Tiflis Ortalama Sıcaklık
Popüler Tiflis Uçak Biletleri
Tiflis Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Tiflis uçak bileti satın almış olan yolcular Tiflis Uluslararası Havalimanı’na (TBS) inerek 17 kilometre uzaklıkta yer alan kent merkezine rahatça ulaşır. Havalimanında paranızı çevirmek için döviz bürosu ve ücretsiz kablosuz internet hizmetleri sağlar.
Türkiye’den İstanbul Havalimanı (IST), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) ve Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan (ESB) direkt uçuş seferleriyle gelebileceğiniz Tiflis Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine gidebileceğiniz ulaşım yöntemleri aşağıdaki gibidir:
Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım
Tiflis uçak bileti alan gezginlerin havalimanından şehir merkezine gitmek için en çok tercih ettikleri ulaşımlardan biri olan 37 numaralı otobüsün 2023 yılı itibariyle ücreti sadece 0,5 Lari, yani 3,83 Türk Lirasıdır.
Sabahtan akşama kadar havalimanı ve şehir merkezi arasında yolcu taşımacılığı yapan bu belediye otobüslerine eğer gece saatlerinde binecekseniz 137 numaralı otobüsü kullanmanız gerekir.
Tiflis’te havalimanı ve şehir içi otobüslerinin akşam ve gece seferleri yapılırken otobüs numaralarının başına 1 rakamı ekleniyor. Havalimanı ve şehir merkezinde yer alan Özgürlük Meydanı arasında sefer yapan otobüsler 12 dakikada bir sefer yapar.
Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Araç ile Ulaşım
Oldukça ucuz bir şehir olduğu için Tiflis Uluslararası Havalimanı’ndan taksiyle şehir merkezine gitmeyi tercih edenlerin sayısı hiç de az değil. Yaklaşık 25 Lari (192 Türk Lirası) karşılığında havalimanından şehir merkezine 25 dakika içinde ulaşabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Bineceğiniz taksinin Yandex Taksi olmasına dikkat edin. Resmi olarak hizmet veren Yandex Taksi ya da Bolt dışındaki taksilerde şoförler taksimetre açmayabilir. Bazı gezginler taksiciler tarafından dolandırıldıklarını söyler.
Taksi dışında havalimanında yer alan araç kiralama acenteleriyle anlaşarak beklenti ve bütçenize en uygun aracı kiralayabilirsiniz. Ayrıca Bilet Dükkanı’nın araç kiralama ve özel transfer işlemlerinden de güvenli bir şekilde faydalanabilirsiniz.
Tiflis Vize İstiyor Mu?
31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan arasında imzalanan karşılıklı anlaşmaya göre iki ülkenin de vatandaşları birbirlerinin ülkelerine pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca kimlik kartıyla seyahat edebiliyor.
Ancak bunun için Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı (eski tip kimlik) yerine yeni çipli kimlik kartınızın olması gerektiğini unutmayın.
Eğer Kimlik Kartı yerine halen Nüfus Cüzdanı kullanıyorsanız Tiflis uçak bileti satın aldıktan sonra kimliğinizi yenilemelisiniz.
Tiflis’te Gezilecek Yerler
Tiflis’i ziyaret ettiğinizde, ara sokaklardaki evlerin pencerelerinden gelen piyano sesini duyabilirsiniz. Sanata oldukça düşkün olan Gürcü halkını daha yakından tanımak ve Tiflis’i dolu dolu gezmek istiyorsanız şehir için en azından dört gün ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Tiflis uçak bileti satın aldıysanız şehirde görülmesi gereken turistik noktaları merak ediyorsanız doğru adrestesiniz.
Kala
Eski şehir merkezi (Old Town) olarak bilinen Kala’nın tepelerinden Tiflis’in muhteşem manzarasını seyredebilir, sonrasında Hamamlar bölgesi, Narikala Kalesi, Betlemi Mahallesi ve Sioni bölgesini gezebilirsiniz.
Jan Shardeni Sokağı ve Cotton Row
Oldukça turistik bir yer olan bu iki paralel ve canlı sokakta çok sayıda bar, restoran ve nargile kafe bulunuyor.
Rustaveli Caddesi
Şehrin en işlek caddesi olan Rustaveli’de çok sayıda devlet binası ve müze yer alıyor.
Özgürlük Meydanı
Bir sütunun üzerinde Aziz George heykelinin bulunduğu Özgürlük Meydanı Tiflislilerin buluşma noktalarından biri. Burayı ziyaret ettiğinizde bazı protestolara denk gelebilirsiniz.
Kitap Müzesi
Muhteşem avizeleri, oymaları, merdivenleri ve duvar süslemeleriyle Kitap Müzesi’ne ücretsiz girebilirsiniz. Kitaplardan ziyade ilginizi çekecek asıl şey mimari detaylar olacaktır.
Tiflis’ten Ne Alınır?
Tiflis’ten sevdikleriniz ve kendiniz için oldukça uygun fiyatlara hediyeler alabilirsiniz. Paketli şekerlemeler, oyma hediyelik eşyalar ve ilginç taşlar, halılar satın alabileceğiniz çok sayıda semt pazarı bulunuyor.
Bunun dışında Gürcistan’a elektronik eşya almak için gidenlerin sayısı da oldukça fazla.
Türkiye’yle kıyaslandığında daha uygun fiyatlara akıllı cep telefonu alabileceğiniz Gürcistan’daki satın alma kurallarına dikkat etmeyi unutmayın.
Tiflis’te Ne Yenir?
Ülkemizin Karadeniz bölgesine ve lezzetlerine aşina olanlara tat olarak oldukça yakın gelecek Gürcü Mutfağının en sevilen lezzetlerini sizler için listeledik.
Haçapuri
Gürcü Mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan Haçapuri’yi bir tür peynirli pide olarak düşünebilirsiniz. Tiflis’in farklı bölgelerinde farklı şekillerde yorumlanan Haçapuri’nin her çeşidinin ayrı güzel olduğunu ekleyelim. Haçapuri, mayalı hamurun üzerine imeruli ve sulguni peynirinin eklenmesiyle hazırlanır ve üzerine tereyağı sürülür. Kahvaltılarda, öğle ve akşam yemeklerinde bu muhteşem lezzeti tercih edebilirsiniz.
Khinkali
Gürcü Mantısı olarak bilinen Hinkal ya da Gürcüce adıyla Khinkali, oldukça büyük ve kalın hamurun doldurularak buharda pişirilmesiyle hazırlanıyor. İçi sulu sulu olan mantının tanesini 1 Lari’ye yiyebilirsiniz.
Günümüzde peynirli, patatesli ve sebzeli Khinkaliler yapılsa da orijinalinin Gürcü Mutfağında büyük öneme sahip olan kişnişle yoğrulmuş dana etli dolgulu olan Khinkali olduğunu hatırlatalım.
Malahto
Görüntüsü pek iç açıcı olmasa da ön yargılı olmayın! Haşlanmış taze fasulye ve kişnişin Gürcistan’ın yoğun aromalı lezzeti olan özel cevizli sosuyla karıştırılmasından elde edilen bu meze Tiflis’in en sevilen geleneksel lezzetlerinden.
Lobiye
Görüntüsü barbunyaya benzeyen lobiye hazırlanırken fasulyeler bol sarımsak, soğan ve kişnişle karıştırılarak sıcak bir tencere yemeği yapılır.
Ponçiki
Bir tür hamut tatlısı olan Ponçiki bize de oldukça yakın bir lezzet; kızartılan hamurun içerisine reçel ya da çikolata dolgusu sıkılır.
Tiflis'e Neden Gitmelisiniz?
Her geçen yıl şehri ziyaret eden gezgin sayısı git gide artıyor. Üstelik Avrupa ile kıyaslandığında oldukça uygun fiyatlı bir şehir olan Tiflis bütçeyle seyahat eden tatil severler için en uygun seçeneklerden biri haline gelmiştir. M.S. 5. Yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehirden zamanında İpek Yolu da geçmekteydi. Önemli bir ticaret yolunun üzerinde bulunan şehir, jeopolitik konumu ve doğal enerji kaynaklarına yakınlığı sebebiyle de oldukça büyük öneme sahiptir.
Bakü – Tiflis - Ceyhan Boru Hattı üzerinde yer alan şehir gelişmekte olan bölgeler arasında ilk sıralardadır. Yılın hemen hemen her ayında gezmeye elverişli olan Tiflis’i eğer yazın gezecekseniz bazı turistik noktalarda uzun kuyruklarla karşılaşabilirsiniz, üstelik yaz aylarında şehirde bazen bunaltıcı sıcaklar görülebiliyor.