Batum Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Batum Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Batum'da Gezilecek Yerler
Batum’da Ne Yenir?

Batum, bir liman kenti olup Gürcistan’ın özerk cumhuriyeti olan Acar’ın aynı zamanda başkentidir. Karadeniz kıyısında bulunan Batum’un nüfusu 150 bin dolaylarındadır. 15. Yüzyıldan itibaren Osmanlı hakimiyetinde bulunan Batum daha sonra Sovyetler Birliği hâkimiyeti altına girmiştir. Daha sonra bağımsızlığını ilan etmiş ve Gürcistan’dan özerkleşen Acar bölgesinin başkenti haline gelmiştir. Liman kentinin yanı sıra önemli bir ticaret merkezidir. Ortalama sıcaklık 14 derece olup en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Ayrıca narenciye, çay gibi tarım ürünleri ile ünlüdür. Batum’da subtropikal iklim söz konusudur. Dolayısıyla tarımsal ürünler çeşitlidir. Batum’un bir diğer özelliği hem Transkafkasya Demiryolunun hem de Bakü petrol hattının son durağıdır. Ayrıca Türkiye ile Gürcistan ve Azerbaycan arasında karayoluyla bağlantı sağlar. 

Batum’a seyahat etmek isteyenler seyahatini güvenli ve uygun şekilde planlamak için Bilet Dükkanı adresine gidebilir. Böylece hem her bütçeye uygun uygun Batum uçak bileti fiyatları hakkında hem de Batum’da gezilip görülecek yerler, geleneksel yemekler gibi bilgi sahibi olur. 

Batum Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Batum Uluslararası Havalimanı Batum’da hizmet veren ortalama bir havalimanıdır. Batum şehir merkezi ile arasındaki mesafe 7 kilometre olup ulaşım taksi veya otobüs ile sağlanabilmektedir. Batum havalimanı-Batum şehir merkezi arası mesafe trafiğe bağlı yaklaşık olarak 20 dakika sürmekte. Otobüs ve taksinin yanı sıra merkeze ulaşım özel araç kiralama veya özel transfer hizmetleri ile de sağlanabilir. Tüm bu seçenekleri Batum uçak bileti alan yolcularımız için derledik:

Batum Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım


Batum Havalimanından şehir merkezine gitmenin en ucuz yolu halk otobüslerini kullanmaktır. Havalimanında gelen yolcu terminalinde bulunan 10 numaralı otobüs hattı her gün saat 7 ila 22:30 arasında çalışmakta. Trafiğe bağlı havalimanı-şehir merkezi arası ulaşım yaklaşık 15 dakika olup tek yön kişi başı ücret 0.30 Laridir. Biletleri otobüs şoföründen satın alabilir ve daha sonra aldığınız bileti bilet okutma cihazına okutarak kullanabilirsiniz. Batum uçak bileti alan yolcularımıza toplu taşıma araçlarını kullanabilmeleri için Batum Kart edinmelerini tavsiye ederiz.

Batum Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Taksi ile Ulaşım


Batum Uluslararası Havalimanından şehir merkezine ulaşım için bir diğer seçenek de taksilerdir. Her gün 24 saat çalışan taksi hizmeti mevcuttur. Batum uçak bileti alan yolcularımız taksileri yolcu terminali çıkışında bulabilir. Ancak yolcularımıza taksilerin sabit bir ücretlendirme ile çalışmadıklarını dolayısıyla şoförle önceden nereye gitmek istediğinizi ve ücreti konuşup belirlemelerini tavsiye ederiz. Ulaşım yaklaşık 10 dakika sürmekte ve ücret yaklaşık 10-15 Lari dolaylarındadır. Havaalanı taksicilerinin yanı sıra yerel taksilerden biri ile de Batum uçak bileti alan yolcularımız tarifeli olarak ulaşım sağlanabilir.

Batum Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Özel Transfer ile Ulaşım


Havalimanına gelmeden evvel İnternetten özel transfer için rezervasyon yapılarak yolcular, kolaylıkla şehir merkezine ulaşım sağlayabilir. Batum uçak bileti alan yolcularımıza çok farklı özel transfer firmaları olduğunu hatırlatmak isteriz.

Batum Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Araç Kiralama ile Ulaşım


Batum Uluslararası Havaalanında yolcularımızın araç kiralayabileceği acente ofisleri mevcuttur. Günlük ücretlendirme 100-150 Lari civarındadır.

Batum'da Gezilecek Yerler


Hem bir liman kenti hem ticaret kenti hem de subtropikal iklimiyle bir tarım bölgesi olan Batum doğal güzellikleri, Osmanlı mirası ve Sovyetler Birliği anılarıyla çok sayıda farklı turistik mekâna ev sahipliği yapar. Ayrıca Batum’da her bütçe ve zevke uygun konaklama seçenekleri mevcut. Şehir merkezinde ayrı, şehir merkezi dışında ayrı çok farklı gezilecek yerlere ev sahipliği yapan Batum’da her bölgede konaklama için otel ve pansiyon bulmak söz konusu. Batum uçak bileti almış yolcularımız için Aziz Nicholas Kilisesi, Astronomik Saat, Alfabe Kulesi, Tiyatro Binası, Meryem Ana Katedrali, Neptün Çeşmesi, Batum Bulvarı gibi bazı Batum’da gezilecek yerleri listeledik: 

Ali & Nino Heykeli: Kurban Said’in aşk romanından esinlenmiş bir eser olup 2010 yılında inşa edilmiştir. Farklı dinlerden insanların aşklarını konu edinen bu sanat eserinde kadın ve erkek figürleri yavaş yavaş birbirine yaklaşır ve bir bütün olur ve tekrar ayrılır. 

Alfabe Kulesi: Batum’un bir sembolü niteliğindedir. Gürcü alfabesini ve ulusunu temsil eder. Kule, Miracle Park’ta yer alır. Astronomik Saat: Avrupa Meydanında yer alan bu saat önemli bir turistik yapıdır. Saat, gerçek zamanın yanı sıra güneş, ay, burç takımyıldızları ve gezegenlerin konumunu gösterir. 

Ters Ev: Bir Laz tarafından yapılan Ters Ev ters şeklinde inşa edildiği gibi içerisinde de ters bir yapı söz konusudur. Ayrıca yolcularımızın vakit geçirebileceği uygun fiyatlı ve Laz yemeklerinin tadılabileceği bir restoran da mevcuttur. 

Aziz Nicholas Kilisesi: Batum’un en eski yapılarından biri olup 150 senelik bir tarihe sahiptir. Bir Rum kilisesi olup Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir ve Bizans mimarisini andırır. 

Tiyatro Binası: Batum Drama Tiyatrosu 1884 yılında inşa edilmiştir. Sovyetler Birliği’nde inşa edilmiş olup Roma mimarisi ile tasarlanmıştır. Batum’un önemli kültürel merkezidir. Tiyatronun bir diğer özelliği ise oyunların yalnızca Gürcü dilinde oynanmasıdır. Fakat Gürcistan’ın yanı sıra Avrupa ülkelerinde de çeşitli oyunlar sergilemektedir. 

Meryem Ana Katedrali: Gürcü Ortodoks Katedrali olarak işleyen Meryem Ana Katedrali 20. Yüzyılda inşa edilmiştir. Avrupa mimarisiyle tasarlanmış olup Sovyetler Birliği döneminde laboratuvar olarak kullanılmıştır. 

Poseidon/Neptün Çeşmesi: Tiyatro Binası önünde konumlanan çeşme Bolonya’da yer alan Neptün Heykeli’nin bir replikasıdır. Ayrıca 2011 yılında heykele bir revize gelmiş ve figürler altın ile kaplanmıştır. 

Batum Arkeoloji Müzesi: Çok sayıda ve en önemli sayılabilecek tarihi eserler Batum Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte. 25 binden fazla tarihi eser sergileniyor olup Tunç Çağı’ndan itibaren çeşitli koleksiyonlara sahip. Ayrıca Batum tarihine mensup tarihi arkeolojik kazılar da yer almakta. 

Piazza: Kentin sembolik meydanlarından biridir. Mozaik ve vitray sanatlarıyla bezeli bu meydan mimari bir şölen sunmakta. Batum’un gece hayatı ve çocuk eğlence mekanlarına burada rastlamak mümkün. Batum Bulvarı: Sahile çıkan her sokaktan erişilebilecek bu bulvar barları, kafeleri, mağazaları, patika ve ağaçları ile son derece turistik bir bölgedir. Batum uçak bileti almış yolcularımız Karadeniz’e buradan bakabilir. 

Adjara Eyalet Müzesi: Gerçek ismi Khariton Akhvledani Adjara Eyalet Müzesi, 1908 yılında kurulmuş, Gürcistan’ın en eski bilimsel eğitim kurumlarındandır. Çok farklı eserlere ev sahipliği yapan müzede 180 bin eser sergilenmekte. Bu koleksiyonlar içinde özellikle müzenin kütüphanesinde ender rastlanan birçok bibliyograf kitap yer almakta. 

Avrupa Meydanı: Batum’un merkezi sayılabilecek bu meydan mimarisiyle ön plana çıkmakta. Özellikle 19. Ve 20. Yüzyıl mimarisinden binalarla bezeli bu meydanda Astronomik Saat Kulesi, Medea Anıtı gibi turistik önemli yapılara da rastlanabilir. 

Miracle Park: Bahçesinde ördek, tavus kuşu gibi pek çok kuş türünün bulunduğu bu park kentin en yüksek binalarına da ev sahipliği yapmakta. Batum uçak bileti alan yolcularımız sabah ve akşam yürüyüşleri için bu sakin parkı tercih edebilir.

Batum’da Ne Yenir?


Subtropikal iklimi, Karadeniz’e olan kıyısı, Osmanlı ve Sovyetler mirası ile zengin ve çeşitli bir mutfağa sahiptir. Bilet Dükkanı olarak Batum uçak bileti alan yolcularımıza Batum’da ne yenir sıraladık: 

Acar Haçupurisi: Bir taşfırın pidesi çeşididir. Gürcistan’ın özel peynirleri olan Sulguni ve İmerulitan peynirleri ile yapılır ve damak zevkine göre ortasına yumurta sarısı ile servis edilir. 

Hıngal: Bohçaya benzer büyük mantılardır. İçerisinde Türk mantısına benzer olarak kıyma ve ekstra kişniş yer alır. İçindeki su emilerek yenir. 

Sulguni: Gürcistan’a özel bir peynir çeşididir. Füme ve doğal hali bulunur ve damak zevkine göre tercih edilir. Batum uçak bileti alan yolcularımız bu yöresel peynire yerel pazarlardan ulaşabilir. 

Şarap: En eski şarap üreticilerinden olan Gürcistan olup Batum’da yöresel şaraplardan içilmesi yolcularımıza tavsiye edilir. 

Gürcü Gazozu: Batum’da oldukça meşhur olan lezzetlerden biri Gürcü gazozlarıdır ve çok sayıda farklı aromada üretilir.