İzmir Ortalama Sıcaklık
İzmir Uçak Bileti Hakkında
Popüler İzmir Uçak Biletleri
İzmir Yakınlarındaki Uçuş Noktaları
Adnan Menderes Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Adnan Menderes Havalimanı’nda iniş yapan ve İzmir merkeze gitmek isteyen yolcular, belediye otobüsleri, HAVAŞ servisleri, İZBAN, taksi veya araç kiralama kullanarak İzmir merkeze gidebilirler.
HAVAŞ Servisleri ile Şehir Merkezine Ulaşım
Adnan Menderes Havalimanı’ndan İzmir’in merkezi noktalarına doğru hareket eden ve yolcuların en çok tercih ettiği seçeneklerden biri olan HAVAŞ servisleri ile ulaşım sağlanabilir. 24 saat hizmet veren HAVAŞ servislerinin; Gaziemir, Bostanlı, Alaçatı, Çankaya, Yeşildere, Bayraklı ve Kahramanlar başta olmak üzere İzmir’in her ilçesi için güzergahı bulunur. İzmir HAVAŞ araçlarının servis saatleri ve güzergahlarıyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
İZBAN ile İzmir Şehir Merkezine Ulaşım
İzmir’de en çok tercih edilen toplu taşıma olan İZBAN, esasında bir banliyö sistemidir ve şehrin en kuzeyinden doğusuna; en batısından güneyine kadar uzanan bir güzergaha sahiptir. Tamı tamına 136 kilometrelik bir raylı hat olan İZBAN, Adnan Menderes Havalimanı’nda iniş yapan yolcular tarafından toplu taşıma kullanmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir seçenektir. Bu noktada yolcular için bir hatırlatma geçmekte fayda var. İzmir’de herhangi bir toplu taşımaya binebilmek için kent kart, yani 35 Kart ya da İzmirim Kart sahibi olmak gerekir. İZBAN sefer saatleri ve güzergahıyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Taksi ile Şehir Merkezine Ulaşım
Adnan Menderes Havalimanı’nda iniş yapan yolcular, bilhassa da bagaj yükleri fazla ise taksi ile ulaşımı tercih eder. Bu seçimde havalimanının İzmir merkeze yalnızca 14 kilometre mesafede oluşunun da büyük katkısı vardır. Böylelikle yolcular, yaklaşık 10 – 15 dakikalık bir yolculuk ile İzmir merkeze ulaşabilirler. Yolcular, günün her saati havalimanının hemen çıkışından taksi bulabilirler. Öte yandan böylelikle servis ya da toplu taşıma kalkış vakitlerini beklemek zorunda kalmadan çok daha hızlı ve konforlu bir yolculuk ile şehrin diledikleri yerine kolayca ulaşabilirler.
Araç Kiralama ile Şehir Merkezine Ulaşım
İzmir’e Adnan Menderes Havalimanı’ndan giriş yapan ve şehir merkezine gitmek isteyen yolcular, havalimanının içerisinde bulunan araç kiralama firmalarından kolaylıkla istedikleri aracı kiralayabilir ve bu şekilde ulaşım sağlayabilir. Türkiye’de araç kiralamak için iki önemli şart bulunur. Bunlardan ilki elbette ki bir ehliyet sahibi olmaktır.
Bir diğeri ise 21 yaşını doldurmuş olmanızdır. Öte yandan, yolcular araç kiralama hizmetlerini kullanarak, İzmir seyahatleri boyunca en konforlu ulaşım ile ulaşıma erişmiş olur. Böylelikle şehrin herhangi bir noktasından istedikleri başka bir noktaya hızlı, kolay ve konforlu şekilde ulaşım sağlayabilirler.
İzmir’de Gezilecek Yerler
Türkiye’nin simge şehirleri arasında bulunan ve tarihi geçmişi milattan önce 3000 yıllarına değin uzanan İzmir’in ilk ismi Smyrna’dır. Smyrna isminin nereden geldiği kesin bir şekilde kanıtlanamamış olsa da olası anlatılar bulunur. Bu anlatılardan en çok kabul göreni ise Erektidler ile Amazonların savaş sonrası These ve Smyrna isimli iki önderinin evlendiği ve These’nin bölgeye Smyrna ismini verdiğidir.
Bin yıllar içerisinde Hititler başta olmak üzere sayısız medeniyete ev sahipliği yapan İzmir, milattan önce 1200’lerde karanlık çağa girmiş; Demir Çağı olarak adlandırılan ve yazının yeniden Anadolu’da kullanılmaya başlandığı dönem olarak bilinen milattan önce 650 – 730 yılları arasında yeniden aydınlanmaya başlamıştır. Şehrin en çok öne çıktığı ve adeta ışıdığı dönem olarak milattan önce 650 ile 545 yılları arası gösterilir ki bu dönem İzmir için “Parlak Dönem” olarak nitelendirilir. Ayrıca o dönemde İzmir, tüm civar uygarlıklarla baş edebilecek duruma kadar gelir.
Ardından gelen 2 asır boyunca şehir gerileme yaşasa da Roma İmparatorluğu hakimiyetine giren şehir, yeniden ayaklanır. Ardından Büyük İskender’in hakimiyeti altına giren ve sonrasında Pontuslardan Doğru Roma İmparatorluğu’na, Emevilerden Anadolu Selçuklulara; Rodos Şövalyelerinden Aydınoğullarına ve en nihayetinde 1422 yılında da Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girer şehir.
15’inci yüzyıl itibarıyla adeta deniz ticaretinin kalbi konumuna gelen İzmir, I. Dünya Savaşı sonrası Yunanlılar tarafından işgal edilir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere halk işgalden kurtulmak adına bilinçlendirilmeye başlar. Öte yandan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşun ile başlayan ayaklanma ile de 9 Eylül 1922’de İzmir tam bağımsızlığına kavuşur. Biraz önce de anlattığımız üzere İzmir’in oldukça köklü bir tarihi vardır. Tüm bu tarih boyunca da köklenmiş bir kültürü ve pek tabii sayısız gezilecek tarihi yeri bulunur. Doğal güzellikler ile de bereketlenen ve pek tabii yaz aylarında da paha biçilemez bir tatil lokasyonu oluşuyla öne çıkan İzmir’de gezilecek yerleri sizin için listeledik.
Efes Müzesi: En ünlü eseri Artemis Heykeli olan bu müze, Efes Antik Kenti kazılarından çıkarılan eserleri barındırır.
Efes Antik Kenti: İlk kuruluşu milattan önce 6000 yıllarına kadar uzanan bu antik kent, yalnızca İzmir’in değil, Türkiye’nin simgelerindendir.
Celcius Kütüphanesi Kalıntıları: Efes Antik Kenti’nde bulunan ve döneminde 14 bin yazılı esere ev sahipliği yaptığı düşünülen Celcius Kütüphanesi, her yıl milyonlarca turisti ağırlar.
Smyrna Antik Kenti: Tarihi milattan önce 7000 yıllarına değin uzanan Smyrna Antik Kenti, İzmir’in en çok ziyaretçi ağırlayan tarihi noktaları arasında bulunur.
İzmir Saat Kulesi: İzmir denince akla ilk gelen yer hiç kuşkusuz İzmir Saat Kulesi’dir. 1901’de inşa edilen saat kulesi, şehrin siluetini oluşturan bir simgedir.
İzmir Tarihi Asansör Binası: Tüm İzmir’i ayaklar altına seren bir manzaraya sahip olan asansör binası, bilhassa bu şehre ilk kez gidenlerin favori uğrak noktası.
Kuş Cenneti: İsmiyle müsemma olan kuş cenneti, doğal güzelliğiyle dudak uçuklatacak cinsten.
Homeros Vadisi: Bornova’da bulunan ve bir rekreasyon alanı olan Homeros Vadisi, 2008’den beri doğaseverlerin en çok tercih ettiği noktalardan birisi.
İzmir Kadın Müzesi: Dünyanın beşinci butik müzesi olan İzmir Kadın Müzesi, Türkiye’de de bir ilktir. Nesne değil, insan merkezli olan bu müze, sanatseverler için oldukça farklı bir deneyim sunuyor.
Alaçatı: İzmir merkezden yalnızca yarım saat mesafede olan Alaçatı, bilhassa yaz aylarında en çok tercih edilen tatil mekanları arasında bulunur. Cumhuriyet Meydanı: İzmir’in en bilinen simgesi saat kulesini de barındıran meydan olan Cumhuriyet Meydanı, şehrin en sembolik noktalarındandır.
Havra Sokak: Tarihi, kahvecileri ve mistik atmosferiyle dikkat çeken bu sokak, güler yüzlü esnafıyla da bilinir. Ahmet Priştina Kent Arşivi Müzesi: Bir kentin tüm arşivini tek çatı altına toplayan bu müze, 2004 yılından bu yana İzmir’in en çok ziyaretçi ağırlayan müzeleri arasında bulunuyor.
Forbes Köşkü: Gerek mimarisi, gerekse de tarihi sayesinde dikkat çeken ve şehrin en estetik yapıları arasında gösterilen Forbes Köşkü, turistlerin en az birkaç fotoğrafını çektiği noktadır.
Kadifekale: Aynı adı taşıyan dağda bulunan kale, Antik Smyrna’dan günümüze ulaşmıştır.
Karagöl Tabiat Parkı: Yalnızca tarihi ya da kültürel değil, doğal güzellikler açısından da İzmir’in ne denli müthiş bir şehir olduğunun kanıtlarından biri olan Karagöl Tabiat Parkı, doğaseverlerin vazgeçilmez gezi noktası.
Kordon: Aslında İzmir’in müthiş sahilidir burası. Tek farkla, İzmirliler sahil boyuna kordon demektedir. Zaten İzmir seyahatlerinde Kordon boyunca yürüyüş yapılmadan dönülmez.
Kemeraltı Camii: İzmir’in en eski dini yapıları arasında bulunan Kemeraltı Camii, 1671 yılından bu yana şehrin en önemli noktalarından biridir.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Müzesi: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehre armağanı olan AASSM, 2008 yılında açılmıştır ve yıl içerisinde sayısız etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
İzmir’de Ne Yenir?
Zeytinyağlıların, ot kavurmaların ve pek tabii her türlü güzel yemeğin anavatanı sayılabilen İzmir’de mutlaka denemeniz gereken lezzetleri sizin için seçtik.
Lokma: İzmir’de çıtır çıtır bir lokma yemek için şehrin neresinde olursanız olun birkaç dakika yürümeniz yeterlidir. Çünkü bu şehirde hemen her gün insanlar ücretsiz lokma dağıtmaktadır.
Kumru: Dikkat! Çeşme değil, öz be öz İzmir kumrusundan bahsediyoruz. İsmi ekmeğinin şeklinden gelir ve içerisinde yalnızca domates, peynir ve çarliston biber bulunur.
Boyoz: 1492’de bu topraklara gelen Sefarad Yahudileri tarafından İzmir mutfağına kazandırılan bu müthiş lezzet, 50 derecelik fırında 12 saat boyunca pişirilen özel bir yumurta ve karabiberle yenir.
Gevrek: Evet, simit değil, gevrek. İzmir’in gevreği ile İstanbul’un simidi her ne kadar aynı malzemelerle yapılsa da gerek pişiriliş gerekse şekil veriliş itibarıyla birbirlerinden ayrılır. Pekmezli suda ön pişirimi yapılan gevrek, sadece pekmezli suya bandırılana ise simit denir.
İzmir Köfte: 364 farklı köfte çeşidi bulunan Türkiye’de İzmir’e özgü, onun ismini alan bu enfes köfte, fırında pişirilir.
Şevketibostan Kavurması: Ot kavurmalarıyla ünlü bu şehrin en meşhur otudur.
İzmir Tulumu: Yüzlerce peynir çeşidine sahip olan Türkiye’nin İzmir’le bütünleşmiş lezzetlerindendir.
İzmir Bomba: Şanı da son yıllarda tıpkı ismi gibi bomba etkisiyle yayılan bu tatlı, incecik hamurunun içerisinde devasa çikolata barındırmasıyla bilinir.
Deniz Börülcesi: Bir çeşit meze olan deniz börülcesi, lezzetiyle unutulmaz bir tat bırakır damaklarda.
Radika Salatası: Bir diğer ismi karahindiba olan bir ot türünün salatasıdır.
Girit Ezmesi: Peynir, boziç (olgunlaşmadan toplanmış, erken hasatlı Antep fıstığı), zeytinyağı ve cevizin baharatlarla buluştuğu hali olan Girit ezmesi, yeşilin en güzel tada sahip halidir.
Söğüş: Sakatat lezzetleriyle de meşhur olan İzmir’in pek tabii olmazsa olmaz sokak lezzeti söğüştür. Güzelce pişmiş kellenin her bir bölümündeki etin minik minik doğranıp kimyon ile servis edilen halidir.
Kokoreç: İzmir kokoreci, bilinen diğer tüm kokoreçlerden farklıdır. Sadeliği ile öne çıkar ve domatessizdir.
Mandalina Tatlısı: Mandalinanın en tatlı ve en güzel halidir. Sakız Reçeli: Damla sakızı reçeli de İzmir mutfağında önemli bir yer tutar.
Bergama Helvası: Bir tahin helvası çeşididir ve Bergama ile özdeşleşmiştir.
Kabak Sıyırma: Bir nevi kabak makarnası diyebileceğimiz bu lezzet de hem sağlıklı oluşu hem de lezzetiyle öne çıkıyor.
Pastiç: İzmir’in yöresel tatlı çöreği olan pastiç, kuru üzüm, fındık ve kakao ile yumuşacık çörek hamurunun birleşimidir.
Tire Köftesi: İzmir köftesi ile İskender kebap arası bir yerde olan Tire köftesi, zamanında toplanan ve lezzetlendirilen domates ezmesi üzerinde servis edilir.
Kabak Sinkonta: Kabak sevmeyenlerin dahi beğendiği sinkontanın iki ana malzemesi vardır; kabak ve kuru soğan. Fırında domates sosuyla pişirilen sinkonta, yoğurt ile servis edilir.
Un Kurabiyesi: Az ve öz malzemeyle ağızda dağılan bir tat ortaya çıkaran un kurabiyesinin en güzelleri ve damla sakızlı gibi farklı aromalıları yalnızca İzmir’de bulunur.
Enginar Dolması: Kıyma ve enginarın inanılmaz uyumu olan enginar dolmasını yerken birkaç damla limon sıkıp denemenizi tavsiye ederiz.
Ekmek Dolması: Özellikle Ramazan aylarında yapılan ekmek dolması, İzmir mutfağının en eski lezzetleri arasındadır.
Papaz Yahnisi: Mevsimine göre balığı değişmekle birlikte ekseriyetle uskumru ile yapılan papaz yahnisi, balıkseverler için oldukça unutulmaz bir lezzettir.
Sütlü Dil Balığı: Güveçte mantar, soğan, yeşil zeytin ve süt ile pişirilen dil balığıdır. Deniz ürünü sevenlerin en beğendiği İzmir mutfağı lezzetidir. Samsades: Bir çeşit şerbetli tatlı olan samsades, yalnızca İzmir’in Seferihisar ilçesinde bulunur.
Şambali Tatlısı: İzmir’in lokmadan sonra en meşhur ve eski tatlısı olan Şambali tatlısı, Şam tatlısı olarak da bilinir. Yoğurt, irmik ve un ile yapılan, badem ile süslenen, şerbetini çektikten sonra da ağızda dağılan bir tattır.
İzmir’de Alışveriş Yapılacak Yerler
İzmir’de birçok alışveriş yapılabilecek mekan bulunur. Bilet Dükkanı olarak İzmir’de alışveriş yapılacak başlıca noktaları sizin için seçtik. Bunlar; Kemeraltı Çarşısı, Konak Pierre, Karşıyaka Çarşısı, Forum Bornova, Novada Outlet, Agora AVM, Bostanlı Pazarı, Mavibahçe AVM.