olan tüm hisseleri Esas Holding’e satar. Ki Esas Holding, Şevket Sabancı ve ailesine aittir. Böylelikle Sabancı Ailesi bünyesine dahil olan Pegasus, aynı yılın Aralık ayında Türkiye’deki dördüncü tarifeli hava yolu olur.
“Sen Yeter Ki Uçmak İste” mottosuyla hizmet veren Pegasus’un filosundaki uçaklarının ana merkezi İstanbul Sahiba Gökçen Havalimanı’dır. Öte yandan İzmir Adnan Menderes ile Antalya Havalimanı’nda da aktarma merkezleri bulunmaktadır. Uygun fiyatları ve zengin uçuş ağı ile gerek yurt içi uçuşlar gerekse yurt dışı uçuşlarda sıklıkla tercih edilen Pegasus Hava Yolları’nın uçak biletini siz de www.biletdukkani.com sitesi üzerinden ya da mobil uygulamamızdan yapabilirsiniz.
Dış hatlarda 84, iç hatlarda ise 36 uçuş noktası bulunan Pegasus, yurt dışında genellikle flypgs olan kısaltılmış ismiyle tanınmaktadır. 120 noktaya uygun fiyata satın alınan biletle uçma ayrıcalığı yaşayan yolcuların geribildirimleri oldukça olumludur.
Bilet fiyatının oldukça uygun olduğu Pegasus flypgs, müşteri memnuniyeti açısından bilet iptali ya da değişikliği gibi işlemler için de hızlıca çözümler sunmaktadır. Yıl boyunca pek çok farklı avantaj ve kampanyalarla adını sık sık duyuran Pegasus’un filosunda 75’in üzerinde uçak bulunmaktadır. Buna karşın hızla büyüyen hava yolu şirketi, sürekli yeni alımlar yaparak filosunu daimi olarak genişletmektedir. Bu çalışmaları sayesinde de Avrupa’nın en hızlı büyüyen hava yolu şirketlerinden biri olarak tanınmaktadır.
2012 yılına gelindiğinde ise da Airbus adlı firmayla anlaşma imzalayan Pegasus Hava Yolları, Airbus’tan 25’i opsiyonlu olmak üzere 100 adet uçak siparişi verir. 2012 yılı verilerine göre, teslim tutarı ortalama 12 milyar Amerikan doları olan bu sipariş; Türk Sivil Havacılık tarihinde tek seferde verilen en büyük sipariştir. Ayrıca Pegasus, hisselerinin yüzde 34,5'lik kısmını da halka arz etmiş, 26 Nisan 2013’te Borsa İstanbul’da “PGSUS” kodu ile işlem görmeye başlamıştır. Böylelikle Pegasus Hava Yolları, Türkiye’de borsaya kote olan ilk özel hava yolu şirketi olmuştur. Ayrıca gizlilik politikası sayesinde, borsada güvenilir işlem yapmanızı da sağlamaktadır.
Pegasus Filosunda Hangi Uçaklar Var?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Pegasus, yerli hava yolları arasındaki en genç filolardan birine sahiptir. 31 Ocak 2019 tarih itibarıyla 38 adedi Boeing 737-800, 12 adedi Airbus A320ceo, 31’i Airbus A320neo ve 6’sı da Airbus A321neo’dan oluşan Pegasus filosundaki uçakların yaş ortalamaları ise 5,3’tür.
Pegasus Check-In İşlemleri Nasıl Yapılır?
Satın aldığınız Pegasus bilet check-in işlemlerinizi sitemizden veya mobil uygulamamız üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken en önemli konu, uçuşunuzdan 72 saat önce başlayan check-in işlemleri zamanınızı, uçuşunuza bir saat kalaya kadar yaptırmanız gerektiğidir. İsim, soyisim ve PNR numaranız ile kolaylıkla girişinizi sağlayabileceğiniz check-in işlemleri sayfamızda birkaç saniye içerisinde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Ancak online check-in yaptırmış olsanız dahi uçuşunuzdan 10 dakika önce biniş kapısında bulunmanız gerekmektedir.
Pegasus’un Bagaj Hakkı Kaç Kilodur?
Pegasus Hava Yolları yönetmeliğine göre yolcular, bagajlarını uçuştan en geç 120 dakika (2 saat) öncesine kadar teslim etmelidir. Ancak bagajınız yok ise direkt olarak biniş kartınız ile uçağa binebilirsiniz. Pegasus’un yolcularına tanıdığı el bagaj hakkı 1 adet ile sınırlıdır. Bu el bagajının da 20cm x 40cm x 55cm ebatlarında ve en fazla 8 kilogram ağırlığında olması gerekmektedir. Şirketin sunduğu bagaj limitlerinin üstüne çıkmak isteyen yolcular için iç hatlarda için Eko Paket ismindeki avantajlı bagaj hakkı 15 kilogramdır. Öte yandan yine iç hatlar için bu ağırlıklar Avantaj Paket’te 20 kilogram ve Ekstra Paket içinse 25 kilogramdır. Pegasus’un dış hatlarda da bagaj paketleri bulunur. Bunlardan Eko Paket 15 kilogram ağırlığı, Avantaj Paket’i 20 kilogramı, Ekstra Paket’i ise 25 kilogram ağırlığı kapsamaktadır.
Pegasus Uçak Bileti İptali Nasıl Yapılır?
Bilet Dükkanı mobil uygulaması ya da internet sitemiz üzerinden uçak bileti iptalinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Öte yandan bilet tarih değişimi ve online chek in işlemlerimizde de hızlıca geribildirim alabilirsiniz.
Pegasus’un Koltuk Seçimi Ücretli mi?
Bilet fiyatlarını en makul seviyede tutmaya çalışan Pegasus’ta opsiyonlu bilet rezervasyonları için koltuk seçimine izin verilmemektedir. Öte yandan koltuk seçimleri yalnızca bileti satın alma anında ya da sonrasında yapılabilmektedir. Diğer zamanlarda yapılmak istenen koltuk seçimlerinden ise ekstra ücret talep edilmektedir.
Pegasus Diz Mesafesi Ne Kadar?
Pegasus’un uçaklarında bulunan koltukların diz mesafeleri, koltuğun yer aldığı bölüme göre değişkenlik göstermektedir. Pencere ya da koridor tarafındaki koltuklar ile ön koltuklar ekstra diz mesafesine sahiptir. Hem bu fazladan diz mesafesine sahip koltuklar için hem de birden fazla bilet alımlarında birlikte oturma isteği için şirket ekstra ücret talep etmektedir.
Pegasus Yiyecek, İçecek ve İkramları Ücretli mi?
Pegasus Hava Yolları, yurt dışı ya da yurt içi uçuşlarında yemek servisi yapmamaktadır. Ancak dilerseniz, uçuşunuzdan 24 saat öncesine kadar, ekstra ücret ödeyip online olarak uçuşunuza yemek ekletebilirsiniz. Öte yandan belirtelim ki Pegasus uçuşlarında ana yemek servisi bulunmamaktadır, yalnızca atıştırmalık yiyecekler satın alabilirsiniz.
Pegasus Uçuşlarının Zamanlaması Nasıl?
Yılların verdiği tecrübeye dayanarak hızla büyüyen ve büyürken de kalitesinden ödün vermeyen Pegasus Hava Yolları, kalkış politikalarına oldukça önem vermektedir. Bu nedenle her ay, siteleri üzerinden aylık kalkış performansını paylaşmaktadır. Hedefleri, uçuş saatlerindeki hassasiyeti konusunda Türkiye’nin 1 numaralı hava yolu şirketi olmaktır.
Pegasus Cargo Nedir?
Pegasus Cargo, 2010 yılında faaliyete geçen, Pegasus Hava Yolları’nın kargo taşımacılığı yapılanmasıdır. 1 Nisan 2010 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren Pegasus Kargo, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği olan International Air Transport Association (IATA) ve Cargo Account Settlement System (CASS) üyesidir.