Gelibolu'da Gezilecek Yerler
Gelibolu'nun tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini yakından görmek ister misiniz? Sizler için Gelibolu'da gezilecek yerleri bir araya getirdik. Birbirinden farklı ve etkileyici nokta sizleri bekliyor.
Gelibolu Hakkında
Çanakkale Boğazı ile Saroz Körfezi arasında bulunan Gelibolu, Çanakkale’nin gözde ilçelerinden birisidir. Türkiye'nin kuzey batısında yer alan Gelibolu, Avrupa kıtasının da güney-doğusundaki son kara parçasıdır.
Çanakkale Boğazı’nın Marmara Denizi'ne açıldığı noktada yer alır. Her yıl binlerce turist Gelibolu’da gezilecek yerler arasından seçim yaparak bu eşsiz yerleri deneyimleme şansı buluyor.
Galli Polis adıyla anılan Gelibolu, güzel şehir anlamına gelmektedir. İlk kez Hitit İmparatorlugunun M.Ö. 1200’de parçalanmasından sonra, Frigler ve Lidyalılar’ın Anadolu’ya geçisleri sırasında değer kazandığı bilinmektedir.
Ne zaman kurulduğu hakkında kesin bir bilgiye rastlanmayan Gelibolu’ya tarihte ilk yerleşmenin Traklarca gerçekleştirildiği sanılmaktadır. Daha sonra Miletliler ve Foçalılar’ın bu bölgede kolonileri olduğu görülmektedir. Gelibolu tarih boyunca birçok kavmin güzergahı olması sebebiyle stratejik noktalarda bazı istihkamlar kurulmuştur.
Tarihi yarımadada yapılan araştırmalarda birtakım antik kalıntılar şehrin birkaç kilometre doğusunda çiftlik kesiminde bulunmuştur. Gelibolu’nun bugünkü yerinde Roma idaresi döneminde bir kale olarak ön plana çıkmaya başlamıştır.
1453’e kadar önemli bir askeri deniz üssü olma özelliğini koruyan Gelibolu Fatih Sultan Mehmet döneminde tahkim edildi. Şehrin ve boğazların korunması için Çanakkale’de giriş kısmında karşılıklı iki hisar inşa edildi.
Böylece hem İstanbul hem de Gelibolu’nun korunmasının Çanakkale Boğazı’ndan başladığı gerçeği tam anlamıyla ortaya çıkmış oldu. Ancak Gelibolu, 1515’te İstanbul’da Haliç Tersanesi’nin devreye girmesiyle giderek deniz üssü olma özelliğini yitirmeye başladı.
18.yy’ın sonlarından itibaren de Hâfız Mustafa adlı bir âyanın nüfuzu altına girdi ve bazı karışıklıklar yaşandı. Asıl büyük tehlike Çanakkale Savaşı sırasında gerçekleşti. Müttefiklerin çıkarma harekatı esnasında bombalandı ve tahribata uğradı.
Yunanlılar tarafından 4 Ağustos 1920’de işgal edildi. İki sene işgal altında kalan Gelibolu 3 Ekim 1922’de terk edildi. Cumhuriyet ilk döneminde vilayet merkezi oldu. Bu durum, 1926 yılında 877 sayılı kanunla ilçe merkezi haline dönüştürülmesine kadar sürdü.
İşte tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve eşsiz manzaralarıyla Gelibolu’da gezilecek yerler...
Gelibolu Şehitlik'te Gezilecek Yerler
1973 yılında Milli Park olarak ilan edilmiş ve “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı” olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Milli park içerisinde Eceabat ilçesi ve 8 köy bulunmaktadır.
Yaklaşık 34 bin hektar alanı kaplayan alanın birçok yerinde Çanakkale Savaşlarının izlerini ve anıtlarını görmek mümkündür. İşte Gelibolu’da gezilecek yerler arasında sizin için seçtiğimiz şehitlik yerleri…
Ertuğrul Tabyası
25 Nisan 1915 tarihinde karaya çıkmaya çalışan düşman askerlerine karşı savunmada çok önemli rol oynamıştır. Tabya, 19-25 Şubat 1915 tarihlerinde yoğun bombardımana tutularak 18 Mart 1915 Deniz Muharebesi öncesi etkisiz hale getirilmiştir. Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından 2006 yılında toprağa gömülü halde iken, restore edilerek ziyarete açılmıştır.
Ertuğrul Tabyanın doğu ucunda Ertuğrul Koyu çıkarmasını canlandıran bir maket bulunmaktadır. Ortada yer alan bonet içerisinde ise savaş objeleri sergilenmektedir. 08.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık sergi ücretli olup Şehit aileleri, gaziler, erbaş ve erler sarı basın kartı sahibi gazeteciler ve ilköğretim okulu öğrencilerine ücretsizdir.
Yahya Çavuş Şehitliği
25 Nisan 1915 çıkarmasında Ertuğrul Koyu’nu savunan 9. Tümen’in 26. Alay’ının 3. Taburuna bağlı Türk askerlerinin anısına 1992 yılında Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılmıştır.
Yahya Çavuş Şehitliği’ndeki şu dörtlük Yahya Çavuş’u ve silah arkadaşlarının kahramanlığını anlatmaktadır:
“Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş’tular
Tam üç alayla burada gönülden vuruştular
Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri
Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular”
Heykeltıraş Recep Özer’in yaptığı bir anıt da şehitlikte yer almaktadır. Şehitlik, 10 Ağustos 1992 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır.
İlk Şehitler Anıtı
Seddülbahir Köyü yer alan bu anıt, 1.Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı daha başlamadan verdiğimiz ilk şehitlerimizdir.
Cephanelik Şehitliği adı ile de isimlendirilen İlk Şehitler Anıtı 3 Kasım 1914’de İtilaf Devletleri donanmasından 6 kruvazörün açtığı bombardıman sırasında bir bombanın kale içindeki cephaneliğe isabeti sonucu meydana gelen infilakta ölen 5’i subay 81’i er olmak üzere savaşta ilk canlarını veren 86 şehidimizin anısına 1986’da düzenlenmiştir.
Seddülbahir Kalesi komutanı Yzb. Şevki, Komutan muavini Üstğm.Cevdet ile takım komutanları Üstğm.Rıza ile Tğm. Eşref burada yatmaktadırlar. Gelibolu’da gezilecek yerler arasında ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Abide, Eski hisarlık Burnu üzerinde yer almaktadır. Açılan bir proje yarışması sonucunda 37 proje arasından Feridun Kip, Doğan Erginbaş ve İsmail Utkular tarafından hazırlanan proje seçilmiş ve Abidenin temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmıştır.
II. Anafartalar Zaferi’nin 45. Yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihi ziyarete açılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen tüm askerlerimizi simgelemekte ve onların anısını yaşatmaktadır.
- Mareşal Fevzi Çakmak Anıtı, Seyit Onbaşı Heykeli, Zığındere Nuri Yamut Anıtı,
- Son Ok Anıtı, Sargıyeri Şehitliği, Soğanlıdere Şehitliği,
- Şahindere Şehitliği, Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi,
- Kocadere Hastane Şehitliği, Ağadere Hastane Şehitliği, Mehmetçiğe Derin Saygı Anıtı,
- 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı,
- Büyük Anafarta Köy Şehitliği, Bigalı Atatürk Evi ve Müzesi, Akbaş Şehitliği ve Anıtı gibi Gelibolu’da halka açık ziyaret edebileceğiniz yerler de mevcuttur.
Gelibolu’da Gezilebilecek Tarihi Yerler
Çimpe Kalesi
Gelibolu’nun 10 km kadar dışında kalan Kara Yokuş mevkiinde bulunan Çimpe Kalesi ziyaretçilerin görmesi gereken yerlerdendir. Tarihçilerin göre Çimpe kalesi Osmanlı Devleti’ne Bizans Devleti tarafından hediye edilmiştir.
Saruca Paşa Hamamı
Hamam Saruca Paşa tarafından 1391 yılında yaptırılmıştır. Yapı, Gelibolu Yarımadası üzerinde bulunan en büyük hamam olarak sayılmaktadır.
Saruca Paşa Hamamı içerisinde sıcak, soğuk ve halvet bölümü yer almaktadır. Gelibolu ilçesinin merkezinden bulunmasından dolayı, hamamı ziyaret etmek isteyenler için ulaşım oldukça kolaydır.
Hallac-ı Mansur Makamı
Burada iki farklı mezar vardır ancak mezarların kime ait olduğu bilinmemektedir. Hasarlar oluşan bu türbe ilk olarak 1971 ve 2007 yıllarında aslına uygun olarak restore edilmiştir.
Türbeye ismi verilen Hallac-ı Mansur, İslam dininin anlayışları sebebiyle Bağdat’ta öldürülmüştür. Asıl türbe Bağdat’ta bulunmasına rağmen belirli bölgelerde 7 adet makamı bulunmaktadır. İlçedeki türbede bu makamlardan birisidir.
Gelibolu Merkez Gezilecek Yerler
Gelibolu Savaş Müzesi
Gelibolu ilçe merkezinde yer alan Gelibolu Savaş Müzesi’ne yürüyerek gidebilirsiniz. Feribot iskelesine oldukça yakın bir konumda yer alan müze, turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerler arasındadır.
Haftanın 6 günü, 09:30 ile 19:00 saatleri arasında gezilebilecek olan Gelibolu Savaş Müzesi tüylerinizi diken diken edecek bir atmosferi vardır.
Piri Reis Müzesi
Gelibolu ilçe merkezinde feribot iskelesinin yakınlarında bulunan Piri Reis Müzesi’ne yürüyerek gidebilirsiniz. Mimarisiyle adeta bir kaleyi andıran müze, Piri Reis’e dair birçok önemli eser ve belgeyi ziyaretçilerine sergilemektedir.
Tarihi Yarımada olan Gelibolu ziyaretinizde Gelibolu Mevlevihanesi, Bebek Kayalıkları, Kömür Limanı, Gelibolu Feneri, Tarihi Milli Park ve Anıtları gezebilirsiniz. Gelibolu’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alır.
Hemen Gelibolu otobüs bileti ve Gelibolu otelleri için rezervasyon yaptırın.
Gelibolu Piknik Yerleri
Gelibolu her bütçeye uygun ücretli ya da ücretsiz olarak birçok piknik ve kamp alanı bulunmaktadır. Hem sakin, huzurlu vakit geçirebilir hem de doğa ile baş başa manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. İşte Gelibolu’da gezilecek yerler arasında yer alan piknik yerleri...
Kabatepe Orman Kamp ve Piknik Alanı
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan Kabatepe Orman Kampı doğa ile keyifli zamanlar geçirmenize olanak sağlamaktadır. Ege Bölgesi genelinde yoğun olarak ziyaret edilen Çanakkale kamp alanları arasında yer alan tesis kamp ve doğa sporları için uygundur.
Aileniz ve arkadaşlarınızla günübirlik geziler yapabileceğiniz orman kampı içerisinde dilerseniz karavan kampı ve çadır kampı da yaparak deneyim yaşayabilirsiniz.
Fatma Kadın Koyu Kamp ve Piknik Alanı
Gelibolu ilçesindeki Güneyli Köyünde yer alan Fatma Kadın Koyu Kamp ve Piknik Alanı, şehir merkezine 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tepelerin arasında yer alan tertemiz suyu ile tercih edebileceğiniz güzel yerlerden biridir.
Hem de denize girebilir hem kampçılık yapabilirsiniz. Kamp alanı etrafında tuvalet, banyo tesislerde bulunmaktadır.
Saros Tepe Kamp ve Piknik Alanı
Gelibolu ilçesinde bulunan Kavakköy mevkiinde yer almaktadır. Çanakkale merkezine 1,5 saatlik uzaklıkta yer alan tatil yeridir. Çadır ve karavan kampçılığı için uygun bir alana sahip olan kamp yeri eşsiz bir manzaraya sahiptir.
Kamp alanında ortak kullanım alanlarından tuvalet, çeşme, banyo, elektrik, internet, yeme- içme ihtiyacı için restoranlar bulunmaktadır.
Güneyli Gelibolu Kamp ve Piknik Alanı
Gelibolu’da yer alan Güneyli Gelibolu Kamp Alanı, muhteşem bir sahile ve ormanlık alana sahip olan bir yerdir. Çanakkale şehir merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan Güneyli Kamp Alanına toplu taşıma ve ya özel araçlarınız ile ulaşım sağlayabilir ve burada kampçılık yapabilirsiniz.
Kamp alanının bulunduğu köyde market, yeme-içme yerleri, tuvalet, çeşme, camii gibi imkanlar bulunmaktadır, buradan yararlanabilirsiniz. Kamp alanında parlak kumlu güzel bir sahil de vardır.