Bahar Alerjisine İyi Gelen 5 Çözüm

Bahar alerjisi, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır ve kişilerin günlük yaşamlarındaki konforu bir hayli düşürebilir. Sizler için bahar alerjisi ve bahar alerjisine iyi gelecek çözümler ile ilgili hazırladığımız yazımızı inceleyelim.

19 Eylül 2023 5dk okuma

Bahar dönemine girdiğimiz şu günler ferahlatıcı serinliklerinin yanı sıra alerji tetiklemeleriyle de ünlüdür. Bahar alerjisi, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır ve kişilerin günlük yaşamlarındaki konforu bir hayli düşürebilir. Bazı kişilerde yüksek oranda seyreden bahar alerjisi semptomları, bazılarında ise oldukça hafif gözlemlenebilir. 

Bilet Dükkanı olarak sizler için bahar alerjisi nedir, bahar alerjisinin belirtileri nelerdir ve daha da önemlisi bahar alerjisine iyi gelecek 5 çözüm hangileridir sorularına cevap verdiğimiz bu yazımızda, ilk olarak bahar alerjisinin ne olduğundan bahsedeceğiz.

Bahar Alerjisi Nedir?


Bahar alerjisinden önce, alerjinin ne olduğundan bahsetmek gerek. Alerji, insan vücudunun, aslında zararlı olmayan maddelere karşı verdiği aşırı tepkilerdir. Ciltte hassasiyet, kızarıklık, kabarmalar, göz akıntısı, hapşırık, boğazda kuruluk ya da gıcık tutması gibi durumlarsa, en sık görülen alerjik reaksiyonlardır. Bahar alerjisi ise; baharın gelmesiyle birlikte ortaya çıkan polen ve benzeri toz taşınımlarından dolayı oluşur. Bahar alerjisi, vücudun pek çok yerinde farklı tepkimeler ile görülebilir. Farklı bölgelerde görülen bahar alerjisinin oluştuğu noktalara göre aldığı isimler ve neden olduğu rahatsızlıklar şu şekildedir: 

  • Bahar alerjisi göz ve çevresinde oluşursa alerkij konjoktivit, 
  • Bahar alerjisi akciğerde oluşursa astım,
  • Bahar alerjisi üst solunum yollarında oluşursa rinit (saman nezlesi), 
  • Bahar alerjisi ciltte oluşursa ürtiker, egzama ya da kontak dermatite neden olabilir.

 

bahar-alerjisi.webp


Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?


‘Bahar Alerjisi Nedir?’ başlığında da açıkladığımız üzere, alerjik semptomlar, kişiden kişiye farlılık gösterebilir. Zira kişinin, tepkileri de birbirinden farklıdır. Yine de bahar alerjisi belirtileri farklı başlıklar altında toplanabilir. Uçak bileti, otel rezervasyonu, araç kiralama ve transfer hizmetleri ile faaliyetlerine devam eden Bilet Dükkanı olarak bahar alerjisine iyi gelen 5 çözümün neler olduğuna geçmeden önce, bahar alerjisi belirtilerinin neler olduğundan da bahsetmek istedik. İşte bahar alerjisi belirtileri…

  • Burunda tıkanıklık
  • Hapşırık nöbetleri
  • Burun akıntısı
  • Gözlerde ve burun çevresinde kaşıntı
  • Sinüslerde oluşan baskı yüzünden yüzde ağrı
  • Koku ve tat alma duyularında azalma meydana gelmesi
  • Yorgunluk hissi
  • Algılamada zorluk çekme
  • Uykuda düzensizlik
  • Damak ve gırtlak kısımlarında kaşıntı hissi
  • Öksürük ve baş ağrısı


Yukarıda listelenen tüm belirtiler, uzun süre boyunca geçmez ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Öte yandan, bahar alerjisi başta olmak üzere, kişilerdeki herhangi bir alerjik reaksiyonun riskli olma durumları da vardır. Riskli alerjik belirtilere sahip olanlar genellikle ailesinde alerji geçmişi bulunanlardır. İşte risk faktörü yüksek olan bahar alerjisi hastaları;

  • Kişinin, birincil derece akrabalarında atopik bünyeye sahip bireylerin bulunması
  • Kişinin, hava kirliliğinin yüksek olduğu bir yerde ikamet etmesi
  • Kişinin, ailenin ilk çocuğu olması,
  • Kişinin yaşadığı evde sigara içiliyor olması,
  • Kişinin, 1 yaşından önce yapay gıdalarla beslenmiş olması,
  • Kişinin, siyahi ırka mensup olması.


bahar-alerjisi-cozumleri.webp

Yukarıda belirttiğimiz faktörlerden biri ya da birden fazlasına sahip olunması durumunda, bahar alerjisi semptomlarının riskli faktörlerde meydana gelebileceğini, bu nedenle de en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmayınız. 

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?


Bahar alerjisinin ne olduğu ve belirtileri hakkında açıklama yaptığımıza göre, artık bahar alerjisine iyi gelecek 5 çözüm önerisinden bahsedebiliriz. Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunun birden çok cevabı olabildiği gibi; kişilerin alerji düzeyleriyle doğru orantıda, gösterdikleri semptomlar da farklılaşabilmektedir. Bu nedenle, ağır semptomlarla karşılaşan kişilerin, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğinin bir kez daha altını çizmek isteriz. 

İşte bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunun birbirinden etkili 5 cevabı…

  • Yulaf

    Burun akıntısından sonra en sık görülen bahar alerjisi semptomu, deri üzerinde kaşıntı, kızarıklık ve şişkinliktir. Bu gibi durumlarda, vücudunuzu rahatlatmak ve kaşıntıları azaltmak için yulaftan faydalanabilirsiniz. “Güneş Yanığına İyi Gelecek 5 Çözüm” başlıklı blog yazımızda da belirttiğimiz üzere yulaf, içerisinde beta-gluten barındırdığından, ciltteki iltihaplanmalara karşı da oldukça yararlıdır. Peki, bahar alerjisi nedeniyle cildinizde meydana gelen kaşıntı, kızarıklık ve kabarma gibi problemlere karşı yulafı nasıl kullanabilirsiniz?

    yulaf.webp

    Küvet musluğu ya da duş başlığınıza, temiz ve ince bir çorabın ya da bezin içerisinde bolca koyduğunuz yulafı bağlayabilir ve suyu kısık devirde açarak bu suda duş alabilir yahut yulaf suyuyla doldurduğunuz küvetinizde bir süre dinlenebilirsiniz. Kaşıntılarınızın azaldığını ve cildinizin rahatladığını göreceksiniz. 

  • Sarımsak / Soğan

    Büyüklerimizin de söylediği üzere sarımsak ve soğan, doğal antibiyotik kaynaklarıdır. Bahar alerjinizin olduğu dönemlerde sık sık sarımsak ve soğan tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, bu sayede de saman nezlesi başta olmak üzere pek çok bahar alerjisi semptomuna karşı daha dirençli hale gelebilirsiniz. 

  • Çörek Otu

    Çörek otu, içerisinde bol miktarda biyotin ve E vitamini barındırır. Öte yandan, oldukça güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle de bahar alerjisi de dahil olmak üzere, pek çok alerjik durumda tüketebileceğiniz ve yararını görebileceğiniz besinler arasında gösterilir. Bahar alerjisine en iyi gelen doğal yöntemlerden biri olarak bilinen çörek otunu, siz de kullanabilirsiniz.

corek-otu.webp

  • Tuzlu Su 

    Bahar alerjisinde en sık görülen semptomlardan bir diğeri de burun akıntısı ve ardından gelen burun tıkanıklığıdır. Pek tabii bu tıkanıklık da beraberinde koku alma duyusunu zayıflatır ve yaşam kalitesini bir hayli düşürür. Bu akıntı ve tıkanıklık dönemlerinde, en sık tercih edilen doğal yöntemlerden biri olan tuzlu su ile başa çıkabilirsiniz. Peki, bunu nasıl uygulayacaksınız? Hemen anlatalım…

    Bir bardak kadar içme suyunun içerisine tepeleme 1 çay kaşığı tuz koyup, tuz eriyene kadar iyice karıştırın. Ardından bu tuzlu suyu, iğnesiz bir şırınga, burun pompası ya da bitmiş ve ardından temizlemiş olduğunuz burun spreyinizin içerisine boşaltın. Bu noktada minik bir çaydanlık benzeri ürün de kullanabilirsiniz. Ardından, hazırladığınız tuzlu su ile burun içinizi iyice temizleyebilirsiniz. Anında rahatlık sağlayacak olan bu yöntem, tıkanıklık nedeniyle oluşan koku kaybınızın da önüne geçecektir. 

Hava Temizleme Makinesi


Bahar alerjilerinde en sık görülen alerjik belirtilerinden birinin burun akıntısı ve tıkanıklığı olduğundan bahsetmiştik. Bu noktada, kişileri rahatlatacak bir diğer yöntem de hava temizleme makinesi kullanımıdır. Bulunulan ortamın havasını temizleyen ve daha rahat nefes alınmasına yardımcı olan hava temizleme makineleri kullanarak bahar alerjisi semptomlarınızı azaltabilirsiniz.

hava-temizleme-makinesi.webp

Bilet Dükkanı olarak sizler için Bahar Alerjisine İyi Gelecek 5 Çözüm başlıklı yazımızın burada sonuna geliyoruz. Polenlerden, dolayısıyla da bahar alerjisinden azade, mükemmel bir bahar geçirmenizi dileriz. 

Bilet Dükkanı üzerinden "Güneş Lekelerini Geçirmenin 5 Yolu" yazımızı inceleyebilirsiniz.

19 Eylül 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar