Ihlara Vadisi Nerede ve Ihlara Vadisine Dair Merak Edilen Her Şey

Anadolu'nun doğal güzelliği Ihlara Vadisi'ne yakından bakmaya ne dersiniz? Bu görkemli vadinin nerede olduğunu ve güzelliğinin sakladığı detayları sizler için bir araya getirdik. Şimdi gelin, birlikte Ihlara Vadisi'ni keşfe çıkalım. 

27 Aralık 2024 1dk okuma

Ihlara Vadisi Hakkında


Aksaray’ın Güzelyurt İlçesinde yer alan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının patlamasının ardından çöküntüye uğramış alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı’nın ve rüzgarların da etkisiyle binlerce yıllık uğradığı aşınma sonucu oluşmuştur. 

18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde olan bu vadinin doğası dikkatleri üzerine çekmektedir. Duvar gibi dik, derin ve dar vadinin tabanındaki suyun kenarında, bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun bir yeşillik şeridi yer alır. 


ihlara-vadi-gorsel.webp 

Vadi çevresinde bozkır görünüşlü ve cılız bitki örtüsü hâkimdir. Vadi tabanında bölgedeki karasal iklimden farklı olarak, Akdeniz iklimine yakın bir iklim görülmektedir. Vadi tabanı bu özelliği ile doğal bir mikroklima alanıdır. Buna bağlı olarak vadi tabanında başta Antep fıstığı olmak üzere çok çeşitli bitkiler yetişmektedir.

Ayrıca Ihlara Vadisi geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara Vadisi'ni şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. 

Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekan, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Ihlara Vadisine Nasıl Gidilir?


ihlara-vadisi-gorsel.webp 

Ihlara Vadisi, Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda yer almakta ve Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı Ihlara Kasabası’ndan başlamaktadır. 

Ihlara Vadisine kolay, keyifle ulaşmak ve tam anlamıyla gezmek isterseniz günübirlik turlara katılmanızı öneririz. Bu şekilde yol konusunda problem yaşamayacaksınız ve birçok önemli noktayı da ziyaret edebileceksiniz. 

Ihlara Vadisi’nin Aksaray’a mesafesi 40 km, Nevşehir’e mesafesi 100 km, Kayseri’ye mesafesi ise 148 km’dir. Eğer bu bölgeye özel aracınızla gelecekseniz Aksaray Nevşehir yolunun 11. km’sinden sonra saparak vadiye ulaşabilirsiniz. Bu yoldan Hasan Dağı ve Akçakent güzergahlarına girip düz bir yoldan ilerleyebilirsiniz. 

Aynı zamanda dilerseniz tabelasını göreceğiniz Gücünkaya yolunu da kullanabilirsiniz. Gücünkaya yolu sizi Kızılkaya, Selime ve Yaprakhisar’ı dolaştırıp Ihlara Vadisi sapağına getirecektir.

Ihlara Vadisi’ne otobüsle gitmek isterseniz de günün belli saatlerinde Aksaray’dan hareket eden otobüsler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti Ne Kadar?


2024 yılı itibarıyla Ihlara Vadisi giriş ücreti yabancı turistler için 15 Euro olmuştur. Müze Kart sahibi iseniz giriş tamamen ücretsizdir. Eğer henüz Müze Kart'ınız mevcut değilse vadinin girişinde 60 TL’ye bilet satın alma imkanınız bulunmaktadır.  

Ihlara Vadisine Müze Kart ile Giriş Yapılabilir Mi?


Eğer Müze Kart’ınız varsa Ihlara Vadisi’ne ekstra ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz. Müze Kart'ınız yok ise vadinin girişinden satın almanız mümkündür. 

Ihlara Vadisi’ne Ne Zaman Gidilir?


vadi-ıhlara-gorsel.webp 

1 Nisan ile 31 Ekim arasında vadinin kapıları her gün sabah 08:00’den akşam 19:00’a kadar, kış dönemlerinde ise yani 1 Kasım- 31 Mart tarihleri arasında 08:00-17:00 saatlerinde ziyaret etmeniz mümkündür. 

Ihlara Vadisi'ni rahatça gezebilmek, yemyeşil doğanın tadını çıkarmak, yürüyüş ve piknik yapmak için buraya ilkbahar-yaz mevsimlerinde ve sonbaharın ilk aylarında gelmeyi tercih edebilirsiniz.

Ihlara Vadisini Gezmek İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz? 


Ihlara Vadisi yıl boyunca ziyarete açık bir alandır. Vadiye gelmeden önce rahat bir spor ayakkabı ya da outdoor ayakkabı giymenizi tavsiye ederiz. Ayrıca hava durumuna bağlı olarak yanınızda yağmurluk da bulundurarak hava koşullarının seyahatinize engel olmasının önüne geçebilirsiniz.

Hemen Aksaray otobüs bileti ve Aksaray otelleri için rezervasyon yaptırın.

 

Ihlara Vadisi Kaç Saatte Gezilir? 


Vadi, Ihlara Köyü’nden başlayarak Selime’de son bulmaktadır ancak çoğu ziyaretçi Belisırma Köyü'ne kadar olan kısmı yürümeyi tercih etmektedir. 

Toplamda 14 km uzunluğundaki vadinin bu rotasında yaklaşık 6 km yürüyerek hem doğal güzellikleri keşfetmek hem de tarihi kilise ve manastırları ziyaret edebilirsiniz. Böylece yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüş Ihlara Vadisi'ni gezebilirsiniz.

Ihlara Vadisi'nde Neler Var?

ihlara-vadisi-gorsel-iki.webp 


Ağaçaltı Kilisesi


Vadinin girişine en yakın kilise olması sebebiyle vadinin en çok gezilen kilisesi olan Ağaçaltı Kilisesi’nin rivayete göre ana girişi belli olmayan bu kiliseye eski zamanlarda ağaç dallarıyla girilirmiş. 

Bu yüzden adı Ağaçaltı Kilisesi olarak isimlendirilmiş olan kilise bazı kaynaklarda Danyal Peygamber’in aslanlar arasında gösterildiği tahrip olmuş frekse istinaden Aziz Daniel olarak yer almış, bazılarında ise içindeki bir yazıta dayanarak Pantanassa Kilisesi olarak da anılmıştır. Kilisenin içerisinde 9 ve 11. Yüzyıla ait birçok fresk yer almaktadır.

Sümbüllü Kilisesi


Vadi girişinin hemen solunda kalan Sümbüllü Kilise adını bölgede yetişen sümbül çiçeklerinden almıştır. Kilise aslında bir manastır kilisesi olarak tahminen 11. veya 12. Yüzyıllar arasında haç planlı yapılmıştır. 

Büyük bir kaya kütlesinin içine 2 katlı olarak oyulmuş ilk katı mimari bir plan gözetilmeden mağara olarak bırakılmış. Tüm Kapadokya kiliselerinde olduğu gibi Sümbüllü Kilise de fresklerle dolu bir kilisedir.

Yılanlı Kilise


Konumu nedeniyle de vadinin en çok gezilen kiliselerinden biri olan yılanlı kilise Ihlara Vadisi'nde yer alan diğer kiliselerden plan ve fresklerin konuları bakımından farklılık göstermektedir. 

Diğer kiliselerde çoğunlukla İncil’den olaylara yer verilirken Yılanlı Kilise’de öteki dünyayla ilgili betimlemelere yer veren freskler bulunmaktadır. İçinde keşiş mezarları bulunan yılanlı kilisenin inşa edildiği tarih tam olarak bilinmese de 9. veya 12. yüzyıl arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. 

Kokar Kilisesi


Vadinin 9. Yüzyıla tarihlenen en eski kiliselerinden biri olan Kokar Kilisesi de fresklerini günümüze kadar korumuştur. Kilise fresklerinde tasvir edilen sahneler; Son Akşam Yemeği, İsa’nın Doğum Müjdesi, Vaftiz, Üç Müneccim, Çarmıha Gerilme, Göğe Yükselme, Mahşer Günü, Mısır’a Kaçış, Havarilerin Görevleri, Kudüs’e gidiş olmaktadır.

Selime Manastırı


Rotasını uzatanların uğrak noktaları arasında yer alan vadinin sonundaki Selime Manastırı da etkileyici yapısı ile dikkatleri çeken, kayalara oyulmuş devasa yapısıyla ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri olmaktadır.

Belisırma Köyü


Vadi boyunca yürüyüşünüzün sonunda ulaşabileceğiniz Belisırma köyü hem doğanın ortasında dinlenebileceğiniz bir nokta hem de lezzetli yemekler için ideal bir uğrak noktası olmaktadır. Nehir kenarındaki restoranlarda dinlenebilir, yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.

Melendiz Çayı

Çayın iki yanında uzanan yürüyüş yolları sayesinde, suyun huzur dolu sesi, yeşil manzaranın ve serin bir esintinin eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz bu yer de seyahat severler için Ihlara vadisine uğramak için bir sebep olmaktadır.

 

27 Aralık 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar