Türkiye’den Vizesiz Gidilebilen Ülkeler

Jeopolitik konumu itibarıyla adeta dünyanın batısına ve doğusuna açılan kapı görevini gören Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler listesi bir hayli uzundur. 

3 Ekim 2023 7dk okuma

Jeopolitik konumu itibarıyla adeta dünyanın batısına ve doğusuna açılan kapı görevini gören Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler listesi bir hayli uzundur. Bu noktada kapıda vize uygulaması sunan ülkelerin yanı sıra kısa süreli vize veren ülkeler de listeye dahil edilir.

Büyük bir kısmı Asya Kıtası’nda konumlansa da nüfus yoğunluğu başta olmak üzere en önemli kısımlarından hatırı sayılır bir bölümü de Avrupa Kıtası’nda konumlanan Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmadığı için pek çok AB ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nden vize talebi ile karşılaşır.

Vizelerin uzun sürelerde çıkması, vize görüşmelerinin ücretli ve döviz kuru ile yapılması, vizenin ret yeme ihtimalinin olması ve daha pek çok olumsuzluk oluşturabilecek nedenler yüzünden, Türkiye’den yurt dışına tatile gitmek isteyen vatandaşlar genellikle ilk olarak vizesiz gidilebilen ülkeleri seçerler. Bu noktada kısa bir araştırma yapıldığı takdirde, Türkiye’den internet ortamında hizmet veren arama motorlarında da en sık arattırılan başlığın “Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler” ya da direkt olarak “Vizesiz Ülkeler” olduğu görülür.

Bilet Dükkanı olarak Türkiye’den vizesiz gidilebilecek ve bununla birlikte de en çok tercih edilen ülkeleri sizin için seçtik. Ayrıca bu ülkelerde direkt verilen vizelerin genellikle kaç günlük olduklarından da bahsetmeden geçmedik. Son olarak belirtelim ki Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler listemizde gidilebilecek yerleri; Balkan ülkeleri, Güney Amerika ülkeleri, Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika ülkeleri, Asya ülkeleri, Okyanusya ülkeleri ve Afrika ülkeleri başlıkları altında listeledik.

İşte Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler…

Türkiye’den Vizesiz Gidilebilen Balkan Ülkeleri

Balkanlar’da bulunan ülkeler ile Türkiye’deki kültürel benzerlikler oldukça fazladır. Bunun temel nedenlerinden biri de zamanında Balkan ülkelerinin pek çoğunun Osmanlı Devleti toprakları olmasıdır. Tarihsel açıdan yaklaşıldığında, oldukça fazla kültürel benzerliğin görülmesi çok şaşırtmasa da; günümüzde Türkiye’de bu durumun çok bilinmemesi ya da unutulmuş olması yüzünden Balkan ülkelerindeki tarihi değerlerin, göze çarpan mimari eserlerin ya da semt/sokak isimlerinin Türkçe olması, Türk ziyaretçileri oldukça şaşırtmaktadır…

Sırbistan

Türkiye’den vizesiz gidilebilen Balkan ülkeleri listemizin ilk sırasında Sırbistan var. Hem bir Avrupa hem de bir Balkan ülkesi olan Sırbistan, Türkiye’den gelen ziyaretçilerine 90 günlük vizesiz geçirilebilecek gün sayısı veriyor. 

Belgrad Kalesi, Nikola Tesla Müzesi, Aziz Sava Katedrali, Cumhuriyet Meydanı, İbrahim Paşa Çeşmesi, Hüseyin Paşa Köprüsü ve daha nicesiyle öne çıkan Sırbistan, Türkiye’den en sık uçuşun düzenlendiği Balkan ülkelerinden biri olarak da öne çıkıyor. Sırbistan uçak bileti alarak keyifli bir tatil planı için Bilet Dükkanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Arnavutluk

Bir başka hem Balkan hem de Avrupa ülkesi olan Arnavutluk da Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler arasında yer alıyor. 180 gün sonrasında çıkış-giriş yapılması halinde bir 90 günlük izin daha verilen Arnavutluk, Türkiye’den her yıl yüz binlerce turisti ağırlar. 

Arnavutluk gezilecek yerleri arasında Berat Kalesi, Mavi Göz Gölü, Skanderbeg Meydanı, Hacı Ethem Bey Camii, Grand Park, tarihiyle meşhur Tiran şehri, Akçahisar Kalesi ve Ulusal Tarih Müzesi yer alır. 

Balkanlar’da Yunanistan ve Bulgaristan dışındaki hemen her ülkesine Türkiye’den vizesiz giriş sağlanabilir. Yukarıda bahsettiğimiz Balkan ülkeleri dışında Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek de yine Türkiye’den vizesiz gidilecek Balkan ülkeleri arasında yer alır. Ayrıca belirtelim ki her biri Türklere 90 günlük vizesiz dolaşım hakkı tanımaktadır.

Hemen uçak bileti, araç kiralama ve otel rezervasyonu yaptırın. 

Vizesiz Avrupa Ülkeleri

Balkan ülkelerini bir başlık altında değerlendirdik ancak Türkiye’den vizesiz gidilebilen Avrupa ülkeleri için de minik bir başlık açmak istedik. Bu noktada Beyaz Rusya’ya dahil olan Belarus, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ukrayna’ya da vizesiz geçiş yapılabilmektedir. Ayrıca belirtelim ki bahsettiğimiz bu dört ülke de 90 günlük vizesiz dolaşım hakkı tanımaktadır. Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmek için pasaporta dahi gerek olmadığını, kimlik ile giriş-çıkış yapılabildiğini belirtmek isteriz.

Vizesi Amerika Ülkeleri 

Evet, yanlış okumadınız, Amerika’daki ülkelere de Türkiye’den vizesiz gidiş olanağı bulunuyor. Pek tabii Türkiye’den Amerika’ya vizesiz gidiş kısmını Washington D.C. ya da New York kapsamıyor. Ancak Güney Amerika’da da Kuzey Amerika’da da Türkiye’den vizesiz gidilebilecek ülkeler bulunuyor. İşte onlar…

Arjantin / Güney Amerika

Güney Amerika’nın en sevilen ülkelerinden biri olan Arjantin, doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle öne çıkar. 90 günlük vizesiz dolaşım izni veren Arjantin, Türkiye’den vizesiz gidişi kabul ettiği gibi; yıl içerisinde on binlerce Türk turisti de ağırlar.

Arjantin gezilecek yerler arasında en meşhur olanları; Iguazu Şelalesi, Recoleta Mezarlığı, Teatro Colon, Buenos Aires şehri, Casa Rosada, Ulusal Bayrak Anıtı ve Parque General San Martin’dir.

Bolivya / Güney Amerika

Türkiye’den gidilebilecek vizesiz Amerika ülkeleri arasında yer alan Bolivya, Türklere 90 gün vizesiz dolaşım hakkı tanır. 

Bolivya’da gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen destinasyonlar arasında Güneş Adası, Tiwanaku, doğal güzelliğiyle göz kamaştıran Titikaka Gölü ve Salar de Uyuni Gölü, Fuerte de Samaipata, Plaza Murillo, Etnografya Müzesi ve koruma altında olan, bununla beraber flamingoların dünyadaki en uğrak noktası kabul edilen Laguna Colorada Gölü yer alır. 

Brezilya / Güney Amerika

Türkiye’den vizesiz seyahat edilebilecek Güney Amerika ülkelerinin bir diğeri de hiç kuşkusuz ki Brezilya’dır. Türklere 90 gün boyunca vizesiz dolaşım hakkı tanıyan Brezilya, bilhassa karnavalları ve kültürel zenginliğiyle öne çıkar. 

Brezilya’da gezilecek yerler dendiğinde spesifik noktalardan ziyade şehirler akla gelir. Bunlardan en meşhur olanları ise Rio de Janeiro, Sao Paulo ve Salvador’dur.

Dominika / Kuzey Amerika

Kuzey Amerika’nın en popüler noktalarından biri olan ve doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakan Dominika da yine Türkiye’den vizesiz gidilebilecek Amerika ülkeleri arasında yer alır. Türklere 21 gün vizesiz dolaşım hakkı tanıyan Dominika, her yıl binlerce Türk turisti ağırlar.

Dominika’da gezilecek yerler listesini ekseriyetle doğal güzellikler oluşturur. Bunlar arasında en fazla öne çıkan yerler ise hiç kuşkusuz Boiling Gölü, Trafalgar Şelaleleri, Morne Trois Pitons Milli Parkı, Cabrist Ulusal Parkı, Titou George Şelalesi ve Champange Sahili’dir. 

Kosta Rika / Kuzey Amerika

Türkiye’den Kuzey Amerika’ya 90 günlük vizesiz dolaşım hakkı tanıyan bir diğer ülke de Kosta Rika’dır. Kosta Rika’da gezilecek yerler arasında Arenal Volkanı, Monteverde Cloud Forest Biological Preserve, Parque Nacional Manuel Antonio, Bogarin Trail ve Museo del Jade yer alır. 

Yukarıda bahsettiğimiz ülkeler dışında Güney Amerika ve Kuzey Amerika vizesiz gidilebilen ülkeler arasında El Salvador, Barbados, Guatemala, Honduras, Ekvador, Paraguay ve Uruguay gibi ülkeler de bulunur.

Vizesiz Asya Ülkeleri

Türkiye’den vizesiz gidilebilecek ülkeler arasında son yıllarda en fazla öne çıkan yerler, Asya ülkeleridir. Bu durumda Asya kültürünün dünyada dominize edilmiş olması da etkilidir. Vizesiz Asya ülkeleri arasında 180 gün ardından çıkış-giriş yapılması sonrası artı 90 gün daha dolaşım izni veren Azerbaycan, 30 günlük dolaşım izni veren Tayland, Kazakistan ve Filipinler, 90 gün ile Katar ve 365 ile Gürcistan vardır. 

Vizesiz Afrika Ülkeleri

Benzer bir şekilde Türkiye’den vizesiz gidilebilecek yerler arasında Afrika ülkeleri de yer alır. Vizesiz Afrika ülkeleri arasında en meşhur olan ve son yıllarda Türkiye’den yüz binlerin üzerinde turistleri ağırlayan ülkeler ise 90 günlük dolaşım hakkı tanıyan Selşeller, Tunus ve Fas ile 30 gün dolaşım izni veren Mauritus’tur.

Vizesiz Okyanusya Ülkeleri

Son olarak, Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler arasında Okyanusya ülkeleri de bulunur. Türkiye’den vizesiz gidilebilen Okyanusya ülkeleri arasında tatilcilerin en fazla tercih ettiği yerlerden Fiji Adaları, 90 günlük dolaşım hakkı tanıyor. Bununla birlikte Türklere 180 gün dolaşım hakkı tanıyan Cook Adaları ve 90 günlük izin veren Solomon Adaları da yine Türkiye’den vizesiz gidilebilecek ülkeler arasında yer alıyor.

 
3 Ekim 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
215 Yazı