Kuzeyin Yıldızı Sinop’ta Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en kuzey noktasında yer alan Sinop, “Karadeniz’in Yıldızı” olarak anılır. Sinop, gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. Gerek jeopolitik konumu gerek doğal güzelliği gerekse de tarihi zenginliği ile Sinop, yıl içerisinde on binlerce turistin akınına uğrayan şehirlerdendir. Bilet Dükkanı olarak Sinop’ta Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı hazırlarken, bu şehrin en görülesi yerlerinden doğal güzelliklerine ağırlık verdik. Öte yandan, tarihi zenginliğiyle de öne çıkan Sinop’ta mutlaka görülesi mekanları da listemize eklemeye özen gösterdik.

6 Şubat 2023 7dk okuma

Türkiye’nin en kuzey noktasında yer alan Sinop, “Karadeniz’in Yıldızı” olarak anılır. Sinop, gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. Gerek jeopolitik konumu gerek doğal güzelliği gerekse de tarihi zenginliği ile Sinop, yıl içerisinde on binlerce turistin akınına uğrayan şehirlerdendir. Bilet Dükkanı olarak Sinop’ta Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı hazırlarken, bu şehrin en görülesi yerlerinden doğal güzelliklerine ağırlık verdik. Öte yandan, tarihi zenginliğiyle de öne çıkan Sinop’ta mutlaka görülesi mekanları da listemize eklemeye özen gösterdik.

Sinop nasıl bir yer? Sinop’a nasıl gidilir? Sinop’un gezilecek doğal yerleri nerelerdir? Sinop’ta gezilecek tarihi yerler nerelerdir? Tüm bu sorulara cevap verdiğimiz yazımızda ilk olarak bu şehrin nasıl bir yer olduğunu anlatacağız. İşte köklü tarih ve doğal güzellikleriyle efsane şehir Sinop'ta gezilecek yerler...

Sinop Nasıl Bir Yer?

Karadeniz’in Yıldızı lakabıyla bilinen Sinop’a gitmek isteyenlerin aklına takılan en büyük sorulardan biri de Sinop nasıl bir yer oluyor. Bu noktada size biraz Sinop ile ilgili bilgi vereceğiz. 

Orta Karadeniz’in en kuzey noktasında konumlanan Sinop, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’deki en mutlu şehirlerinden biri. Yaşam koşulları oldukça uygun olan Sinop'ta gezilecek yerler oldukça fazla. İlk olarak Sinop’a nasıl gidilir sorusunun cevabını vereceğiz.

sinopta-gezilecek-yerler.webp

Sinop'a Nasıl Gidilir

Sinop’a nasıl gidilir, bu şehre seyahat etmek isteyenlerin ilk olarak merak ettiği sorudur. Gezilecek yerler bakımından oldukça zengin olan Sinop, Karadeniz Bölgesi’nde turizmi en fazla olan şehirler arasında yer alır. Karadeniz’in en kuzey noktasında bulunan Sinop’a genellikle hava yolu ile gitmek tercih edilir. Bunun için de Sinop Havalimanı en doğru tercih olacaktır. 1993 yılında hizmete giren Sinop Havalimanı, yıllık ortalama 150 bini geçen yolcu kapasitesine sahiptir. Öte yandan, Sinop’a nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı da şüphesiz ki kara yoludur. Kara yolu ile Sinop’a kara yolu ile de gitmek mümkündür.

Sinop Gezilecek Doğal Yerler

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Sinop gezilecek doğal yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Sinop’ta gezilecek yerler de zaten genellikle doğal güzelliklerden oluşur. Erfelek Tatlıca Şelaleleri en ünlü doğal gezilecek yeri olan Sinop'ta gezilecek yerleri sizin için listeledik. Bu şehrin tabiat alanlarını eklemeyi de ihmal etmedik. Öte yandan, tabiat parklarıyla öne çıkan Sinop’un en önemli doğal güzelliklerini listemize ekledik. Akgöl’den İnaltı Mağarası’na kadar Sinop’un en beğenilen doğal güzelliklerinin bulunduğu listemiz ise şu şekilde: 

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

1998 yılında keşfedilen bir cennet olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, günümüzde Sinop’un en ünlü ve en çok ziyaretçi alan doğal güzelliğidir. 28 farklı şelaleden oluşan bu doğa harikası, her yıl on binlerce turistin akınına uğruyor.

Bazalt Kayalıkları

Son yıllarda keşfedilen bir diğer Sinop doğal güzelliği de bazalt kayalıklarıdır. Boyabat’a 15 kilometre mesafede bulunan bazalt kayalıkları, birbirine yakın üç farklı vadi boyunca yayılıdır. Ortalama 30 – 40 metre yükseklikte bulunan bu kayalıklar, 4, 5 veya 6 köşeli sütunlardan oluşur. 9 Eylül Üniversitesi’nden uzmanlarca yapılan araştırmalar, bazalt kayalıkların ortalama 3 – 5 milyon yıl öncesinden günümüze ulaştığını ortaya çıkarmıştır.

Akgöl

Sinop’ta gezilecek doğal yerlerin en dingini Akgöl’dür. Ayancık ilçesinde konumlanır. 1991’de Bakanlar Kurulu Karalı ile Akgöl Yaylası olarak ismi değiştirilmiş ve turizme açılmıştır. 

Hamsilos Tabiat Parkı

Sinop gezilecek doğal yerler dendiğinde burayı saymazsak olmazdı. Denizin adeta bir nehir gibi içeriye doğru uzandığı İnceburun’daki bu tabiat parkı, şehir merkezine sadece 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

sinop.webp

İnaltı Mağarası

Sinop'ta gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bu mağara, denizden 1070 metre yüksekliktedir. 658 metre uzunluğundaki mağaranın 300 metresi aydınlatılarak turizme açılmıştır.

Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı

Doğal güzellikleriyle büyüleyen Sinop gezilecek yerler arasında bulunan bir diğer göz alıcı noktadır. 1991’de 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen tabiat parkı; 102 hektarlık alanda 26 tür endemik bitkiye ve 233 adet farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Hemen Sinop uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Sinop Gezilecek Tarihi Yerler

Erfelek Şelalesi, Sinop'ta gezilecek yerler arasında başı çeken doğal güzelliklerden olsa ve bu şehir doğal güzellikleriyle öne çıksa da bir o kadar tarihi mekana da sahiptir. Binlerce yıllık tarihe sahip olan Sinop’ta gezilecek tarihi yerler de azımsanmayacak kadar fazladır. Boyabat Kalesi başta olmak üzere simgesel noktaları, kaleleri, medrese ve camileriyle Sinop, gezilecek tarihi yerler bakımından oldukça zengindir. 

Boyabat Kalesi

Sinop çevresi gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen tarihi mekanlardan biridir. Gökırmak Vadisi’nde, sarp kayalıklar üzerinde bulunan kale, dikdörtgen planlıdır. Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerinden kaldığı düşünülen kale, Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmıştır. Kalenin ilk hali milattan önce 6’ncı yüzyıla tarihlenir. Paflagonyalılarca inşa edilen kalenin iç duvarlarında Roma ve Bizans döneminden eserler bulunur. Osmanoğulları döneminde ise yeni yani bugünkü kalenin yapıldığı düşünülür. 

Sinop Kalesi

Boyabat Kalesi’nin heybetiyle karşılaştırılamayacak kadar küçük ölçekte olan ve daha ziyade bir deniz fenerini andıran Sinop Kalesi, şehrin tarihindeki en eski yapılardan biridir. Milattan önce 7’nci yüzyıla tarihlenen kale, kentin bulunduğu yarımadada, sahil kenarında konumlanır.

sinop-kalesi.webp

Pervane Medresesi

Anadolu Selçuklu Devleti Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından 1262’de yaptırılan Pervane Medresesi, kuzey-güney konumlu bir yapıdır. Dikdörtgen planlı olan medrese, iki adet eyvana sahiptir. Açık avlulu medrese tipinin en güzel örneklerinden biri olan Pervane Medresesi, Sinop’ta gezilecek tarihi yerler arasında en fazla ziyaretçi alan yerler arasındadır. 

Alaaddin Camii

Selçuklu Devleti’nden kalan bir diğer tarihi değer de Alaaddin Camii’dir. 1214’te inşası tamamlanan cami, manevi değerinin yanı sıra Sinop’un en çok takdir toplayan mimari yapılarından biridir.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan Sinop’a dair her arkeolojik unsuru barındıran müze, Sinop’ta gezilecek yerlerin başında gelir. İlk olarak 1932’de açılan müze, 2001’de restorasyon geçirmiştir ve günümüzdeki haliyle yeniden hizmete girmiştir.

Sinop Tarihi Cezaevi

Sinop gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Sinop Tarihi Cezaevi, Türkiye’nin yakın tarihindeki en önemli noktalardandır. Simgesel bir nokta olan bu cezaevi, Anadolu’nun Alkatrazı olarak da bilinmektedir. Şehrin en önemli ve simgesel yerlerinden olan cezaevi binası, Türk sinema tarihinin en sevilen ve kült olarak kabul edilen “Pardon” isimli filmin de ana mekanı olmuştur.

sinop-cezaevi.webp

Terelek Kaya Mezarı

Sinop’un tarihinin ne denli zengin olduğunun göstergelerinden biridir. Durağan’a 15 kilometre mesafede konumlanan kaya mezarlarını bu denli önemli yapan ise üzerindeki kabartmalardır. 

Salar Köyü Kaya Mezarı

Paflagonyalılar tarafından milattan önce 7’inci yüzyılda yapılan kaya mezarları, Sinop’ta gezilecek tarihi yerler listesinde mutlaka bulunan yerlerdendir. Boyabat ilçesinde konumlanan kaya mezarları, şehir merkezine 10 kilometre mesafede, Salar Köyü’nde bulunur.

İsfendiyaroğulları Türbesi

Celalettin Beyazıt ile oğlu İsfendiyar ve İsfendiyar’ın oğlu İbrahim Bey’in kabirlerine ev sahipliği yapan türbe, Alaaddin Camii’nin avlusunda konumlanır. Sinop’ta en çok ziyaret edilen türbelerden biridir.

Durakhan

Sinop’ta gezilecek yerler dendiğinde akla gelen tarihi noktalardan biri de Durakhan’dır. 1265 yılında inşa edilen bu han, 13 odadan ve oldukça geniş bir avludan oluşur. 

Sinop 5 Yıldızlı Oteller

Sinop'ta gezilecek yerler yazımızı hazırlarken bu şehirdeki konaklamanızı da düşündük. Bu sebeple yazımıza, en konforlu şekilde konaklama yapabileceğiniz otelleri listeledik. Sinop’ta 5 yıldızlı otel bulunmamaktadır. Ancak aynı konforu sağlayan 4 ve 3 yıldızlı oteller bulunur. İmkanları, konumları ve konforlarıyla öne çıkan bu otelleri listesini ekledik.

Zinos Otel

Sinop 5 yıldızlı oteller kategorisinde olmasa da bu şehirde konaklama yapmak için en ideal otellerden biri olan Zinos Otel; ücretsiz otoparkı ve yüksek hızdaki interneti, konaklamaya dahil kahvaltısı, özel plajı, klimalı odaları, çocuk ve yetişkin havuzları ile spor salonuyla bu şehirde en çok tercih edilen otellerdendir. Balayı süiti de bulunan otel, Karakum’da bulunur.

Mala Hotel Sinop

Sinop’un 3 yıldızlı otellerinden biri olan Mala Hotel Sinop, konforlu konaklama hizmetiyle öne çıkar. Tersane Çarşısı’nda bulunan Balıkçı Barınağı’nın karşısında konumlanan otel, sigara içilmeyen odaları, ücretsiz internet hizmetleri, uyandırma servisi, İtalyan mutfağı ağırlıklı ürün bulunan restoranı ve Sinop gezilecek yerlere yakın konumuyla sıklıkla tercih edilir. 

Otel Tersane

Denize yakınlığı ve konforuyla öne çıkan bir diğer konaklama merkezi de Otel Tersane’dir. Meydan Kapı Mahallesi’nde, Ergul Sokak’ta konumlanan otel; Sinop Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere dokuz adet Sinop gezilecek yerler kategorisinde bulunan tarihi ve doğal değerlere oldukça yakındır. Ses geçirmez odaları, ücretsiz kahvaltı hizmeti, yüksek hızdaki interneti, 24 saat açık resepsiyonu, havaalanı transfer hizmeti ve çok daha fazlasıyla Sinop’ta en çok tercih edilen oteller arasındadır. 

6 Şubat 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar