Ekim'de Denize Girilecek Yerler

Su sıcaklıkları çoğu ilimizde halen 22 ile 26 derece arasında seyrederken, siz tatil sevdalıları, sahillerin en sakin, plajların en dingin zamanlarında unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz.

5 Ekim 2023 6dk okuma

Sonbahara girmiş olmamıza rağmen halen yaz tatiline çıkamamış olanların dikkatine! Yılın en güzel zamanlarından olan pastırma sıcakları başladı. Su sıcaklıkları çoğu ilimizde halen 22 ile 26 derece arasında seyrederken, siz tatil sevdalıları, sahillerin en sakin, plajların en dingin zamanlarında unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz. 

Bilet Dükkanı olarak ekimde denize girilecek yerler hakkında hazırladığımız bu yazıda, Eylül Ayında Denize Girilebilecek 10 Yer başlığında bahsettiğimiz lokasyonlar dışında da yerler olduğunu belirtelim. Ancak öncesinde Türkiye’de ne zamana kadar denize girilir sorusunu yanıtlayacağız.

ekim-ayinda-denize-girilecek-yerler (1).webp

Ne Zamana Kadar Denize Girilir?


Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ada ülkesi olmasının yanı sıra Ekvator Bölgesi’ne yakın konumdaki Ege ve Akdeniz sahillerine de ev sahipliği yapmasından dolayı yılın oldukça uzun bir süresinde denize girilebilen ülkeler arasında bulunur. Su sıcaklığı da bu nedenle dünyadaki pek çok diğer ülkeden daha uzun süre sıcak kalır. Haliyle bu durum da Türkiye’nin çoğu sahil bölgesinde mart ayından kasım ayının başına kadar denize girilebilecek bir ülke haline getirir. Pek tabii mart ve ekim aylarında daha ziyade Akdeniz sahilleri tercih edilir. 

Bilet Dükkanı olarak sizin için ekimde denize girilecek yerleri listelediğimizi söylemiştik. İşte ekim ayında denize girilecek yerler…

  • Sarıgerme

    Türkiye’de ekim ayında denize girilecek yerler denince ilk olarak bahsi geçen yer şüphesiz ki Sarıgerme’dir. Muğla’nın Ortaca isimli ilçesinin sınırlarında bulunan Sarıgerme, tam anlamıyla bir deniz tatili mahallesidir. 

    Muğla şehir merkezine 102, Ortaca ilçesine ise sadece 21 kilometre mesafede konumlanan Sarıgerme; tamamı kumdan oluşan sahili ve tertemiz denizi ile ekim ayında denize girilecek yerler listesinin yıldızları arasındadır.

sarigerme.webp

  • Sarıgerme’de pek çok gezilip görülmesi gereken yer bulunur. Zira Sarıgerme, tarihi açıdan oldukça zengindir. Kaunos Antik Kenti ve Kaunos Kaya Mezarları, Sarıgerme’ye kadar gitmişken kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir. Öte yandan Sarıgerme, caretta carettaların dünyaca ünlü yumurtlama noktalarından İztuzu Plajı, Dalaman ve Köyceğiz’e de yakın bir konumda bulunur. 

    Ege Mutfağı’nın en lezzetli meze ve zeytinyağlılarına ev sahipliği yapan Sarıgerme, ekim ayında denize girilecek yerler listesinin baş aktörü olmakla kalmayıp, damak çatlatan lezzetleriyle de öne çıkar. Tatilinizi en güzel şekilde geçirebileceğiniz noktalardan biri olan Sarıgerme’de özellikle de dülger balığı mantısı yemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

  • Adrasan Koyu

    Ekimde denize girilecek yerlerden bahsediyorsak Adrasan Koyu’nu da mutlaka anmamız gerekir. Sonbaharda yapılacak deniz tatillerinin en güzel noktalarından biri olan Adrasan Koyu, ekim ayının sonuna kadar deniz suyu sıcaklığı oldukça ılık olan tatil yerlerindendir. 

    Doğanın içinde ve doğayla özdeş bir tatil yapmak istiyorsanız ilk seçeneklerinizden biri olması gereken Adrasan Koyu, çevresinde göz alabildiğine uzanan çam ağaçlarıyla kaplı ormanları ile göz alıcı bir manzaraya sahiptir. 

    Adrasan Koyu, Türkiye’de dalış yapılabilen önemli noktalardan biridir. Bu sayede sonbahar deniz tatilinizde dalış yapabilmenize de olanak tanır. Eşsiz doğal güzelliği, sakin denizi, huzur dolu sessiz kumsalları ve kendine hayran bırakan manzarasıyla öne çıkan Adrasan Koyu, bundan sonraki tüm deniz tatillerinizi ekimde ve Adrasan’da yapmak istemenize sebep olacaktır. 

  • Kuzey Kıbrıs

    Yavru vatan, ekim ayında denize girmek için en sık tercih edilen yerler arasındadır. Sadece kimlik kartı ile gidilebilen ülkeler arasında bulunmasının yanı sıra Akdeniz’in sıcacık suyu ve muhteşem kumsallarıyla Kuzey Kıbrıs adeta tatilci cennetidir. 

    Lezzetli mi lezzetli yemekleri, kesinlikle gezilip, görülmesi gereken tarihi noktaları, tamamı Türkçe konuşan ve de anlayan güler yüzlü insanları, ada halkı olmanın getirdiği sakin ve dingin ortamı ve daha nicesiyle Kuzey Kıbrıs, ekimde denize girilecek yerlerden biri olmasının yanı sıra huzurun da adreslerinden biridir.

kuzey-kibris.webp

  • Ölüdeniz

    Ekim ayında denize girilecek yerlerden bahsediyorsak Ölüdeniz’i de mutlaka anlamız gerekir. Suyu geç soğuyan tatil beldelerinden biri olan Ölüdeniz, Türkiye’de yaz sezonunun en haraketli geçtiği yerlerden biridir. Ancak sonbahara gelinmesiyle ve turistlerin azalmasıyla birlikte oldukça sakin ve de huzur dolu bir hale gelir. Mavinin en güzel tonu olan turkuazdan laciye kadar uzanan deniz manzarası ve tamamen incecik kumlardan oluşan sahilleriyle öne çıkan Ölüdeniz, ekstrem spor meraklıları için yamaç paraşütü yap olanağı da sunar.

    Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmanın yanı sıra bulunduğunuz noktayı kuşbakışı izlemek için ekstrem sporlar içinde en çok tercih edilenlerden biri olan yamaç paraşütünü de denemek isterseniz Ölüdeniz kesinlikle tercih etmeniz gereken yer. 

  • Kuşadası

    Ege Denizi’nde de ekim ayında denize girebileceğinizi biliyor muydunuz? İzmir’e sadece 70 kilometre uzaklıkta bulunan Aydın’ın en turistik noktası olan Kuşadası, ekim ayında muazzam bir güzelliğe sahiptir. Sakin kumsalları, tertemiz ve ılık suyu ve sizi hayatın koşturmacasından uzaklaştıracak huzur dolu hali ile ekimde denize girmek için tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden biridir Kuşadası. 

    Kuşadası, tam karşısında bulunan Sisam Adası’na da komşudur. Bu sayede isterseniz ve vizeniz varsa tatilinizin bir kısmında Sisam, bir diğer adıyla Samos olan Yunan adasında da geçirebilirsiniz. Ayrıca belirtelim ki tıpkı Kuşadası’nda kasım ayının kadar rahatlıkla denize girebilirsiniz.

kusadasi (3).webp

  • Bodrum

    Türkiye’de tatil denince ilk akla gelen yer olan Bodrum’da da ekim ayında denize girebilirsiniz. Yaz sezonunda Türkiye’nin en hareketli ve de kalabalık tatil beldesi olan Bodrum’un sakinken ne kadar daha güzel olduğuna inanamayacaksınız. 

    Ekim ayında denize girmek için Bodrum’u tercih ederseniz, marinada göz alıcı bir manzaraya karşı oturabilir, Bodrum’un damak çatlatan meze çeşitliliğinden mükellef bir sofra kurabilir ve sayısız tarihi noktasını ziyaret edebilirsiniz. 

    Tertemiz denizi, eşsiz günbatımı manzaralarına ev sahipliği yapışı, Yalıkavak ile Turgutreis marinaları, sahilleri, hafif meltemli ve serin akşamlarıyla, kendisine güzelleme yapmamıza bile gerek olmayan Bodrum, huzur dolu bir tatilin tam olarak adresidir. 

  • Akyaka

    “Ekim ayında denize girebileceğim bir tatil beldesine gideyim, bir yandan da kamp yapabileyim” diyenlerdenseniz Akyaka tam da size göre. Muğla’nın Ula ilçesinde konumlanan Akyaka, güzelliğiyle adından söz ettiren Azmak Nehri’nin kenarında kuruludur. 

    Ücretli ve ücretsiz birçok kamp alanı bulunan Akyaka, doğayla iç içe bir kamp düşleyenler ve de bir yandan denize girebilmek isteyenler için oldukça idealdir. Üstelik yemyeşil ormanları ve huzur dolu, sakin ortamı ile öne çıkar.

akyaka (1).webp

  • Kaş

    Sonbaharın en güzel tatil noktalarından bir diğeri de Kaş’tır. Ekim ayının sonuna kadar denize girilebiliyor olmasının yanı sıra Kaş, ekim ayında oldukça sakin ve huzur dolu ortamıyla bilinir. İster kamp yapın ister 5 yıldızlı bir otelde konaklayın isterseniz de yakın bir noktada ikamet ediyorsanız günübirlik gidin. Seçim tamamen size kalmış ancak ekim ayında mutlaka Kaş’ın müthiş doğasıyla başbaşa kalma imkanını yakalayın. Zira Kaş, Toros Dağları’nın dik yamaçlarının Akdeniz ile buluştuğu noktada konumlandığından, kendine hayran bırakacak bir doğaya sahiptir. 

  • Kemer

    Sonbaharın gözden kaçan yıldızı Kemer de ekim ayında denize girebileceğiniz yerler arasındadır. Çarşaf gibi ve kademeli derinleşen denizi ve tamamı kumdan oluşan kumsalı ile öne çıkan Kemer’de özellikle Ayışığı Plajı ile merkezdeki Halk Plajı’nı denize girmek için tercih edebilirsiniz. 

    Sonbaharda yapılacak deniz tatillerinin en güzel mekanlarından olan Kemer, yanı başındaki Phasalis Plajı, Göynük, Kiriş ve Beldibi gibi beldeleriyle de ekim sonuna kadar denize girilebilecek pek çok alternatifi beraberinde barındırır.

kemer (1).webp

  • Datça

    Ekim ayında denize girilecek yerler listemizin son tatil noktası olan Datça, Türk Edebiyatı’nın en önemli kalemlerinden Can Yücel ile özdeşleşmiştir. Can Yücel Sokak’ta dolaşmak, yerel halkın ve bilhassa da Datça esnafının pek çoğunun Can Yücel ile olan anılarını dinlemek, Arnavut kaldırımı yollarda yürümek, taş evlerin önünde fotoğraf çektirmek ve daha pek çok huzur dolu aktivite ile zaman geçirmek için Datça en doğru tercihlerden biri olacaktır. Ayrıca Can Yücel’in pek çok şiirine ilham olan Datça’da siz de ekim ayında kendi ilhamınızı bulabilirsiniz.

5 Ekim 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar