Burgazada’da Gezilecek Yerler

İstanbul’un Prens Adaları olarak bilinen adalardan üçüncü en büyük olanıdır. İsmi Burgaz Adası ya da Antigoni olarak da bilinir. Oldukça yuvarlak bir yapısı bulunan Burgazada’da gezilecek yerler de bir hayli fazladır. 

12 Mayıs 2023 6dk okuma

İstanbul’un Prens Adaları olarak bilinen adalardan üçüncü en büyük olanıdır. İsmi Burgaz Adası ya da Antigoni olarak da bilinir. Oldukça yuvarlak bir yapısı bulunan Burgazada’da gezilecek yerler de bir hayli fazladır. Ayrıca manzarasıyla öne çıkan Burgazada, tıpkı Cunda Adası gibi adaya özgü meze ve deniz ürünü ağırlıklı yemekleriyle meşhur bir mutfağa sahiptir. Bu sebeple Burgazada restoran listesi bir hayli kabarık ve zengin menülere sahiptir. 

burgazadada-gezilecek-yerler.webp

Bilhassa ilkbahar ve yaz aylarında tercih edilen gezi noktalarından biri olan Burgazada, sakin atmosferi, Marmara Denizi’ne açılan sahilleri ve İstanbul’a yakın oluşuyla yıl içerisinde yüz binlerce turisti ağırlar.

Burgazada gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Özellikle İstanbul’da yaşayan ve hafta sonu tatili yapmak isteyenlerin en sık tercih ettiği tatil noktalarından biri olarak bilinir. Deniz, kum ve güneş tatiline elverişli olmasının yanı sıra bir o kadar da tarihi değere ve gezilip görülecek yere sahip olan Burgazada, yılın hemen her dönemi yerli ve yabancı turisti ağırlar. Yine de turist popülasyonunun ağırlıklı olduğu zamanlar hiç kuşkusuz ki biraz önce de bahsettiğimiz üzere ilkbahar ve yaz mevsimleridir.

Bilet Dükkanı olarak ‘Burgazada'da Gezilecek Yerler’ başlıklı yazımızı hazırlarken, Burgazada plajları ve Burgazada restoranlarını özellikle listeledik. Pek tabii Burgazada’nın en meşhur noktaları olan Aya Yani Kilisesi ile Sait Faik Müzesi’ni de Burgazada’da gezilecek yerler listesine ekledik. İşte Burgazada’da gezilecek yerler listesi…

burgazada.webp

Burgazada'da Nereye Gidilir?

Sait Faik Müzesi

Size Burgazada’da gezilecek yerler listesinin ilk başında Sait Faik Müzesi olduğunu söylemiştik. Türk edebiyatının ölümsüz kalemlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın uzun yıllar boyunca yaşadığı bu ev, kendisinin vefatı ardından müzeye çevrilmiştir. Sait Faik Müzesi, Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Sait Faik Abasıyanık’a dair sayısız kişisel eşyayı barındırır. Müzede en çok dikkat çeken detay ise yazarın kütüphanesidir. Girişin ücretli olduğu Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ne giriş ücretlidir. 

Aya Yani Kilisesi

Burgazada’da gezilecek yerler listesinin en üst sıralarında bulunan Aya Yani Kilisesi, adadaki inanç turizminin en önemli noktasıdır. Hagios Ioannis Prodromos, yani Yahya Peygamber Kilisesi olarak da bilinen ibadethane, Rum Ortodoks cemaatine aittir. Burgazada’da oldukça göz alıcı manzaraya sahip noktalardan biri olan kilise, ilk olarak 11’inci yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzdeki mimarisi ise 1899 yılına aittir. Burgazada’da nereye gidilir, Burgazada’da gezilecek yerler nerelerdir gibi sorulara ilk olarak verilen cevaplar arasındadır. 

Bugazada Camii

Burgazada; yüzyıllardır Hristiyan Rum, Ermeni ve Müslüman cemaatlerin bir arada barış içerisinde yaşadığı kozmopolit bir yapıdadır. Dolayısıyla adada hem kilise hem de cami bulunur. Adanın ismini taşıyan Burgazada Camii, 1953 yılında, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin 500. yılı anısına inşa edilmiştir. Adanın en ikonik noktalarından biri olan ibadethane, Burgazada'da gezilecek yerler listesinin üst sıralarındadır. 

Bayraktepe

Esasında bir seyir terası olan Bayraktepe, göz alıcı bir manzaraya sahiptir. Bu sebepledir ki Burgazada'da gezilecek yerler listesinin en önemli gezi noktalarından biridir. Hem Marmara Denizi’ne hem de Prens Adaları’na hakim manzarasıyla, bu adaya gelen herkesin mutlaka uğraması gereken noktalardan biridir. 170 metre yüksekte bulunan Bayraktepe, Hristo Manastırı’na yakın olması dolayısıyla da fazlaca ziyaretçi alır. Öte yandan, Burgazada’nın siluetini oluşturan yerlerden biri olan Bayraktepe, adayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en sık fotoğraf çektiği yer olarak da bilinir. Zira Burgazada manzara fotoğrafları, ekseriyetle Bayraktepe’den çekilir. 

Aya Yorgi Karibi Manastırı

Burgazada'da gezilecek tarihi yerler listesinde yer alan Aziz Yorgi Karibi (Garibi) Manastırı, adanın kuzey sahiline oldukça yakın bir noktada yer alır. İlk olarak 17’nci yüzyılda inşa edilen manastır, günümüzdeki mimarisine 1897 yılında ulaşmıştır. Oldukça kaliteli bir işçiliğe sahip olan manastırın mimarisi, tarihseverler tarafından büyük ilgi görür.

burgazadada-nereler-gezilir.webp

Burgazada Plajları

Burgazada, doğal güzellikleri ve İstanbullular için paha oldukça yakın olması sebebiyle hafta sonu tatillerinin ilk adreslerinden biri olarak bilinir. Deniz, kum ve güneş tatili yapmak isteyenler için pek çok farklı plaj alternatifi de bulunan adanın en güzel ve öne çıkan plajlarını listeledik. İşte Burgazada Plajları…

Burgazada Halk Plajı: Sait Faik Müzesi ya da Aya Yani Kilisesi gibi tarihi yapıları gezmekten ziyade Burgazada plajlarında vakit geçirmek isteyenler için hazırladığımız listemizin ilk sırasında Burgazada Halk Plajı var. Halk plajı olduğu için ücretsiz olan plaj, yaz aylarında tatilcilerin ilk tercihlerindendir. 

Düşler Sahili: Kınalıada manzarasıyla Burgazada plajları arasında ayrı bir yere sahip olan bu sahil, masmavi Marmara Denizi’nin ihtişamlı gün batımlarıyla meşhurdur. 

Kalpazankaya Sahili: Burgazada İskelesi’ne yalnızca yarım saatlik yürüme mesafesinde bulunan Kalpazankaya Sahili, en iyi Burgazada restoranlarına da oldukça yakın konumuyla sıkça tercih edilir. 

Madam Martha Koyu: İskeleye 2 kilometre mesafede bulunan ve gerek Burgazada gezilecek yerler gerekse de Burgazada plajları listesinin en önemli ögesidir. Oldukça geniş bir plaja sahip olan koy, tertemiz denizi ve taşlık sahiliyle bilinir.  

Süt Koyu: Kalabalıktan uzakta denize girmek isteyenler için Burgazada plajları listesinde tercih edilmesi gereken yerdir. Genellikle ada sakinlerinin tercih ettiği koy olmasıyla da Burgazada kültürünü yansıtan yerlerdendir.

Burgazada Restoranları

Burgazada'da gezilecek yerler listesi ve Burgazada’daki plajlar listelerimizi paylaştığımıza göre artık Burgazada restoranlarından bahsedebiliriz. Birbirinden güzel ve adaya özgü yemekleriyle müşterilerine hizmet veren Burgazada restoranları, Cunda Adası başta olmak üzere pek çok Türkiye’deki adanın kendine özgü yöresel yemek kültürü olan meze ile balıklardan menülerini oluşturur. İşte Burgazada restoranları dendiğinde öne çıkan yerler…

Barbayanni Restoran

Burgazada restoranları yazında karşılaşılan ilk mekandır. Murat Kızılkula Mahallesi’nde bulunur. Yaz sezonunda yer bulmanın zor olduğu restoran, balık çeşitlerinin yanı sıra mezeleriyle öne çıkar. Özellikle de kalamarı tavsiye listesinde üst sıralara oynar.

burgazadada-nerede-gezilir.webp

Defne Yaprağı Restoran

Ada kültüründeki lezzetlerin en güzellerini menüsünde barındıran bir diğer restorandır. Burgazada restoranları listesinde mutlaka yer alan Defne Yaprağı Restoran, karidesiyle meşhurdur. Yalı Caddesi üzerindeki restoran, Burgazada’nın göz alıcı manzarasına sahip noktalardan biridir. 

Antigoni Restoran

Türk ve Rum mutfaklarının bir aradaki harmonisi Burgazada’da nerededir diye sorsalar kesinlikle Antigoni Restoran cevabı verilir. Rum mezeleri ve balık çeşitleriyle meşhurdur. Yalı Caddesi üzerinde bulunur. 

Yasemin Restoran

Gezinti Yolu Caddesi üzerinde konumlanan ve Burgazada restoranları listesinde üst sıralardadır. Sahilde, dışarıda oturmaktan ziyade kapalı ve manzaralı bir noktada enfes bir öğle ya da akşam yemeği yemek isteyenler için oldukça idealdir. Balık başta olmak üzere deniz ürünleri ve mezeleriyle meşhurdur. Girit ezmesi ve ahtapotu ise en sevilen yemekleridir.

Burgazada Sahil Ayvalık Cunda Mutfağı

Burgazada restoranları arasında özel bir yere sahip lan Burgazada Sahil Ayvalık Cunda Mutfağı, deniz ürünleriyle meşhurdur. Güveçte ahtapotu ise en sevilen ürünleri arasında bulunur. Yalı Caddesi üzerinde konumlanır. 

Yazımız boyunca Burgazada’da nerede gezilir, Burgazada plajları nelerdir ve öne çıkan Burgazada restoranları hangileridir sorularına cevap vermeye çalıştık. Şimdiden harika bir Burgazada seyahati dileriz.

12 Mayıs 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
216 Yazı

Benzer Yazılar