Basel Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Hızlı Erişim

Euro Airport Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım
Basel’de Gezilecek Yerler
Basel’de Ne Yenir?

İsviçre’nin kuzeybatısında Ren Nehri üzerine kurulmuş olan Basel, Zürih ve Cenevre’den sonra ülkenin en kalabalık üçüncü şehridir. Şehirde konuşulan resmi dil İsviçre’de kullanılan standart Almancadır ancak yerel olarak Basel Almancası lehçe olarak kullanılmaktadır. Basel yaygın olarak İsviçre’nin kültür başkenti olarak tanınmaktadır ve içerisindeki pek çok müze ile bilinir. Dünya’nın ilk halka açık sanat koleksiyonu olan, 1661 yılında açılmış Kunstmuseum da Basel’de bulunmaktadır. Şehir boyunca her yere dağılmış olan 40 adet müze ile Basel, şehrin büyüklüğüyle kıyaslanarak Avrupa’daki en önemli kültür merkezleri arasında yer alır. Köklü bir tarihe de sahip olan Basel’de ilk insan yerleşimlerinin M.Ö 5. yüzyılda gerçekleştiği bilinmektedir. 987 yılında Karolenj İmparatorluğu çöktükten sonra Orta Çağ başlamış, Avrupa’da yüzlerce derebeyliği ortaya çıkmıştır. Basel bir süre çeşitli güçlerin hakimiyeti altına girmiştir. Protestanlığın kuruluşuna kadar din adamları tarafından yönetilen Basel’de 1460 yılında kurulmuş olan Basel Üniversitesi’nde bilim insanları Katolik Kilisesi’nin baskısından kaçarak özgürce araştırmalar yapmışlardır. 

İsviçre Konfederasyonu 1 Ağustos 1291 tarihinde kurulduktan sonra Basel de 1501 yılında İsviçre’ye dahil olmuştur. İsviçre, yıllar boyunca etrafında kıyametler kopmuş olsa da her zaman tarafsız bir duruş sergilediği için Basel’de de yıllardır huzur ortamı mevcuttur. Ülke çapında yaşanan kayda değer büyüme Basel’de de kendini göstermiştir. Her dönem iyi şekilde yatırım yapılan Basel’de dünyanın ilk uluslararası tren istasyonu bulunmaktadır. Saat üretimi, bankacılık, çikolata yapımı ve kuyumculuk gibi alanlarda dünya öncüsü olan İsviçre’nin adeta masallardan çıkmış gibi görünen Basel şehrinde rüya gibi bir gezi yapabilirsiniz. Bilet Dükkanı üzerinden en ucuz Basel uçak biletini satın alabilir, sitemizde sizler için hazırladığımız Basel hakkında rehber yazımızdan yararlanarak eksiksiz bir gezi planı oluşturabilirsiniz.

Euro Airport Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım


EuroAirport Havalimanı oldukça özel bir havalimanıdır, çünkü bu havalimanından 3 ülkeye ulaşım sağlanabilmektedir. EuroAirport Havalimanı İsviçre’de Basel, Almanya’da Freiburg ve Fransa’da Mulhouse şehirlerine kolaylıkla geçebileceğiniz Saint-Louis bölgesinde yer almaktadır. EuroAirport Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlamak için birkaç farklı yol alternatifiniz bulunmaktadır.

Euro Airport Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Otobüs ile Ulaşım


EuroAirport Havalimanı’ndan Basel şehir merkezine ulaşımın en hesaplı yolu otobüslerle ulaşımdır. Terminalin hemen dışından hareket eden BVB 50 otobüs hattıyla Basel şehir merkezine 25 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Yine BVB 50 otobüs hattı üzerinden Bahnhof SBB Tren İstasyonu’na da 20 dakikada ulaşmanız mümkündür. Otobüsler haftanın yedi günü 04.50 – 00.35 saatleri arasında her 10 dakikada bir hareket etmektedir.

Euro Airport Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Tren ile Ulaşım


EuroAirport Havalimanı’ndan Basel şehir merkezine ulaşabilmek için ilk olarak havalimanına en yakın tren istasyonu olan Saint-Louis Tren İstasyonu’na gitmeniz gerekmektedir. Saint-Louis Tren İstasyonu’na havalimanının önünden kalkan 11 numaralı otobüs hattıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Basel SBB Tren İstasyonu’na vardıktan sonra yürüyerek Basel’in eski şehir bölgesine yürüyerek 15 dakikada ulaşabilirsiniz. 

Euro Airport Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Taksi ile Ulaşım


Havalimanından Basel şehir merkezi yalnızca 6 km olduğu için taksi ile rahat bir şekilde yaklaşık 10 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksiyle yolculuğun avantajı şehir içinde gitmek istediğiniz yere direkt olarak ulaşım sağlayabilmenizdir.

Euro Airport Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Özel Transfer ile Ulaşım


Havalimanından ya da otelinizin sunduğu özel transfer hizmetinden yararlanabilirsiniz. Özel transfer hizmetiyle şehir içinde otelinize ya da gitmek istediğiniz yere direkt olarak konforlu bir şekilde ulaşım sağlamanız mümkündür.

Basel’de Gezilecek Yerler


İsviçre sınırları içinde ve Almanya ve Fransa’ya sınır olan orta bir noktada yer alan Basel, Avrupa’da kültür merkezi olarak anılan yerlerden bir tanesidir. Basel küçük bir şehir olsa da içerisinde 40 tane müze bulunmaktadır. Bu 40 müzenin haricinde de Basel’de gezilecek yerler arasında tarihi yerler de mevcuttur. İşte Basel uçak bileti olan ziyaretçilerin görmeden gitmemesi gereken yerler…

Marktplatz ve Rathaus: Grossbasel’de yer alan meydan, Basel’de eski şehrin merkezidir. Basel şehrinin belediye binası olan Rathaus da bu meydanda bulunmaktadır. Kırmızı tuğladan yapılmış olan göz alıcı bina günümüzde hala devlet dairesi olarak kullanılmaktadır ve iç avlusuna giriş serbesttir. Haftanın belli günlerinde düzenlenen rehberli turlara katılarak binanın içini de görebilirsiniz. Markplatz’da çeşitli tezgahlardan çiçek alabilir, eğer aralık ayında ziyaret ediyorsanız Noel pazarını da ziyaret edebilirsiniz. 

Orta Köprü ya da Ren Köprüsü: Şehri Büyük Basel ve Küçük Basel olarak ikiye ayıran Ren Nehri üzerinde bu iki yakayı birbirine bağlayan 5 adet köprüden en eski ve tam ortada olanıdır. Şehrin simgelerinden biri olan köprü 13. yüzyılda yapılmıştır. 

Basel Manastırı: Basel Manastırı, Grossbasel’de bulunan tarihi eski şehir merkezinde yer almaktadır. St. Paulus-Dom olarak da bilinen Basel Katedrali 1091 yılında inşa edilmiş olup 1356 büyük Basel depreminde yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilmiştir. Manastır, Rathaus’u andıran,  dikkat çekici kırmızı tuğlalardan yapılmıştır ve çatısı sarı-yeşil çinilidir. 

Spalen Kapısı: Bir zamanlar etrafı surlarla çevrili olan Basel eski şehre giriş için kullanılan kapılardan bir tanesi olan Spalen Kapısı oldukça heybetli bir yapıdır. Spalenvorstadt Caddesi’ne açılan kapı 1400 yılında inşa edilmiştir. 

Aziz Theodor Kilisesi: Basel’in en eski yapılarından biri olan Aziz Theodor Kilisesi 1084 yılında inşa edilmiştir. Kilise Basel depreminde yıkıldıktan sonra 1400’lü yıllarda yeniden inşa edilerek Aziz Theodor’a adanmıştır. Buraya kilise inşa edilmeden önce burada 8. Yüzyıldan kalma bir toplu mezar bulunduğu bilinmektedir. Buradaki mezarların ise Basel’deki ilk yerliler olduğu düşünülen Keltlerden kaldığı tahmin edilmektedir.

Kunstmuseum: Avrupa’daki en eski halka açık müze olan Kunstmuseum aynı zamanda dünyanın en eski sanat koleksiyonuna sahip güzel sanatlar müzesidir. Kunstmuseum 1600’lü yıllardan itibaren ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzenin içinde Orta Çağ’dan günümüze kadar olan zengin bir seçki yer almaktadır.

Tinquely Müzesi: Ünlü heykeltıraş Jean Tinquely’nin eserlerinin sergilendiği Tinquely Müzesi’nde sanatçının heykel ve çizimlerine ek olarak evrak ve fotoğraf koleksiyonu da yer almaktadır. Her üç ayda bir müzenin bir kısmı yenilerek çağdaş sanatçıların enstalasyonlarına da yer verilmektedir. Basel uçak bileti olanların mutlaka görmesi gereken yerlerde biridir. 

Beyeler Vakfı Müzesi: İsviçre’nin en önemli koleksiyonerlerinden olan Ernst ve Hildy Beyeler’in sahip olduğu ve içeride klasik modern sanat eserlerinin yer aldığı müze, Basel’in en değerli sanat müzeleri arasındadır. Beyeler ailesi tarafından 1977 yılında kurulan Beyeler Vakfı Müzesi, Pablo Picasso ve Henri Matisse gibi ünlü sanatçıların eserlerinin yanında ailenin Afrika, Okyanusya ve Alaska seyahatlerinden toplamış olduğu parçalar da yer almaktadır.

Basel’de Ne Yenir?


İsviçre, Almanya ve Fransa’nın tam birleştiği noktada bulunan Basel mutfağında her üç ülkeye ait olan lezzetlere rastlanmaktadır. Basel’e geldiğinizde dünyaca meşhur olmuş pek çok yemeği tadabilirsiniz. Basel’de ne yenir merak ediyorsanız Bilet Dükkanı sitesinde yazmış olduğumuz Basel hakkındaki detaylı bilgilendirme yazısından yararlanabilirsiniz.

Raclette: İnek sütünden yapılan bir peynir olan Raclette, Basel’de ordövr tabaklarında yer almaktadır. Pastırma ve sucuk gibi şarküteri ürünlerine ek olarak haşlanmış patatesin de yer aldığı tabağa eritilmiş Raclette peyniri de eklendi mi tadından yenmez bir hale bürünür.

Rösti: Et sevmeyenlerin özellikle bayılacağı bir yemek olan Rösti tamamen patatesten yapılan kahvaltılık bir yemektir. Ülkenin ulusal lezzetlerinden biri haline gelen Rösti’yi Basel restoranlarının neredeyse hepsinde bulmanız mümkündür.

Malakoff: Basel’e geldiğinizde tadabileceğiniz aperatiflerden biri olan Malakoff peynir toplarının yağda kızartılmasıyla hazırlanmaktadır.

Papet Vaudois: Pırasa ve patates ile hazırlanan Papet Vaudois sebze yemeği gibi gözükse de mutlaka lahana sosisiyle birlikte servis edilmektedir. Basel uçak bileti olanların muhakkak denemesi gereken bir lezzettir. 

Zürcher Geschnetzeltes: Dilimlenmiş dana bonfile, beyaz şarap ve mantar ile hazırlanan bu yemek Rösti’yle birlikte servis edilmektedir. Akşam yemeğinde de sıklıkta tercih edilen bir yemektir.

Emmental Peyniri: Peynirleriyle tanınan İsviçre’de turistlerin almadan dönmediği bir peynir olan Emmental Peyniri, orta sertlikte, leziz bir sarı peynirdir.

Fondü: Ülkenin belki de en meşhur yiyeceği olan fondü ister tatlı isterseniz de tuzlu olarak yiyebileceğiniz bir yemektir. Geniş tencere içine çikolata ya da peynir eritilerek hazırlanmaktadır. Erimiş çikolatanın içine çubukla taze meyveler ve erimiş peynirin içine ekmek batırılarak yenmektedir.