Havaalanına Ne Zaman Gitmelisiniz? Geç Kalmamanız İçin İpuçları
Uçakla yapılan seyahatler her zaman için yolcuya büyük konfor sağlar. Kişiye büyük zaman kazandıran uçakla seyahat etmenin püf noktalarından biri de havaalanına ne zaman gidilmesi gerektiğini bilmekten geçiyor! İşte havalimanına geç kalmamanız için ipuçları...
Peki seyahatlerin belki de en heyecan verici başlangıcı olan havaalanına ne zaman gitmeli? Siz Bilet Dükkanı okurları için bu yazıda, bilinmesi gereken her şeyi adım adım anlattık.
Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarında her zaman olduğu gibi Bilet Dükkanı yanında! En uygun fiyatlı yurt içi ve yurt dışı uçuş rotaları kaçıramayacağın fırsatlarla Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor. Belirlediğin tarih ve rota için, farklı hava yolu firmalarına ait uçuş seferlerinin saat ve fiyatlarını aynı sayfa üzerinde karşılaştırabilir; bütçe ve beklentilerine en uygun sefer için uçak biletini güvenli bir şekilde satın alabilirsin. O halde başlayalım!
Havalimanına Geç Kalmamak İçin 10 İpucu
Seyahate çıkmak heyecan verici bir deneyim olabilir, ancak havaalanına geç kalmak gibi bir sıkıntı bu deneyimi gölgeleyebilir. Dış hat uçuşun için uçağın kalkış saatinden en az 2 saat önce, iç hat uçuşun için ise en az 1 saat önce havalimanında olmalısın. İşte seyahatinin başlamasını rahatlatmak ve sorunsuz bir şekilde havaalanına varmak için 10 ipucu:
1. Erken Hazırlık Yapın
Seyahat günü için gerekli hazırlıkları önceden yapın. Biletlerinizi, pasaportunuzu ve diğer belgelerinizi kontrol edin. Bagajınızı hazırlayın ve seyahatte yanınızda taşıyacağınız cüzdan ve kulaklık gibi aksesuarlarınızı hazır hale getirin.
2. Uygun Ulaşımı Seçin
Havaalanına gitmek için uygun bir ulaşım seçeneği belirleyin. Toplu taşıma, taksi ya da özel araç gibi seçenekler arasından size en uygun olanı tercih edin. Trafik durumunu göz önünde bulundurarak zamanınızı ayarlayın.
Özel araç konforunda evden havaalanına gitmek Bilet Dükkanı ile artık çok kolay! Yıl boyu sağladığımız avantaj ve indirimli fiyatlarla araç kiralama ya da transfer araç seçeneklerine web sitemizden göz atabilirsiniz.
3. Havaalanı Kurallarını Bilin
Havaalanına giderken bagajınızda ya da üzerinizde bulunduramayacağınız eşyaları önceden araştırın. Sıvıların taşınmasıyla ilgili kuralları ve güvenlik kontrollerini bilin. Örneğin, kabin bagajıyla seyahat ediyorsanız ve valizinizde 100 ml’yi aşan sıvılar varsa güvenlik bandından geçerken bunlar tespit edilerek valizinizden çıkarılması istenecek, bu da size vakit kaybettirecektir.
Havaalanına gider gitmez, bilet basma, dış hat uçuşları için yurtdışı çıkış pulu alma ve uçak altı bagaj verdikten sonra mümkün olabildiğince erken şekilde güvenlik kontrol noktasından geçmeye özen gösterin, uçağa kadar geçireceğiniz vakti bu alandan sonra rahatça geçirebilirsiniz.
4. Yol Durumunu Takip Edin
Seyahat günü trafik durumunu ve hava koşullarını gözlemleyin. Eğer trafikte yoğunluk varsa ya da havaalanına giden yolda bir kaza meydana geldiyse alternatif bir rota belirleyin.
5. Zaman Pusulası Oluşturun
Havaalanına varış saatinizi belirleyin ve bu saatten en az bir saat önce havaalanında olmayı hedefleyin. Bu giriş işlemleri, güvenlik kontrolü ve bekleme süresi için yeterli zaman sağlayacaktır.
Uçak altı bagaj vermek isteyen yolcular için; özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uzun bagaj verme kuyrukları olabiliyor, havalimanına çok daha önceden gitmenizi tavsiye ederiz.
6. Önceden Check-in Yapın
Uçuşa 1 hafta ya da 1 gün önce açılan Online check-in’i mutlaka yapın. Önceden check-in yapmak havaalanına vardığınızda zaman kazanmanıza yardımcı olur ve kuyruklarda beklemeyi önler.
7. Acil Durum Planı Yapın
Beklenmedik bir durumda ne yapacağınızı önceden belirleyin. Eğer beklenmedik bir aksilik olursa havaalanına ulaşamayacağınızı tahmin ediyorsanız, hava yolu şirketinizi ya da seyahat acentenizi bilgilendirin. Bileti alırken daha pahalı fiyata sunulan konsepti satın alarak uçuş sigortasından alabilir ve uçak kaçırma durumunda para kaybetmeme gibi avantajlardan faydalanmış olursunuz.
8. Havaalanı Otoparkı İçin Rezervasyon Yapın
Havaalanına vardığınızda park yeri bulma stresinden kaçınmak için önceden park yerini rezerve edin ya da alternatif ulaşım seçeneklerini gözden geçirin. İstanbul araç kiralama ve İstanbul transfer araç hizmetleri Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor.
9. Geri Sayım Yapın
Seyahat gününden birkaç gün önce bir geri sayım başlatın. Seyahatinize kalan zamanı düzenleyin ve son hazırlıklarınızı yapın.
10. Esnek Olun
Her şeyin planlandığı gibi gitmeyebileceğini kabul edin ve esnek olun. Beklenmedik durumlarla başa çıkmak için sakin olun ve alternatif çözümler bulmaya hazır olun.
Yolcu Uçağa Kaç Dakika Kala Alınmaz?
Havaalanında işi son dakikaya bırakmamak en iyisi, ama bir aksilik olur da en son ne zaman uçağa binebilirim diye merak ediyorsanız, yolcuların uçağın kalkış saatinden en geç 20 dakika önce kapıda bulunması gereklidir. Yolcuların uçağa alımı (boarding) bittikten sonra, istisnalar dışında uçağa binişe izin verilmemektedir. Boarding uçağın kalkış saatinden yaklaşık yarım saat – 50 dakika önce başlar.
Check-In Yapınca Kaç Dakika Önce Havalimanı'nda Olmalıyız?
Önceden online check in yaptıysanız ama uçak altına verecek bagajınız varsa yine de iç hat uçuşunuza 1.5 saat, dış hat uçuşunuza ise 2.5 saat kala mutlaka havaalanında olmanızı tavsiye ederiz. Eğer uçak altı bagajınız yoksa ve yalnızca kabin bagajınızla seyahat ediyorsanız, bilet basım ve bagaj verme birimine uğramadan online biletinizle direkt güvenlik bandına gidebilirsiniz.
Güvenlik bandında uzun kuyruklar olabilmektedir. İç hat uçuş için uçak kalkışından 1 saat önce, dış hat uçuşunuzdan da 2 saat önce (pasaport kontrol noktası dahil edildiğinde) havaalanında olmalısınız.