Kosova Gezilebilecek Rotalar

Hafta sonu buralardan uzaklaşıp değişiklik yapmak isteyen tatil severler için yapacağımız önerilerin başında Kosova geliyor! Balkanlar’ın incisi Kosova tatiline çıkmadan önce vaktinizin verimli geçmesini istiyorsanız Bilet Dükkanı'nın her detayını düşündüğü Kosova'da gezilecek yerler yazısını mutlaka inceleyin. 

2 Ocak 2024 5dk okuma

Fazla uzaklaşmadan Avrupa görmek isteyenlere özel Kosova gezilebilecek rotalar yazımızla karşınızdayız! Sen de Bilet Dükkanı’ndan Kosova uçak bileti al, konaklama ve araç kiralama rezervasyonlarına da web sitemizden devam etmeyi unutma!

Kosova Hakkında


Tarih boyunca çok sayıda farklı uygarlık ve imparatorluğun etkisi altında kalmış Kosova konumu itibariyle de önemli ve stratejik bir ülkeydi. M.Ö. 6. Yüzyıla kadar uzanan tarihinde Kosova’da İlirya, Trakya ve Roma etkileri hakim olmuş. Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Orta Çağ’a gelindiğinde Bizans İmparatorluğu ve Slavların egemenliği altına giren ülke 1300lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildi.

Osmanlı döneminde, bölge ekonomik açıdan kalkınsa da önemli etnik ve dini çatışmalara sahne oldu. Sonrasında uzun süreler Sırbistan’ın himayesi altında kalan ülkede 98-99 yılları arasında meşhur Kosova Savaşı patlak verdi, etnik gerginliğin sonucu olarak çıkan bu savaşa BM el koydu. 

Kosova’nın tam bağımsızlığını ilan etmesi ise 2008’i buldu, günümüzde halen bazı devletler Kosova’yı devlet statüsünde tanımamakta, Sırbistan’ın bir parçası olarak görmektedir. Bugün en genç nüfusa sahip ülkelerden biri olan Kosova’da nüfusun yarısından fazlası 25 yaşın altında.

kosova-hakkinda.webp

Çoğunlukla karasal iklimin görüldüğü Kosova’da kış ayları yağışlı, yaz ayları sıcak ve kurak geçiyor. Ülkeyi ziyaret etmek için en ideal zaman bahar ayları olsa da kültürel etkinliklere merağı olanlar tarihi kent Prizren’de Haziran ve Temmuz’da düzenlenen STKM Müzik Festivali ve Ağustos’ta Docufest Film Festivali zamanı da ziyaretlerini gerçekleştirebilir.

İstanbul’dan Kosova’nın başkentine Priştine uçak bileti ile gitmek ortalama 1 saat 40 dakika sürüyor, bu süre İstanbul’dan diğer illerimize olan uçuş süresiyle neredeyse aynı. Pasaportu olanlara sesleniyoruz, konfor alanından çıkıp ucuz bir ülke olan Kosova’yı keşfetmeye ne dersin?
Başkent Priştine’yi gezmek için 1-2 gün yeterli, Kosova’nın diğer yerlerini de gezmek istersen Prizren ve Peja’ya uğrayıp seyahat süreni 4 güne çıkarabilirsin.

Kosova İçin Vize Gerekiyor Mu?


Son dönemde Kosova’nın Türkler tarafından sık sık ziyaret edilme sebeplerinden birine geldik. 2000li yılların sonunda Kosova ve Türkiye arasında karşılıklı imzalanan anlaşmaya göre her iki ülke vatandaşlarının diğer ülkeye girerken vizeden muaf tutulması kabul görmüştür. Bordo, yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak koşuluyla Kosova’ya girişlerde vizeden muaftırlar.

kosova-gezilmesi-gereken-yerler.webp

Kosova’da Gezilecek 10 Yer


Camileri, manastırları ve soğuk savaş döneminde Sovyet etkisindeki yapılarıyla göze çarpan Kosova’da gezilecek 10 yer hakkında merak ettiklerini aşağıda bulacağını umuyoruz:

Priştine


Kosova’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olan Priştine eskiyle yeni arasında müthiş bir denge kuruyor. Kiliselerden camilere, pazarlardan alışveriş merkezlerine, müzelerden parklara burada görülecek şeylerin başında Yenidoğan Anıtı geliyor. 3 metre uzunluğundaki harflerle “Newborn” yazılmış bu anıt Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp bağımsızlığına kavuşması ve yeniden doğuşuna ithafen yazılmış. Bağımsızlığın her yıldönümünde anıt başka bir renge boyanıyor. 

priştine-ucak-bileti.webp

Görülmesi gereken bir diğer yapı da brütal mimarinin en güzel örneklerinden olan Ulusal Üniversite Kütüphanesi. Bazılarına göre dünyanın en çirkin yapılarından olan bu binanın gerçek zevk sahiplerinin hoşuna gideceğini umuyoruz. Bill Clinton Heykeli, Rahibe Teresa Bulvarı (merhametin simgesi Rahibe Teresa da bir Kosovalıydı), Aziz Rahibe Teresa Katedrali ve Kosova Müzesi de Priştine’de görülmesi gereken diğer yerlerden.

Prizren


Başkent Priştine’den sonra ülkenin en büyük ikinci şehri olan Prizren turistler arasında giderek popülerleşmekte. Tarihi Bizans Evleri, 1500lü yıllarda inşa edilmiş ünlü taş köprüsü, Osmanlı camileri ve tepedeki kalesiyle dikkat çeken Prizren’de konaklamak isteyenler hemen Bilet Dükkanı’ndan Prizren otelleri araması yapabilir! Şehrin meşhur kalesi Kaljaja, şehir ve nehrin birleşiminin muhteşem manzarasını gözler önüne seriyor. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen kale dışında, şehrin Old Town meydanı olan Şadırvan, Sinan Paşa Cami ve Lady Helper Con Kilisesi de görülmeli.

Peja


Arnavutça adıyla Peja ya da Sırpça adıyla Pec başkent Priştine’ye 1,5 saatlik sürüş mesafesinde yer alıyor. Dağların zirvesindeki yemyeşil yaylalarıyla harika yürüyüş yollarına sahip bu şehrin kendine has peynirinin tadına mutlaka bakmalısın. Patrikhanesi, tarih müzesi ve Zenel Beg Kulesi ile bu şehir sakin ve huzurlu.

Gyakova


Prizren’den Peja’ya giderken yol üstünde kalan bu bölge Balkanlar’ın en büyük çarşısına sahip. Türkiye’de bir Anadolu şehrini andıran, camileri ve geleneksel Türk evleriyle Gyakova sevimli ve küçük bir kent.

Sharr Milli Parkı


Kosova’nın iki milli parkından biri olan Sharr Prizren yakınlarında, oldukça yüksek bir konumda yer alıyor. Endemik türdeki bitkiler ve nesli tükenen hayvanlara yuva olan park göl ve ormanlarla dolu.

Mirusha Şelaleleri


Priştine ve Peja’nın ortasında yer alan bu şelaleler 22 metre yükseklikten akarak mağara ve kanyonların içinden geçip akıyor. Yaz aylarında gölde yüzebilirsin!

Rugova Kanyonu


Prokletije Dağları’nın eteğindeki bu doğal güzellik 85 yılında doğal miras alanı ilan edilmiş. 1000 metre derinliğiyle Avrupa’nın en büyük kanyonlarından.

Bjeshket ve Nemuna


Ülkenin diğer milli parkı olan bu uçsuz bucaksız ovadaki göller etrafında yürüyüş ve dağ tırmanışı yapabilirsin.

Gracanica Manastırı


Priştine’nin güneyindeki bu manastır UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. 14. Yüzyılda Sırp Ortodoks Kilisesi olarak kurulan manastır savaşlarda zarar görse de başarılı şekilde restore edilmiş.

kosova-turistik-yerler.webp

Gazivoda


Kosova’nın en büyük gölü olan Gazivoda insan yapımı olmasına rağmen çevresini saran yemyeşil dağlık alanlarla büyülüyor.

2 Ocak 2024 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar