Adıyaman Gezilecek Yerler

Türkiye'nin kültür mirası açısından oldukça zengin bir bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin gözde şehri Adıyaman, şehre adım attığınız ilk andan veda edene kadar sizi etkisi altına alır. Heybetli ve gizem dolu Nemrut Dağı başta olmak üzere çok sayıda antik kent, kale ve köprüye ev sahipliği yapar. Yola çıkmadan önce doğru bir seyahat rehberi arıyorsanız hem Adıyaman gezilecek yerler hem de lezzetli Adıyaman yemekleri için en doğru adrestesiniz. 

14 Ocak 2024 5dk okuma

Adıyaman Hakkında


Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerinden biri olan Adıyaman her sene dünyanın dört bir yanından turisti ağırlıyor. Zengin tarihi, doğal güzellikleri, görkemli dağları ve birbirinden leziz yemekleriyle dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Adıyaman’ın neredeyse 45.000 yıllık bir tarihi olduğuna inanılıyor. Tarihi zenginlikleri saymakla bitmeyen bu şehri ziyaret etmek için hemen Bilet Dükkanı web sitesini ya da mobil uygulamasını ziyaret edin, avantajlı Adıyaman uçak bileti ile yola çıkın. 

adiyaman-antik-kent.webp

Neolitik Çağ’dan Helenistik Dönem’e, Kommagene Krallığı’ndan Osmanlı’ya, geçmişten bu yana farklı medeniyet ve imparatorluklara yuva olmuş bu şehir tam bir bereketli hilal şehri. Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kahramanmaraş ile çevrili Adıyaman’ın en güzel otellleri için Bilet Dükkanı’na göz atmayı unutma!

Karasal iklimin hakim olduğu Adıyaman’da yaz ayları sıcak ve kurak, kışın ise sert ve kar yağışlı geçiyor. Bahar aylarında Adıyaman’ı ziyaret etmek en iyisi, ama Nemrut Dağı’na çıkmanın en güzel olduğu gündoğumu ve günbatımı saatleri için yaz mevsimi daha uygun olabilir.

Adıyaman Gezilecek Yerler


Yerli olduğu kadar yabancı turistlerin de büyük ilgi gösterdiği, Komagene Krallığı’nın kalesi Adıyaman dünyanın en eski şehirlerinden. İlk insan yerleşimlerinden önceye ait kalıntıların bile keşfedildiği şehri artık görmemin vakti geldi diyorsan, seyahatinin her adımını Bilet Dükkanı ayrıcalıklarıyla planlayabilirsin. Özellikle yakın bir coğrafyadan geliyorsan Adıyaman uçak bileti, konforlu bir konaklama arıyorsan Adıyaman otelleri ve rahat bir ulaşım ile her yere kolayca gitmek istiyorsan Adıyaman araç kiralama seçenekelerine göz atabilirsin. 

Adıyaman’ın Tarihi Yerleri


Arsemia Antik Kenti


Şehir merkezine yarım saat uzaklıkta yer alan Arsemia Antik Kenti’nde tepelere işlenmiş öyle figürler var ki, burada kendini arkeolog gibi hissedebilirsin! Nemrut Dağı’nın dibindeki bu antik kentte birbirinden etkileyici tapınaklar, heykeller, işlemeler, mabetler, yollar ve barınaklar var.

arsemia-antik-kenti.webp

Alman Köprüsü


Kaliforniya eyaletinin Monterey bölgesindeki Bixby Köprüsü’nün çok benzeri olan bu köprü Sultan 1. Abdülhamit döneminde Alman mühendisler tarafından yapılmış. 35 metre yüksekliğinde, 12 ayaklı ve 7 kemerli olmasıyla dikkat çeken bu köprüden günümüzde de tren geçiyor.

Gerger Kalesi


Şehir merkezinin kuzeydoğusundaki Eski Kale ya da bilinen adıyla Gerger Kalesi Emeviler, Abbasiler, Romalılar ve Bizanslılar tarafından uzun dönemler boyunca kullanılmış. Bu yüzden farklı kültürlere ait mimari izleri inceleyebileceğin kalenin asıl mimarları ise Kommagene uygarlığının yaşayan ilk insanları.

Adıyaman’da Piknik Yerleri


Bahar aylarında çiçek açan, yazın ise kendini yeşilliğe bırakan vadilerle dolu Adıyaman bol oksijenli bir hafta sonu geçirmek isteyenlerin de adresi! Doğanın eşsiz manzarası eşliğinde sevdiklerinle güzel bir piknik yapmak istiyorsan aşağıdaki yerlere göz atabilirsin:

  • Karadağ Ormanı
  • Değirmenbaşı Mesire Alanı
  • Su Gözü Mesire Alanı
  • Gazihan Dede Mesire Alanı
  • Marina Mesire Alanı


Adıyaman’da Gezilecek 5 Yer


Güneydoğu Anadolu’nun en gizemli şehirlerinden biri olan, açık hava müzesini andıran Adıyaman’da gezilecek 5 yer:

Nemrut Dağı


1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmış Nemrut Dağı Milli Parkı antik Kommagene Krallığı’na ait kalıntı, dev heykelleri ve tapınaklarıyla biliniyor. Dağın zirvesinde yer alan dev taşlardan yapılmış heykeller kral Antiochos, tanrı Arsameia Zeus ve Oromasdes’in tasvirleri. Gün doğumu ve gün batımı saatlerinde dünyanın en güzel yerlerinden biri haline gelen büyüleyici dağ Adıyaman’da değil, dünyada mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda. Park sınırları içinde, Yeni Kale olarak bilinen Kahta Kalesi ve Kadınlar Anıt Mezarı’nı (Karakuş Tümülüsü) da mutlaka görmelisin.

nemrut-dagi.webp

Mor Petrus Kilisesi


Anadolu’daki ilk kiliselerden biri olan Mor Petrus’un 4. Yüzyılda inşa edildiğine inanılıyor. Düzenli restorasyon çalışmalarıyla bakımı yapılan bu Süryani Kilisesinin detaylı işçiliği görülmeye değer.

Cendere Köprüsü


Septimius Severius Köprüsü olarak da bilinen, Roma İmparatorluğu’nun şehre en güzel armağanlarından biri olan Cendere Köprüsü, Kahramanmaraş merkezli 2023 deprem felaketinde hasar görmeden ayakta kalmayı başardı. Kahta Çayı üzerinde 7 metre yükselen köprü 2000 yılı aşkın süredir ayakta.

adiyaman-kopru.webp

Atatürk Barajı


Adıyaman’ın Orta Fırat’ta yer alması son derece bereketli topraklara sahip olduğu anlamına geliyor. Bölgedeki verimden maksimum şekilde faydalanmak için faaliyete geçen GAP projesini okul derslerinden hatırlıyorsundur, bu proje sayesinde Atatürk Barajı inşa edilmişti. Bugün çevresinde piknik alanlarının bulunduğu barajda tekne gezisi yapabilirsin.

ataturk-baraji-adiyaman.webp

Oturakçı Pazarı


Osmanlı döneminin en eski çarşılarından biri olan Oturakçı Pazarı şehrin kalbinin attığı yer. Adıyaman’a ait yöresel lezzetler başta olmak üzere hediyelik eşyaların en iyisini burada bulacaksın.

Adıyaman’da Ne Yenir?


Damak çatlatan lezzetleriyle Adıyaman’da ne yenir sorusunun cevapları aşağıda:

  • Çiğ Köfte: Ülkemizin dört bir yanına açılmış çiğ köfte dükkanlarının ortak noktası hepsinin isimlerinde Adıyaman’a referans vermesi. Adıyaman’da Çiğ Köfte bir atıştırmalıktan fazlası, bir araya gelen misafirler yere oturup dakikalarca köfte yoğururlar, elin sıcaklığıyla kıvama gelen köftenin hemen yenmesi makbul.

cig-kofte.webp

  • Meyir Çorbası: Patlıccan, un, bulgur ve yoğurttan hazırlanan bu leziz çorba bir ana yemek tabağı kadar doyurucu. Yaz aylarında soğuk tüketilmesi daha da keyifli ve serinletici olan Meyir Çorbası’nın üzerine soğanlı pul biberli tereyağı dökülür.
  • Abuzer Kebabı: Adıyaman’ın ödüllü lezzetli Ebuzer Gifari Kebabı sarımsak, ceviz ve çeşitli baharatlarla hazırlanan karışımın etin üzerine eklenip fırına verilmesiyle hazırlanıyor. 
  • Kavurmalı Hıtap: Hamur işi aşıklarının unutamayacağı bu lezzet kavrulmuş et, domates ve soğandan oluşan harcın hamurla kapatılıp fırınlanması.
  • Sarı Burma Tatlısı: Ülkemizdeki en popüler şerbetli tatlılardan biri olan Sarı Burma’nın en güzeli de Adıyaman’da yapılıyor. İncecik açılmış hamurun lezzetini sonuna kadar alacağın Sarı Burma ceviz severlerin bayıldığı tatlardan.
14 Ocak 2024 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar