Kosova Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Priştine Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Kosova’da Gezilecek Yerler
Kosova’da Ne Yenir?

Kosova Balkanlarda bulunan, denize kıyısı olmayan, küçük bir ülkedir. Kosova’nın başkenti Priştine’dir, ülkede kullanılan resmi diller ise Arnavutça ve Sırpçadır; bunların yanı sıra ülkede yaygın olarak Romanca, Boşnakça, Türkçe ve Goranca da konuşulmaktadır. Kosova’nın kuzeyinde ve doğusunda Sırbistan, güneyinde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batısında ise Karadağ komşu bulunmaktadır. 2008 yılında Kosova Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra 1999 yılında başlanan, Birleşmiş Milletler’in Kosova üstündeki kontrolü de son bulmuştur. Kosova bağımsız olduktan sonra Avrupa Birliği’nin de üyesi olmuştur. Bağımsız bir devlet olarak genç bir ülke olan Kosova’nın tarihi ise oldukça kökldür. Kosova bölgesinin Roma İmparatorluğu hakimiyetinde olduğu dönemde Dardania olarak adlandırılan küçük bir yönetim bölgesiydi. Kosova’da günümüzde hala Dardanlardan kaldığı düşünülen buluntular vardır. Daha sonrasında Arnavut Birliği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine giren Kosova 1913 yılında Osmanlı Devleti’nden ayrılarak Sırp Krallığı’na bırakılmış, kısa bir süre sonra da Yugoslavya Krallığı’na bağlanmıştır. Tarihiyle olduğu kadar coğrafi özellikleriyle de ilgi çeken Kosova büyük oranda dağlık bir arazi üzerine kurulmuştur. Ülkenin Kuzey Makedonya sınırları boyunca uzanan Şar Dağları’nda kış ayları boyunca kış turizmi faaliyetleri sürdürülmektedir. Brezoviça buradaki en bilinen kış turizmi merkezlerinden biridir. Çok yüksek ve dik yamaçlara sahip olan Kosova dağlarının en yüksek noktası 2656 metre yüksekliğindeki Ceraviça zirvesidir. Kosova’nın güneybatısında ise Arnavutluk Alpleri ve kuzeyinde de Kopaonik Dağları yer almaktadır. Yemyeşil ve dağlık doğasına hayran kalacağınız Kosova’yı kendi gözlerinizle görmek istiyorsanız Bilet Dükkanı’nın kampanyalarından yararlanarak en uygun fiyata Kosova uçak bileti alabilirsiniz. Kosova’da yapacağınız seyahat dolu dolu geçsin istiyorsanız yine Bilet Dükkanı sitesinde hazırlamış olduğumuz Kosova hakkında rehber yazısından yararlanarak kendinize eksiksiz bir gezi rehberi oluşturabilirsiniz.

Priştine Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


İlk kez 1965 yılında kullanıma açılan Priştine Uluslararası Havalimanı 1990 yılında da uluslararası ulaşıma açılmıştır. Kosova’nın başkenti olan Priştine’nin şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Priştine Havalimanı yıl boyunca bir milyondan fazla yolcuyu ağırlamaktadır. Priştine Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlamak için birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır.

Priştine Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım


Priştine şehir merkezine bulunan Ana Otobüs Terminali’ne Priştine Havalimanı’ndan hareket eden otobüsler bulunmaktadır. Havalimanından şehir merkezine ulaşımın en ucuz yolu olan otobüsler, havalimanında gelen yolcu çıkışının önünden 04.00 ve 21.00 saatleri arasında her saat başında hareket etmektedir. TrafikUrban tarafından işletilen 1A kodlu otobüs hattı ile şehir merkezinin 2 km uzağında yer alan Ana Otobüs Terminali’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs terminalinden de şehir içi ulaşımı sağlayan otobüslerle Priştine’nin en işlek yeri olan Nene Tereza Caddesi’ne varabilirsiniz. 1A kodlu otobüsler Priştine Havalimanı, Sllatine, Fushe Kosove, Shkolla Ekonomike, Lakrishte, Hotel Prishtina, Katedralja, Dardania ve Otobüs Terminali güzergahında ulaşım hizmeti vermektedir. Otobüslerle havalimanından şehir merkezine 40 dakika içerisinde ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.

Priştine Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi ile Ulaşım


Priştine Havalimanı’nda 7/24 hizmet veren taksiler ile şehir içinde gitmek istediğiniz yere direkt olarak konforlu bir ulaşım gerçekleştirebilirsiniz. Havalimanında ana terminal binası çıkışında bekleyen taksiler sabit ücret tarifesinde hizmet vermektedir. Taksilerle havalimanından şehir merkezine yarım saat içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanında bekleyen taksilere ek olarak Blue Taxi uygulamasından da bir taksi çağırabilirsiniz.

Priştine Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Transfer ile Ulaşım


Priştine Havalimanı ya da oteliniz tarafından sunulan özel transfer hizmetinden yararlanarak direkt olarak şehirde gitmek istediğiniz yere ya da otelinize ulaşım sağlayabilirsiniz. Önceden rezervasyon yaptığınız özel transfer ile şoförünüz sizi gelen yolcu salonunun çıkışında karşılayacaktır.

Kosova’da Gezilecek Yerler


Tarih boyunca Roma, Bizans, Osmanlı, Yugoslavya gibi hakimiyetlerin bünyesi altına girmiş olan Kosova, son olarak 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmeyi başarmıştır. Doğasıyla görenleri büyüleyen Kosova’da önemli tarihi yerler de bulunmaktadır. Kosova’da gezilecek yerleri sizler için tanıttık.

Bjeshket e Nemuna Ulusal Parkı: 63 hektarlık bir alana yayılmış olan Bjeshket e Nemuna Ulusal Parkı muazzam bir doğanın ortasında bulunmaktadır. Parkın ormanlık alanı içinde dağ ve göl manzaralarını izlemeniz mümkündür. Park içerisinde yüzlerce farklı türde kuş, gri kurtlar, kara geyikleri ve vaşak gibi hayvanlarla da karşılaşabilirsiniz.

Skanderbeg Heykeli: Kosova’nın başkenti olan Priştine’deki bu heykel Kosovalı Arnavutların ulusal kahramanı olarak gördükleri Skanderbeg, Türkçe olarak İskender Bey, anısına dikilmiş olan bir heykeldir.

Sultan Fatih Camii: Priştine’de bulunan Sultan Fatih Camii, Hünkar Camii olarak da bilinmektedir ve 1461 yılında yapılmış olup bir süre kilise olarak kullanılmıştır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra restorasyonu yapılan cami bölgedeki Müslümanların en önemli ibadet yerlerindendir.

Priştine Saat Kulesi: Priştine’nin simgelerinden olan saat kulesi Üsküp Valisi Mehmet Yaşar Paşa tarafından 1840 yılında yaptırılmıştır. 19. yüzyılda Kosova’nın en uzun yapıları arasında bulunan saat kulesi altıgen şeklinde ve 26 metre uzunluğundadır. Nazım Gaffuri Caddesi’nde yer alan saat kulesi, eskiden namaz vakitlerinin Müslüman halka duyurulabilmesi için kullanılmıştır.

Azize Rahibe Teresa Katedrali: Başkent Priştine’de bulunan yeni yapılardan biri olan Azize Rahibe Teresa Katedrali 2007 yılında inşa edilmiş olan bir Katolik Kilisesidir. Geleneksel ve çağdaş mimarinin özelliklerini yansıtan yapı şehre gelen turistlerin mutlaka uğradığı bir noktadır.

Kosova Müzesi: Kosova’nın en büyük müzesi olan ve 1949 yılından beri ziyaretçilerine açık olan Kosova Müzesi’nin binası Avusturya – Macaristan mimari özelliklerini taşımaktadır. Priştine’nin en önemli kültürel miraslarından olan Kosova Müzesi’nde bulunan koleksiyon sayesinde Osmanlı Dönemi Kosova’sının yaşam tarzına geniş bir bakış açısıyla yaklaşılabilmektedir. Dönemin yaygın eşyaları, kullanılan kişisel eşyalar ve mobilyalara müzede rastlamak mümkündür.

Deravica: Kosova’nın en yüksek noktalarından biri olan Deravica trekking yapmayı sevenlerin, dağcıların ve kampa ilgisi olanların gözde destinasyonlarından biridir. Deniz seviyesinden 2656 metre yükseklikte bulunan dağda etkileyici bir şehir manzarasına tanıklık edebilirsiniz. Deravica’ya giderseniz buradaki buzul bir göl olan Deravica Gölü’nü de mutlaka görmeniz gerekmektedir.

Prizren Kalesi: Tarihi Antik Roma Dönemi’ne kadar dayanan Prizren Kalesi’nde tüm Prizren’i tepeden panoramik olarak izleyebilirsiniz. Kaleye ulaşım sağlamak için biraz yokuş çıkılması gerekmektedir.

Priştine Etnografya Müzesi: Aynı zamanda Priştine’nin 18. Yüzyıldan kalma anıtlarından biri olan etnoloji müzesi bir dönemler Emin Gjikolli ailesine ait bulunmaktaydı. Eski dönemde kullanılan antik giysiler, silahlar, mobilyalar ve eserler bulunmaktadır. Etnografya müzesine gittiğinizde 15. yüzyıldaki sıradan bir ev hayatına da tanıklık edebilirsiniz.

Kosova’da Ne Yenir?


Arnavutluk ve Sırp mutfağından esintiler bulunan Kosova mutfağında farklı kültürlerin sentez hali olan tatlara rastlamanız mümkündür. Kosova’ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetleri sizler için tanıttık. Kosova’da ne yenir merak ediyorsanız Kosova hakkındaki rehber yazımızı okuyabilirsiniz.

Sudak Balığı: Priştine’nin en meşhur deniz ürünlerinden biri olan sudak balığı leziz bir tatlısu balığıdır. Sudak balığını dilediğiniz gibi pişirerek tüketebilirsiniz.

Patates Salatası: 5 çaylarının vazgeçilmez ögelerinden olan patates salatasına haşlanmış patates, bolca soğan ve dilediğiniz yeşillikler konmaktadır. Türk mutfağından da halihazırda aşina olduğunuz güzel bir salata.

Arnavut Böreği: Kosova’da en sevilen ve sıklıkla tüketilen lezzetlerden biri de el açması hazırlanan Arnavut böreğidir. İçerisinde ıspanaklı harç bulunan börek de patates salatasıyla birlikte 5 çaylarında olmazsa olmaz lezzetlerdendir.

Trileçe: Arnavut tatlısı olarak bilinen trileçe Kosova’da da çok sevilerek tüketilmektedir ve evlerde de sık sık yapılmaktadır. Sütlü hafif bir tatlı olan trileçe Kosova’da neredeyse tüm restoranlarda bulunabilir.

Kabak Tatlısı: Osmanlı mutfağının mirası olan kabak tatlısı Kosova’da da sıklıkla tüketilmektedir. Türk mutfağında da yine tanıdığımız bir lezzet olan kabak tatlısı üzerine ceviz serpilerek servis edilmektedir.

Rakija: Kosova’daki en meşhur alkollü içeceklerden biri olan rakija tıpkı bizdeki rakı gibi üzümden yapılmıştır.