İki Denize Komşu Balıkesir’de Gezilecek Yerler
Bir kıyısı Marmara Denizi’ne bir diğer kıyısı ise Ege Denizi’ne açılan iki denize komşu Balıkesir’de gezilecek yerler de gerek yüzölçümündeki büyüklük gerekse de tarihi zenginliği itibarıyla oldukça fazladır.
Türkiye’nin en kalabalık 17’nci şehri olan Balıkesir, toprak genişliği itibarıyla hem Marmara hem de Ege Bölgesi’nde sayılır. Bir kıyısı Marmara Denizi’ne bir diğer kıyısı ise Ege Denizi’ne açılan iki denize komşu Balıkesir’de gezilecek yerler de gerek yüzölçümündeki büyüklük gerekse de tarihi zenginliği itibarıyla oldukça fazladır. Biz de Bilet Dükkanı olarak Balıkesir’e seyahat düşünen tüm yolcu adayları için Balıkesir’de gezilecek yerleri listeledik.
Binlerce yıllık tarihi bulunan Balıkesir’in eski ismi Karaeski’dir. Burhaniye, Bandırma, Altınoluk ve Erden ilçeleri ise en turistik noktalarını içerir. 17’nci yüzyıla kadar en önemli tarım faaliyeti bağcılık olan Balıkesir’in Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülke tarımına katkıları oldukça fazladır. ‘Hisar Şehri’ olarak da bilinen Balıkesir’e gidecekler için hazırladığımız liste öncesinde Balıkesir nasıl bir yer, Balıkesir’e nasıl gidilir gibi soruların da cevaplarını verdik.
Balıkesir Nasıl Bir Yer?
Türkiye genelinde iki denize birden komşu olan altı şehirden biri olan Balıkesir, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem Marmara hem de Ege’de konumlanır. Ayvalık, Edremit ve Bandırma ise en büyük ilçeleridir. Trafik derdi olmayan şehirde ulaşım oldukça kolay ve rahattır. Öyle ki Balıkesir’in bir ucundan diğer ucuna en fazla 1,5 saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşım sağlanır. Et, süt ve bal gibi arı ürünleriyle meşhur olan Balıkesir, bu ürünlerin en lezzetlilerinin bulunduğu şehirlerdendir. Öte yandan, sahil kenarındaki pek çok diğer şehre göre de makul fiyatlara sahiptir.
Balıkesir'e Nasıl Gidilir?
Balıkesir’e nasıl gidilir sorunun pek çok farklı cevabı vardır. Gezilecek yerler bakımından bir hayli zengin olan bu şehir, yıl içerisinde on binlerce turistin akınına uğrar. Balıkesir’e nasıl gidilir sorusunun cevaplarından en çok öne çıkanı deniz ulaşımıdır. Halihazırda Marmara Bölgesi’nde bulunan ve Balıkesir’e gitmek isteyenler, genellikle deniz ulaşımını kullanırlar. İstanbul’dan kalkan feribotlarla Balıkesir’e kolayca ulaşılabilir. Öte yandan bu şehre ulaşım için pek tabii kara yolu da tercih edilebilir. Bursa – Balıkesir karayolu, Balıkesir’e kara yolu ile ulaşım sağlamak isteyenlerin en sık tercih ettiği güzergahtır. Tabii Çanakkale – Balıkesir veya Manisa – Balıkesir yolları da bu şehre ulaşım için yine kullanılabilecek alternatif kara yolları arasında sıklıkla tercih edilir.
Balıkesir’e nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı da hava yoludur. Oldukça turistik bir bölge olan Balıkesir’e hava yolu ile gitmek, genellikle Marmara Bölgesi dışında bulunan yolcular tarafından tercih edilir. 2001 yılında sivil havacılığa açılan Balıkesir Merkez Havalimanı da bu noktada hava yolu taşımacılığı ile ulaşım sağlamak isteyen yolcuların iniş yapacakları yerdir. Şehir merkezine oldukça yakın bir noktada konumlanan Balıkesir Merkez Havalimanı, Altıeylül ilçesinde yer alır.
Balıkesir Gezilecek Doğal Yerler
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere Balıkesir'de gezilecek yerler oldukça zengin ve bir o kadar da çeşitlidir. Doğal güzellikleriyle öne çıkan bu şehirde, turistik ilçelerin tarihi ve doğal güzellikleri ise en çok merak edilenler arasındadır. Bilet Dükkanı olarak tüm bu kıstasları gözeterek Burhaniye’de gezilecek yerler, Bandırma’da gezilecek yerler, Altınoluk’ta gezilecek yerler ve Erdek’te gezilecek yerler başlıklarını hazırladık. Ancak öncesinde Balıkesir’de gezilecek tarihi yerler hakkında bilgi vereceğiz.
Balıkesir Gezilecek Tarihi Yerler
Milattan önce 8000’lere kadar uzanan bir tarihe sahip olan Balıkesir, gezilecek tarihi yerler bakımından oldukça fazla değeri barındırır. Bunlardan en çok öne çıkanı ve mutlak suretle görülmesi gerekenleri sizin için listeledik. Ancak bu noktada özellikle belirtmek istiyoruz ki Balıkesir’de gezilecek tarihi yerler denince akla genellikle dini yapılar geliyor. Bu sebeple biz de listemize mutlaka görülmesi gereken dini yapıları koyduk.
Zağnos Paşa Camii (Paşa Camisi)
Balıkesir’in en meşhur noktalarından biri olan Zağnos Paşa Camii, bu şehrin ziyaretçi sayısı en fazla olan yerlerinden biridir. 1461 yılında Zağnos Mehmed Paşa tarafından inşa ettirilen cami, 1897’de ki depremde yıkılsa da 1908yılında Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey’ce yeniden aslına sadık kalınarak yaptırılmıştır.
Yapının tamamı kesme taş ve düzgün kare taştır. Kare planlı olan cami, kapladığı geniş alan ve ferah iç mekanı bakımından, tarihi bir değer olmasının yanı sıra mimari açıdan da dikkat çeker.
Yıldırım Camii ve Külliyesi (Eski Camii)
Balıkesir'de gezilecek yerler kategorisinde yer alan tarihi değerlerden biri de Yıldırım Camii ve Külliyesi’dir. Bir diğer ismi de Eski Camii olan yapı, şehir merkezinde konumlanır. ‘Eski’ isminin hakkını verecek kadar geçmişe tarihlenen ve 1388 yılında inşa edilen cami, Yıldırım Bayezid’in emri ile yapılır. 1818 ve 1897 yıllarında gerçekleşen depremlerde zarar gören yapı, sonraki yıllarda aslına sadık kalınarak restore edilmiş ve bugüne ulaşmayı başarmıştır.
Taksiyarhis (Aya Nikola) Kilisesi
Ayvalık ilçesinde konumlanan ve Balıkesir’de gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Taksiyarhis Kilisesi’nin bir diğer ismi de Aya Nikola Kilisesi’dir. Tam olarak Cunda Adası’nda bulunan kilise, adanın en eski mimari yapılarından biridir. Günümüzde müze olarak hizmet veren kilise, Balıkesir’de kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunur.
Saatli Kilise Camii
19’uncu yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen ve Ayvalık ilçesinde konumlanan Saatli Kilise Camii, Balıkesir’de gezilecek yerler arasında ismi sıklıkla geçen mimari yapılardandır. Dikdörtgen planlı olan yapı, ilkin kilise olarak inşa edildiyse de 1928’den sonra camiye çevrilmiştir. Öte yandan, kilisenin çan kulesi zamanla onarılamayacak kadar zarar görmüş ve bu nedenle saat kulesine çevrilmiştir. Yapı bu nedenle Saatli Kilise Camii olarak adlandırılmıştır.
Balıkesir Burhaniye Gezilecek Yerler
Size Balıkesir’deki öne çıkan ilçelerde mutlaka gezilmesi gereken yerleri özenle ayrıştırarak derlediğimizden bahsetmiştik. Balıkesir Burhaniye gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Bilet Dükkanı olarak bu noktalardan en çok öne çıkanını listemize ekledik.
Ören Halk Plajı
Balıkesir Burhaniye gezilecek yerler kategorisinde ilk sırada konumlanan yer hiç kuşkusuz ki Ören Halk Plajı’dır. Upuzun sahil şeridi, tamamı kumdan oluşan plajı ve sakin denizi ile öne çıkan bu plaj, ücretsiz kullanılabilmektedir.
Kuvayi Milliye Kültür Müzesi
Müze, milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanılan yapılardan biridir. 1947 ile 1988 yılları arasında belediye binası olarak hizmet veren yapı, 6 Eylül 1996’da müze olarak hizmete açılmıştır. İki katlı müze, 120 metrekarelik zemin katına sahiptir. Müzede, Kuva-yi Milliye’nin kurulması öncesi alınan yazılı kararlar, fotoğraflar ve tüm bunların yanı sıra Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile eşi Latife Hanım’ın balmumu heykelleri bulunur. Müzenin ikinci katında ise Balıkesir ve çevresindeki kazılarda çıkartılan tarihi eserler sergilenmektedir.
Adramytteion Antik Kenti
Balıkesir Burhaniye gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir diğer tarihi değer ile yazımıza devam ediyoruz. Milattan önce 6’ncı yüzyıla tarihlenen bu antik kentin, Lidya Kralı Alyates’in oğlu Adramys ya da Luwi’ler tarafından kurulduğuna dair iki ayrı tez vardır.
Hemen Balıkesir uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.
Balıkesir Bandırma Gezilecek Yerler
Balıkesir'de gezilecek yerler o kadar zengin bir şehirdir ki tek seferlik bir seyahatte bu yerlerin her birini bitirmek neredeyse imkansızdır. Bununla birlikte şehir, ilçe ilçe ayrılarak gezilebilir. Balıkesir Bandırma gezilecek yerler listemize beş farklı mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken nokta ekledik. Pek tabii Son Kurşun Anıtı’nı eklemeyi de ihmal etmedik.
Balıkesir Arkeoloji Müzesi
Balıkesir Bandırma gezilecek yerler listesine mutlak suretle eklenmesi gereken yerlerden biri olan Balıkesir Arkeoloji Müzesi, Bandırma ilçe merkezinde konumlanır. İki adet teşhir salonu bulunan müzede Frig yazıtlı mezar stilleri başta olmak üzere Balıkesir ve çevresindeki kazılardan elde edilen pek çok arkeolojik eser bulunur.
Son Kurşun Anıtı
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş tarihindeki en önemli noktalardan birinde konumlanan Son Kurşun Anıtı, isminden de anlaşılacağı üzere Milli Mücadele boyunca verilen savaşta atılan son kurşunun sıkıldığı yerdir.
Kurtuluş Savaşı’nın son silahlı çatışmasına ev sahipliği yapan Ayyıldız Tepe’de 61. Alay Komutanı Vecihi Bey ile beraber 80 Türk askeri şehit düşmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Cumhuriyet’in 50. Yılında bu noktada verilen şehitlerin hatırasına sadık kalmak amacıyla buraya Son Kurşun Anıtı’nı yaptırmıştır. Bandırmalı hayırseverlerin katkılarıyla tamamlanan anıt, askeriyede ‘tüfek çatmak’ olarak da bilinen; birbirlerine desteklenerek yere üçgen şeklinde bırakılan tüfekleri temsil eden bir mimariye sahiptir.
Bandırma gezilecek yerler hakkında iki adet öne çıkan mekandan bahsetmişken son olarak Kuş Cenneti Milli Parkı, Kyzikos Antik Kenti ve Kuş Gölü’ne de gidebileceğinizi belirtelim.
Balıkesir Altınoluk Gezilecek Yerler
Balıkesir Altınoluk gezilecek yerler bakımından oldukça zengindik. Bir hayli büyük bir alanı kaplayan Balıkesir şehrinin hemen her yeri gezilip görülmeye değer olsa da Altınoluk gezilecek yerler listesi de mutlaka dikkate alınması gerekenler yerlerle doludur.
Şahindere Kanyonu
Altınoluk ve çevresinin hayat damarı bu kanyondur. Kazdağları’ndan gelen bol oksijenin dağıldığı kanyon, Balıkesir gezilecek yerler arasında ilk sıralardadır.
Sütüven Şelalesi
Balıkesir Altınoluk gezilecek yerler dendiğinde Sütüven Şelalesi ilk akla gelen yerlerden biridir. Doğal güzelliğiyle adeta büyüleyen şelale, Altınoluk’ta en sık ziyaret edilen mekanlar arasındadır.
Balıkesir Altınoluk gezilecek yerler dendiğinde öne çıkan iki yerden bahsettik. Son olarak belirtelim ki Altınoluk’ta Zeus Altarı, Kazdağı Milli Parkı ve Altınoluk Sahili de mutlaka görülmeye değer yerler arasındadır.
Bilet Dükkanı olarak sizlere Balıkesir’de gezilecek yerler listesi hazırlarken her bir mekanı özenle derledik. Şimdiden keyif dolu bir seyahat dileriz.