Çatlaklara İyi Gelen 5 Çözüm

Günümüzde çatlak tedavileri için pek çok tıbbi müdahaleli yöntem bulunuyor. Bununla birlikte, güzellik merkezlerinde de yine çatlak tedavisi için yine birçok farklı alternatif tedavi yöntemleri bulunuyor. Bizse Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız bu yazımızda, herkesin evde kendi kendine yapabilmesi muhtemel olan çatlak tedavileri listeledik.

14 Ağustos 2023 5dk okuma

Çatlaklar; hızlı kilo alımı ya da kilo kaybı, ergenlik sürecinde vücudun birdenbire ve yine hızlıca gelişimi veya hamilelik gibi süreçlerde deri üzerinde oluşan deformasyonlardan biridir. Özellikle yaz tatilinde mayo veya bikini giyecek olanların çokça kafasına taktığı durumlardan biri olan çatlaklara iyi gelecek 5 çözümü sizin için araştırdık.

Günümüzde çatlak tedavileri için pek çok tıbbi müdahaleli yöntem bulunuyor. Bununla birlikte, güzellik merkezlerinde de yine çatlak tedavisi için yine birçok farklı alternatif tedavi yöntemleri bulunuyor. Bizse Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız bu yazımızda, herkesin evde kendi kendine yapabilmesi muhtemel olan çatlak tedavileri listeledik. 

Çatlak Nedir?

Ciltte aşırı gerilmeye bağlı olarak derinin bazı bölgelerinde incelmesi sonucu oluşan deformasyonlara çatlak denir. Cilt üzerinde oluşan ve çıplak gözle görülebilen çatlaklar, günümüzde genellikle oldukça da iyi sonuçlar alınan lazer tedavileri ile iyileştirilir.

catlaklara-ne-iyi-gelir.webp

Çatlaklara İyi Gelen Doğal Çözümler

Vücudunda çatlak bulunan ve çözüm arayanlar için hazırladığımız bu yazımızda, doğal yollarla çatlat tedavisi konusunda neler yapılabileceğini listeledik. İşte çatlaklara gelen doğal çözümler:

  • Şeker Peelingi
  • Aloe Vera
  • Patates Suyu
    Türk Kahvesi Peelingi
  • Badem Yağı / Çay Ağacı Yağı
  • BONUS: Su
  1. Şeker Peelingi

    Çatlak oluşumunun temel sebebinin derinin gerilmesi ve incelmesi durumlarında ortaya çıktığını söylemiştik. Bu noktada derinleşen çatlakları onarma konusunda peeling işlemleri oldukça başarılı sonuçlar ortaya koyabiliyor. Bu peeling işlemlerinden en güzel geri dönüş alınanı ise kesinlikle şeker peelingi. Zira banyo aşamalarında yapılan şeker peelingleri, ciltte oluşan çatlak görünümlerinin azalmasına yardımcı oluyor.

    seker-peelingi.webp
  2. Aloe Vera

    Aloe vera bitkisinin cilt üzerinde gözle görülür onarıcı etkileri mevcuttur. Kaşıntı, yanık ve benzeri nedenlerden ötürü tahriş olmuş ciltler başta olmak üzere yalnızca bakım yapmak için de aloe vera bitkisini kullanabilirsiniz. Günümüzde sağlıklı beslenme ritüellerinde de yerini alan ve aloe veralı suların tüketilmeye başlandığını görmüş olmalısınız. Öte yandan, aloe vera bitkisi saç ve tırnak bakımlarında da kullanılabiliyor. 

    Düzenli uygulamalarda gözle görülür sonuçların alındığı aloe vera bitkisi ile çatlak giderme yöntemi için yapmanız gereken tek şey; çatlaklarınızın olduğu bölgelere düzenli olarak masaj yaparak aloe vera bitkisinin içerisindeki jeli sürmek.

  3. Patates Suyu

    İçerisine girdiği her yemeği daha lezzetli hale getiren patatesin cilt güzelleştirme etkisi de bulunur. İçerisindeki yüksek nişasta oranı ve yüksek minerallerle cildin onarımı için de sıklıkla patatesten yararlanılır. Ciltte çatlak oluşumu gerçekleşmiş olan bölgelere patates suyu ile müdahale edilebilir.

    patates-suyu.webp

    Çatlak görünümünün azaltılmasında sıklıkla kullanılan patates suyunun uygulaması için öncesinde patatesi rendeleyerek derince bir kaba alıp üzerine biraz da su ilave etmeniz ve en az birkaç saat beklemeniz gerekmektedir. Bu sayede patatesteki nişasta, kendini tamamen suya salacaktır. Oluşan nişastalı suyu da çatlak oluşan bölgelere uygulayabilirsiniz. Unutmayın! Çatlak görünümünün azaltılması için evde yapılacak tüm uygulamalar, düzenli olmak zorundadır. Zira cilt, kan dolaşımının düzenli masajlarla artırılması ve besleyici ürünler kullanılması durumunda deformasyonlarından kurtulabilir.

    Son olarak, patatesin nişastalı suyunu çıkarmakla uğraşmak istemeyenler, meyve-sebze ezicileri de kullanabilir. Öte yandan, kabuğu soyulan patatesin direkt olarak cilde uygulanabileceği bilgisini de verelim. 

  4. Türk Kahvesi Peelingi

    Peeling işlemlerinin deri üzerindeki faydasından, şeker peelingini anlatırken söz etmiştik. Peki ya peeling nasıl oluyor da işe yarayabiliyor? Çünkü deformasyonun oluştuğu bölgedeki kan dolaşımını artıyor ve cildin yenilenmesine yardımcı oluyor. Türk kahvesi peelingi de yine çatlaklara çözüm olarak evde kolayca yapabileceğiniz uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

    turk-kahvesi-peelingi.webp

    En ince öğütülmüş ve pek tabii sindirimi de en kolay kahve türü olan Türk kahvesini pişirdikten ve tükettikten sonra fincanın dibinde kalan telveler ile oldukça işe yarayan bir peeling işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca belirtelim ki Türk kahvesi peelingini çatlak görünümünün azaltılmasında kullanabileceğiniz gibi; yüzünüzdeki ölü deriyi arındırmak ya da bacak, kol gibi bölgelerinizde batık oluşumlarını gidermek için de kullanabilirsiniz. 

    Türk Kahvesi Peelingi Nasıl Yapılır?

    Pişirildikten sonra elde edilen Türk kahvesi telveleri, bu peelingi yapmanız için yeterli olacaktır. Çatlak oluşumunun gözlemlendiği bölgeye, duşta ya da banyoda Türk kahvesi telveleri ile masaj yaparak bu peeling işlemini tamamlayabilirsiniz. Öte yandan belirtelim ki kahve çekirdeği özlü bakım kremlerinden de pay biçebileceğiniz gibi; Türk kahvesi telveleri de cildinize bakım yapma konusunda oldukça başarılı ve besleyici bir etkiye sahiptir.

  5. Badem Yağı / Çay Ağacı Yağı

    Aromatik yağların büyük çoğunluğu cilt üzerinde besleyici ve onarıcı etkiye sahiptir. Çatlak görünümünün azaltılmasında en sık kullanılan badem ve çay ağacı yağları ise bu tarz cilt deformasyonlarında oldukça işe yaradığı gözlemlenen yağlardır. 

    Bilhassa hamilelik döneminde anne adaylarına, şişen ve gerilen karın kısımlarında çatlak oluşmaması için önerilen badem yağı, çatlak oluşumunun ardından da kullanılabilir. Benzer şekilde çay ağacı yağının tedavi edici özellikleri de günümüzde cilt temizliği ve bakımı ürünlerinde ne denli fazla kullanıldığıyla doğru oranda ispatlanmıştır. Bu sebeple çay ağacı yağını da badem yağını da çatlak görünümünün azaltılmasında kullanabilirsiniz.

    badem-yagi.webp

    Besleyici Yağlar Çatlak Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

    Çatlak oluşumunun gözlemlendiği bölgeye çay ağacı ya da badem yağları ile müdahale edilebilir. Çatlak tedavilerinin en önemli püf noktası cildi beslemek ve kan dolaşımını artırmak olduğundan, besleyici yağlar ile çatlak oluşan bölgelere masaj yaparak uygulama tamamlanabilir.

    Badem veya çay ağacı yağları gibi besleyici yağlarla çatlak görünümünün azaltılması için düzenli kullanım ve masaj uygulamasının önemli olduğunu belirtelim. 

  6. BONUS: Su

    Ciltte oluşan herhangi bir deformasyonun düzeltilmesi için yalnızca cilt üstünden uygulama yapmak yeterli olmayacaktır. Zira çatlak oluşumu gibi, cildin nemini kaybetmesinin baş neden olduğu durumlarda, bol su tüketimi ile cildinizi ve vücudunuzun tamamını nemlendirmek de önemlidir. Bu noktada yetişkin bir insan için günde en az 2 – 2,5 litre su tüketimi gerekir.

    su.webp
       

Çatlaklara iyi gelen 5 çözümü listelediğimiz bu yazımızda, seçip uygulayacağınız herhangi bir yöntemin yanında en önemli olanın bol su tüketimi olduğunu unutmamalısınız. Çünkü cildinize en iyi nemi sağlayacak olanın bol su tüketimi olmasının yanı sıra, düzenli su tüketiminde cildinizin her anlamda güzelleştiğini de göreceksiniz.

Bilet Dükkanı olarak çatlaklara iyi gelecek 5 yöntemi sizin için listeledik. Bu noktada, seçtiğimiz her bir maddenin evinizde kolayca yapabileceğiniz uygulamalar olmasına da dikkat ettik. Bahsettiğimiz ve tamamı doğal içerikli olan bu maddelerin yanı sıra pek çok tıbbi tedavinin de çatlak görünümünün azaltılmasında yüksek oranda işe yaradığını hatırlatalım.

14 Ağustos 2023 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar