Beyrut Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lübnan'a seyahat ederken deneyiminizi olabildiğince sorunsuz ve eğlenceli kılmak için kesinlikle bilmeniz gereken birkaç şey var. Lübnan bir üçüncü dünya ülkesi değil ama gelişmekte olan bir ülke ve bunu bazı bölgelerde diğerlerinden daha fazla hissedeceksiniz. Aynı zamanda biraz kaotik ve düzensiz. İşte daha sorunsuz bir seyahat için bilmeniz gereken her şey bu yazıda… 

11 Ocak 2024 1dk okuma

Orta Doğu'da bir tatil planlamanın stresli olabileceğini biliyoruz ama Bilet Dükkanı olarak hayatınızı kolaylaştırmak için buradayız. Bu yazımızda Lübnan’ın Başkenti Beyrut’a gitmeden önce bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağınız. Eğer Beyrut uçak bileti almayı planlıyorsanız bu yazımızı okumadan seyahate başlamayın!

Öncelikle  yanınıza  ABD doları alın! Resmi para birimi (şimdilik, ekonomik kriz her şeyi sürekli değiştiriyor) Lübnan Poundu'dur, ancak bunu kendi ülkenizde bulmanız pek mümkün olmayacaktır. O yüzden Amerikan dolarını alın ve oraya vardığınızda bozdurun. Seyahatiniz için ihtiyacınız olan tüm parayı yanınıza almayı unutmayın. Lübnan'da ATM'leri kesinlikle kullanmayın. Çünkü fahiş döviz kurları banka hesabınızı adeta ağlatabilir. Gitmeden önce akıllı telefonunuza haritalar.me'yi indirmenizi öneririz. Wi-Fi'niz varken Lübnan'ın çevrimdışı haritasını indirmenizde yarar var. Böylece belirli yerlerde internetiniz olmasa bile kolayca dolaşabilirsiniz.

beyrut-gezilecek-yerler (1).webp

Akılda tutulması gereken gerçekten önemli bir şey var! Pasaportunuzda İsrail damgası varsa Beyrut’a giremeyeceğinizdir. Günümüzde İsrail sınır kuvveti pasaport pulu yerine damgalı kağıt dağıtma eğiliminde ancak eski bir pulunuz varsa Lübnan'a girmenize izin verilmeyebilir. Bu iki ülke pek de iyi arkadaşlar değil, dolayısıyla gitmeden önce yeni bir pasaport almanız gerekiyorsa planınızı buna göre yapın!

Bir diğer konu ise şehir içi ulaşım. Şehre gitmeden önce Uber'i indirdiğinizden emin olun! Ve son olarak, yılın hangi zamanında seyahat ediyor olursanız olun, yanınıza mütevazı kıyafetler aldığınızdan emin olmanız gerekir! Lübnan'ın farklı bölgelerini ziyaret ediyorsanız, her türden büyüleyici mikro toplumla ve farklı dinlerle karşılaşacaksınız. Bunların hepsi farklı kültürel beklentilere sahip. Dolayısıyla buna göre plan yapın. Dini binaları keşfetmeyi planlıyorsanız kollu gömlekler, dizlerinizi kapatan etekler ve başörtüsü yanınızda bulundurun…

Son olarak seyahat sigortasına hatta daha spesifik olarak sağlık sigortasına ihtiyacınız olabilir. Lübnan'da tıbbi bakım pahalıdır, bu nedenle sigorta yaptırdığınıza emin olun…

Beyrut Hakkında


Beyrut gerçekten de zıtlıkların şehri. Gezegendeki en dost canlısı insanlara ev sahipliği yapan bu bölge aynı zamanda Orta Doğu'nun en ölümcül çatışmalarından birine de sahne oldu. Güzelce restore edilmiş kolonyal kalıntıları, eski camileri, zarif görünümlü minareleri şehir merkezinde bulurken, bir zamanlar Yeşil Hat olan yere doğru ilerlediğinizde hala kurşun delikleri ve eksik duvar parçalarıyla dolu binaları görebilirsiniz. Yine de Beyrut çoğu bölgeden daha fazla acı çekmiş olsa da Orta Doğu'nun en canlı ve en güzel şehirlerinden biri olmaya devam ediyor.

beyrut-gorulecek-yerler.webp

Akdeniz'e tünemiş ve muhteşem Lübnan Dağı'nın gölgesinde yer alan bu şehir, aynı zamanda aynı gün içinde hem güneşlenebileceğiniz hem de kayak yapabileceğiniz birkaç şehirden biridir. Sokakları sokak satıcılarıyla dolu, neredeyse tamamı trafikten boğulmuş mağaza ve barlardan oluşan bir tavşan yuvasını andırır. Bunların arasında, karşıdan karşıya geçmeyi ekstrem bir spora dönüştürmek için komplo kuran, çılgınca sigara içen sürücülerin kullandığı hız yapan taksiler de vardır. Uzun yıllar süren çatışmaların bir mirası olarak, ‘mottosu ‘carpe diem to max’ yani ‘anı en uçta yaşa’ gibi görünen bir halkın ortaya çıkmasına neden oldu. Ve bu hiçbir yerde şehrin gece kulüplerinde olduğu kadar belirgin değildir. 

Savaş uzun zaman önce sona ermiş olsa da Beyrut'un itibarı, değişken geçmişine karmaşık bir şekilde bağlı olmaya devam ediyor. Bazı Lübnanlılar bundan hoşlanıyor. Bunun Beyrut'a avantaj sağladığını düşünüyorlar ancak bunu şehrin güneyindeki mülteci kamplarında yaşayanlara açıklamak zor olabilir. Ancak tüm bunlara rağmen Beyrut, Orta Doğu'da bir umut simgesi olmaya devam ediyor.

Beyrut'un Tarihi


Beyrut'a gelmeden önce Lübnan tarihi hakkında kısa bir araştırma yaptık. Ülkenin tarihi hakkında temel bilgilere sahip olarak olayları keşfedip gözlemlerken şehri ve çevresini anlamak çok daha kolaylaştı. Özetle Lübnan, Osmanlı topraklarından ayrıldıktan sonra uzun yıllar Fransız sömürgesi altında kalmış ve Fransızca ülkenin ikinci dili haline gelmiştir. 1941 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra Orta Doğu'nun finans ve ticaret merkezi haline gelen Lübnan, altın çağını yaşıyor.

Daha sonra İsrail'den kaçan Filistinlilerin önemli bir kısmının Lübnan'a göç etmesi, ülkedeki Hıristiyan-Müslüman oranının giderek değişmesine neden oldu. Bu değişimin yarattığı gerilim nedeniyle 1975'te iç savaş patlak verdi. Hıristiyan-Müslüman savaşına dönüşen bu iç çatışma, İsrail ve Suriye'nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin doğrudan veya dolaylı müdahalelerini içeriyordu. Bu durum 1991 yılına kadar sürdü ve ciddi kayıplara ve ekonomik çöküşe yol açtı. Sonunda barış ilan edilmesine rağmen Suriye ordusu 2005 yılına kadar ülkeden çekilmedi. Ülke tam toparlanma sürecine girerken 2006 yılında güney bölgesi İsrail tarafından yeniden bombalandı.

Özetle Lübnan son 50 yılda savaşlara, bombalamalara ve neredeyse aralıksız kargaşaya tanık oldu. Kentte yürürken yıkılmak üzere olan ya da kurşun izleri taşıyan binalar bu çalkantılı zamanların somut kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.

Beyrut Güvenli Mi?


Beyrut hâlâ konsolosluk uyarı listelerinde yer alsa da popüler ve büyük ölçüde güvenli bir seyahat destinasyonu olmaya devam ediyor. Buraya seyahat edeceklerin her zaman dikkatli olmaları gerekiyor. Ve özellikle de İsrail sınırını çevreleyen bölgelerden uzak durmaları tavsiye ediliyor. Her ülkede olduğu gibi burada da kendi önleminizi alabilirsiniz. Konforlu ve güvenilir bir seyahat geçirmek adına Bilet Dükkanı'ndan Beyrut Otelleri rezervasyonlarına göz atabilirsiniz. 

beyrut.webp

Beyrut'ta Hangi Dil Konuşuluyor?


Beyrut, Lübnan'ın başkenti ve aynı zamanda bir çok dilin konuşulduğu çok kültürlü bir şehirdir. Bunlar arasında Arapça (resmi dil), Fransızca (ikinci resmi dil), İngilizce, Ermenice, Süryanice, Türkçe, Kürtçe ve diğer Ortadoğu dilleri bulunur. Ayrıca, Beyrut'ta yaşayan farklı etnik ve kültürel gruplar tarafından çeşitli dillerin konuşulduğunu da belirtmek önemlidir.

Beyrut'ta Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler


Beyrut uçak bileti aldıysanız ve gezilecek yer konusunda kararsızsanız Bilet Dükkanı olarak size hazırladığımız Beyrut'ta mutlaka görmeniz gereken yerler listemize göz atabilirsiniz. 

Gemmayzeh


Gemmayzeh sokaklarında dolaşırken aslında dünyanın en çalkantılı bölgesinin kalbinde olduğunuzu hatırlamak zor. Sayısız bar, pub, kafe ve restoranın bulunduğu Gemmayzeh dar sokaklar, Fransız döneminden kalma sömürge binaları ve sanat galerileriyle dolu. Modaya uygun ve bir nevi bohem bir mahalledir. Burası belki de Ortadoğu'nun en Batılılaşmış bölgelerinin başında gelerek Beyrut'a seyahat eden herkes için en önemli noktalardan biri olmuştur.

Güvercin Kayaları


Büyük bir şehirde olduğunuzu unutmak istiyorsanız Beyrut'un tek doğal güzelliği olan Güvercin Kayalıkları'na mutlaka gitmenizi öneririz. Güvercin Kayaları, muhteşem gün batımını ve okyanus manzarasını izleyebileceğiniz bir uçurumun yanında yer alan iki kaya kemeridir. Ailelerin ve her sosyal sınıftan insanın hafta sonunu geçirmekten hoşlandığı bir yer olarak öne çıkar. 

guvercin-kayasi.webp

Hamra


Tarih kitapları, Lübnan İç Savaşı sırasında Hamra'nın tiyatrolar ve diğer kültürel kurumlarla dolu olması nedeniyle entelektüel faaliyetlerin merkezi olduğunu söylüyor. Bugün Hamra, Orta Doğu'nun en prestijli üniversitesi olan Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölge Gemmayzeh kadar havalı ve modaya uygun olmasa da, sokaklarda dolaşan ve çeşitli bar ve kafelerde içki içen arkadaş canlısı bir öğrenci bölgesi havası vardır. 

Şehir Merkezi


İç savaştan önce Beyrut Şehir Merkezi'ne genellikle Orta Doğu'nun Paris'i deniyordu. Savaştan sonra bölgenin tamamen yeniden inşa edilmesi gerekti ve bugün burası şehrin en trafiğe kapalı ve en temiz bölgesidir. Louis Vuitton gibi göz alıcı butikler ve en iyi kaliteli restoranlarla doludur. Ancak yerel halk, yeniden yapılanma sonrasında şehrin bu kısmının ruhunu kaybettiğini ve yerel halktan ziyade Basra Körfezi'nden gelen turistlerin daha çok olduğu görülüyor. 

En Lezzetli Lübnan Yemekleri


Lübnan mutfağı taze malzemelere, şifalı bitkilere, baharatlara, sağlıklı ve lezzetli yemeklere verdiği önemle tanınır. Ülkenin zengin tarihinin ve kültürel çeşitliliğinin bir yansımasıdır. Akdeniz, Orta Doğu ve Osmanlı etkilerinin bir karışımıdır. Genellikle ana yemekten önce servis edilen meze tabakları, Lübnan mutfağının temelini oluşturur. 

beyrut-yemekleri.webp

Popüler meze yemekleri arasında humus, babagannuş, falafel ve tabbuleh yer alır. Kıyma ve bulgurdan yapılan bir yemek olan içli köfte de Lübnan'ın popüler bir yemeğidir. Bir diğer popüler yemek ise, şişte pişirilen ve traşlanmış marine edilmiş etten oluşan ve çeşitli soslar ve soslarla birlikte dürüm veya pide ekmeğinde servis edilen bir yemek olan Shawarma'dır. Tüm bunların yanında Kibbeh, Fattoush, Manakeesh, Mantı, Muhammara gibi lezzetleri de Beyrut’a geldiğiniz de denemeyi unutmayın. 

Beyrut'a Giderken Valizinizde Mutlaka Olması Gerekenler


Kesin olan bir şey var! Beyrut’ta tipik bir turizm destinasyonu değildir. Bavulunuza bir şey koymayı unutursanız, dışarı çıktığınızda ihtiyacınız olanı bulmanız zor olabilir. Ancak seyahatiniz öncesi yanınıza neler almanız gerektiğine ilişkin ipucunu aşağıdaki listede bulabilirsiniz…

  • Araç kiralayabilmeniz ve sürebilmeniz için uluslararası bir lisans
  • Harika anıları yakalayacak bir kamera
  • Para çekmek için bir banka kartı
  • Pasaportunuzun fotokopisi, orijinalini kaybederseniz işa yarayacaktır
  • Domates gibi kızarmamak için biraz güneş kremi
  • Bir sivrisinek kovucu
  • Günlük küçük sorunlar için iyi donanımlı bir ilk yardım çantası
  • Plaj terliği ve yürüyüş ayakkabısı
  • Plajın keyfini çıkarabilmeniz için mayonuz
  • Dini mekanları ziyaret edebilmeniz için biraz uzun kıyafet
  • Kavurucu sıcaklıklara dayanmanıza yardımcı olacak hafif giysiler
11 Ocak 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
128 Yazı

Benzer Yazılar