Batum'a Gitmek İçin 5 Neden

Karadeniz’in en güzel noktalarından biri olan Batum, Türkiye’den en çok ziyaretçiyi İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden alır. Bu durumun birincil nedeni ise Batum’a giriş yapabilmek için pasaport ya da vize gerekmemesidir. Türk vatandaşlarının Batum’a giriş yapabilmesi için sadece kimlik kartları yeterlidir.

14 Ağustos 2023 6dk okuma

Karadeniz’in en güzel noktalarından biri olan Batum, Türkiye’den en çok ziyaretçiyi İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden alır. Bu durumun birincil nedeni ise Batum’a giriş yapabilmek için pasaport ya da vize gerekmemesidir. Türk vatandaşlarının Batum’a giriş yapabilmesi için sadece kimlik kartları yeterlidir. 

Batum Hakkında

Karadeniz’e kıyısı bulunan bir şehir olan Batum, Gürcistan’ın özerk cumhuriyeti Acara’nın başkentidir. Karadeniz’in oldukça önemli bir liman kenti olan Batum aynı zamanda Artvin’e de komşudur. Öte yandan, Transkafkasya Demiryolu ile Bakü petrol boru hattının son bulduğu noktanın Batum olması, önemini de artırmaktadır. Bununla birlikte, önemli bir ticaret ve liman şehri olan Batum, narenciye ve çay üretimi konusunda da oldukça önemli bir yerdedir. Son olarak söyleyelim ki Türkiye’de yalnızca 20 dakikalık mesafede konumlanır.

batum.webp

Batum’a Nasıl Gidilir?

Karadeniz Bölgesi’nde ya da bu bölgeye yakın bulunanlar, Batum’a genellikle kara yolu ile gitmeyi tercih eder. Artvin’e komşu olan Batum’a kara yolu ile gitme için Hopa ilçesinden kalkan ve Sarp Sınır Kapısı’na kadar giden dolmuşlar kullanılabilir. Öte yandan, Batum’a hava yolu ile gitmek de mümkündür. 
Batum varışlı uçuşların büyük çoğunluğu İstanbul’dan ve Türk Hava Yolları tarafından gerçekleştirilir. İstanbul’dan Batum’a hava yolu ile gitmek isteyenlerin uçuş süresi yaklaşık olarak 1 saat 55 dakika kadar sürmektedir. Pek tabii bu süre, herhangi bir hava muhalefeti ya da rötar yaşanmazsa geçerli olacak olan süredir. 

Batum’a Neden Gidilir?

Batum’a gitmek için sayısız neden vardır. Bilhassa doğaseverlerin mutlaka hayatlarının bir noktasında gitmesi gereken noktalardan biri olan Batum, yeşilin en ihtişamlı tonlarını barındıran doğasıyla ünlüdür. Pek tabii bununla birlikte Türkiye’ye yakın oluşu ve gidişin kolay olması da Batum’a gitmek için nedenler arasında yer alır.

batuma-neden-gidilir.webp

Batum’a Gitmek için 5 Neden

Blog yazımızın başından beri sizlere Batum hakkında bilmeniz gereken temel bilgileri verdik. Şimdi de sırada Batum’a gitmek için 5 nedeni sıralayacağız. Pek tabii Batum seyahati yapmanız için onlarca farklı sebep bulunuyor ancak Bilet Dükkanı olarak en önemli ve harekete geçirici 5 maddeyi listelemek istedik. İşte Batum’a gitmek için 5 neden…

  1. Pasaport Zorunluluğu Yok

    Gürcistan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Acara’nın başkenti olan Batum’a gitmek için vize ya da pasaporta gerek yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları, yanlarına yalnızca kimlik kartlarını alarak Batum’a seyahat edebilirler. Haliyle Batum’a giriş çıkışlar, yalnızca kimlik kartıyla yapılabildiğinden, oldukça kolay ve hızlı gerçekleşir. Bununla birlikte, son dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pek çoğunun Avrupa ülkelerine giriş için talep ettiği vize başvurularının ret yemesi gündemdeyken, Batum seyahati için herhangi bir başvuru yapılması gerekmediğinden, seyahat öncesi beklemek de gerekmez. 

  2. Ulaşımı Çok Kolay

    Batum’a gitmek için 5 neden listemizin ikinci sırasında da pek tabii Batum’a ulaşımın çok kolay olması. O kadar ki Batum’a gitmek için hava yolu kullanabileceğiniz gibi kara yolu da kullanabilirsiniz. Artvin’in komşusu olan Batum’a isterseniz Artvin’in Hopa ilçesinden kalkan dolmuşlarla sınır kapısına ulaşabilirsiniz. İsterseniz de Batum’a en çok uçuşun gerçekleştiği İstanbul’dan hava yoluyla ulaşım da sağlayabilirsiniz. Öte yandan, Batum’a İstanbul dışında Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok uluslararası havalimanından uçuşu da tercih edebilirsiniz. 

    batuma-gitme-nedenleri.webp
  3. Dünyaca Ünlü Turistik Yerleri Gezebilirsiniz

    Batum’da dünyaca ünlü turistik yerleri gezebilirsiniz. Doğal güzelliği, tarihi değerleri ve turistik noktalarıyla öne çıkan Batum’da görmeniz gereken pek çok gezi noktası bulunuyor. 
    Batum’da gezilecek yerlerin başında Ali ve Nino Heykeli yer alıyor. Hüzünlü bir aşk hikayesinin anlatısı sonucu oluşturulan bu heykel, günümüzde ölümsüz aşkı temsil ediyor. Öte yandan, göz alıcı güzelliği ve ihtişamıyla da görenleri kendine hayran bırakıyor. 

    Batum’da bulunan ve dünyaca ünlü olan yerlerden bir diğeri de Batum Botanik Bahçesi. Doğaseverlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan biri olan Batum Botanik Bahçesi’nin girişi her ne kadar ücretli olsa da ödenen ücrete sonuna kadar değdiğini belirtmek isteriz.

    Batum’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz mekanlarından bir diğeri ise Argo Teleferiği’dir. Göz alıcı Karadeniz manzarası ve tüm Batum’un ihtişamlı güzelliğini gözler önüne seren Argo Teleferi de yine Batum’da mutlaka deneyimlemeniz gereken yerlerden biri. Öte yandan, Gonio Kalesi, Orta Camii, Batumi Dolphinarium, 6 May Park, Alfabe Kulesi, Chacha Kulesi ve Etnografya Müzesi de Batum’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. 

  4. Birbirinden Güzel Plajlarıyla Deniz Tatili için İdeal

    Batum’a gitmek için 5 neden listemizin dördüncü sırasında da bu şehrin birbirinden güzel plajları yer alıyor. Bilhassa yaz tatilleri için oldukça ideal bir ortama sahip olan Batum’un birbirinden güzel ve tatilciler için ideal olan plajlarını tercih edebilirsiniz.

    Yıl boyunca ılıman bir iklim kuşağına sahip olan Batum, yağış aldığı dönemlerde bile hava sıcaklığı çok fazla düşmeyen nadir lokasyonlardan biridir. Bu sebeple de bilhassa bahar ve yaz aylarında Karadeniz’e açılan göz alıcı güzellikteki plajlarından denize girilebilir. Siz de Batum tatilinizi bahar ya da yaz aylarından birine denk getirerek, Kvariati, Gonio ya da Aquapark plajlarından birinde unutulmaz bir deniz tatili yapabilirsiniz.

    batum-plajlari.webp
  5. Yurt Dışı Destinasyonları Arasında En Ucuz Yerlerden Biri

    Batum’a gitmek için en çok öne çıkan 5 nedeni listelediğimiz yazımızın son maddesini de makul fiyatlar oluşturuyor. Zira Batum, pek çok yurt dışı destinasyonuna göre bir hayli uygun fiyatlı destinasyonların neredeyse başında geliyor. Gürcistan para birimi olan Lari’nin kullanıldığı Batum’da, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, pek çok Avrupa ülkesine göre çok daha makul fiyatlara tatil yapabiliyor. Bununla birlikte, Lari kuru ile Türk Lirası arasında çok büyük farklar olmadığını da belirtelim. 

Halihazırda Batum’daki yeme-içme ve konaklama sektörlerinin fiyatları makul düzeyde yer alıyor. Bu fiyatlar, kalite kalite değişkenlik gösterse de Türkiye’deki pek çok tatil beldesiyle hemen hemen aynı düzeyde bulunuyor. Hatta Türkiye’deki bazı tatil bölgelerine göre Batum’da daha makul fiyatta olan tatil noktaları da bulunuyor. Gürcistan Lari’sinin Trük Lirası’na oranının Dolar ve Euro’ya göre çok daha makul olması da böylece tatilcilerin işlerini fazlasıyla kolaylaştırıyor.

Bilet Dükkanı olarak Batum’a gitmek için 5 nedeni listelediğimiz yazımızın burada sonuna geliyoruz. Pek tabii yazımızın başında da söylediğimiz üzere Batum’a gitmek için daha pek çok neden daha bulunuyor. Bisikletle tüm şehrin turlanabilmesi de bu sebeplerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Zira Batum’un genel itibarıyla düz ve rampasız olan yollarında gönül rahatlığıyla bisiklet sürülebiliyor. 

Sanatın adım başı hemen her noktada karşınıza çıkması ihtimali de yine Batum’a gitmek için nedenler arasında yer alıyor. Bununla birlikte, leziz mutfak kültürü de hemen her damak tadına hitap ediyor. Öte yandan, Türk mutfağına yakın ve bir o kadar da farklı olan yemeklerinin tamamında organik ve taze ürün kullanımı da yine yeni lezzetlere açık olanlar için ideal bir ortam yaratıyor. 
Bilet Dükkanı olarak şimdiden keyifli ve unutulmaz güzel anılarla dolu bir Batum tatili dileriz. 

14 Ağustos 2023 6dk okuma

YORUMLAR

OE
Okay E.
1.)Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mutlak suretle çipli yeni tip Kimlik Kartının yada pasaportunun yanında bulundurulması zorunludur. Kırık, yıpranmış, çipi çıkartılmış nüfus cüzdanları ile eski tip kimlik belgeleri Gürcistan yetkililerince kabul edilmemektedir.
26 Ocak 2024, 09:44
OE
Okay E.
Ek olarak eski nüfus cüzdanı ile geçilemiyor.1 günlük çocuk dahi olsa Yeni tip Çipli Resimli kimlik kartı ile geçilebiliyor. Nüfus cüzdanında Resim olmadan Gürcistana giriş olmuyor.
09 Mart 2024, 15:57

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar