Saraybosna’da Gezilecek Yerler

Avrupa’daki en iyi dostumuz, kardeş ülke Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna binyıllardır süregelen tarihiyle ölmeden önce mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Zaten şehre adımını attığın anda Türklere karşı ne kadar yakın bir kültüre sahip olup samimi davrandıklarını anlayacaksın!

7 Mart 2024 4dk okuma

Bu güzel şehri en uygun fiyatlara görmenin yolu her zaman olduğu gibi Bilet Dükkanı’ndan geçiyor. Sen de yılın farklı dönemlerinde düzenlenen kampanyaları takip ederek Bilet Dükkanı’ndan en ucuz fiyata Saraybosna uçak bileti satın alarak en güzel Saraybosna otelleri için rezervasyon yapabilirsin.

Saraybosna Hakkında


Bosna Hersek’in başkenti ve en büyük şehri olan Saraybosna (Boşnakça ve Hırvatça’da Sarajevo) Trebevic Dağı ve Miljacja Nehri’nin vadisinin eteklerine kurulan küçük ama bir o kadar da tarihi bir şehir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan camilere, ahşap evlere ve geleneksel pazarlara ev sahipliği yapan Saraybosna halkının büyük çoğunluğu Müslüman’dır. 15. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilen şehrin silueti ve kültürü tam da bu dönemlerde şekillenmiş.

 

saraybosna.webp

 

1800'lü yılların sonunda Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nun bölgeyi ele geçirmesiyle çatışmalı bir hale gelen Saraybosna’da bu olay üzerine Bosnalı Sırplar ayaklanmaya başladı. 28 Haziran 1914 tarihinde Bosnalı bir Sırp olan Gavrilo Princip’in Avusturya Arşidüğü Franz Ferdinand’ı öldürüp 1. Dünya Savaşı’nın başlaması olayı Saraybosna’da yaşanmıştır. 2. Dünya Savaşı’nda da acımasız darbeler alan şehir 1992 yılında bağımsızlığını ilan etmesine rağmen uzun süre boyunca toparlanamadı. Sırbistan ile yaşanan iç savaşlarda da ağır hasar alan şehir 2000li yıllardan sonra toparlanma dönemine girmiştir. 

Bugün İstanbul’un her iki havalimanından da Saraybosna’ya direkt uçuş seferleri düzenlenmektedir. İstanbul’dan Saraybosna’ya yapılan uçuşlar ortalama 1 saat 55 dakika sürmektedir. İstanbul Saraybosna uçak bileti almak için seni Bilet Dükkanı web sayfasına davet ediyoruz. Ayrıca Saraybosna otelleri ve Saraybosna araç kiralama hizmetleri için de sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Saraybosna İçin Vize Gerekiyor Mu? 


Özellikle son yıllarda Türk vatandaşlarının Saraybosna’ya giderek daha fazla seyahat etmesinde, Bosna Hersek’e girişlerimizde vize istenmemesi de epey etkili oldu. Türkiye Cumhuriyeti ve Bosna Hersek arasında karşılıklı olarak vize muafiyet anlaşması uygulanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Bosna Hersek vatandaşları pasaport rengi fark etmeksizin birbirlerinin ülkesine girişlerde 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftırlar.

 

saraybosna-gezilmesi-gereken-yerler.webp

 

Saraybosna Gezilecek 10 Yer


Avrupa’nın dokusu Türkiye’den her ne kadar farklı olsa da Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gittiğinde kendini Anadolu’nun herhangi bir şehrinde gibi hissedeceksin. Efsanelere konu olmuş büyüleyici hikayeleri, tarihi zenginliği ve doğal güzellikleriyle ilk bakışta insanı kendine aşık eden Saraybosna’da gezilecek 10 yer:

Latin Köprüsü


İlkokulda 1. Dünya Savaşı’nın sebebini Sırp bir gencin Avusturya – Macaristan İmparatorluğu veliahdına ve eşine düzenlediği suikast olarak öğrenmiştik, fakat ileri sınıflara geçtiğimizde bunun savaşın sadece görünen sebebi olduğu anlatılmıştı. İşte küresel ve hiç unutulmayacak bir çatışmaya yol açan o suikast bu meşhur Latin Köprüsü’nde gerçekleşmiş. Köprünün yer aldığı kanalın kıyısındaki eski evleri seyretmek gerçekten çok keyifli.

 

latin-koprusu.webp

 

Kültürlerin Buluşma Noktası


Eski Kent’in tam ortasında yerde bir pusula ve yanlarında (doğu ve batısı) “Sarajevo Meeting of Culture” yazılı bir işaret göreceksin. Bu nokta gerçekten de iki farklı dünyanın, yani doğuyla batının buluşma noktası gibi. Osmanlı ve Avusturya – Macaristan İmparatorlukları şehirde çok farklı izler bırakmış. Pusulanın arkası Avrupa’nın sıra sıra dizili binalarının stiline sahipken önü sanki İç Anadolu’nun bir kasabasını andırıyor, bölge adeta bambaşka iki kültürden fırlamış gibi. Saraybosna’nın çok kültürlülüğünü en iyi gösteren işaret bu.

 

mostar-koprusu.webp

 

Sarı Tabya


1727’de inşaatına başlanan ve 12 yıl süren Sarı Tabya Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgedeki hakimiyetinin son zamanlarında savunma amacıyla yapılmış. Tabyanın tepesindeki kafede şehrin manzarasını izlemek ise bambaşka! Özellikle günbatımı saatlerinde cıvıl cıvıl bir hale gelen tepeden şehrin manzarasını sevdiğinle izleyebilirsin.

Olimpiyat Bobsled Pisti


Dünyanın en uzun süren kış olimpiyatlarından birine 1984 yılında ev sahipliği yapan Saraybosna bu dönemde dünya çapında tanınır hale gelmişti. 90lı yıllarda patlak veren savaş yüzünden maalesef büyük hasar gören pist kullanılamaz hale gelse de bugün şehrin cazibe merkezi haline gelmiş cool yerlerinden. Her ne kadar ürkütücü görünse de yeşilin grafitilerle buluştuğu bu pist özellikle hafta sonu yürüyüşleri için gayet güvenli.

Hemen Saraybosna uçak bileti, otel ve araç kiralama rezervasyonunuzu yaptırın.

 

Gazi Hüsrev Bey Cami


Dışarıdan bakıldığında ne kadar sade görünse de avlusuna girdiğin andan itibaren seni etkisi altına alacak olan Gazi Hüsrev Bey Cami Bosna Hersek’in en büyük camisi. Şehrin kalbinde konumlanan cami 16. Yüzyılda yapılmış, elle boyanmış hat sanatı ve renkli pencereleriyle biliniyor.

Bascarsija


İsmi Başçarşı’dan tanıdık gelmiş olsa gerek ☺ Eski Kent’in labirent sokaklarıyla büyüleyen ve el işinden mücevhere, baharattan hediyelik eşyaya kadar pek çok ürünü bulabileceğin bu çarşısı her daim canlı. 15. Yüzyılın en önemli bedestenlerinden biri olan Başçarşı’yı gezmek için uzun vakit ayırabilirsin.

Sebil


Başçarşı’nın kalbinde yer alan, şehrin simge yapısı Sebil’den su içenlerin bir gün mutlaka yeniden Saraybosna’ya uğrayacağına inanılıyor.

 

sebil-saraybosna.webp

 

Savaş Çocukluğu Müzesi


Yugoslavya’nın acı dolu tarihine odaklanan müze şehrin trajik tarihi hakkında detaylı bilgi almak isteyenlerin durağı.

Trebevic Dağı


Bobsled Pisti’nin de bulunduğu bu dağ şehrin en yüksek noktası. Teleferiğe binerek şehrin manzarasını bir de buradan izleyebilir, huzur dolu doğa yürüyüşleri yapabilirsin.

 

trebevic.webp

 

Belediye Binası


Osmanlı’dan sonra biraz da Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nun şehirdeki izlerine gelelim. Tarihi sarı binanın önü bugün Bosnalıların buluşma noktası.

7 Mart 2024 4dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar