Ege’nin İncisi İzmir’de Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan İzmir, Ege Bölgesi’nde bulunur. Yıl içerisinde milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan İzmir, binlerce yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Ege’nin İncisi’ni ziyarete gelen misafirler İzmir’de gezilecek yerler listesine odaklanır.

22 Kasım 2022 10dk okuma

Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan İzmir, Ege Bölgesi’nde bulunur. Yıl içerisinde milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan İzmir, binlerce yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Ege'nin İncisi'ni ziyarete gelen misafirler İzmir'de gezilecek yerler listesine odaklanır.

Zengin tarihi ve kültürü ile simgesel pek çok noktası bulunan şehirde yine birçok gezilecek yer bulunur. İzmir’de gezilecek yerler dendiğinde ilk akla geleceklerin yanı sıra mutlaka bu şehirde uğranması ve görülmesi gereken noktaları da özenle seçip, belirledik. İzmir’de gezilecek yerler rotası oluşturulmak istendiği takdirde bu şehirle ilgili her önemli noktaya değinen bu yazıdan yararlanılabilir.

Efes Antik Kenti, İzmir’de gezilecek yerler listesi içerisinde her zaman ilk sıralarda yer alır. Öte yandan, şehirde en çok yapılan aktiviteler arasında Tarihi Asansör’e çıkmak bulunur. “Ege’nin İncisi” ismiyle de anılan İzmir’in gezilecek yerleri oldukça fazladır. Bilet Dükkanı olarak sizler için İzmir’de 23 tane mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken yer belirledik.

İzmir Gezilecek Doğal Yerler

izmirde-gezilecek-yerler.jpg

Yalnızca tarihi değerleriyle değil, doğal güzellikleriyle de öne çıkan İzmir’in mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerini sizin için seçtik.

Homeros Vadisi: Bir rekreasyon olanı olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında hizmete açılan Homeros Vadisi, doğaseverlerin bu şehirdeki bir numaralı adresi.

İzmir’in Bornova ilçesinde konumlanan vadi, 7 kilometre uzunluğundadır. Vadinin adı, içerisinde bulunan mağaradan gelir çünkü bu mağarada çok önceleri Homeros’un yaşadığı düşünülmektedir.

Karagöl Tabiat Parkı: İzmir’in Menemen ilçesi sınırlarında bulunan ve tabiatın ihtişamını gözler önüne seren Karagöl Tabiat Parkı, 11 Temmuz 2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilir. İzmir’de gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alır.

Yaklaşık 19 hektar genişliğinde olmasının yanı sıra oldukça zengin flora ile faunasıyla da dikkat çeken park, Karşıyaka ilçesine de oldukça yakın bir konumdadır.

Pırlanta Plajı: Yaz aylarında deniz, kum ve güneş tatili için bu şehre gelenlerin muhakkak uğraması gereken Pırlanta Plajı, tertemiz ve sığ denizi ile göz kamaştırır. İsmini, inceliği ve güneş ışınları geldikçe pırlanta gibi parıldayan kumlarından alan plaj, İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunur.

Aşıklar Şelalesi: Şehrin Dikili ilçesinde bulunan ve şehrin kesinlikle kalabalık ve gürültüsünden kaçış noktası olarak nitelendirilen Aşıklar Şelalesi, İzmir’in en çok ziyaret edilen doğal güzellikleri arasında yer alır.

Ece Çağlayanı: Aşıklar Şelalesi’ne gidenlerin dönüş yoluna geçmeden mutlaka uğradığı yer olan Ece Çağlayanı, şelaleden yalnızca 1 kilometre uzaklıktadır. Çağlayanın ismi, derin çanak kısmının adeta bir havuzu andırması ve bu kısmının “Kraliçe Banyosu” olarak adlandırılmasındandır. İzmir’de gezilecek yerler denildiğinde mutlaka akıllara Ece Çağlayan’ı gelir.

Ece Çağlayanı’nın toplam yüksekliği 14 metredir. Kraliçe banyosu olarak adlandırılan çanak kısmının derinliği ise 9,5 metre civarındadır. Çanak kısmının derinliği Aşıklar Şelalesi’nin toplam yüksekliğinden fazladır. Bunun temel nedeninin, çağlayanın bulunduğu konumdaki yamaçlar olduğu düşünülmektedir.

İzmir Kuş Cenneti: Çamaltı Tuzlası sınırlarında bulunan İzmir Kuş Cenneti, toplamda 40 bin hektarlık yüzölçümüne sahiptir. Şimdiye kadar saptanan 289 farklı kuş türüne ve 30 bin kadar flamingoya ev sahipliği yapan yer, 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.

Ekmeksiz Tabiat Parkı: Tertemiz denizi, yemyeşil ormanı ve yürüyüş yollarıyla adeta tabiatın İzmir’e hediyesi olan Ekmeksiz Tabiat Parkı, bu şehre gelindiğinde mutlaka uğranması ve görülmesi gereken doğal güzelliklerden.

Buca Göleti: Adını bulunduğu ilçeden alan Buca Göleti, 167 bin metrekarelik alana yayılıdır. 30 bin metrekarelik yapay bir gölet olan Buca Göleti, 1999 yılında hizmete açılır. Başlı başına bir doğal yaşam parkı olarak oluşturulan gölet ve çevresi, tesisleri ile de yıl içerisinde yüzbinlerce kişiyi ağırlar.

İzmir Gezilecek Tarihi Yerler

izmir-gezilecek-yerler.jpg

Binlerce yıllık tarihi bulunan İzmir’de sayısız tarihi değer günümüze ulaşmıştır. Bilet Dükkanı olarak sizler için mutlaka gezip görmeniz gereken noktaları seçtik. İlk sırada tabi ki Efes Antik Kenti var…

Efes Antik Kenti: Tarihi geçmişi milattan önce 6000 yıllarına kadar uzanan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunur. Şehrin bugünkü halinin ilk aşaması, milattan önce 10’uncu yüzyılda İyonyalı Yunan kolonileri tarafından inşa edilir.

Birçok tarihseverin aşina olacağı Klasik Yunan döneminde İyonya’nın 12 şehrinden biri olan Efes, milattan önce 129’da Roma hakimiyetine geçtikten sonra asıl gelişimini yaşar. 1994’te UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Efes, 2015 yılında Dünya Mirası olarak tescillenir.

Celsus Kütüphanesi: Efes Antik Kenti içerisinde yer alan Celsus Kütüphanesi, milattan sonra 110 ile 135 yılları arasında Tiverius Julius Celsus Polemaenus’un onuruna oğlu Gaius Julius Aquila tarafından inşa ettirilir. Kütüphaneyi yaptırırken tamamen kendi servetinden harcayan Gaius Julius Aquila, yapıyı bir kamu kütüphanesi olarak hizmete sunar. Öte yandan, kütüphaneye ismini veren Celsus’un lahdi de yine kütüphane içerisinde bulunur.

Zengin mimarisiyle göz dolduran ve çok özel süslemeleriyle öne çıkan Celsus Kütüphanesi’nin yalnızca giriş kısmındaki yüzü 17 metre yüksekliğinde ve 21 metre genişliğindedir. Ayrıca Celsus Kütüphanesi, süslemelerinin yanı sıra heykelleriyle de meşhurdur.

Yapının dış yüzünü kaplayan dört adet kadın heykeli bulunur. Bunar; Sophia, Arete, Ennoia ve Episteme betimlemeleridir. Her ne kadar bugün heykellerin orijinalleri Viyana Müzesi’nde bulunsa da yerine konan heykeller, yapı ile önemli bir bütünlük oluşturur. Bu arada belirtelim ki Sophia bilgelik ve aklı Arete erdem ve karakteri, Ennoia kader ve muhakemeyi ve Episteme ise ilim ve bilimi temsil eder. İzmir'de gezilecek yerler arasında en popüler olanları arasında yer alır.

Klazomenai Antik Kenti Zeytin İşliği: Urla’da bulunan ve 12 İyonya kentinden biri olan Klazomenai Antik Kenti, 1950 yılında Ekrem Akurgal tarafından tespit edilir. Yaklaşık 30 yıl sonra kazılara başlanan antik kentin tarihi, milattan önce 2000 ile milattan önce 3000 yıllarına kadar uzanır. İzmir’de gezilecek yerler denildiğinde mutlaka

Klazomenai Antik Kenti’ni bu denli önemli kılan esas husus, milattan önce 6’ncı yüzyıla tarihlenen zeytinyağı işliğini barındırmasıdır. Anadolu’da yabani zeytin bitkisinin tam olarak hangi zaman diliminde ıslah edildiği bilinmese de dünyada bugün zeytinyağı üretimi için kullanılan teknolojinin günümüzden 2600 yıl önce ilk kez bu antik kentte kullanıldığını ortaya koyuyor.

Forbes Köşkü: Buca Devlet Hastanesi bahçesinde bulunan Forbes Köşkü, İzmir’de bulunan Levanten malikaneleri arasında en çarpıcı mimariye sahip olanıdır. İki katlı olmasının yanı sıra yapıya ilaveten sivri çatı kısmıyla yükselen kule biçimli çatısı, mimarisine ayrı bir değer katar.

Forbes Köşkü’nü bu listeye almamızı sağlayacak ve İzmir’in simge yapıları arasında göstererek onu bu denli değerli kılan iki adet husus vardır. Bunlardan biri hiç kuşkusuz fazlaca kaliteli malzemenin inşa sırasında kullanılmış olması, bir diğeri ise ince işçiliğidir.

İlk olarak 1908’de inşa edilen ancak ertesi yıl çıkan bir yangında tamamen yanan ve ardından 1910’da yeniden yapılan köşk, adını içerisinde yaşayan Forbes Ailesi’nden alır.

İzmir Saat Kulesi: Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25’inci yıldönümünü kutlamak amacıyla 1901’de inşa ettirilen İzmir Saat Kulesi, bugün şehrin siluetini oluşturan yapılar arasında gösterilir ve en önemli simgelerindendir.

Fransız Mimar Raymond Charles Pere’in tasarısının ardından Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından padişaha hediye edilen İzmir Saat Kulesi, 25 metrelik yüksekliği ve dört katı ile oldukça zarif durur. Öte yandan 81 metrelik taban üzerine sekizgen şekilde inşa edilen kulenin gövdesi, beşgen yıldızlarla bezenen baklava dilimi kabartmalarla göz doldurur.

1974 yılında İzmir merkezli meydana gelen 5,2 Richter ölçeğindeki depremde hasar alan ve gece 02.04’te duran kule saati, 2016 yılında tamir edilmiş ve yeniden çalışmaya başlamıştır.

Bergama (Pergamon) Antik Kenti: Tarihi milattan önce 5’inci yüzyıla kadar uzanan Bergama (Pergamon) Antik Kenti, 2014 yılında Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne girer. Müstahkem mevkii anlamına gelen ismi ile bilinen antik kentten ilk kazılarda çıkartılan eserler bugün Almanya’daki Bergama Müzesi’nde sergilenir. İzmir’de gezilecek yerler arasında en popüler olanlarındandır.

Smyrna: Tepekule – Bayraklı olarak da isimlendirilen Smyrna, İzmir’in en çok ziyaret edilen noktalarındandır. Milattan önce 3000’e uzanan tarihinde yerleşik hayatın başlangıcı milattan önce 7’nci yüzyıla uzanır.

İzmir'de Gezilecek Köyler

izmir-gezilecek.jpg

İzmir’de birbirinden güzel köyler vardır. Bilet Dükkanı olarak bu şehirde uğradığınızda dönmek istemeyeceğiniz köyleri sizin için seçtik.

Şirince Köyü: Dünyaca meşhur olan Şirince Köyü, 2012 yılında kopacağı düşünülen kıyametten dahi kurtulacağına inanılan ve bu nedenle de dünyanın dört bir yanından insanın o dönem akın ettiği yer olarak akıllara kazınan köydür. Eski sakinleri Rum halkı olan köy, mübadeleden sonra Selanik’ten gelen Türk halkının olmuştur.

Barbaros Köyü: Sırf denizden uzak diye adı pek duyulmayan ancak bir Yörük köyü olarak oldukça fazla kültürel mirası barındıran Barbados Köyü, İzmir’e gidildiğinde mutlaka uğranması gereken yerlerden.

Demircili Köyü: İzmir’in Urla ilçesinde bulunan Demircili Köyü; sahil, orman ve harika bir plaja sahiptir. 2014 yılı öncesine kadar köy statüsünde bulunan, bugün ise mahalle olarak adlandırılan bu yeşil ve turkuazın en güzel buluştuğu yer, İzmir’de mutlaka gidilesi yerlerden birisi. İzmir’de gezilecek yerler listesinde en ilgi çekici olanları arasında yer alır.

Hemen İzmir uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

İzmir'de Gezilecek Kiliseler

İzmir, tarihi geçmişi ve birçok etnik kökenden nüfusu barındıran bir şehirdir. Her biri tek bir mozaiğin parçaları gibi duran ve esasında tüm Türkiye’yi yansıtan bu özellik, İzmir’de cami, kilise ve sinagog yoğunluğundan da kolayca anlaşılmaktadır. Bilet Dükkanı olarak Sizler için İzmir’in gezilmesi gereken kiliselerini seçtik.

St. Polycarp Kilisesi: İzmir’in en eski kiliselerinden biri olan St. Polycarp Kilisesi, oldukça çarpıcı mimarisi ve sanatsal süslemeleriyle dikkat çeker. İzmir’de en fazla turistin uğradığı kilise yapısı olan bu zengin mimarili yapı; heykelleri, tavandaki göz alıcı freskleri ve çok daha fazlasıyla kendine hayran bırakır.

Alsancak Katolik Kilisesi: Orijinal adı San Rosario olan kilise, 1903 yılında inşa edilmiştir. İzmir’in 1481 numaralı sokağında bulunan ve Latin ya da İtalyan kökenli olduğu düşünülen Levantenlerin inşa ettirdiği bilinen kilise, şehrin en çok ziyaret edilen dini yapıları arasındadır.

St. Helen Kilisesi: Karşıyaka’da bulunan ve bir Katolik kilisesi olan St. Helen Kilisesi, adını I. Konstantin’in annesinden alır. Neogotik mimari üslubunda inşa edilen yapının mimarı ise İzmir Saat Kulesi’nin de mimarı olan Raymond Charles Pere’dir. 1904 yılında tamamlanmıştır.

İzmir'de Gezilecek Müzeler

izmir.jpg

Efes Müzesi: 64 bin eseri barındıran Efes Müzesi, Efes Antik Kenti kazılarından çıkarılan eserlerin sergilendiği yerdir. Sergilenen en önemli eseri ise Sokrates Başı Heykeli’dir. Eserin sergilendiği oda, Sokrates’in Odası olarak isimlendirilmiş olup; geçtiğimiz yıllarda müze genişletilmiştir.

Bergama Müzesi: İzmir’in en çok ziyaret edilen ikinci müzesi de Bergama Müzesi’dir. Bergama Antik Kenti’nden çıkartılan eserlerin büyük çoğunluğu 20’nci yüzyılın başında Almanya’ya kaçırılmış ve bugün Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergileniyor olsa da kazılardan çıkartılan önemli donelerin bir kısmı da burada sergilenir.  
Sizlere ayrıca mutlaka uğramanız gereken üç müze ismi daha vereceğiz. Bunlar; Atatürk Müzesi, İzmir Mask Müzesi ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Tarih ve Sanat Müzesi’dir.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar dileriz.

22 Kasım 2022 10dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar