Güneş Lekelerini Geçirmenin 5 Yolu

Yazın gelmesiyle birlikte tatil sezonu açıldı açılmasına ancak güneşin zararlı etkilerinden yeteri kadar korunmanın önemi de bir o kadar arttı. Bilet Dükkanı olarak güneş lekelerini geçirmenin yollarından bahsedeceğiz.

15 Ağustos 2023 5dk okuma

Yazın gelmesiyle birlikte tatil sezonu açıldı açılmasına ancak güneşin zararlı etkilerinden yeteri kadar korunmanın önemi de bir o kadar arttı. Bilet Dükkanı olarak daha öncesinde sizler için Uzmanlardan Güneşlenirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Uyarı ve Güneş Çarpmasına İyi Gelecek 5 Çözüm başlıklı iki farklı blog yazısı yazmış ve dikkat etmeniz gerekenlerden bahsetmiştik. Bununla birlikte de yine güneşten kendinizi neden korumanız gerektiği ve koruma yollarından biri olan güneş gözlüğünü seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattığımız “Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Detay” başlıklı yazımızda da UVA ve UVB ışınlarının zararlarına değinmiştik. Şimdi ise Bilet Dükkanı olarak güneş lekelerini geçirmenin yollarından bahsedeceğiz.

Güneş Lekesi Neden Olur?

Güneşin ultraviyole ışınları, insan kısa ya da uzun süreli, az-orta ya da cildinde ciddi deformasyonlara sebep olabilir. Bunlardan en hafif sayılabilecek deformasyonlardan biri güneş lekesi olsa da uzun süreli olması durumu söz konusudur. Öte yandan korumasız bir şekilde uzun süreli olarak güneşe maruz kalmak, güneş yanıkları, kırışıklık, güneş çarpması ve dahi ileri seviyelerde cilt kanserine kadar uzayan bir süreci beraberinde getirebilir.
Doğal bir D vitamini kaynağı olan güneşe korumasız uzun süre maruziyetlerde ciddi sorunlarla karşılaşılabildiği için uzmanlar, yazın sıcak günlerinde 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması konusunda uyarır. 

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Güneş lekelerinin oluşumundan ve nedenlerinden bahsettiğimize göre artık güneş lekeleri nasıl geçer sorusunu yanıtlayabiliriz… Öncelikle, güneş lekesi tedavilerinin tıbbi yollarla tedavi edilebileceği gibi doğal yöntemlerle de geçebileceğini ve Bilet Dükkanı olarak sizlere tıbbi yöntem olan IPL yani yoğun ışık tedavisinden ziyade doğal yöntemlerden bahsedeceğimizi belirtmek isteriz. İşte güneş lekelerini geçirmenin 5 yolu…

  1. Aloe Vera

    Güneş lekelerinden en fazla rahatsız olunan nokta genellikle yüzde ve boyunda oluşan güneş lekeleridir. Cilde en iyi gelen doğal yöntemlerden biri olan aloe vera, güneş lekelerinin azaltılmasında da önemli bir rol oynar.

    aloe-vera (1).webp
    Nasıl Uygulanır?

    Aloe vera bitkisini dışarıdan satın alabileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilirsiniz. Yanıklara, güneş lekelerine, tahrişe ve daha pek çok cilt deformasyonuna iyi geldiği araştırmalarla ortaya çıkartılmış olan aloe vera bitkisi, sizin için de birincil tercih olabilir. Yüzde yüz doğal olan aloe vera bitkisini uzunlamasına ikiye kesip, içerisindeki jeli cildinize sürebilirsiniz. Düzenli kullanımda cildinizin ışıl ışıl parladığını ve hücre yenilenmesine yardımcı olan bileşenleri barındırdığı için aloe vera bitkisinin jelinin güneş lekelerinize de iyi geldiğini gözlemleyeceksiniz. 

  2. Süt

    “Süt mü?” dediğinizi duyar gibiyiz ancak belirtmek isteriz ki inek sütü, içerisindeki laktik asit sayesinde cilt tonunun açılmasını sağlar. Ayrıca kolay ulaşılabilir olması da en sık tercih edilen güneş lekesi geçirme uygulamalarından biri olmasının nedenlerinden biridir. Öte yandan, oldukça da etkili olduğu gözlemlenmiştir.

    sut.webp
    Nasıl Uygulanır?

    Bu uygulamayı yapmak için inek sütünü bir pamuk yardımıyla güneş lekelerinizin olduğu noktalara sürebilirsiniz. Ardındansa 15 dakika kadar bekleyip, uygulama yapılan yeri ılık suyla durulamalısınız. Düzenli uyguladığınız takdirde, güneş lekelerinizin açıldığını göreceksiniz. Bu noktada, pastörize sütler kullanabileceğiniz gibi günlük taze sütleri de kullanabileceğinizi belirtmek isteriz. 

    UYARI: Süt ve süt ürünleri, oldukça kolay bakteri oluşturabilen besin maddeleridir. Bu nedenle uygulama yapılacak yerlerde açık ya da kabuk oluşumu gerçekleşmiş yara olmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde yarada bakteri oluşumu ve dahi enfeksiyon oluşması gözlemlenebilir.

  3. Limon

    Asidik özelliği oldukça yüksek olan bir diğer malzeme de limondur. Güneş lekelerinizi geçirmek için tercih edebileceğiniz bir diğer doğal yöntem olan limon, antiseptik özelliği sayesinde ciltteki ölü derilerden ve lekelerden kurtulmanızı sağlar.

    limon.webp
    Nasıl Uygulanır?

    Limon ile güneş lekelerini geçirmek için temiz bir pamuğu limon suyu ile iyice ıslatın ve güneş lekelerinizin olduğu noktalarda hafifçe bastırarak tampon hareketlerle uygulayın. Limon suyunu sürdükten sonra yaklaşık olarak 15 – 20 dakika kadar bekletin. Ardından ılık suyla uygulama yaptığınız bölgeyi durulayın. 

    UYARI: Açık yara ya da kanaması devam eden bölgelere bu işlemi uygulamayın. Kanın sulanmasına ve kanamanın artmasına neden olacaktır. 

  4. Elma Sirkesi

    Elma sirkesi de tıpkı süt ve limon gibi içerisinde bulunan doğal asitler sayesinde ciltteki kararmaları açma özelliğine sahiptir. Öte yandan, düzenli uygulama yapıldığı takdirde de ölü hücrelerden kurtulmanızı sağlayacaktır.

    elma-sirkesi.webp
    Nasıl Uygulanır?

    Elma sirkesi ile güneş lekelerini hafifletmek ve düzenli kullanımlarda tamamen geçmesini sağlamak mümkündür. Uygulama için akşam saatlerini, gün içerisinde güneşin olmadığı zamanları seçmeniz gerekir. Uygulamayı direkt olarak güneş lekesinin üzerine yapmalısınız. Temiz bir pamuk yardımıyla güneş lekelerinin bulunduğu noktalara elma sirkesini sürüp 30 – 35 dakika bekletebilir ve ardından ılık su ile uygulama yaptığınız bölgeyi durulayabilirsiniz. Uzun süre ve düzenli kullanımda, ölü derilerinizden kurtulduğunuzu, güneş lekelerinizin açıldığını göreceksiniz. 

  5. Yeşil Çay

    En az bilinen ancak en çok etkili olan bir diğer güneş lekesinden kurtulma yöntemi de yeşil çaydır. Antioksidan özelliği oldukça yüksek olan yeşil çay, cildin iyileşmesi konusunda da bir hayli etkili olduğundan, güneş lekelerini geçirmek için de kullanılabilir. 

    Nasıl Uygulanır?

    Uzmanların, sağlıklı beslenme için günde 1 ya da 2 fincan yeşil çay içmenin önemine vurgu yapıldığına denk gelmişsinizdir. Ancak yeşil çay, sindirim sistemini hızlandırdığı için kronik düşük tansiyon ya da kalp rahatsızlığı olanlar tarafından, doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Öte yandan, antioksidan özelliği sayesinde güneş lekesi tedavilerinde oldukça etkili bir doğal yöntem olan yeşil çayı, cildinizi güzelleştirmek için de kullanabilirsiniz. 

    Uygulama için demleyip, ılımaya bıraktığınız yeşil çayı kullanmalısınız. Temiz bir pamuk yardımıyla güneş lekesi olan bölgelere yeşil çayı her gün düzenli olarak uygulayabilir ve uzun süreli uygulama neticesinde güneş lekelerinizden tamamen kurtulabilirsiniz.

Bilet Dükkanı olarak sizin için güneş lekelerinin neden oluştuğu ve doğal yollarla nasıl yok edileceğine dair 5 etkili yöntemi anlattık. Yazımızda bahsi geçen tüm doğal uygulamaları, düzenli bir şekilde yapmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca, güneş lekelerinin oluşmasını önlemek için de mutlaka güneşin en dik açıda olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında uzun süre güneşe maruz kalmamaya çalışın ve mutlaka en az 50 koruma faktörü olan güneş kremi kullanıp, ortalama 2 saatte bir yenileyin.

Bilet Dükkanı olarak sağlıklı bir yaz ve sağlıklı bir cilt dileriz.

Çatlak sorunlarına iyi gelecek çözümler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için "Çatlaklara İyi Gelecek 5 Çözüm" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

15 Ağustos 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar