Atina'da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Çoğu büyük şehir gibi Atina’da da yönünüzü bulmak oldukça karmaşık olabilir. Ancak Bilet Dükkanı olarak "Atina’da nasıl gezinirsiniz?" sorusunu yanıtlamak için buradayız. Şehirde stressiz bir şekilde dolaşmak için birçok harika seçenek var ancak gerçek şu ki, burada trafik berbat! Merak etmeyin, bu yazımızda Atina’da nasıl daha kolay gezebileceğinize dair tüm seçenekleri bulacaksınız...

5 Aralık 2023 7dk okuma

Hepimiz araba kiralayarak Yunanistan'ın mümkün olduğunca çoğunu görmekten yana olsak da Atina şehri eğer yapabiliyorsanız araba kullanmaktan kaçınmak isteyebileceğiniz bir yerdir. Ve yapabilirsiniz. Telaffuzu zor isimleri olan uzun istasyon ve durak listelerine bakmak bunaltıcı olsa da, Yunanistan'ın başkentinde dolaşmak ilk bakışta göründüğü kadar zor değil.

Atina'da toplu taşımayı ilk kez kullanmak en hafif ifadeyle bir macera olabilir. Öğrenmenin ise en iyi yolu dışarı çıkıp kendinizi şehrin içine kaptırmaktır. Yürüyerek seyahat etmek, şehrin havasını almanın ve turistik yerleri gezmenin harika bir yoludur. Özellikle de başlıca turistik mekanların çoğu Atina'nın merkezinde yer aldığından… 

Ancak daha uzun mesafeler kat etmek için Atina'daki toplu taşıma sistemi sizi Pire, Lavrio ve Rafina gibi en uzak bölgelere götürebilir.

atina1.webp

Canlı ve kalabalık Atina şehri özellikle 2004 Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptıktan sonra son yıllarda ulaşımda önemli gelişmeler kaydetti. Toplu taşıma sistemini modernleştirme çabaları kapsamında Atina, Ekim 2017'de eski kağıt biletleri aşamalı olarak kaldırarak plastik bir kart olan yeni ‘Athena kartı’nı tanıttı. Ayrıca güvenlik önlemi olarak ve insanları biletsiz metroya binmekten caydırmak amacıyla bu yıl metroya metal parmaklık uygulaması da eklendi. 

Bilet Dükkanı üzerinden alacağınız ucuz Atina uçak bileti ile size Yunanistan’ın güzel başkenti Atina’da nasıl gezileceğine dair kılavuz niteliğinde bir yazı hazırladık. 

Atina Hakkında


Tarihi ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olan Atina, antik Yunan medeniyetinin merkezi olarak kabul edimesinin yanında Avrupa’nın da tarihi başkenti olarak kabul edilir. Büyüleyici bir tarihin doruk noktasında yer alan Atina günümüzde de rakipsiz cazibesi ile çekici bir metropol olmuştur. 

Atina, zengin tarihi mirası, müzeleri, antik kalıntıları, hareketli gece hayatı ve lezzetli yemekleriyle ziyaretçileri cezbetmektedir. Yedi tanesi tarihî olan toplamda on iki adet tepe bulunan Atina’da gezilip görülmeye değer onlarca konum bulunuyor. Doğal güzelliklerini keşfettiğiniz Atina gezinizde tüm bunların yanı sıra alışverişin de tadına doyabilmeniz için bu modern şehir bir çok fırsat sunuyor. Geleneksel zanaat ürünleri, el yapımı kıyafetler, antikalar ve Yunan kültürüne ait içecek ve yiyecekleri satın alabileceğiniz birçok mağaza bulabileceksiniz. Eğlenmeyi de bir o kadar seven Atina halkının arasında karışarak meşhur Yunan eğlencelerini de deneyimleyebilirsiniz. 

İstanbul Atina Uçak Bilet Fiyatları


İstanbul’dan Atina’ya sürekli olarak direkt uçuşlar düzenlenmektedir. İstanbul-Atina arası uçuş mesafesi toplam 573 kilometredir. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu ise yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Ancak en ucuz İstanbul Atina uçak bilet fiyatları için araştırma mı yapıyorsunuz? Uçak bileti fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunlar arasında seyahat tarihi, hava yolu şirketi, rezervasyon yapma tarihi gibi etkenler yer alır. İleri tarihli en ucuz İstanbul Atina uçak bilet fiyatları 3.950 liradan başlar. Daha kesin ve güncel bilgilere seyahat tarihine uygun olarak Bilet Dükkanı sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. 

atina-gezilip-görülecek-yerler.webp

Atina Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Atina Uluslararası Havaalanı, şehir merkezine 30 km uzaklıktaki Spata bölgesindedir. Atina uçak bileti ile şehre geldiğinizde Atina'nın merkezine, Pire limanına ve Rafina limanına haftanın 7 günü 24 saat düzenli ulaşım imkânını yakalayacaksınız. Şehir merkezine ulaşım için Atina Havaalanı'nı Atina'nın merkezi Syntagma'ya bağlayan Metro Hattı 3'ü (mavi hat) kullanın. Aynı hat üzerinden Monastiraki İstasyonu’na gidebilir ve oradan Hat 1'e (yeşil hat) binerek Pire'ye ulaşabilirsiniz. Ayrıca havaalanında dört yerel otobüs de daha uzun süresi nedeniyle en uygun seçenek olmasa da, günün her saatinde çalışır ve uygun fiyatlı bir seçenektir. 

  • Χ93: Kifissos KTEL (Şehirlerarası otobüsler) İstasyonu – Havaalanı
  • X95: Syntagma – Havaalanı
  • Χ96: Pire – Havaalanı
  • Χ97: Elliniko Metro İstasyonu – Havaalanı

Atina Havalimanı tren istasyonundan 15-25 dakikada bir kalkan Banliyö Demiryolu'nu kullanarak Plakentias İstasyonu’na gidebilir, burada tren değiştirip aynı biletle şehir merkezine (mavi hat) devam edebilirsiniz. 

Atina'da Toplu Taşıma


Atina'da ulaşım seçenekleri arasında metro, otobüs/tramvay, tramvay ve taksi bulunmaktadır. Metro şüphesiz Atina'da dolaşmanın en hızlı ve en kolay yoludur. Bazen sadece Yunanca yazılı metro tabelalarını okumak zor olsa da onu hızlı bir şekilde kavrayacağınıza eminiz. Yalnızca üç hat halinde geldiği için oldukça basittir. Paris gibi çok daha karmaşık sistemlere sahip diğer şehirlerle karşılaştırıldığında şehir içerisinde gezintiye çıkmanızı kolaylaştırır. 

atina-otobus.webp

Atina'nın merkezindeki Syntagma İstasyonu, metro inşaatı sırasında keşfedilen antikaları ve diğer arkeolojik eserleri barındıran bir müze işlevi de görüyor. Eğer yolunuz buraya düşerse durup bu sanat şölenine de göz atmak için biraz zaman ayırın. 

Metro Hattı 1 (Elektrikli Demiryolu)


Hat 1 (Yeşil hat ) 1869'da faaliyete geçti ve bu onu Londra Metrosu'ndan sonra dünyanın en eski ikinci yeraltı sistemi haline getirdi. Günde yaklaşık 600.000 yolcu taşıyan 1. hat, Pire limanı ile Kifissia'nın Kuzey banliyösünü bir saatten daha kısa bir sürede birbirine bağlar. Bu hattın diğer ikisinden biraz farklı olduğunu belirtmekte fayda var! Çünkü çok daha eski, daha yavaş. 2. ve 3. hatlar açıldığından bu yana da o kadar da temiz değil!

Metro Hatları 2 ve 3


Hat 2 (kırmızı çizgi) Anthoupoli'den Sardonik Körfezi yakınındaki Güney banliyösü Elliniko'ya kadar uzanıyor. Hat 3 (mavi hat), Dimotiko Theatro'nun Batı banliyösünden başlayarak Atina'nın merkezini ve Halandri banliyösünü geçerek havaalanına doğru gidiyor. Havaalanından Syntagma'ya (Atina'nın merkezi) yolculuk 38 dakika sürüyor.

atina-metro.webp

Banliyö demiryolu, Atina Havaalanı’nı şehir merkezine  ve ayrıca Ulusal Demiryolu ağına bağlar. Atina gibi büyük bir şehrin gürültüsüne ve karmaşasına bir mola vermek istiyorsanız, banliyö demiryolu ile diğer turistik şehirlere günlük geziler planlayabilirsiniz. 

Atina'da otobüse binmek metro kadar keyifli olmayabilir. Atina Kentsel Ulaşım Organizasyonu SA'nın (OASA) otobüs ağı bazen kafa karıştırıcı ve öngörülemez olabiliyor. Otobüs durakları genellikle ara sokaklarda gizlendiğinden, Google Haritalar'ı kullanırken bile doğru durağı bulmakta çoğu zaman zorluk çekebilirsiniz. 

Çevre dostu tramvay, Syntagma Meydanı'nı Doğu’da Glyfada Mahallesi ve Batı’da Pire dahil olmak üzere sahil boyunca uzanan plaj alanlarına bağlamaktadır. Deniz kıyısındaki güzel manzaralı yürüyüş yolu boyunca özel olarak çalışan 3 hat bulunur. Bunlar: 

  • Hat 1 “Syntagma – SEF” - Atina şehir merkezini Barış ve Dostluk Stadyumu'na bağlar,
  • Hat 2 “Syntagma – Voula” - Şehir merkezi ile Voula'nın Güney banliyösü arasında uzanır 
  • Hat 3 “Voula – SEF” - Kıyı bölgesi boyunca uzanıyor.

Tramvay, 90 dakika içinde 5 kez aktarma yapabileceğiniz uygun fiyatlı bir seçenektir. Bu süre içinde, taze ürünler almak için kolayca yerel bir pazara uğrayabilir ve ardından deniz kenarında serinletici bir içecek almak için plaja gidebilirsiniz.

Atina Para Birimi


Ülkede dolar harcayamazsınız. Yunanistan Avrupa Birliği’ne üye olduğundan dolayı Atina’da para birimi olarak ‘euro’ kullanılmaktadır. Sekiz madeni para ve 6 farklı banknot vardır. Eğer bir Atina Uçak Bileti alarak kente gitmek istiyorsanız ABD dolarını euroya çevirmeniz, kartlarınızı kullanmanız veya ATM'den euro çekmeniz gerekecektir. Otel ve restoran ücretini ödemek için yanınızda yüzlerce euro taşımanız gereken günler artık sona erdi. Elbette yine de yanınızda bir miktar euro taşımak isteyeceksiniz, ancak şişkin bir cüzdana gerek yok! Banka kartlarınızı her yerde, hatta sokak köşelerindeki yerel kiosklarda bile kullanabilirsiniz.

Atina'da Gezilecek 5 Yer


Tarih meraklısıysanız, Yunanistan'ın Atina kentindeki antik bölgelerdeki görkemli kalıntılara dalmayı seveceğinize bahse gireriz! Yunan mitolojisi hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız bile Atina'nın tarih dışında sunabileceği çok şey var. 

Akropolis muhtemelen Atina'nın en ikonik manzaralarından biridir. Kalabalıktan kaçınmak istiyorsanız, Parthenon'un bulunduğu bu büyük yükseltilmiş kayayı sabah veya öğleden sonra ziyaret etmek en iyisidir. Ana Parthenon'un yanı sıra Erechtheion da kesinlikle görülmeye değerdir. Sütunlar 6 bakire şeklinde oyulmuştur ve detaylara gösterilen özen dudak uçuklatan niteliktedir. 

Bu orijinal heykellerden beşi Akropolis Müzesi’nde bulunuyor. Yola çıkmadan önce Dionysos Tiyatrosu'na ve tepenin altındaki Herodes Odeon'una uğramayı unutmayın. Şanslıysanız, orada düzenlenen bir veya iki performansı bile yakalayabilirsiniz.

atinada-görülecek-yerler.webp

Akropolis'ten sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde antik Agora var! Şu anda Agora Müzesi'ne ev sahipliği yapan Attalos Stoası mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yapıdır. 45 sütunlu bu 2 katlı kapalı yürüyüş yolu, antik çağda alışveriş pasajı olarak kullanılıyordu.

Hephaestus Tapınağı da mutlaka görülmeli! 

Bu, Yunanistan'da bulabileceğiniz en iyi korunmuş tapınaklardan biridir. Zeus Tapınağı olarak da bilinen Olimpiya Zeus Sütunları, Atina'nın merkezinde bulunan devasa bir resmi tapınaktır. Ayakta kalan on altı sütunla, eskiden ne kadar büyük olduğunu neredeyse gözünüzde canlandırabilirsiniz.

1896'da ilk modern Olimpiyat Oyunlarının düzenlendiği sahne olan Panathenaic Stadyumu'nu ziyaret etmeyi kaçıramazsınız. Bu stadyum tamamen mermerden yapılmış türünün tek örneğidir. Hatta geçmiş olimpiyat etkinliklerinin posterleriyle dolu soyunma odasını bile ziyaret edebilirsiniz.

5 Aralık 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
220 Yazı

Benzer Yazılar