Grip Aşısının Faydaları Nelerdir?
Bilet Dükkanı olarak Grip Aşısının Faydaları Nelerdir sorusuna cevap verdiğimiz bu yazımızda, sizin için grip aşısına dair merak edilen tüm soruları yanıtladık.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte havalar serinlemeye başladı. Kışa doğru yavaş yavaş adımladığımız şu günlerde ise herkesin kafasına aynı soru takılı: Grip aşısı yaptırmalı mıyım? Bilet Dükkanı olarak Grip Aşısının Faydaları Nelerdir sorusuna cevap verdiğimiz bu yazımızda, sizin için grip aşısına dair merak edilen tüm soruları yanıtladık.
Grip aşısı nedir, grip aşısının faydaları nelerdir, grip aşısını yaptırdıktan sonra seyahat edilir mi, grip aşısından sonra nelere dikkat etmek gerekir, grip aşısı ne kadar süre boyunca korur ve seyahat aşılarının farkı nedir, neden yapılır sorularının tamamına cevap verdiğimiz yazımızda ilk olarak aşı nedir sorusunu yanıtlayacağız.
Aşı Nedir?
Grip aşısının faydaları nelerdir sorusunu yanıtladığımız yazımızda ilk olarak aşının ne olduğunu açıklayacağız. Aşı; insanlarda ya da hayvanlarda hastalık oluşturma yetisi bulunan bakteri, virüs ve benzeri mikropların, mevcut bulunduğu zararlı hallerinden arındırarak ya da mikroplarının toksinleri ortadan kaldırılarak geliştirilen ürünlerdir.
Grip Aşısı Nedir?
Aşının tanımı yaptığımıza göre artık grip aşısı nedir sorusuna cevap verebiliriz. Grip aşısı, inaktif, yani ölü bir aşıdır. Toplumun büyük çoğunluğunda hafif düzeyde seyreden ancak kronik rahatsızlığı olanlarda, yaşlılarda ya da bebeklerde ağır seyredebilen grip semptomlarının önünü alabilmek için yapılır. Hastalığa yakalanma riskini büyük ölçüde önleyen grip aşıları, bilhassa sonbahar ve kış dönemlerinde artan grip bulaşıcılığının da önünü keser.
Herkes Grip Aşısı Olabilir mi?
Biraz önce de bahsettiğimiz üzere grip aşısı, inaktif yani esasında ölü bir aşıdır. Bu nedenle de hemen herkese uygulanabilir ancak özel durumlardaki kişilere grip aşısı uygulanamaz.
İşte grip aşısı olmaması gereken gruplar:
- Yenidoğan grubunda yer alan ve 6 aydan küçük olan bebekler,
- Protein alerjisi veya yumurta alerjisi bulunan bireyler,
- Hamileliğinin ilk 3 ayında bulunan gebeler,
- Daha öncesinde grip aşısı olan ve ardından 6 hafta içinde Guillain-Barre Sendromu’na* yakalanan kişiler,
- Daha önce yaptırdığı grip aşısına alerjik reaksiyon göstermiş olan kişiler,
- Ağır veya orta dereceli akut (kronik) rahatsızlığı olanlar kişiler
- Ateşli hastalığı bulunan bireyler.
Guillain-Barre Sendromu: Ölüm oranı yaklaşık olarak yüzde 4 ile yüzde 7 arasında seyreden bir rahatsızlıktır. Guillain-Barre Sendromu’nda, kişinin bağışıklık sistemi, sinir hücrelerine saldırır. Bu sebeple de kişinin sinirlerinin çevresinde bulunan koruyucu kılıf, bir diğer adıyla miyelin olan kısım zarar görür. Beyin omuriliği dışında bulunan sinir ağına zarar verir ve ilerleyen sinir sistemi hasarında vücut geçici süre felç olur.
Grip Aşısının Yan Etkileri Var mı, Varsa Neler?
İlk kez grip aşısı yaptıracak olanların en çok merak ettiği konulardan bir diğeri de grip aşısının yan etkileri var mı, varsa nelerdir. Grip aşısının da tüm diğer aşılarda olduğu gibi oldukça minimal düzeyde yan etkileri olabilmektedir.
Grip aşısının yan etkileri, kişiden kişiye değişmekle birlikte, şu şekilde görülebilir:
- Eklem ağrısı
- Terleme
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Yorgunluk
- Ateş
Grip aşısının yan etkileri, aşı olduktan sonraki 24 ile 48 saat içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak yine de beklenmedik bir semptomla karşılaşıldığı anda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.
Grip Aşısından Sonra Seyahat Edilir Mi?
Grip aşısı, çok nadir de olsa yan etkilere neden olabilmektedir. Ancak, biraz önce de bahsettiğimiz üzere, hafif düzeyde seyreden tüm yan etkiler, 24 ile 48 saat içinde kendiliğinden geçer. Bu sebeple grip aşısından sonra seyahat edilir mi sorusunun cevabı aslında evettir. Aşı olduktan 48 saat sonra, herhangi bir semptom gözlemlenmez ise şayet, seyahat edilebilir. Konforlu seyahatin adresi Bilet Dükkanı'nı ziyaret ederek, uçak bileti, otel, araç kiralama ve transfer hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
Seyahat Aşıları Nelerdir?
Grip aşısının yanı sıra bazı seyahat noktalarına gitmeden önce birtakım seyahat aşıları olmak gerekir. Bilhassa Hindistan ve Tayland gibi ülkelere gitmeden önce, seyahat aşısı yaptırmak gerekir.
Grip aşısı ile seyahat aşıları arasında fark vardır. İşte bahsettiğimiz seyahat aşıları ve nereye giderken yapılması gerektiği bilgileri…
Tropikal Bölgesi’nde yer alan ülkeler başta olmak üzere yurt dışı seyahatlerinde belli başlı seyahat aşıları vardır. Bu aşılardan iki tanesi ise zorunludur. Zorunlu olan aşılardan biri Sarı Humma aşısıdır. Bir diğeri ise Meningokok aşısıdır.
Zorunlu olmayan ancak yaptırılması tavsiye edilen seyahat aşıları da vardır. En yaygın yaptırılan ve de yaptırılması tavsiye edilen seyahat aşıları şu şekildedir:
- Kolera
- Tifo
- Kuduz
- Hepatit A
- Hepatit B
- Kuduz
- Japon Ensefaliti
- Kene Ayaklı Ensefalit
Seyahat Sırasında Sağlığınızı Nasıl Korursunuz?
Grip aşısının faydalarından bahsettiğimiz yazımızda, seyahat sırasında sağlığınızı nasıl korursunuz sorusuna da cevap vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Zira seyahatiniz öncesi grip aşısı yaptırmak, seyahat sırasında sağlığınızı korumanız için en önemli etken olacaktır. Ancak bunun dışında da seyahat sırasında sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz davranışlar vardır. İşte onlar:
Seyahat Öncesi Bağışıklığınızı Güçlendirin
Grip aşısı yaptırmanın yanı sıra seyahat sırasında sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz davranışlardan bir diğeri de öncesinde bağışıklığınızı güçlendirme olacaktır. Bunun için bağışıklık güçlendirici takviyeler ve vitaminler alabilir, sağlıklı beslenebilir ve de bilhassa organik gıdalar tercih edebilirsiniz.
Hava Durumuna Dikkat Ederek Yanınıza Kıyafet Alın
Soğuk algınlığı ve benzeri bir durumla karşılaşmamak için seyahate çıkmadan önce, gideceğiniz yerin 30 günlük hava durumuna bakmalı ve valizinize alacağınız kıyafetleri buna göre ayarlamalısınız. Bu sayede de seyahat sırasında hasta olmamak için gerekli olan önlemlerden birini daha almış olursunuz.
Kişisel Temizliğinize Özen Gösterin
Pandemi dönemi her birimize gösterdi ki hastalıklardan korunmanın en güzel yolu, kişisel bakımımıza özen göstermemiz. Bu sebeple de seyahat sırasında sağlığınızı korumak için kişisel bakım ve hijyeninize dikkat etmek, sizi hastalıklardan uzak tutacaktır.
Yabancılarla Temastan Kaçının
İnsanlarla iletişimde olmak ne kadar güzel olsa da sosyal mesafeyi korumadan yaklaşma durumları, beraberinde hastalık riskini de getirmektedir. Bu nedenle, seyahat sırasında sağlığınızı korumak için yabancılarla temastan kaçınmalısınız. Zira sağlık durumuna güvenmediğiniz insanlarla yakın temas halinde bulunmak, sizleri hasta edebilir. Bu noktada, çok kalabalık bir ortamdaysanız maske kullanımını da kendinizi korumak adına düşünebilirsiniz.
Yediklerinize Dikkat Edin
Egzotik tatlar başta olmak üzere aşırı baharatlı yemekler ya da daha önce hiç denenmemiş lezzetler, seyahatiniz sırasında başınıza dert açabilir. Zira bu besinlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir ya da midenizi veya bağırsaklarınızı bozabilirsiniz. Bu nedenle de alerjiniz olan besinlere karşı dikkatli olmanız, seyahatiniz boyunca sağlıklı kalmanızı sağlayacaktır.
Mutlaka Paketli Su Tüketin
Seyahat süresince sağlığınıza dikkat etmek ve hastalanmamak için alabileceğiniz en iyi önlemlerden bir diğeri de paketli su tüketmektir. Zira çeşme suyu ya da açık sular yeteri kadar temiz olmayabilir ve bu durum sağlığınızı oldukça kötü etkileyebilir.
İlaçlarınızı Yanınızdan Ayırmayın
Kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da düzenli kullandığınız ilaçlar, seyahatiniz boyunca sağlığınızı koruyabilmek için mutlaka ilaçlarınızı yanınıza almalısınız. Böylelikle herhangi bir olumsuz durumla karşılaşsanız bile, bu durumun önlemini alabilirsiniz.