Öğrenci Pasaportu Nedir? Kimlere Verilir? Gerekli Evraklar

Öğrenci pasaportu yurt dışı seyahati yapmak isteyen gençlerin araştırma yaptığı ortak noktadır. 

1 Şubat 2023 4dk okuma

Öğrenci pasaportu yurt dışı seyahati yapmak isteyen gençlerin araştırma yaptığı ortak noktadır. Öğrenci pasaportu, 25 yaş altındaki aktif şekilde eğitim gören öğrencilerin harç ödemeden alabildikleri bordo pasaport türüne denir. Standart bordo pasaport ile tek farklı harç ücretinin ödememesidir. Peki öğrenci pasaportu şartları nelerdir? 

Öğrenci Pasaportu Nedir?

ogrenci-pasaportu.jpg

Yurt dışı planı yapan öğrencileri mutlu eden ve harçsız pasaport adıyla da bilinen öğrenci pasaportu 25 yaş altı kişilerin alabileceği bir pasaport türüdür. Temelde standart bordo pasaport sayılır ve avantajı harç parası ödememektir. Belirlenen şartlara uyan ve gerekli evrakları toplayan kişiler öğrenci pasaportu sahibi olabilir. 

Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir? 

Öğrenci imkanları ile tatili yapmak isteyen ya da eğitim için yurt dışına çıkacak olan 25 yaş altı kişiler “Öğrenci pasaportu kimlere verilir? Harçsız pasaport şartları nelerdir?” sorularının cevabını arar. 25 yaş altında olan ve öğrenci olan herkes, eğitim, tatil ya da keşif amaçlı yurt dışına çıkmak için harçsız bordo pasaport alabilir. 18 yaşın altında olan öğrenciler defter bedeli öder. 18-25 yaş arasındaki öğrencilerin pasaportları ise eğitimleri devam ettiği sürece geçerli olur. 

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu ayrı bir pasaport türü değildir. Bordo pasaportun  bir versiyonudur ve şartları bordo pasaport ile aynıdır. Online başvuru sırasında ayrıca bir seçenek bulunmaz. 25 yaş altında olan öğrenciler nüfus müdürlüğünden randevu alarak bordo pasaport başvurusu için talep oluşturmalıdır. Randevu tarihine uygun olarak nüfus müdürlüğüne giden öğrenciler, yetkililere öğrenci belgesini göstermesinin ardından harç parasından muaf tutulur. 

Harçsız pasaport için gerekli belgeleri eksiksiz şekilde toplayan öğrenciler, internet üzerinden online olarak başvuru talep edebilir. Randevu saatinde eksiksik belgeleriyle Nüfus Müdürlüğü’ne giderek başvurusunu tamamlar ve onaylanması durumunda harçsız pasaport 3-7 gün içerisinde adrese teslim edilir. Böylece öğrenciler dilediği ülkeye seyahat edebilir.ogrenci-pasaportu-1.jpg

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Evraklar

Ucuz yurt dışı seyahatinin bir parçası olan harçsız pasaport 18-25 yaş arası gezgin gençlerin gözdesidir. Peki gerekli belgeler nelerdir? Harç vermek istemeyen öğrenciler aşağıdaki belgeleri eksiksiz bir şekilde nüfus müdürlüğüne teslim etmelidir. İşte öğrenci pasaportu için gerekli evraklar: 

  • T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, 
  • 2 adet pasaporta uygun çektirilmiş biyometrik fotoğraf,
  • Öğrenci olduğunu kanıtlayan öğrenci belgesi, 
  • Varsa eski pasaportlar, 
  • Pasaport defter ücretinin dekontu. 

Başvuru ile ilgili en kritik nokta öğrenci belgesidir. Türkiye’de eğitim gören bir öğrenci okulunda ıslak imzalı öğrenci belgesi alması gerekir veya başvurudan 60 gün öncesini geçmeyecek şekilde e-Devlet üzerinden öğrenci belgesini çıkarması gerekir. Eğer 18-25 yaş arası öğrenci yurt dışında eğitim görüyorsa okulundan aldığı öğrenci belgesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne veya Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na gitmesi gerekir. Bunun dışında yurt dışında eğitim gören öğrenciler okulundan aldığı belgeyi yeminli bir tercümandan çeviri desteği alarak Türkiye’de onaylatabilir. Böylece Türkiye’de harçsız pasaport başvurusu yapabilir.

Öğrenci Pasaportunun Avantajları 

18-25 yaş arası öğrencilerin sahip olduğu harçsız pasaport sık sık gündeme gelir. İşte ekonomik yurt dışı tatilinin anahtarı öğrenci pasaportu avantajları: 

  • Harç bedeli yok, yalnızca defter bedeli ödenir, 
  • Öğrencinin harçsız öğrenci pasaportu almak için Türkiye’de okumak zorunluluğu yok, 
  • Değişim programı kapsamında yurt dışında lisans, yüksek lisans veya dil eğitimi alan öğrenciler de öğrenci pasaportu alma hakkı bulunur. 
  • Bir tür bordo pasaporttur. Standart bordo pasaportun sahip olduğu tüm avantajlar harçsız pasaportta da bulunur, 
  • Bordo pasaportla gidilen her ülkeye, öğrenci pasaportları ile de gidilir, 
  • Vizesiz ülkeleri gezmek imkanı sunar. ogrenci-pasaportu.jpg

Öğrenci Pasaportu Ücreti Ne Kadar? 

Öğrenci pasaportu harç parasının ödenmediği bordo pasaport türüdür. 18-25 yaş arası öğrenciler harç bedeli ödemez. Ancak pasaport çıkarmak isteyen herkes defter ücreti öder. Peki pasaport defter parası 2022 ne kadar? 2022 yılında pasaport defter bedeli 225 TL olarak belirlendi. 

Öğrenciler sadece 225 lira defter parası ödeyerek öğrenci pasaportu sahibi olabilir. Kısacası 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türünün klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir.

Öğrenci pasaportunuzu aldıktan sonra uçak bileti, otobüs bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralama işlemlerinizi hemen yaptırın.

1 Şubat 2023 4dk okuma

YORUMLAR

B
Behice .
İyi akşamlar acikogretim öğrencisi ogrenci pasaportu alabilir mi
28 Aralık 2023, 19:52

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar