Venedik Tarihi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kimilerine göre bir İtalyan Klasiği, kimilerine göre de dünyanın en güzel şehri… Masal diyarından fırlamış gibi görünen yeşil panjurlu kızıl, pembe, sarı binaları, dar sokakları ve köprülerle ulaşımın sağlandığı su kanalları üzerine kurulmuş Venedik imkanı olan herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerden. Önümüzdeki yüzyılda Venedik’in sular altında kalacağı düşünülüyor, bu şehri görmek için belki de son zamanlar!

29 Ocak 2024 8dk okuma

Tüm seyahatlerinde yanında olan Bilet Dükkanı’ndan en uygun fiyatlara hemen Venedik uçak bileti alabilir Venedik hakkında hazırladığımız, rehber niteliğindeki yazılara web sitemizden erişebilirsin.

Belki de dünyanın en turistik ve ilginç şehirlerinden biri olduğu için fazla popülerleşmiş olan Venedik hakkında “abartılıyor” gibi yorumlarla daha önce karşılaşmış olabilirsin. Zevkler kişiden kişiye değişse de Venedik’in düşündüğünden bile daha güzel bir şehir olduğunu gitmeden bilemezsin!

Böyle bir teknoloji çağında bu şehrin nasıl ilk günkü gibi aynı kaldığını görünce çok şaşıracaksın. Kaşif Marco Polo, besteci Antonio Vivaldi ve ünlü aşık Giacomo Cazanova bu labirent şehirde doğmuş ünlü isimlerden. Venedik’in dar su yolları arasında gondola binerek şehrin tadını en güzel şekilde çıkarabilirsin. 118 adadan oluşan ve dört 400’den fazla köprünün sokakları birbirine bağladığı Venedik, Kuzey İtalya’nın doğu kıyılarındaki bir masal yeri.

Her sene şubat ayında düzenlenen Venedik Maskeli Balo Festivali ise şehrin en popüler etkinliği. Buradaki eski geleneklerden biri olan festivalde herkes Orta Çağ’dan fırlamış gibi birbirinden yaratıcı maskeler takar!

İstanbul Venedik Uçak Bileti


Yıl boyunca pek çok farklı havayolu firması İstanbul’dan Venedik’e direkt uçuş seferleri düzenliyor. Farklı havayollarına ait İstanbul Venedik uçak bileti fiyatlarını aynı sayfada karşılaştırmak ve en uygun fiyatlısını almak için sen de Bilet Dükkanı internet sitesini ziyaret edebilirsin. İstanbul Venedik uçak bileti fiyatları firmadan firmaya değişiklik göstermekte, en uygun fiyatlı sezon ise kış mevsimi.

venedik.webp

Venedik’te Gezerken Dikkat Etmeniz Gerekenler


Avrupa’nın en turistik şehirlerinden birinde olunca gezerken dikkat etmen gereken durumları da baştan hatırlatmak isteriz. Venedik’te gezerken çanta, cep telefonu ve cüzdan gibi kişisel eşyalarına dikkat etmen iyi olur. İtalya ile ilgili çok hırsızlık olayı duymuş olabilirsin, Napoli’de olmadığın sürece bu kadar endişe edeceğin bir durum olmadığını baştan hatırlatalım ☺. En dikkatli olman gereken nokta da adanın batısında tren istasyonu ve otobüslerin kalktığı, araba trafiğinin başladığı bölge. Burada çok yolcu olduğu için hırsızlık olayları daha fazla görülebiliyor, diğer bölgelere göre de daha tekinsiz. İtalya’nın en kuzeyindeki şehirlerden biri olan Venedik’te vakalar diğer şehirlere kıyasla daha az, ama yine de dikkatli olmakta fayda var, özellikle yaz sezonunda gidiyorsan!

venedike-ne-zaman-gidilir.webp

Genelde Venedik, Floransa, Roma gibi kuzey İtalya şehirlerine ilkbahar ve yaz aylarında gitmek tercih ediliyor. Ama seyahat gurmeleri İtalya’nın bu tarihlerde gezilmemesi gerektiğini (deniz tatili yapılmayacaksa) iyi bilir! Venedik’te daha yaz ayına gelmeden, Nisan aylarında kanalların üzerindeki küçük köprülerde insan sırası başlıyor. Bir şeyi bekleyen ya da müze kuyruğunda olan insanlardan bahsetmiyoruz, yolda yürüme sırası bu. Kanallar kirli, her yer çöp içinde oluyor maalesef. Belki Venedik’e gidip beğenmeyenler şehri bu zamanlarda gördükleri için beğenmemişlerdir ☺. Şehrin masalsı hale büründüğü dönem kesinlikle kış ayları. Venedik kışın soğuk, ama turistik etkiler olmadan şehri en sakin ve kartpostallık görüntülerini görmek istiyorsan buna değer. Özellikle hava kararınca sokakları gezmelisin.

Venedik Tarihi


Biraz da Venedik tarihi hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedelim. Orta Çağ'ın başlarında, 5. ve 6. yüzyıllarda barbar saldırılarından kaçan İtalyanlar tarafından Adriyatik Denizi'ndeki bir lagüne yerleşerek kurulan şehir, denizden gelebilecek tehlikelere karşı korunaklı bir yer haline getirildi. 9 ve 15. Yüzyıllar arasında Doğu Akdeniz’in liman şehri ve ticaret gücü haline gelen şehir bu dönemde daha da zenginleşerek batı ve doğu arasındaki ilişkilerde stratejik bir rol oynadı. 15 ve 16. Yüzyıllarda altın çağını yaşayan Venedik, İtalya’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Rönesans’ın etkisine girerek sanat ve kültürel alanda olumlu bir dönüşüm yaşadı. Öyle ki Cumhuriyet haline gelen Venedik Kıbrıs ve Girit gibi denizaşırı topraklara bile hakim olmuştu. 

venedik-tarihi.webp

17. Yüzyılda Osmanlı imparatorluğu ile girdiği savaşlarda gücünü kaybetmeye başlayan Venedik Cumhuriyeti 1797 yılında Napolyon önderliğindeki Fransız orduları tarafından sona erdirildi. Bir süre Avusturya İmparatorluğu hakimiyetinde yaşayan şehir 1866’da İtalyan Birliği’nin parçası olarak krallığa katıldı. Deniz ticareti, tarihi, sanatı, kültürü ve eşsiz şehir planıyla son iki yüzyılda turizmi ile öne çıkan bir şehir haline geldi.

Venedik’te Gezilecek 5 Yer


Belki sadece meraktan, belki Venedik seyahatin için plan oluşturduğun için, belki de daha önce yaptığın Venedik tatilini hatırlamak istediğin için bu yazıdasın. Şehirde gezmenin en güzel yolu ara sokakları keşfetmek. Bunun dışında, Venedik’te gezilecek 5 yer:

  • San Marco Bazilikası: Üzerinde figürlerin bulunduğu altın kubbelerinden hayvan heykellerine, kullanılan mozaiklerden iç alandaki detay ve işçiliği ne, şehrin sembolü haline gelmiş bu görkemli yapı Venedik’te ilk durağın olmalı.
  • Rialto Köprüsü: Burada sayısız köprü olduğundan bahsetmiştik ama Büyük Kanal üzerindeki, şehrin en ünlü köprüsü Rialto, üzerindeki dükkanlarıyla bir mühendislik harikası.
  • Palazzo Ducale: Gotik mimariye sahip saray Venedik Cumhuriyeti’nin kurulmasına kadar dükalık eviydi.

venedik-gezip-gorulecek-yerler.webp

  • San Marco Meydanı: Şehrin buluşma noktası San Marco Meydanı için Napolyon “Avrupa’nın en güzel çizim odası” demiş.
  • Frari Santa Maria Gloriosa Bazilikası: İçinde ünlü ressam Titian’ın Göğe Yükseliş eserinin bulunduğu bazilika şehrin batı tarafında.

Meşhur Venedik Yemekleri


Venedik uçak bileti olan herkesin bu lezzetleri denemesi gerekiyor. Hazırsanız başlayalım: 

  • Spaghetti in Nero
  • Risi e Bisi
  • Fegato alla Veneziana
  • Cicchetti
29 Ocak 2024 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar