Taksim’de Gezilecek Yerler

İstanbul’un kalbi olan ve Beyoğlu ilçesine bağlı bulunan Taksim, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Müzeleri, Boğaz manzaralı mekanları, tarihiyle göz dolduran hanları, cami ve kiliseleri… Tabii özellikle de meydandaki çiçekçileri.

11 Mayıs 2023 13dk okuma

İstanbul’un kalbi olan ve Beyoğlu ilçesine bağlı bulunan Taksim, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Müzeleri, Boğaz manzaralı mekanları, tarihiyle göz dolduran hanları, cami ve kiliseleri… Tabii özellikle de meydandaki çiçekçileri. 

Taksim, İstanbul kültürünü en iyi yansıtan yerlerden biri olmakla beraber, yıl içerisinde milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmasıyla da öne çıkar. Öte yandan Cihangir, Harbiye, Maçka, Beşiktaş, Karaköy, Galata ve Tophane gibi gezilecek yerler bakımından zengin pek çok noktaya da yürüme mesafesinde konumlanır. Bu da onu hem merkezi hem de kolay ulaşılabilir kılar. Taksim'de gezilecek yerler ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak isteyen gezginler, Bilet Dükkanı üzerinden Taksim gezi rehberine kolaylıkla ulaşabilir.

taksimde-gezilecek-yerler.webp

Taksim'de Nereye Gidilir?

Taksim’de gezilecek yerler yazımızı hazırlarken, semtin en öne çıkan noktaları İstiklal Caddesi, Pera Müzesi ve Taksim Meydanı’nı özel olarak ele aldık. Tabii Taksim müzeleri, Taksim manzaralı mekanları ve İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yapmak isteyen birinin nerelere uğraması gerektiğini de tatlı bir rota olarak aktardık. İşte Taksim’de gezilecek yerlerden bazıları…

Taksim Meydanı ve Cumhuriyet Anıtı

Taksim’de gezilecek yerler listesinin ilk sırasında bulunur. 2010’lu yıllara değin İstanbulluların en çok tercih ettiği buluşma noktasıdır. Bilhassa Cumhuriyet Anıtı’nın önü, İstiklal Caddesi üzerinde yürüyüş yapacak olanların toplanma noktası kabul edilir. Anıt, 1928’den bu yana Taksim’in simgesidir. Giulio Mongeri tarafından Roma’da hazırlanmış ve ardından da Taksim Meydanı’na getirilmiştir. Anıtın bir yüzü Kurtuluş Savaşı’nı simgelerken diğer tarafı Cumhuriyet Türkiye’sini betimler. 

Taksim Maksemi

Taksim’in adını aldığı yer maksemdir çünkü burası Beyoğlu ve çevresine suyun taksim edildiği, yani dağıtıldığı yerdir. Taksim’den İstiklal Caddesi’ne doğru yürünmeye başlandığında 100 metre ileride, sağda kalır.

Çiçek Pasajı 

Taksim’de gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Çiçek Pasajı’dır. 1876’da Galata Bankerlerinden biri olan Rum asıllı Hristaki Zografos Efendi’nin yangında kül olan Naum Tiyatrosu arazini satın almasıyla bu pasajın tarihi başlar. İtalyan mimar Cleanthy Zanno’nun çizdiği proje neticesinde inşa edilen pasaj, Paris tarzındadır. 24 dükkan ve 18 lüks daire bulunan pasajın orijinal ismi, Cite de Pera’dır. İlk inşa edildiği dönemlerde İstanbul’un en şaşaalı mağazalarına ev sahipliği yapan pasajın ünlü dükkanlarından birkaçı şu şekildedir: 

  • Acemyan’ın Tütüncü Dükkanı
  • Maison Parret ve Vallaurt’nin Pastanesi 
  • Natürel Çiçekçisi
  • Japon Mağazası
  • Pandelis Çiçekçisi
  • Papadopulos’un Mücellithanesi
  • Yorgo’nun Meyhanesi
  • Sideris’in Kürk Mağazası
  • Keserciyan’ın Terzihanesi

 

cicek-pasaji.webp

1908’de mülkiyet Sadrazam Sait Paşa’ya geçince pasaj bir süreliğine “Sait Paşa Geçidi” ismiyle anılmıştır. 1940’taki mütareke kanunu nedeniyle dükkanlarından ayrılan Rum vatandaşların yerini çiçekçiler alır. Hatta tarihe “Ekim Devrimi” olarak geçen olaylardan kaçan Beyaz Rus kadınları da bu dönem İstanbul’dadır ve çiçekçilerin bir kısmını da onlar oluşturur. Bu olayların ardından bir süre çiçek mezatı olarak da kullanılmaya başlanan pasaj, ismini de mezat döneminden alır. 

Günümüzde çiçekçi dükkanı bulunmayan pasaj, ilk dönemlerinden yalnızca çiçek ismini bünyesinde barındırır. Günümüzde pek çok meyhaneye ev sahipliği yapan Çiçek Pasajı, İstiklal Caddesi eğlenilecek yerler listesinin ilk sırasındadır. 

Sent Antuan Kilisesi

Taksim gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından biri de hiç kuşkusuz Sent Antuan Kilisesi’dir. İstanbul’un en büyük ve cemaati en kalabalık Katolik kilisesi olan Sent Antuan Kilisesi’nin günümüzdeki hali 1912 yılında tamamlanmıştır. Mimarisiyle göze çarpan kilise, bilhassa içerisindeki vitraylı camlarıyla göz alıcıdır. 

Taksim Gezi Parkı

Beyoğlu ve çevresine nefes olan Taksim Gezi Parkı, İstanbul’un simge noktalarından biridir. Tıpkı Taksim Meydanı gibi bir buluşma noktası da Taksim Gezi Parkı’dır. Bir şehir parkı olan yer, her yıl milyonlarca kişinin yaz sıcağında gölgesinde serinlemek istediği ağaçları barındırır. Öte yandan yanı başından geçen binlerce otomobilden salgılanan karbonmonoksit gazının da nötrlenebilmesi için oldukça önemlidir. 

 

gezi-parki.webp

İstiklal Caddesi

Taksim gezilecek yerler listesinin ilk sırasında İstiklal Caddesi yer alır. Taksim, hatta Beyoğlu ve çevresinden ziyade İstanbul’un tamamında en ünlü gezilecek yerler listesinin ilk sırasıdır. İstiklal Caddesi, hem nostaljik değeri hem gezilecek yerlerinin fazla oluşu hem de tramvayı sebebiyle bir hayli sembolik bir noktadır. 1800’lerin sonlarından günümüze değin Türkiye’nin en popüler caddesi olan İstiklal Caddesi’nin bir yanı Karaköy, bir yanı Şişhane ve bir kısmı da Cihangir’e uzanır. 1,4 kilometre uzunluğundaki İstiklal Caddesi, yüzlerce mağazası ve restoranıyla yıl içerisinde yüz milyonlarca insanın uğrak noktasıdır.

Taksim Müzeleri

Taksim’de gezilecek yerlerden bahsederken bu semtin her biri birbirinden göz alıcı koleksiyonuyla unutulmaz deneyimler yaşatan müzelerinden de bahsetmek gerekir. Her biri koleksiyon içeriği bakımından oldukça farklı olan bu müzeleri sizin için listeledik. İşte Taksim müzeleri…

Pera Müzesi

Taksim müzeleri arasında en meşhur olanı kesinlikle İstiklal Caddesi arkasında, Şişhane tarafında bulunan Pera Müzesi’dir. Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafınca kurulan müze; Ortantalist Resim ve Kütahya Çini ve Seramikleri ile Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyonlarına sahiptir.

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Taksim’de gezilecek yerler listesinin en çok ilgi gören noktasıdır. Bir diğer adı da Kulekapı Mevlevihanesi’dir. Günümüzde müze olarak hizmet veren yapının Mevlevihane olarak kuruluş tarihi ise 1491’dir.

 

galata-mevlevihanesi-muzesi.webp

Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk’un aynı adlı romanının karakterleri için oluşturulan, tamamı kurgu ancak bir o kadar da ilgi çekici müzedir. İstiklal Caddesi’nden birkaç dakika uzaklıkta, Çukurcuma Caddesi’nin Dalgıç Çıkmazı isimli sokağında konumlanır. 

Madame Tussauds Balmumu Müzesi

Son yılların Taksim’de nereye gidilir, İstiklal Caddesi’nde gezilecek yerler nerelerdir sorularına ilk cevap olarak karşımıza çıkan yerdir. Esasında bir balmumu müzesi olan Madame Tussauds, ulusal ve uluslararası onlarca ünlü ismin balmumu heykelini sergiler.

Orhan Kemal Müzesi

Taksim gezilecek müzeler listesinin en fazla ziyaretçi alanlarından biri de Orhan Kemal Müzesi’dir. Türk edebiyatının ölümsüz kalemlerinden Orhan Kemal’in kitaplarının orijinal baskılarını, mektuplarını ve daha pek çok özel eşyasını koleksiyonunda barındıran müze, oldukça nostaljiktir.

İstanbul Sinema Müzesi

Taksim’de gezilecek müzeler listesinin en enteresan koleksiyonuna sahip olan müzesidir. Öte yandan İstiklal Caddesi üzerinde, Atlas Pasajı içerisinde bulunan müze, Yeşilçam Sineması’nın en ikonik unsurlarını koleksiyonunda barındırır.

Salt Galata

Tam olarak Taksim semtinde bulunmasa da birkaç dakikalık yürüme mesafesindeki konumuyla rahatça ulaşılabilen gezi noktasıdır. Bankalar Caddesi’ndeki yer, müze hizmeti vermesine rağmen sanat galerisi olarak nitelendirilebilir.

Hemen Galata uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Taksim Manzaralı Mekanları

Taksim manzaralı mekanları oldukça fazla olsa da en fazla öne çıkan yerleri sizin için seçtik. Sonuçta Haliç başta olmak üzere eşsiz sur içi ve sur dışı manzarasını seyretmeye olanak sağlayan Taksim ile çevresi, göz kamaştıran bir güzelliğe sahiptir. İstanbul’un siluetini oluşturan ve hemen her noktasını en müthiş haliyle görebilmeyi sağlayan Taksim’in manzaralı mekanları arasında en çok öne çıkan Galata Kulesi’dir. Öte yandan Leb-i Derya ve 360 İstanbul isimli mekanlar da yine Taksim manzaralı mekanlar arasında en müthiş manzaraya sahip olanlardandır. 

Taksim İstiklal Caddesi’nde Yürüyüş

Taksim İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yapmak, Taksim’i deneyimlemenin en güzel yoludur. Taksim İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yapacak olanlar, Taksim Meydan’dan yürüyüşlerine başlayacaklarsa sırayla Fransız Konsolosluğu, Madame Tussauds Balmumu Müzesi, Ağa Camii, Atlas Pasajı, Çiçek Pasajı, Fransız Sokağı, Galatasaray Lisesi, 75. Yıl Cumhuriyet Anıtı, Hazzapoulo Pasajı, Sent Antuan Kilisesi, Türkiye İş Merkezi, Asmalımescit, Tünel Metro, Galata Mevlevihanesi, Şişhane Meydanı ve Galata Kulesi’ne gidebilirler.

11 Mayıs 2023 13dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
216 Yazı

Benzer Yazılar