Türkiye’nin En Büyüleyici Kanyonları

Doğanın büyüleyici dokusunu keşfetmek isteyenler için Türkiye, muhteşem kanyonlarıyla dolu bir hazine sandığıdır. Coğrafi çeşitlilik, tarih ve efsanelerle bezeli bu kanyonlar, ziyaretçilerini etkileyici manzaralar ve unutulmaz deneyimlerle karşılıyor. Hadi başlayalım! 

4 Nisan 2024 5dk okuma

Suyun yıllar boyunca kaya tabakalarını aşındırması sonucu oluşan derin vadileri tasvir eden bu doğal oluşumlar, genellikle nehirlerin veya akarsuların zamanla kaya tabakalarını oyarak derinleştirmesiyle meydana gelir. Kanyonlar, çoğunlukla yüksek dik yamaçlara sahip olup, etkileyici manzaralar ve benzersiz doğal güzellikler sunar. 

Türkiye de kanyonlar konusunda çok zengin bir ülke olup dünyanın en büyük kanyonlarına ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin dört bir yanına dağılmış bu doğa harikalarını görmek için bulunduğun şehirden bu bölgelere uçak ya da otobüs bileti alabilirsin. 

Hemen Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret ederek farklı firmaların uçak bileti fiyatlarını tek bir sayfa üzerinde karşılaştırarak en uygun fiyata uçak bileti alabilirsin!

kanyon-nedir.webp

Kanyonlar, jeolojik süreçlerin uzun süreli bir sonucu olarak oluşur. Genellikle kalker, granit, volkanik tüf gibi çeşitli kayaç türlerinden oluşan tabakalar suyun sürekli aşındırma etkisiyle zamanla derinleşir ve genişler. Bu süreç, kanyon duvarlarının dik yamaçları ve derin vadiler oluşturmasına yol açar. Kanyonlar doğal yaşam için de önemli bir yaşam alanıdır. 

Derin vadiler ve kaya oluşumları, çeşitli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapar. Ayrıca birçok kanyon, tarih öncesi zamanlardan kalma fosil ve arkeolojik kalıntıların bulunduğu önemli alanlardır.

Turizm açısından da kanyonlar büyük bir öneme sahiptir. Etkileyici manzaraları, doğal aktiviteler için uygun ortamları ve macera turizmi için ideal alanlarıyla kanyonlar, ziyaretçiler için popüler destinasyonlardır. 

Trekking, kanyon yürüyüşleri, dağcılık, kano ve rafting gibi doğa sporları, kanyonlarda yaygın olarak yapılır.

Türkiye’nin En Büyüleyici Kanyonları


İnsanın kısa ömrü karşısında binlerce, hatta milyonlarca yılda sabırla oluşarak görenlerde gerçek bir mütevazilik duygusu yaratan bu doğal oluşumları gezerken içsel bir yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsin. Dik yamaçları tırmanırken ya da derin vadilerin kenarında yürürken kendi sınırlarını zorlama cesareti bulacaksın.

İşte ülkemizin dört bir yanına yayılmış, dünyaca ünlü kanyonlarımız:

Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı – Uşak


Ege bölgesinin iç kısımlarında yer alan Uşak’taki Ulubey Kanyonu’nun Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaleti sınırları içinde yer alan Büyük Kanyon’dan (Grand Canyon) sonra en büyük ikinci kanyon olduğunu biliyor muydun? 

Uşak şehir merkezine 33 km uzaklıkta yer alan, 77 km uzunluğundaki Ulubey Kanyonu Ulubey Çayı’nın zamanla oluşturduğu, 100 metre ile 200 metre arasında değişen yüksekliğe sahip dik kaya duvarları ve genişleyen derin vadilere sahip. Kanyonun çevresi, çam ormanları ve yemyeşil bitki örtüsüyle kaplıdır. 

ulubey-kanyonu.webp

Bu doğal yaşam alanı, birçok endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapar. Doğa sporları tutkunları için de benzersiz imkanlar sunan kanyonda rafting, kamp ve trekking gibi etkinlikler de yapılabiliyor.

Saklıkent Kanyonu – Muğla


Muğla'nın Fethiye ilçesinde yer alan Saklıkent Kanyonu, Türkiye'nin en ünlü kanyonlarından biri. Berrak suları, yüksek kayalıkları ve etkileyici doğal güzelliğiyle dikkat çeken ve yaz aylarında Muğla’nın sıcak günlerinde serinlemek için ideal olan bu kanyon, trekking ve tahta platform üzerinde kanyon yürüyüşü yapmak isteyenler için de harika bir destinasyon. Burası öyle dar ki, zaman zaman gökyüzü görülmüyor bile!

saklikent-kanyonu.webp

Hem güzel bir tatil yapmak hem de bu eşsiz kanyonu keşfetmek için Muğla uçak bileti ya da Muğla otobüs bileti alabilirsiniz. 

Göksu Kanyonu – Mersin


Karaman ve Mersin illeri sınırları içinde yer alan Göksu Kanyonu, Toros Dağları'nın eteklerinde bulunur. Muhteşem doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen kanyon boyunca akan Göksu Nehri de su sporları için ideal bir ortam sunuyor. Hemen Bilet Dükkanı’ndan Mersin otobüs bileti alarak seyahatine başlayabilirsin.

Karanlık Kanyon – Erzincan


Munzur Dağları’ndan akan Karasu Nehri’nin aşındırdığı, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Karanlık Kanyon 25 km uzunluk ve yaklaşık 1 km derinliğe sahiptir. 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanan kanyon yemyeşil nehriyle görenleri büyülüyor. Erzincan otobüs bileti en uygun fiyatlarla Bilet Dükkanı’nda.

karanlik-kanyon (1).webp

Köprülü Kanyon – Antalya


Isparta’da doğarak Antalya denizine dökülen Köprülü Kanyon Manavgat ilçesinde yer alıyor. Üzerindeki büyüklü küçüklü tarihi köprülerle dikkat çeken vadi aynı zamanda antik bir yerleşim yeri. Vadi içerisinde tapınak, sarnıçlar, su kemerleri ve tiyatro yer alıyor. En yüksek puanlı Manavgat otelleri için seni Bilet Dükkanı’na bekliyoruz.

koprulu-kanyon.webp

Valla Kanyonu – Kastamonu


Muratpaşa Köyü ve Cide yolu arasında yer alan, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesindeki Valla Kanyonu 12 kilometrelik uzunluğuyla ülkemizin en derin kanyonlarından. 800 – 1200 metre arasında değişen yüksek kayalık uçurumlarıyla görenleri büyüleyen kanyonun seyir terasına çıkarak bol oksijene doyabilirsin. Kanyonda geçişler zor olduğu için bazı bölgelerinin tehlikeli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

valla-kanyonu.webp

İncesu Kanyonu – Çorum


Çorum’un Ortaköy ilçesi sınırları içinde yer alan İncesu Kanyonu 40 – 60 metre arasında değişen genişliğe sahip, toplamda yaklaşık 13 km uzunluğundaki doğal oluşumlu bir kanyondur. Anadolu’nun en büyük Kibele kabartmasına da ev sahipliği yapan kanyonun seyir terasına çıkarak manzarayı seyredebilirsin.

Arapapıştı Kanyonu – Aydın


Halk arasında İnceğiz Kanyonu ya da Leylekler Vadisi olarak da bilinen, Kemer Barajı’na akan Akçay’ın oluşturduğu Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliğe ve 7 km uzunluğa sahiptir. Aydın şehir merkezine 90 km uzaklıkta yer alan kanyonun ismi ise geçmişte Arap ordularının bölgeye yaptığı baskınlarda kanyonun karşısına geçemeyip bu duruma şaşırmalarından geliyor.

4 Nisan 2024 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
66 Yazı

Benzer Yazılar