Medeniyetler Beşiği Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır, Mezopotamya ile Anadolu’nun geçiş bölgelerinde bulunduğundan oldukça geniş bir tarihe sahiptir.

Diyarbakır’a seyahat edecekler için özel olarak hazırladığımız Diyarbakır’da gezilecek yerler konulu blog yazımızı okuduktan sonra, bu şehre dair bir hayli bilgi sahibi olacak ve kesinlikle gezilecek yerlerin nereler olduğunu öğreneceksiniz.

22 Kasım 2022 9dk okuma

Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır, Mezopotamya ile Anadolu’nun geçiş bölgelerinde bulunduğundan oldukça geniş bir tarihe sahiptir.

Diyarbakır’a seyahat edecekler için özel olarak hazırladığımız Diyarbakır’da gezilecek yerler konulu blog yazımızı okuduktan sonra, bu şehre dair bir hayli bilgi sahibi olacak ve kesinlikle gezilecek yerlerin nereler olduğunu öğreneceksiniz.

Bilet Dükkanı Ailesi olarak, Diyarbakır’da gezilecek yerler listesi hazırlarken oldukça titiz davrandığımızı belirtmek isteriz. Tarihi, turistik, dini mekanlar ve doğal güzelliklerin yanı sıra listemize bu şehirdeki en önemli müzeleri de eklemeyi ihmal etmedik.

Binlerce yıllık tarihe sahip olan Diyarbakır’da gezilecek yerler listemizi artık anlatmaya başlayalım.

Diyarbakır Gezilecek Tarihi Yerler

diyarbakir-gezilecek-yerlerr.jpg

Biraz önce de söylediğimiz üzere Diyarbakır şehrinde gezilecek yerleri listelerken gruplandırdık. Bunlardan en merak edilen başlık olanı ise hiç kuşkusuz Diyarbakır gezilecek tarihi yerler konusu altında toplanan mekanlar olduğundan ilk sırada tarihi yerleri anlattık. İşte Diyarbakır’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler…

Diyarbakır Kalesi ve Surları: İlk sırada tabi ki şehrin kalesi var. Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun, sağlam ve geniş surlarına sahip olan bu yerin 7000 yıllık tarihi bulunur. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan kale, iç ve dış kale olmak üzere iki yapıdan oluşur. Dünyanın en eski ve sağlam yapıları arasında gösterilen Diyarbakır Kalesi ve Surları, 30’un üzerinde uygarlığın izlerini taşır.

On Gözlü Köprü: Diyarbakır’ın sembol noktalarından ve oldukça önemli tarihi değerlerinden biri olan On Gözlü Köprü, şehrin Sur ilçesinde konumlanır. Mervaniler zamanında Kadı Ebü’l-Hasan Abdülvâhid tarafından 1064 ile 1065 yılları arasında yaptırılan köprü, Mimar Ubeyd’in eseridir. 172 metre uzunluğundaki köprü, adından da anlaşılacağı üzere on adet açıklığa, yani göze sahiptir. Diyarbakır’da gezilecek yerler listesinde mutlaka On Gözlü Köprü bulunur.

Sülüklü Han: Şehrin merkezi ilçelerinden olan Sur’da yer alan Sülüklü Han, 1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ile kızı Atike Hatun tarafından inşa ettirilir. Tamamı siyah bazalt taştan yapılan Sülüklü Han, ismini ise avlusunda şifa amaçlı satılan sülüklerden alır. İlk yapıldığında üç katlı ve her katında 18’er odası bulunan han, günümüzde yalnızca tek katı ile ulaşabilmiştir. Bugün ise kafeterya olarak işletilmektedir.

Mesudiye Medresesi: İçerisinde öğrenim yapılan Anadolu’nun ilk üniversitesidir. Diyarbakır Ulu Camii’ne bitişik konumda bulunan Mesudiye Medresesi, 1198 yılından günümüze ulaşan oldukça önemli bir tarihi değerdir. Artuklu Emiri Ebu Muzaffer Sökmen döneminde inşasına başlandığı düşünülen medresenin tamamlanmasına yönelik kesin bir tarih bilinmiyor.

Yedi Kardeş Burcu: Artuklu Hükümdarı Melik Salih için 1208 yılında yine Melik Salih’in çizdiği plan üzerine yapılan burcun mimarı ise İbrahimoğlu Yahya’dır. Burç, üzerindeki süslemelerle adeta bir anıt görünümündedir. Üzerindeki çift başlı kartal simgesi ile ünlüdür. Ayrıca kaleler üzerine desen olarak konan kartal sembollerinin o dönemde şehri kötülüklerden koruduğu inancının hakim olduğunu da belirtelim. Diyarbakır’da gezilecek yerler arasında mutlaka yer alır.

Çayönü Höyüğü: Dünya uygarlık tarihine ışık tutan en eski yerleşkelerden Çayönü Höyüğü, şehrin Ergani ilçesinde bulunur. Arkeolojik çalışmalarının halen devam ettiği höyükteki ilk kazı çalışması 1964 yılında başlar. Milattan önce 10200 yılına kadar uzanan katmanlara sahip olan höyük, tüm dünya tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Malabadi Köprüsü: Diyarbakır denince ilk akla gelen yerlerden olan Malabadi Köprüsü, şehrin Silvan ilçesinde konumlanır. 1147 yılında Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından inşa ettirilen ve 12’nci yüzyıl Selçuklu anıtsal mimari özelliklerini barındıran köprünün en yüksek noktası 40,8 metredir.

Diyarbakır Gezilecek Turistik Yerler

diyaebakir-tarihi-yerler.jpg

Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir şehir olan Diyarbakır’da gezilecek turistik yerleri sizin için listeledik.

Hasan Paşa Hanı: 1573 yılında dönemin Osmanlı valilerinden Vezirzade Hasan Paşa tarafından yaptırılan ve banisi ile aynı ismi taşıyan han, günümüzde kullanılmaya devam eder. Sur ilçesinde konumlanan han, Evliya Çelebi’nin seyahat notlarında da kendine yer bulmuştur.

Dağ Kapı: Diyarbakır Kalesi’nin Yeni Kapı, Mardin Kapı ve Urfa Kapı ile birlikte dördüncü kapısı olan Dağ Kapı, kalenin en bilinen kapısıdır. Bir diğer adı da Harput Kapısı olan Dağ Kapı, Roma İmparatoru II. Constantinus tarafından yaptırılmıştır. Diyarbakır’da gezilecek yerler arasında mutlaka yer alır.

Diyarbakır Gezilecek Dini Yerler

diyarbakir.jpg

Diyarbakır, binlerce yıllık tarihinde 30’un üzerinde uygarlığa ev sahipliği yapar. Bununla birlikte her birinden sayısız kültürel ve etnografik zenginliği de bünyesine katar. Üç semavi dini bir arada barındıran bu şehirde, Bilet Dükkanı olarak Diyarbakır gezilecek dini yerler listesi oluşturduk.

Diyarbakır Ulu Camii: Anadolu’nun en eski camisi olan Diyarbakır Ulu Camii, şehrin merkezinde konumlanır. Kilise olarak inşa edilen ve Mar Toma adında olan yapı, 639 yılında şehri Müslümanların almasıyla camiye çevrilir. Selçuklu Hükümdarı Melikşah tarafından 1091’de geniş çaplı bir onarım geçiren camii, günümüzde Diyarbakır’ın en fazla ziyaretçi alan dini yapısıdır.

Hazreti Süleyman Camii: İnaloğulları Beyliği döneminde Nisanoğlu Kemaleddin Ebu’l Kasım Ali tarafından 1160 yılında inşa ettirilen Hazreti Süleyman Camii, Diyarbakır’ın en dikkat çekici dini yapıları arasındadır. İnşasından bugüne değin iki kez genişletilmiş ve düzenlenmiş olan cami, içerisinde bulunan türbe mezarlarından ötürü 27 Sahabe Türbesi olarak da adlandırılır.

Saint George Kilisesi: Milattan sonra ikinci yüzyıla ait olduğu düşünülen ancak inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Saint George Kilisesi, İçkale’nin kuzeydoğu kısmında bulunur. Ayrıca Artuklular döneminde kilisenin hamam olarak kullanıldığı da bilinenler arasındadır.

Şeyh Mutahhar Camii (Dört Ayaklı Minare): 16’ncı yüzyılın başlarında Akkoyunlu Kasım Bey tarafından yaptırılan ve 5 asrı aşkın süredir ayakta duran cami, dört sütun üzerine inşa edilmesinden dolayı ilginç mimarisiyle dikkat çekicidir. Siyah ve beyaz taşlardan yapılan cami, Diyarbakır şehrinin siluetini oluşturan yapılar arasındadır.

Meryem Ana Kilisesi: Milattan sonra 3’üncü yüzyılda yapıldığı düşünülen yapı, Mor Yakup Kilisesi adıyla da bilinir. Ortodoks Süryanilere ait bir kilise olan Meryem Ana Kilisesi, 1533’te yenilenir. Geç Roma Dönemi’ne tarihlenen kilise, Diyarbakır’ın en eski dini yapıları arasında gösterilir. Diyarbakır’da gezilecek yerler listesinin vazgeçilmezidir.

Behram Paşa Camii: Diyarbakır’ın 13’üncü Osmanlı Valisi Behram Paşa tarafından 1564 ile 1572 yılları arasında yaptırılan cami, 16’ncı yüzyıl İznik çinileri ile süslenmiştir. Gerek iç süslemeleri gerekse zarif mimarisi ile öne çıkan cami, Mimar Sinan’ın eseridir. Bu nedenle sadeliğin ihtişamını yansıtır.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi: 16’ncı yüzyıla tarihlenen bu kilise, 1880’de çıkan bir yangın sonucu tamamen yanmış ve 1883 yılında yeniden inşa edilmiştir. Gotik tarzdaki mimarisiyle dikkat çekici olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, bilhassa iç mekanındaki mistik atmosferiyle Diyarbakır’ı gezmeye gelenlerin mutlaka uğraması gereken yerler arasındadır.

Diyarbakır'da Gezilecek Doğal Yerler

diyarbakirda-gezilecek-yerler.jpg

Diyarbakır şehri, tarihi ve kültürel olduğu kadar doğal güzellikler bakımından da oldukça zengindir. İşte sizin için hazırladığımı Diyarbakır’da gezilecek doğal yerler listemiz:

Hevsel Bahçeleri: 2015 yılında UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’ne giren Hevsel Bahçeleri, 700 hektar boyunca uzanan oldukça verimli bir arazidir. Ayrıca fauna ve flora çeşitliliği bakımından da oldukça zengindir. 180’in üzerinde kuş türünü barındıran bahçeler, sincap, susamuru ve kirpi gibi birçok memelinin de barınağıdır. Ayrıca Hevsel Bahçeleri tarihi boyunca halkın kullanımına açık olmasıyla da önemli bir kültürel miras niteliği taşır.

Hilar Mağaraları: Diyarbakır’ın en eski yerleşim yerlerinden Ergani’de bulunan Hilar Mağaraları, 10 bin yıllık tarihe sahiptir. Milattan önce 7500 ile 5500 yılları arasına dair o dönemde bölgede yaşayanlar hakkında bilgi veren çizimlere sahip olan mağaralar, ihtişamıyla görenleri büyüler.

Bırkeleyn Mağaraları: Diyarbakır’ın bir diğer meşhur doğal güzelliği de Bırkeleyn Mağaraları’dır. Bırkeleyn, kelime olarak yükselme, kabarma ve kaynama anlamlarına gelir. Ayrıca mağaralardan ikincisinde Asurlulara ait kabartmalar göze çarpar. Üstelik Büyük İskender’in de doğu seferi sırasında orduları ile burada konakladığı söylenir.

Hemen Diyarbakır uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Diyarbakır'da Gezilecek Müzeler

diyarbakir-gezilecek-yerler.jpg

Birbirinden güzel ve gezilesi müzelere sahip olan Diyarbakır’da mutlaka gezip görülmesi gereken müzeleri seçtik. Diyarbakır’da gezilecek yerler listemizin ilk sırasında tabi ki Diyarbakır Arkeoloji Müzesi var.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi: İlk olarak 1934 yılında açılan ve Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, şehrin tüm kültürel ve arkeolojik değerlerini sergi salonlarında tarihseverlerle buluşturur. Geç Paleotik Dönem’den günümüze değin Diyarbakır’ın kültürel birikimini görmek için mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir.

Ziya Gökalp Müzesi: Türk edebiyatına unutulmaz eserler bırakan Yazar ve Sosyolog Ziya Gökalp’in 1876 yılında doğduğu ev olan müze, 1956 yılında hizmete açılmıştır. Yazara dair pek çok kişisel eşya barındıran müze, klasik Diyarbakır evleri mimarisine sahiptir.

Ahmet Arif Edebiyat Müzesi: Diyarbakırlı Şair Ahmet Arif’e ithaf edilen ve 2011 yılında müze olarak hizmete giren müze, 120 yıllık bir binada kuruludur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılan yapı, halkın hizmetine sunulmuş ve bu şehre gelen yerli ile yabancı turistlerin mutlaka uğradığı bir yer olmuştur. Diyarbakır’da gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alır.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi: 1773 yılında inşa edilen bir konak tipi evde bulunan müze, Türk edebiyatının ünlü şairi Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu evdir. Şaire dair pek çok kişisel eşyayı da barındıran müze, Diyarbakır’a gelindiği takdirde mutlaka uğranması gereken yerlerdendir.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar ve keyif dolu bir seyahat dileriz.

22 Kasım 2022 9dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar