Akdeniz’in Kıymetlisi Mersin’de Gezilecek Yerler
Mersin’de gezilecek yerler yılın hemen her dönemi yerli ve yabancı turistlerin tatil yeri tercihleri arasındadır. Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğundan ılıman bir iklime sahip olan Mersin, kış mevsimlerini dahi ılık geçirdiğinden her daim gezilecek yerler arasında yer alır.
Mersin’de gezilecek yerler yılın hemen her dönemi yerli ve yabancı turistlerin tatil yeri tercihleri arasındadır. Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğundan ılıman bir iklime sahip olan Mersin, kış mevsimlerini dahi ılık geçirdiğinden her daim gezilecek yerler arasında yer alır.
Bilet Dükkanı olarak Mersin’de gezilecek yerler yazımızı hazırlarken özellikle dikkat ettiğimiz nokta, bu şehrin milattan önce 6300’lere uzanan tarihinden günümüze ulaşan değerleri ve doğal güzellikleri oldu çünkü Mersin gezilecek görülecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehir. Bu şehre düzenlenecek bir ziyarette mutlaka görmeniz gereken yerleri farklı başlıklar altında sınıflandırdık. Bunlar; doğal güzellikler, tarihi ve turistik yerler, koylar, mağaralar ve şelaleler. Artık anlatmaya başlayalım. İlk başlığımız Mersin’de gezilecek doğal güzellikler.
Mersin’de Gezilecek Doğal Güzellikleri
Cennet Cehennem Obrukları: Hem doğal hem de tarihsel açıdan bir görsel şölen niteliğindedir. Silifke merkeze 25 kilometre mesafede bulunan obruklar, tamamen doğal yollarla oluşmuştur. Ayrıca Cennet Obruğu’nun içerisinde milattan önce 5’inci yüzyıla tarihlenen Zeus Tapınağı ve Meryem Ana Kilisesi vardır.
Birbirinden harika ve bir o kadar da ihtişamlı doğasıyla göz kamaştıran Mersin, bilhassa ilkbahar ve yaz mevsiminde yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar. Bilet Dükkanı olarak Mersin’de gezilecek doğal güzellikleri listelerken kesinlikle görmeniz gerekenler olmasına dikkat ettik.
Kayacı Vadisi: Doğanın en güzel yanlarından birini gözler önüne seren ve adeta masallarda anlatılan yerleri anlatan Kayacı Vadisi, Mersin’in en göz alıcı doğal güzelliklerinden biridir. Erdemli ilçesinde bulunan vadide boylu boyunca Limonlu Çayı uzanır. Mersin’de gezilecek yerler arasında değişmezdir. Bir yandan da mesire alanı olan vadi çevresi, Limonlu Çayı’nın yanında bulunan restoranlarda eşsiz güzelliklerde yemekler yiyerek keyifli vakit geçirme imkanı da sunar.
Mavi Çini (Yanışlı) Mağarası: Güzelliğiyle dudak uçuklatan ve kampçıların uğrak noktası olan Mavi Çini (Yanışlı) Mağarası, Mersin’in Gülnar ilçesinde yer alır. Mağara’dan çıkar çıkmaz ziyaretçilerinin önüne serilen Akdeniz’in ihtişamı ise doğaseverlerin gönlünü fetheder.
Mersin’de Gezilecek Tarihi Yerler
Binlerce yıllık tarihe sahip olan Mersin’in bilinen en eski ismi Kizzuvatna’dır. Hitit döneminde Kue, daha sonraki yıllarda ise dünyaca ünlü Kilikya ismiyle anılmıştır. Günümüzde en önemli antik yerleşkelerden biri olan Kilikya’dan günümüze ulaşan Gözlükule ve Yumuktepe höyükleri oldukça önemlidir. Bilet Dükkanı olarak yazımızın Mersin’de gezilecek yerler kısmını hazırlarken özellikle bu iki höyüğü listeye eklemeye özen gösterdik. İşte Mersin’de gezilecek tarihi yerler:
Kız Kalesi: Bir anlamda İstanbul’daki Kız Kulesi’ni andıran Mersin’in simge tarihi noktalarından Kız Kalesi, kıyıya 600 metre uzaklıkta bulunur. 1199 tarihinde I. Leon tarafından yaptırılan kale, şehrin tarihinde de önemli yer tutar. İlkin 1361’de Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilen kale, daha sonraki yıllarda Strabon ve Romalılar zamanında da korsanlar tarafından kullanılır. Daha sonraki yıllarda Bizans ve Ermeniler tarafından da oldukça önemli görülen kale, Lusignanlar Dönemi’ne tarihlenir. 192 metrelik uzunluğa sahip olan Kız Kalesi, toplamda 8 adet burca sahiptir.
Kız Kalesi’nin bir de efsanesi vardır. Derler ki zamanın kralına falcı, kızının yılan sokması sonucu öleceğini söyler. Bunun üzerine kral da kızını korumak adına denizin ortasına kale yaptırıp orada yaşamasını sağlar. Ancak karadan özenle toplanan ve prensese ikram edilen üzüm sepetinin içine yılan saklanır ve prensesi sokarak öldürür. Mersin'de gezilecek yerler arasında neredeyse ilk sırada yer alır.
Yumuktepe Höyüğü: Neolitik Çağ’dan günümüze değin kesintisiz olarak yerleşim bölgesi olarak kullanılan ve bu nedenle arkeolojide çok ayrı ve önemli bir yere sahip olan Yumuktepe Höyüğü, Mersin’in en önemli tarihi değerleri arasındadır. Şehir merkezinin yalnızca 1 kilometre uzaklığında bulunan höyük, ilk olarak 1937 yılında araştırılmaya başlar. Yapılan araştırmalar sonucu şehirde milattan önce 7000’lerde ticaret yolları olduğu saptanır. Milattan önce 5000’lerde ise şehrin surlar ile kuşatıldığı keşfedilir. Akdeniz’de incirin ve zeytinin anavatanı olarak da yine Yumuktepe Höyüğü gösterilir.
Adamkayalar: Tarihi değerler açısından oldukça zengin olan Mersin’in bir gezilmesi gereken mekanı da Adamkayalar isimli kabartmalarıdır. Yamaçların üzerinde 11 ayrı çerçeve içerisinde yer alan kabartmalar; ölülerin oğulları ve ayrıca iki erkek kabartması, asker olarak tasvir edilmiştir. Milattan önce 2’nci yüzyıla tarihlenen Adamkayalar, şehrin tarih turizmi bakımından en dikkat çekici noktalarından biridir.
Soli Pompeipolis Antik Kenti: Milattan önce 7’nci yüzyılda Rodos Adası’ndan gelen Dorlar tarafından kurulan soli Pompeipolis Antik Kenti, dünyanın en önemli antik liman şehirleri arasında gösterilir. Milattan sonra 6’ncı yüzyıldan Büyük İskender dönemine değin Pers hakimiyetinde bulunan kent, en parlak zamanını Helenistik Dönem’de Seleukos egemenliği altında yaşamıştır. Milattan önce 1’inci yüzyılda zayıflamaya başlayan kent, Armenia Kralı Tigranes tarafından yağmalanır ve halkı göç etmeye zorlanır. Bunun üzerine Roma Komutanı Pompeius bölgeye gelerek duruma el koyar. Yaşananlardan ve düzen yeniden sağlandıktan sonra da kent, “Pompeius’un şehri” anlamına gelen Soli Pompeiopolis adını alır. Höyüğü, sütunlu caddesi, antik limanı ve Antik Çağ’a ait sayısız değeriyle günümüze ulaşan kent, Mersin’de gezilecek yerler arasında mutlaka yer alır.
Anamur Mamure Kalesi: Akdeniz kıyı şeridindeki Türk kaleleri arasında günümüze en sağlam ulaşmış olanlardan biri olan Anamur Mamure Kalesi, ilk olarak 3’üncü yüzyılda Romalılar tarafından yapılır. Ardından tahrip edilen kale, Kilikya zamanında yeniden yapılsa da günümüzdeki hali Karamanoğulları Beyliği tarafından 1450 yılında inşa edilir. Oldukça geniş bir alana yayılı olan kale, görenleri kendine hayran bırakır
Silifke Kalesi: Silifke ilçesinin en hakim noktasında konumlanan kalenin Helenistik ya da Erken Roma Dönemi’nden kaldığı bilinmektedir. 185 metre yükseklikte bulunan kale, şehrin simge tarihi değerlerinden biridir.
Uzuncaburç: Mersin’in en önemli antik yerleşim yerlerinden biri olan Uzuncaburç, Helenistik Dönem’den günümüze kalmış bir tarihi değerdir. Roma İmparatoru Vespesianus, milattan sonra 72 yılında Olba’ya bağlı olan Uzuncaburç’u Diokaesareia, yani Tanrı – İmparator Kenti olarak ayırır ve özerkliğini verir. Ardından Bizans ve devamında da Türklerin hakim olduğu şehir, içerisinde pek çok burç bulundurduğundan Türkler tarafından bu adı alır.
Mersin’de Gezilecek Turistik Yerler
Taşucu Atatürk Evi: Selanik şehrine gidip de Atatürk’ün doğduğu evi görme imkanı bulunayanlar için Taşucu Belediyesi’nin birebir ölçülerle yaptırdığı bu ev, 12 Mayıs 2005’te hizmete açılmıştır. Mersin’de gezilecek yerler söz konusu olduğunda mutlaka listede yer alır.
Gözne Kalesi: 1085 metrelik sarp kayalıkların üzerine inşa edilen Gözde Kalesi, Orta Çağ Dönemi’nden günümüze kalan bir tarihi değerdir. 15 sundurması bulunan kalenin kapı eşiği, toprak seviyesinden 1 metre kadar yüksekte yer alır.
Refah Şehitleri Anıtı: II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere’den sipariş edilen askeri mühimmatı almak için Refah Gemisi ile yola çıkan 199 kişilik askeri mürettebatın, demir aldıktan yalnızca beş saat sonra geminin torpillenmesi üzerine 167’sinin şehit olmasının ardından kendilerine ithafen yapılmıştır.
Anemurium Antik Kenti: 19’uncu yüzyılda İngiliz Albay Francis Beaufor’un Akdeniz gezisinde tesadüfen keşfettiği Anemurium Antik Kenti tarihi milattan önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanır. Kıbrıs’a oldukça yakın konumda bulunan antik kentin en göz alıcı kısmı ise antik tiyatrosudur.
Mersin’de Gezilecek Koylar
Akdeniz’in en güzel yerinde konumlanan Mersin şehrinde birbirinden eşsiz güzelliğe sahip koy bulunur. Güzellikleriyle öne çıkan ve sizin için özel olarak seçtiğimiz, kesinlikle gezip görmeniz gerektiğini düşündüğümüz koyların konumlarını paylaşalım.
Akçakıl Koyu: Taşucu İlçesi Boğsak Köyü’nde bulunur. Kamp alanı olarak da kullanılabilir.
Tisan Koyu: Silifke İlçesi Yeşilovacık Mahallesi sınırlarında bulunur. Tanrıça Afrodit’e adanan Afrodisias’ı da barındırmasıyla bilinir.
Barbaros Koyu: Tam bir kamp alanı olan koy, Taşucu’na 17 kilometre uzaklıktadır.
Akyar Koyları: Su sporlarını sevenlerin, bilhassa profesyonel dalış yapanların tercih ettiği koy, aynı zamanda kamp alanıdır. Koy, denizin 10 metre kadar dibinde Ayı Mağarası’nı da barındırır. Mersin’de gezilecek yerler arasında yerini her zaman korur.
Yapraklı Koy: Silifke ilçesinin Atakent semtinde bulunan koy, aynı zamanda halk plajına da sahiptir.
Mersin’de Gezilecek Mağaralar
Birbirinden muhteşem mağaraya sahip olan Mersin’de doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken mağaraları sizin için listeledik.
Astım Mağarası: Silifke ilçesinde bulunan ve Cennet – Cehennem Obrukları’nın yalnızca 600 metre kuzeybatısında konumlanan mağara, yazın yüzde 85, kışın ise yüzde 95’i bulan nem oranı ile astım hastalarına iyi gelmektedir. Fotoğraf meraklılarının da akın ettiği mağara, Mersin’in en çok ziyaretçi ağırlayan doğal güzellikleri arasındadır.
Gilindire Mağarası: Aynalıgöl Mağarası olarak da bilinen Gilindire, tesadüf eseri bulunmuştur. Aydıncık ilçesinin 7,5 kilometre güneydoğusundadır.
Eshab-ı Kehf Mağarası: Yedi Uyurlar Mağarası olarak da anılan mağara, Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş adında yedi gencin Hristiyan oldukları için putperest hükümdar ve adamlarından kaçmak zorunda kalıp, köpekleri Kıtmir ile birlikte 300 yıl boyunca uyuduğu yerdir.
Köşekbükü Mağarası: 500 metrekarelik alana sahip olan 2000 yıllık bu mağara, Anamur’un 9 kilometre kuzeybatısında konumlanır. Üç ayrı bölümden oluşan mağaranın bölüm isimleri ise sırasıyla şu şekildedir: Huzur, Şifa, Dilek.
Hemen Mersin uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.
Mersin’de Gezilecek Şelaleler
Hemen her çeşit doğal güzelliği barındıran Mersin’in göz alıcı doğasında mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında şelaleler de yer alır. İşte sizin için seçtiğimiz Mersin’de gezilecek yerler listesinde bulunan şelaleler.
Tarsus Şelalesi: Berdan Çayı üzerinde konumlanan Tarsus Şelalesi, Berdan Çayı’nın yaklaşık 4 – 5 kilometre yükseklikten dökülmesi sonucu meydana gelmiştir. Şelalenin bulunduğu alan Roma Dönemi’nde mezarlık olarak kullanıldığından, arkeolojik açıdan da oldukça önemli bir yere sahiptir.
Yerköprü Şelalesi: Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınan 8 ayrı tabiat parçasından biri olan Yerköprü Şelalesi, çevresinde 94 tabiat anıtı ağacı da barındırır.
Ilısu Şelalesi: 70 metre yükseklikten dökülen ve göz alıcı bir ihtişama sahip olan Ilısu Şelalesi, Mut – Ermenek D340 karayoluna 25 kilometre uzaklıkta bulunur. Mersin’de gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alır.
Sunturas Şelalesi: Mersin’in saklı güzelliklerinden biri olan Sunturas Şelalesi, 40 metrelik yükseklikten 400 metreküplük bir debi ile dökülür. Doğaseverleri kendine hayran bırakan ve Toroslar ilçesinde bulunan şelale, kesinlikle gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.
Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar ve keyif dolu bir seyahat dileriz.