Bakü’de Gezilecek 5 Yer
Hazar Denizi kıyısında parlayan Bakü, hem tarih severleri hem de modern şehir hayatının keyfini çıkarmak isteyenleri kendine davet ediyor. Sen de Bilet Dükkanı’ndan en uygun fiyatlara Bakü uçak bileti satın alabilir, Bakü hakkında hazırlamış olduğumuz rehber niteliğindeki içeriklere web sitemizden ulaşabilirsin. Bakü’de gezilecek 5 yer hakkında da detaylı bilgileri bu yazıda bulacaksın.
Azerbaycan’a boşuna “kardeş ülke” demiyoruz, Türkiye’nin yaşadığı her toplumsal olayda yanında olan bu güzel Türk devletinin başkentine, Bakü’ye gidiyoruz! Benzer kültüre sahip ve birbirlerini her fırsatta kollayan iki ülke belki de çevre ülkelere örnek olacak cinsten bir ilişkiye sahip. Biz de bu yazımızda başkent Bakü’ye yer vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bakü Azerbaycan’ın en doğusunda, Hazar Denizi kıyısında bir liman, sanayi ve ticaret şehri. Modern gökdelenleri, tarihi yapıları ve Hazar Denizi'nin eşsiz manzarası ile Bakü, zengin tarihine ve geleceğe dair heyecan verici bir birleşimi sunuyor. Şehir, modern ve geleneksel unsurların harmonik bir şekilde bir araya geldiği yerlerden. Işıltılı gece manzaraları, geniş bulvarları ve yeşil parklarıyla Bakü’nün bize göre en sevimli yanı tabii ki sıcak kanlı insanları! Ayrıca Bakü'nün zengin mutfağı, tarihi yerleri ve dinamik atmosferi her ziyaretçinin kalbinde unutulmaz bir iz bırakıyor.
Bakü Hakkında
3,5 milyona yaklaşan nüfusuyla Bakü, Hazar Denizi’nin güneybatısında konumlanıyor ve Kafkasya’nın en büyük şehri. Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın çıkış noktası olan şehir jeopolitik olarak büyük öneme sahip. Bakü’de ilk insan yerleşimlerinin M.Ö. 7. Yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor. Pers ve Roma İmparatorluklarının himayesinde yaşayan şehir Orta Çağ’da önemli bir merkez haline geldi, çünkü ticaret yollarının kavşağında bulunuyordu. 12. Yüzyılda Şirvanşahlar Devleti’ne bağlanan şehir 13. Yüzyılda ise Moğol istilasına uğradı. 18. Yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı şehir 1800lerde Rus kontrolüne geçti.
Ekim Devrimi’nden 1991 yılında SSCB’nin dağılmasına kadar birliğin üyesi olan ülke daha sonra bağımsızlığına kavuştu ve başkenti Bakü olmaya devam etti.
Dünyanın en büyük kapalı gölü olan Hazar Denizi kıyısında olduğu için, gölden gelen sıcak hava kütlesi Bakü’nün ılıman bir iklime sahip olmasına neden olarak kış aylarında havayı yumuşatıyor. Kar yağışı nadir görülür. Yaz aylarında ise sıcak ve kurak bir hava var, bu yüzden Bakü’ye gitmek için en uygun zaman bahar ayları.
Bakü’ye gitmek için en güzel sebeplerden biri de Azerbaycan’a girişlerin vizesiz, hatta pasaportsuz olması! Yeni çipli TC kimlik kartına sahip olan her vatandaş Bakü’ye pasaport gerekmeden, kalış süresinde 90 günü aşmamak kaydıyla giriş yapabiliyor. Bakü uçak bileti ile gerçekleştireceğiniz yolculuk öncesi Bilet Dükkanı üzerinden Bakü otelleri ve araç kiralama hizmetleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Türkiye Bakü Arası Uçakla Kaç Saat?
Sanılanın aksine Bakü, hatta Azerbaycan Türkiye ile sınır komşusu değil, Bakü Azerbaycan’ın da en doğusunda, Hazar Denizi kıyısında yer alıyor. Bu yüzden İstanbul’dan Bakü’ye yapılan uçuşlar ortalama 2 saat 50 dakika sürmektedir. Bu süre İstanbul’dan Orta Avrupa ülkelerine uçakla gitmekle hemen hemen aynı.
Bakü’de Gezilecek 5 Yer
Kafkasların yükselen şehri Bakü 20 km uzunluğundaki nefes kesen sahil şeridi, şehrin modern yüzünü simgeleyen Alev Kuleleri ve eskiyle yeninin harmanlandığı atmosferiyle mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Biz de bu yazıda Bakü’de gezilecek 4 yer hakkında bilgileri topladık:
Highland Park
Hazar Denizi, Alev Kuleleri ve tüm şehrin harika manzarasının izlenebileceği Highland Park “izleme meydanı” olarak da biliniyor. Geniş merdivenler ve izleme platformlarıyla dolu bu park yeşillikler içinde, huzurlu ve dinlendirici bir atmosfere sahip. Ama bizim önerimiz bu parkı bir de gün batımında ve gece ziyaret etmen. Alev Kuleleri’nin ışık gösterisi gerçekten büyüleyici!
Kız Kulesi
Bakü’nün Eski Şehri “İçerişehir”in kalbinde yer alan Kız Kulesi ya da Kız Kalesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmış, pek çok araştırmacı arasında tartışmalara yol açmış. Kulenin tarihine dair kesin bir bilgi yok, kimilerine göre Zerdüşt Tapınağı, kimilerine göreyse sur için inşa edildiği düşünülüyor. Azerbaycan Manatı banknotlarında da yer alan bu görkemli yapının seyir terasında şehrin harika fotoğraflarını çekebilirsin.
Haydar Aliyev Merkezi
Dünyanın en önemli mimarlarından biri olan, Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’in Bakü’ye en güzel armağanı olan Haydar Aliyev Merkezi müze sevmeyenlerin bile bayılacağı şahane bir yapı. Dış cephesi de en az içi kadar ilginç olan merkezde eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev hakkında bilgiler edinebilirsin.
Nizami Caddesi
Şehrin restoranlar ve dükkanlarıyla dolu bu alışveriş caddesi yüzlerce restoran, kafe ve bara da sahip.
Göygöl Gölü
Doğayla iç içe zaman geçirmek isteyenler için en iyi yerlerden biri olan Göygöl Gölü, Kafkas Dağları'nın büyüleyici manzarasıyla görülmeye değer. Lezzetli alabalıklarıyla güzel bir yemek yiyeceğiniz Göygöl Gölü'nde dilerseniz balık da avlayabilirsiniz.
Bakü Kaç Günde Gezilir?
Fazla vakti olmayan tatil severlerin sık sık tercih ettiği yurtdışı rotalarının başında Kafkasların incisi Bakü geliyor. Hafta sonu kaçamağı için Bakü gayet uygun, 2 gün içinde şehir merkezindeki en popüler cazibe merkezlerini görebilir ve yeme içmeye de vakit ayırabilirsin. Daha kapsamlı bir Bakü seyahati yaparak, şehir dışındaki bölgeleri de ziyaret etmek isteyenler için Bakü’de 4 gün kalmayı öneriyoruz.
Bakü Para Birimi
Azerbaycan’ın resmi para birimi Manat’tır. 2023 yılı Kasım ayı itibariyle 1 Azerbaycan Manatı yaklaşık 16,87 Türk Lirası’na denk gelmektedir. Azerbaycan’ın en büyük ve gelişmiş şehri olan Bakü, ülkenin diğer şehirlerine kıyasla daha pahalı olmaktadır. Çok sayıda zengin iş insanının yaşadığı Bakü’de yeme içme ve yaşamın pahalı olduğu söylenmekte, örneğin bir su 1,5 Manat.