İlk Kez Yurt Dışına Gidecekler Dikkat!

Yurt dışına çıkmak, öncesinde pek çok hazırlık yapmayı da beraberinde getirir. Bunlardan en önemlileri ise pasaport ve vize işlemleridir. Bu noktada, Avrupa ülkelerinden birine seyahat edecekseniz, talep edilen evrak ve takip etmeniz gereken adımlar hemen hemen aynı olduğundan, Yunanistan Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler isimli blog yazımıza bakmanızı tavsiye ederiz.

16 Ağustos 2023 7dk okuma

Tatil, iş seyahati ya da akraba ziyareti… Her ne olursa olsun yurt dışına çıkmak çoğumuz için yeni kültürleri tanımak, yeni insanlarla tanışmak ve pek çok farklı yeni mekan görmek, farklı mutfak kültürlerinden birbirinden ilginç ya da Türk mutfağına yakın lezzetleri deneyimlemek adına adeta bir maceraya atılmak demektir. 

Yurt dışına çıkmak, öncesinde pek çok hazırlık yapmayı da beraberinde getirir. Bunlardan en önemlileri ise pasaport ve vize işlemleridir. Bu noktada, Avrupa ülkelerinden birine seyahat edecekseniz, talep edilen evrak ve takip etmeniz gereken adımlar hemen hemen aynı olduğundan, Yunanistan Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler isimli blog yazımıza bakmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra "İtalya'da Gezilmesi Gereken 5 Şehir" başlıklı yazımız da inceleyebilirsiniz.

En Önemlisi Pasaport 

İlk kez yurt dışına gideceklerin dikkat etmesi gereken ilk konu pasaport işlemleridir. Daha önce pasaport almadıysanız ya da pasaport süreniz dolduysa ve yenisini çıkartacaksanız, seyahatinizi, yeni pasaportunuzu elinize aldıktan sonraki zaman diliminde planlamaya özen göstermelisiniz. 

Pasaport Türleri

Yurt dışına çıkmanıza olanak tanıyan en önemli belge, şahsınıza ait olan pasaportunuzdur. Totalde 5 farklı pasaport türü bulunur. Bunlar;

  1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Renktedir)
  2. Hususi Pasaport (Yeşil Renktedir)
  3. Hizmet Pasaportu (Gri Renktedir)
  4. Diplomatik Pasaport (Siyah Renktedir)
  5. Geçici Pasaport (Pembe Renktedir

Umuma Mahsus Pasaport

En yaygın pasaport türüdür. İl veya ilçe nüfus müdürlüklerinden başvurusu yapılıp, temini sağlanabilir. 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ya da 3 yıldan fazla süreli olan türlerinden biri alınabilir. 2023 yılı pasaport harç bedelleri şu şekildedir:

  • 6 Aylık Umuma Mahsus Pasaport Harcı: 1.034 Türk Lirası
  • 1 Yıllık Umuma Mahsus Pasaport Harcı: 1.512 Türk Lirası
  • 2 Yıllık Umuma Mahsus Pasaport Harcı: 2.469 Türk Lirası
  • 3 Yıllık Umuma Mahsus Pasaport Harcı: 3 bin 507 Türk Lirası
  • 3 Yıldan Fazla Umuma Mahsus Pasaport Harcı: 4 bin 943 Türk Lirası

Hususi Pasaport

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin eski üyeleri, bakanlar ile onların birincil derecedeki akrabaları, T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar, devlet memurları ve onların birincil derecedeki yakınları ile üçüncü derece kadro sahibi bulunanlar başta olmak üzere; BDDK ve TMSF üyeleri, belediye başkanları, 15 yıl ile üzeri kıdeme sahip avukatların sahip olduğu pasaport türüdür. 

Hizmet Pasaportu

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından, belediyelerce ya da özel idarelerce vazife nedeniyle yurt dışına gönderilecek olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bu pasaport, Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışan, Kızılay’da veya Türk Hava Kurumu’nda görev alanlara da verilmektedir. 

Diplomatik Pasaport

Dışişleri Bakanlığı çalışanları başta olmak üzere, konsolosluk çalışanları, T.C. büyükelçilikleri, TBMM üyeleri, TBMM üyesi olmayan bakanlara, yargıtaylara, Anayasa Mahkemesi çalışanlarına, danıştaylara, askeri yargıtaylara, genelkurmay birinci ve ikinci başkanlarına, uyuşmazlık mahkemesi görevlilerine, orgenerallere, oramirallere, eski başbakanlar ile dışişleri bakanlarına, cumhurbaşkanlığı genel sekreterlerine, bakanlık ya da başbakanlık müsteşarlarına, diyanet işleri başkanlarına ve cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğinden belirlenen üst düzey siyasilere verilen pasaport türüdür. 

Geçici Pasaport

Bu pasaport, herhangi bir yurt dışı seyahati sırasında kaybedilen pasaport sonucu Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerince vatandaşlara tek seferlik verilen, 30 gün süreli dolaşım hakkı tanıyan pasaporttur. Öte yandan, şahsa ait kaybolmuş pasaportun geçerli vizeleri, pembe pasaportta bulunmaz. 

Yurt Dışına Çıkarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İlk kez yurt dışına çıkacaklara tavsiyelerle dolu olan yazımızda şimdi de en önemli ve dikkat edilmesi gereken noktaları ele alacağız. Böylelikle yurt dışı seyahatiniz öncesi yapacağınız hazırlıklar ile sorunsuz bir tatil yaşamanız için pek çok püf noktasını aktarmış olacağız. İşte ilk kez yurt dışına çıkacakların dikkat etmesi gereken önemli detaylar…

  1. Kapalı Mağazalarla Karşılaşmayın: Resmi Tatillere Bakın

    Yurt dışına ilk kez çıkacakların dikkatine! Özellikle de seyahat noktanız Avrupa’da bir ülke ise siesta olarak isimlendirilen tatillerinin yanı sıra resmi tatillerini de bilmeniz gerekiyor. Aksi takdirde tatiliniz boyunca resmi tatile denk gelebilir ve gezmek istediğiniz her yerin kapalı olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle de ülkeden ülkeye farklılık gösteren resmi tatilleri bilmenizde fayda var. 

  2. Faturanız Kabarmasın: Haritayı Önceden İndirin

    Yurt dışında, oraya uyumlu yeni ve geçici bir telefon hattı satın almayacaksanız, Türkiye’de faaliyet gösteren operatörlerin yurt dışında ne kadar pahalı olduğuna inanamazsınız! İnternet kullanımının da oldukça pahalıya geldiği bu yurt dışı telefon sorununu çözmek için, Google Maps başta olmak üzere gideceğiniz yerin haritalarını çevirimdışı kullanabilecek şekilde indirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede faturanız kabarmaz ve yolunuzu kaybetmezsiniz.

  3. Kapıdan Dönmeyin: Vize Sürenize Dikkat Edin

    Türkiye’den vizesiz gidebileceğiniz ülkeler listesinin haricinde bir ülkeye gidecekseniz, vize süreniz ile seyahat sürenizin uyuşup uyuşmadığına dikkat etmelisiniz. Bu sayede havalimanından geri gönderilmez ve seyahatiniz süresince herhangi bir sorun yaşamazsınız. 

  4. İhtiyaçlarınızı Bilin: Valizinize Gerekli Eşyaları Eklemeyi Unutmayın

    İlk kez yurt dışına çıkacaklar, sözümüz size! Yurt dışı seyahatleri başta olmak üzere tatiliniz süresince nelere ihtiyacınız olabileceğini iyi analiz etmeli ve her birini valizinize mutlaka ki eklemelisiniz. Bu noktada en fazla unutulan ancak bir o kadar da ihtiyaç olanın farklı ülkelerdeki farklı priz tiplerine uyum sağlayacak dönüştürücüler olduğunu belirtelim. Ayrıca sizlerde fikir oluşturması adına, Yaz Tatiline Giderken Valizinizin Olmazsa Olmaz 10 Eşyası isimli blog yazımıza da göz atabileceğinizi belirtmek isteriz.

  5. Gelişigüzellik Her Zaman İyi Değildir: Planınızı Önceden Yapın

    Spontane, yani gelişigüzel, kendiliğinden oluşan durumlar çoğu zaman iyidir ancak konu yurt dışı tatiliyse her zaman olumlu sonuçlanmayabilir. Zira fazladan binmeniz gereken herhangi bir toplu taşıma nedeniyle fazladan ödeme yapabilir, listenizde bulunmayan bir restoranda yemek yiyerek midenizi bozabilirsiniz. Bu ve benzeri olumsuz durumlarla karşılaşmadan evvel, gideceğiniz ülke ya da ülkelerdeki gezilecek yerleri, en popüler ve turistik noktaları, en iyi yorum alan restoranları ve pek tabii alışveriş yapacağınız sırada neler almanız gerektiğini; gideceğiniz ülkenin en meşhur hediyelik eşyalarını araştırmalı ve yola ondan sonra çıkmalısınız. 

  6. Paranız Boşa Gitmesin: Döviz Bürolarını Araştırın

    Yurt dışında döviz, yani o ülkenin parasıyla harcama yapmak zorundasınız. Bu noktada Bilet Dükkanı olarak size birincil tavsiyemiz, döviz alımı işlemini havalimanlarından yapmamanız. Zira kur farkı havalimanlarında çok daha fazla olacaktır. Öte yandan, gideceğiniz ülkede döviz büroları kapalı olabileceğinden, yurt dışına çıkmadan önce döviz alımınızı gerçekleştirmeniz daha iyi olacaktır. Bu noktada da piyasaların/borsaların kapalı olduğu saat dilimlerinde döviz alımı yapmamanızı şiddetle tavsiye ederiz çünkü kapalı dönemde alacağınız dövizleri çok daha yüksek fiyata alırsınız. 

  7. Vizeniz Yanmasın: Pasaportunuzu Kaybetmeyin

    Yazımızın başında anlattığımız pasaport türleri kısmındaki Geçici (Pembe) Pasaport türünü almanız takdirde, vizelerinizin tümünün geçersiz sayılacağından bahsetmiştik. Bu nedenle yurt dışına ilk kez çıkacakların en fazla önemsemesi gereken konu kesinlikle pasaportlarıdır. Pasaportunuzu kaybetmemeye özen göstermelisiniz.

  8. Hava Şartları Hızınızı Kesmesin: Meteorolojik Bilgilere Hakim Olun

    Yurt dışı tatiliniz boyunca gideceğiniz ülke ya da ülkelerdeki hava durumuna, seyahat süreniz boyunca hakim olmanız gerekli. Bu sayede yağmur, kar ya da aşırı sıcaklar gezinizi baltalayamaz ve olası tüm hava koşullarına hakim olduğunuzdan, gönlünüzce eğlenebildiğiniz bir tatil yapabilirsiniz. 

  9. Herkesin Kuralına Kimse Karışamaz: Kurallara Uyun

    Eminiz ki pek çoğunuz şimdiye kadar Ülkelerin Enteresan Yasakları başlıklı yazı ya da videolara denk gelmişsinizdir… Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde geçerli olan evrensel kuralların dışında, spesifik olarak yalnızca burada geçerli yasaklar olabildiği gibi; yurt dışındaki her ülkede de o ülkeye özel ve sizlere farklı gelebilecek yasaklar olabilir. Örneğin, Singapur’da sakız çiğnemek, o sakızla ağzınızda balon yapıp patlatmak ve dahi sakızı satmak bile yasaktır. 

    Yukarıda vermiş olduğumuz örneği oldukça uç ve çok spesifik bulabilirsiniz ancak seyahat edeceğiniz ülkede de sizlere oldukça ilginç gelen ve yasak olduğundan dahi haberinizin olmadığı yasaklarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle seyahat edeceğiniz yurt dışı ülkelerinin yasaklarına hakim olarak yola çıkmalısınız. 

  10. Uçağınız Kaçmasın, Biletiniz Yanmasın: Havalimanına Erken Gidin

    Yurt dışına ilk kez çıkacak olanların dikkat etmesi gerekenler yazımızda 10’uncu ve son maddeye geldi şimdi de sıra… Günümüzde yurt dışı uçak biletlerinin yurt içi biletlerle kıyaslandığında oldukça yüksek meblağlarda olduğu aşikâr. Bu noktada her ne kadar Bilet Dükkanı olarak en avantajlı uçak bileti fiyatlarını sizlere sunuyor olsak da eminiz ki uçağınızı kaçırmak istemezsiniz. Bu nedenle uçuş saatinizden 2 – 3 saat önce havalimanında olmanız oldukça mühim. Bu sayede stressiz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Ayrıca, hızlı bir uçuş için Bilet Dükkanı mobil uygulaması üzerinden online check – in işleminizi yapabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

    “İlk Kez Yurt Dışına Gidecekler Dikkat!” başlıklı yazımızın burada sonuna geliyoruz. Unutamayacağınız güzellikteki deneyim ve maceralarla dolu bir seyahat dileriz.

16 Ağustos 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar