Cezayir Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Hızlı Erişim

Houari Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Es Senia Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım
Cezayir’de Gezilecek Yerler
Cezayir’de Ne Yenir?

Kuzey Afrika’da yer alan Cezayir, resmi adıyla Cezayir Demoktratik Halk Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Yüz ölçümü bakımından kıtanın en büyük ülkesi olan Cezayir doğuda Libya, kuzeydoğuda Tunus, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Mali ve Moritanya ve Batıda Fas ile komşu bulunmaktadır. Etnik olarak Arap ve Berberi ülkesi olan Cezayir’de resmi konuşulan Arapça ve Berberice dillerine ek olarak Fransızca da yaygın bir şekilde konuşulmaktadır. Kuzeyinde Akdeniz iklimi, güneyinde ise çöl iklimi yaşanan Cezayir, Kuzey Afrika’nın önemli bir liman kentidir. Cezayir, coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca da önemli bir yer olmuş ve farklı pek çok yönetimin hakimiyeti altında kalmıştır. Fenikeliler tarafından kurulmuş olan şehir sonrasında Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine geçmiş ve 1518 yılında da Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına dahil edilmiştir. Osmanlı’nın hakim olduğu süreç içinde bölgede Müslüman kültürü yayılmıştır. 1830 yılında gerçekleşen Fransız işgali ise uzun yıllar boyunca mevcut kalmıştır. 1954-1962 yıllarında yaşanan Cezayir – Fransa savaşı sonucunda ise Cezayir bağımsızlığını kazanmayı başarmıştır. Bu savaş sırasında ülkedeki pek çok önemli yer büyük hasarlar alarak fonksiyonunu yitirmiştir. Ülkede tarih boyunca birçok farklı kültürün yaşamış olması nedeniyle binalarda, sokaklarda ve yemeklerde de çok çeşitli kültürlerden esintilerle karşılaşmak mümkündür. Hem Fransız hem Arap kültürlerinin yoğun olarak bulunduğu Cezayir’de harika bir doğu batı sentezine şahit olabilirsiniz. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri de olan Cezayir’in ise beyaz şehir olarak da tanınmasının sebebi pek çok binanın beyaz renkte boyanmasındandır. Resmi dili Arapça olan Cezayir’de sokaklarda, tabelalarda ve halk arasında konuşulan dil olarak genellikle Fransızcaya denk gelinmektedir. Akdeniz’e kıyısı olsa bir yandan çöl ikliminin yaşandığı Cezayir’in gezmeye en müsait olduğu mevsimler, sıcaklıkların bunaltıcı derecede yüksek olmadığı ilkbahar aylarıdır. Kuzey Afrika’nın en ilgi çekici yerlerinden biri olan Cezayir’e bir seyahat yapmak istiyorsanız Bilet Dükkanı üzerinden en uygun Cezayir uçak biletini alabilirsiniz. Cezayir’e gitmeden önce de eksiksiz bir gezi planı oluşturmak için Cezayir hakkında yazdığımız rehber yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Houari Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Houari Bumedyen Havalimanı ya da diğer bir adıyla Cezayir Havalimanı, şehrin 17 km uzağında yer almaktadır. Houari Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım çok çeşitte olmasa da birkaç farklı yolla sağlanabilmektedir.

Houari Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım


Cezayir Havalimanı’nda şehir merkezine ulaşım hizmeti veren otobüsler birkaç farklı güzergah üzerinden gitmektedir. Uluslararası terminalde bulunan otobüs durağından hareket eden 3 farklı otobüs hattı bulunmaktadır. 39 numaralı otobüs hattı ile Maurice Audin Meydanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu hat saat 06.15 ile 00.05 saatleri arasında hizmet vermektedir. 100 numaralı otobüs hattı ile Place du 8 mai 1945 ya da diğer adıyla Place des Martyrs’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu hat 06.45 ile 23.45 arasında hizmet vermektedir. 178 numaralı otobüs hattı ile Cezayir Otobüs İstasyonu’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu hat ise 06.10 ve 18.10 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Houari Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi ile Ulaşım


Terminal 1 ve terminal 2 binalarında gelen yolcu çıkışının önünden hareket eden taksilerle şehir merkezinde istediğiniz yere direkt ve rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine yaklaşık 25 dakika içerisinde varabilirsiniz.

Houari Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Transfer ile Ulaşım


Özel transfer servisi genellikle kalabalık grup halinde seyahat edenler ya da çok bagajla seyahat edenler tarafından tercih edilen bir ulaşım biçimidir. Özel transfer servisleriyle direkt olarak otelinize ya da şehirde gitmek istediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Es Senia Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım


Resmi adı Es-Senia Havalimanı olan ama yaygın olarak Ahmed bin Bella Havalimanı olarak bilinen havalimanı Cezayir’in Oran şehrinde, şehir merkezinden 8,7 km uzaklıkta yer almaktadır. Es Senia Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için birkaç yol bulunmaktadır.

Es Senia Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Tramvay ile Ulaşım


Havalimanı terminalleri ve tramvay durağı Es Senia Terminus arasında ulaşım hizmeti veren shuttle otobüsler, her 30 ila 60 dakikada bir havalimanından hereket etmektedir. Havalimanından tramvaya olan yolculuk 10 dakika kadar sürmektedir ve otobüs için biletler şoförden alınmaktadır. Es Senia Terminus tramvay durağından Oran şehir merkezine ulaşım sağlamanız mümkündür.

Es Senia Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Taksi ile Ulaşım


Havalimanından şehir merkezine ulaşım için en popüler yol olan taksiler ile 30 dakika içerisinde şehir merkezine ya da şehirde gitmek istediğiniz noktaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksiye binmeden önce şoförle fiyat konusunda uzlaşmaya gitmeniz ve anlaşmanız sizin faydanıza olacaktır.

Cezayir’de Gezilecek Yerler


Bir yandan Arap, bir yandan Kuzey Afrika ve bir yandan da Fransa esintileri olan Cezayir’de görmeniz gereken pek çok yer bulunmaktadır. Cezayir’de gezilecek yerleri sizler için tanıttık.

Djamaa el Kebir: Cezayir limanının kıyısında yer alan Djamaa el Kebir’in inşası 1907 yılına kadar uzanmaktadır. Tek minareli olarak inşa edilen Djamaa el Kebir, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden birini yansıtmaktadır.

Şehitler Anıtı: Farklı bir tasarıma sahip olan Şehitler Anıtı 1980 yılında, Cezayir – Fransa savaşında hayatını kaybeden askerlerin anısına yapılmıştır.

Kasbah: 1516 yılında yüksek bir tepeye kurulan eski bir şehir olan Kasbah, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Şehrin en turistik yerlerinden biri olan Kasbah, etrafı surlarla çevrili, surların içinde otantik evler ve tarihi yapılar bulunan önemli bir yerdir.

Jardin d’essai du Hamma: 58 hektarlık bir alana kurulmuş olan Hamma Bahçeleri 1832 yılında düzenlenmiştir. Bahçe içerisinde rengarenk çiçekler ve yaklaşık 1200 adet farklı bitki yer almaktadır. Bahçeden deniz manzarasını görmek de mümkündür.

Ketchaoua Camii: 1612 yılında, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen Ketchaoua Camii, dış mimarisindeki işlemeleri ve iç mimarisindeki detaylarıyla oldukça beğenilen bir yerdir.

Bardo Müzesi: Cezayir’deki arkeolojik buluntuların ve kültürel ögelerin sergilendiği Bardo Müzesi, 18. yüzyılda yazlık ev olarak inşa ettirilmiş olup 1930 yılında müzeye çevrilmiştir.

M’Zab: Sahra Çölü’nde yer alan bu bölge, doğayla uyumlu bir şekilde yaşamayı başarabilmiş insanlardan kalan önemli bir yerdir. 1982 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Cezayir’de Ne Yenir?


Kuzey Afrika ve Arap kültüründen izler taşıyan Cezayir mutfağı leziz pek çok yemek barındırmaktadır. Aşina olduğunuz tatları da bulabileceğiniz Cezayir’de deneyeceğiniz yemeklere bayılacağınıza eminiz. Birbirinden leziz yemekleri olan Cezayir’de ne yenir sizler için listeledik.

Tajine: Cezayir’İn geleneksel yemeklerinden biri olan Tajine, kuskus ya da bulgur pilavı üstüne havuç, biber ve kuru erikle birlikte pişirilen etin konmasıyla hazırlanan bir yemektir. Güveçte yapılan bu yemek akşam yemeği için sıklıkla tercih edilen bir lezzettir.

Brochettes: Türkiye’deki kebaba benzeyen brochettes, kebabın Kuzey Afrikaya özgü bir halidir. Cezayir mutfağında sıklıkla karşılaşabildiğiniz bu yemeğin birden fazla yapılma şekli bulunmaktadır.

Shakshuka: Bizim mutfağımızdaki menemene benzeyen bu yemek Kuzey Afrika’da da oldukça meşhurdur.

Couscous: Cezayir’de hemen her restoranda karşılaşabileceğiniz couscous, pilav gibi ana yemek olarak tüketilebileceği gibi garnitür olarak da tüketilebilmektedir.

Mechoui: Afrika’ya özgü bir mangal şeklinde kızartma biçimi olan mechoui, kömür ateşi üzerinde kuzu ya da tavuk etinin pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Bu pişirme biçimi sayesinde et kurumaz ve suyunu içinde tutar, böylelikle lezzeti de saklı kalır.

Makroudh: Cezayir’de çok sevilen bir tatlı olan mekroudh, yoğurulan irmiğin içine badem ezmesi konup balla tatlandırılmasından oluşan bir lezzettir.

Sahlab: Türkiye’de de kış aylarında sık sık tüketilen salep, Cezayir mutfağında da beğeniyle karşılanmaktadır. Üzerine biraz tarçın ve fıstık ekleyerek tadı iyice arttırılan salep, Cezayir’de de kış aylarının vazgeçilmezidir.

Nane Çayı: Cezayir mutfağına ait leziz yemekler yedikten sonra midenizi ferahlatmaya yarayacak olan nane çayı günü sonlandırmak için hoş bir içecektir.