Yaz Aylarının Ferahlatan 7 İçeceği

Bilet Dükkanı olarak "Yaz Aylarının Ferahlatan 7 İçeceği" yazımızdaki tarifleri listelerken, malzemelerin kolay bulunabilir ve ulaşılabilir olmasına dikkat ettik. Ayrıca çok uğraşı gerektirmeyen ve daha yöresel kültürlerde bulunsa da pek bilinmeyen içecekleri de listemize dahil ettik. Pek tabii listemizde yenilikçi bakış açısıyla geliştirilmiş içeceklerin olmasına da özen gösterdik.

16 Ağustos 2023 8dk okuma

Türkiye, dahil olduğu coğrafi konum itibarıyla, yıl içerisinde dört mevsimi de hakkını vererek yaşar. Öyle ki dünya üzerinde yaz tatilinin en güzel geçirileceği yerleri de barındırır; kayak merkezleri ile kış sporlarının da adeta anavatanıdır. İlkbaharda doğa fotoğrafçılığı başta olmak üzere kendine hayran bırakan doğal güzellikleri doğaseverlerin adeta akınına uğrarken; sonbahar hüznünü de en lütufkar şekilde yaşanmasına olanak tanır.

Türkiye’nin en hareketli ve en fazla turist akınına uğradığı dönemler, hiç kuşkusuz ki yaz aylarıdır. Zira bir yarımada ülkesi olan Türkiye’de deniz, kum ve güneş tatili yapmak isteyenler için sayısız seçenek bulunur. Bununla birlikte, yazın en kavurucu sıcaklıkları yaşanırken, ferahlatıcı yiyecek ve içecekler ön plana çıkar. Bilet Dükkanı olarak "Yaz Aylarının Ferahlatan 7 İçeceği" yazımızdaki tarifleri listelerken, malzemelerin kolay bulunabilir ve ulaşılabilir olmasına dikkat ettik. Ayrıca çok uğraşı gerektirmeyen ve daha yöresel kültürlerde bulunsa da pek bilinmeyen içecekleri de listemize dahil ettik. Pek tabii listemizde yenilikçi bakış açısıyla geliştirilmiş içeceklerin olmasına da özen gösterdik.

Evde Kolayca Yapılabilecek Soğuk Yaz İçecekleri

Tarihi zenginliğinin yanı sıra oldukça geniş bir toprak sahanlığına sahip olan Türkiye’nin mutfak kültürü de buna bağlı olarak bir hayli zengindir. Öyle ki; Türk mutfağında bulunan sadece köfte çeşitleri bile 365’in üzerindedir. Bunu biz söylemiyoruz, yıllardır Türk mutfağının namını tüm dünyaya duyurmak için gece gündüz çalışan usta Şef Refika Birgül söylüyor. Hal böyleyken, yaz aylarında ferahlatan içeceklerin sayısı da bir hayli fazla olabiliyor. Biraz önce de söylediğimiz gibi, Bilet Dükkanı olarak listelediğimiz yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği listesinde, Türk mutfağında zaten yapılıyor ve bir tarihçesi bulunuyor olmasına dikkat ettik.

yaz-aylarinin-ferahlatan-7-icecegi-1024x447.webp

İşte yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği…

İzmir’den Sofralara: Kavun Sübye

Bu yazıyı okuyanların arasında dünya mutfağına hakim olan ve “Meksika ile İspanya’da da benzerleri bulunan bu içeceğin Türk mutfağında, hele ki İzmir’in yöresel içecekleri arasında ne işi var?” diye soranlar olabilir. Şöyle ki; sübyenin İzmir mutfağına katılışı, Sefarad Yahudileri ile birlikte olur. Zira İzmir’in meşhur sokak lezzeti boyoz da yine Sefarad Yahudilerinden İzmir lezzet kültürüne dahil olmuştur. İzmir uçak bileti ile keyifli bir İzmir tatili yapabilir, bu muhteşem lezzeti yerinde deneyebilirsiniz.

Yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği listesinin en gözde içeceklerinden biri olan sübyenin tarihi yazılı kaynaklarda araştırıldığında, ilk olarak 13’üncü yüzyıldaki Arapça yemek kitabında benzer bir tarife rastlanır. Kitapta “subiyya yamaniyya” olarak geçen bu içecek, İspanya ve Meksika’da ise horchata ya da pepitada olarak anılır. 

Sübye malzemeleri:

  • 1 adet orta boy olgun kavunun çekirdekleri
  • (İsteğe bağlı) Yarım su bardağı toz şeker ya da bal 
  • 1,5 su bardağı su

 

Sübye yapımı oldukça basit olduğu gibi, incelikli püf noktaları da barındırır. Sübyenizi hazırlamak için öncelikle kavunun çekirdeklerini derince bir kaba aktarın. Parçalayıcı yardımıyla en az iki dakika boyunca yüksek devirde çekirdekleri homojen bir kıvam alana kadar çırpın. Ortaya çıkan homojen sıvı, kavun sütü olarak isimlendirilir. Ardından kavun sütünüzü temiz bir ince tülbent yardımıyla süzün. Üzerine suyu ve tatlılık miktarı isteğinize göre şeker yahut da balını ekleyip karıştırın. Buradaki önemli nokta, içeceğinizin en az iki saat kadar buzdolabında beklemesi. Ve hazır! Afiyet olsun. Ayrıca belirtelim ki içeceğinizi servis ederken nane yaprakları kullanabilirsiniz. Böylelikle çok daha ferahlatıcı olacaktır. 

Serinliğin Adresi: Limonata Çeşitleri

Yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği dediğimizde akla gelen ilk içecek limonata olmalı... Limonata, Türkiye’de oldukça yaza dair, yazı hatırlatan hatta yazın geldiğini anlatan bir içecektir. Son yıllarda çeşitlendirilen ve pek çok farklı versiyonu çıkan limonatanın yapımı ise oldukça basittir. Bir o kadar da ferahlatıcı olan limonata, sade tüketilebileceği gibi; karpuzlu, çilekli, lavantalı, hibiskuslu, güllü, vişneli ya da fesleğenli olarak da tercih edilebilir.

İşte sade limonata için malzemeler:

  • 10 adet limon
  • 2 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı içme suyu

limonata-cesitleri-1024x447.webp

Limonatanızla “Aaa! Bu ne kadar da güzel olmuş!” gibi iltifatlar duymak istiyorsanız, ilk olarak yıkayıp kuruladığınız limonlarınızın kabuklarını rendelemeniz gerekiyor. Bu noktada yapılacak rende işlemi oldukça büyük önem ve dikkat gerektiriyor. Zira limon kabuklarını rendelerken kesinlikle beyaz kısmına kadar inilmemesi gerekiyor ki acımtırak bir tat vermesin. Akabinde limon kabukları rendesini şekerle bir güzel ovup, karıştırmanız lazım. Bu noktada limon kabuklu ve şekerli karışımınıza taze nane yaprağı eklerseniz limonatanız naneli, fesleğen eklerseniz de rayihası çok daha yoğun olan bir fesleğenli limonataya dönüşür.  

Limon ve şeker karışımınız dinlenirken, limonların suyunu sıkın, üzerine içme suyunu ekleyip karıştırın. Ardından şekerli limon kabuklarını da karışımınıza ekleyip tekrar karıştırın ve en az iki saat kadar buzdolabında bekletin. Buzlu bardaklarda ve nane yapraklarıyla servis etmenizi tavsiye ederiz. Şimdiden afiyet olsun!

Peki ya farklı aromalardaki limonatalar nasıl yapılır?

Son yılların favori limonatası, karpuzlu olan. Refika Birgül’ün bir tarifi olan bu ferahlatıcı yaz içeceği için karpuz suyuna ihtiyacınız var. Tatlılık derecesini kendiniz ayarlayabilirsiniz ancak karpuzlu limonatada limonun karpuzdan üçte bir oranında daha az olması gerekiyor. Voila! İşte hazır. 

Yukarıdaki tarifler haricinde, meyvelerin suları çıkartılarak limonataya eklenebiliyor. Bu noktada çilekli ve vişneli limonata da son yılların favorileri arasında yer alıyor. Pek tabii güllü veya lavantalı limonata yapmak da mümkün.

Sıcak ve Soğuk Bir Arada: Dondurmalı Türk Kahvesi 

Bu sefer tarifimiz Kıbrıs’tan! Türk kahvesi olmadan yaşayamam diyenler için oldukça ferah ve aynı zamanda da tatlı krizlerini geçiren bir tarif olan dondurmalı Türk kahvesi, bu yazın favorisi olabilir. 

Malzemeler:

  • Tek pişirimlik Türk kahvesi
  • Sütlü dondurma (Tercihen Maraş dondurması)
  • İsteğe bağlı pastane bezesi

Türk kahvenizi hazırladıktan sonra içerisine bir top dondurma koymanız, bu tarifin hazır olması için yeterli! Pek tabii yine isteğe bağlı olarak pastanelerde 1990’lı yılların en favori çocuk abur cuburu olan minik bezelerden koyabilir ve şekerini dengelemek için de tarçın serpiştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Çiçeklerden Gelen Ferahlık: Gül Şerbeti

Kokulu ve tüketilebilir olan hemen her çiçekten üretilen şerbet de yine yaz aylarında ferahlatıcı içeceğiniz olabilir. Yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği listesinde en popüler lezzetlerden biri olan gül şerbetinin yapımı biraz uğraştırsa da lezzeti sonuna kadar tüm zahmetleri hak ediyor! 

Malzemeler:

  • 25 – 30 adet pembe gülün yaprağı
  • 3,5 litre su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 adet limonun suyu

gul-serbeti-1024x447.webp

Güllerin yapraklarını genişçe bir kaba alıp iyice ve en az iki kere yıkayın. Ardından şekeri ve limon suyunu yaprakların üzerine ekleyip tüm malzemeler iç içe geçene kadar iyice ovuşturun. Ardından üzerine 3,5 litrelik kaynar suyu ekletip karıştırın ve birkaç saat bekletin. Temiz bir tülbent yardımıyla süzdüğünüz şerbeti, buzlu bardakla servis edin. Afiyet olsun!

Hem Yöresel Hem Yenilikçi: Ayran Çeşitleri

Türk mutfağının en önemli içeceği olan ayran, yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği listesinde mutlaka olması gereken içeceklerden biridir. Krema kıvamına gelene kadar çırpılmış yoğurdun üzerine su ekleyerek yapılan bu dünyaca ünlü Türk içeceği, naneli olarak yapıldığında en ferahlatıcı haline ulaşır. Öte yandan yeşil erikli, arapsaçı eklenmiş hali, pancar turşusu suyuyla yapılan pembe hali ya da şalgamlı versiyonu da bir o kadar lezzetlidir.

Kaynar

Türk mutfağının bir diğer yazın ferahlatıcı içeceği de kaynardır. Anadolu’nun en lezzetli içeceklerinden biri olan kaynar, oldukça da şifalıdır.

Malzemeler:

  • 3 – 4 Litre İçme Suyu
  • 1 Çorba Kaşığı Tane Yenibahar
  • 3 – 4 Adet Çubuk Tarçın
  • 1 Orta Boy Havlıcan Kökü 
  • 7 – 8 Adet Karanfil
  • 1,5 Su Bardağı Pekmez
  • Süt

kaynar-1024x447.webp

İçme suyunu genişçe bir tencereye alın ve içerisine tane yenibahar, çubuk tarçın, dilimlenmiş havlıcan kökleri ve top kısımlarını ezerek ekleyeceğiniz karanfilleri ekleyip karıştırın. Yaklaşık 30 dakika boyunca kaynatın. Ardından pekmezi ekleyip 15 – 20 dakika kadar daha orta ateşte karışımınızı kaynatın ve soğuması için ayrı bir kaba alın. Buzdolabında birkaç saat, iyice soğuyana kadar bekletin ve süzerek servis edin. Servis esnasında köpürtülmüş süt ve buz ekleyin. Chai Tea Latte sevenlerin yeni gözdesi olacağına eminiz. Afiyet olsun.

Koruk Şerbeti

Üzümün ham halinden yapılan bir lezzet olan koruk şerbeti, ekşimtırak tatlar sevenler için oldukça ferahlatıcı bir içecektir. Biraz uğraştırıcı olan koruk şerbeti, lezzeti sayesinde tüm uğraşlara değen bir içecektir.

Malzemeler:

  • 500 Gram Koruk
  • 2 Litre İçme Suyu
  • 1 – 2 Su Bardağı Şeker
  • 1 adet limon suyu

koruk-suyu-1024x447.webp

Koruk şerbeti için ilk olarak korukları dallarından ayıklayıp iyice yıkayın. Ardından koruklarınızı parçalayıcıdan geçirin ve elde ettiğiniz pürenin suyunu iyice çıkarana kadar temiz bir tülbent yardımıyla sıkın. Bu noktadan sonra isterseniz elde ettiğiniz koruk suyunu salt haliyle de tüketebilirsiniz. Lezzeti ağır gelirse de suyla seyrelterek içebilirsiniz. Koruk suyunuzu şerbete çevirmek içinse elde ettiğiniz koruk suyunu, genişçe bir tencereye alın ve üzerine suyunu ekleyin. Akabinde şeker ve limon suyunu da tencereye ekleyin ve karıştırarak kaynatın. Bu noktada en önemli konu, şerbetin en az 1 saat kadar pişirilmesi gerektiği. İçeceğiniz ılıdığında buzdolabında iyice soğuyana kadar bekletin ve buzlu bardaklarda servis edin. İsterseniz servis esnasında nane yaprakları da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!

16 Ağustos 2023 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar