Beyrut Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Beyrut’ta Gezilecek Yerler
Beyrut’ta Ne Yenir?

Akdeniz kıyılarında bir yarımada olan Beyrut, Lübnan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Beyrut ülkedeki en büyük ve ana limana sahiptir. Şehrin doğusunda, güneye doğru uzanan Beyrut Nehri şehre hayat vermektedir. Tarihi geçmişi 5000 yıl öncesine kadar giden Beyrut dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Beyrut’tan resmi olarak ilk kez M.Ö 15. Yüzyıldan kalma Antik Mısır Tell el Amarna mektuplarında rastlanmaktadır. Lübnan tarihi boyunca, Osmanlı İmparatorluğu ve Fransız hakimiyeti altında bulunduğu dönemlerden geçmiştir. Bu nedenlerden dolayı da Lübnan’da zengin bir kültürel çeşitlilik bulunmaktadır. Beyrut hem devlet yönetiminin merkezi olması hem de Lübnan’da merkezi bir konumda bulunması nedeniyle ülke ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Beyrut’a, birçok özelliği değerlendirildiğinde, Küreselleşme ve Dünya Kentleri Araştırma Ağı tarafından Beta Dünya Kenti statüsü vermiştir. Ancak Beyrut’un kültürel mirasları Lübnan İç Savaşı sırasında büyük yıkıma uğradığı için yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Beyrut’ta Akdeniz ikliminin tipik özellikleri gözlemlenmektedir. Genellikle sıcak havanın hakim olduğu şehirde ender olarak yağmur yağışına rastlanmaktadır. Beyrut, sadece Lübnan’ın değil, aynı zamanda Orta Doğu’nun da en kozmopolit ve dini bakımdan diğerlerinden ayrılan bir şehridir. Lübnan’daki iç savaşın sona ermesiyle pek çok Müslüman ve Hristiyan mezhebi kabul görmüştür. 

İç savaş öncesinde çok büyük oranda heterojen bir yapıya sahip olan Beyrut mahalleleri, iç savaşla beraber dinlerine göre ayrılmış bulunmaktadır. Beyrut’un merkezi bölgesi alışveriş, eğlence ve yemek yerlerinin toplandığı en kaliteli mekandır. Şehirde Orta Çap pazarı ve yılın belli dönemlerinde çeşitli festivaller gerçekleştirilmektedir. Beyrut’un sahip olduğu köklü tarihsel geçmiş, bu topraklarda yaşamış farklı uygarlıkların şehre bıraktığı kültürel miraslar ve zaman boyunca yaşanan yıkımlar sonucu gerçekleşen yeniden yapılanma işlemleri ile eşsiz bir şehir olmaktadır. Orta Doğu’nun en güzel şehirlerinden olan Beyrut’a bir seyahat düzenlemek istiyorsanız Bilet Dükkanı üzerinden en uygun fiyatlara Beyrut uçak bileti alabilirsiniz. Beyrut’ta eksiksiz bir deneyim yaşamak için Beyrut hakkındaki detaylı rehberimizden yararlanarak bir gezi planı oluşturabilirsiniz.

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Şehir merkezine 9 km mesafede bulunan Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (BEY) Lübnan’da bulunan tek havalimanıdır. 1954 yılından beri hizmet veren havalimanı Lübnan’ın başkenti olan Beyrut’tun güney banliyölerinde bulunmaktadır. Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlamak için birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. Beyrut uçak bileti olan yolcuların tercih edebileceği güzergahlar şöyle: 

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım


Beyrut’ta bulunan toplu taşıma hizmeti henüz çok modern ve gelişmiş olmadığı için Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine hizmet veren resmi bir otobüs ağı bulunmamaktadır. Yine de toplu taşıma ile ulaşım sağlamak isterseniz Beyrut’un bazı bölgelerine ulaşım hizmeti veren Havalimanı – Dora güzergahında hizmet veren minivanlara binebilirsiniz. Minivanların resmi durakları olmadığı için güzergahı habersiz olarak değişebilmektedir ve minivanlarda durak anonsu da yapılmadığı için turist olarak gelecekleri çok ters senaryolar bekliyor olabilir. Bu nedenlerden dolayı minivana binemeden önce şoföre gideceğiniz yeri kesin olarak onaylatmanız gerekmektedir. Minivan ile yapacağınız yolculuk sırasında ekstra dikkatli olmanızda fayda var çünkü bu araçlarda sıklıkla yankesicilere rastlanabiliyor. 

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Taksi ile Ulaşım


Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım en sık tercih edilen seçenektir. Taksiler gelen yolcu çıkışının hemen önünde beklemektedir ve günün her saati hizmet vermektedir. Taksiciler genel olarak sayaç kullanmama konusunda ısrar ederler ve normalde tutacak olan ücretten fazlasını almaya çalışırlar. Bu konuda zarara uğramamak için hemen yan tarafında uçak logosu bulunan havalimanı taksilerine binmeyi tercih edebilirsiniz. Taksiler aracılığıyla Beyrut’ta gitmek istediğiniz yere direkt olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Beyrut’ta “servis” adı verilen ikinci bir taksi hizmeti de bulunmaktadır. Dolmuş gibi bir işlev gören servislerde başka insanlarla birlikte yolculuk edebilirsiniz. Servislerle tam olarak istediğiniz noktaya gidemeseniz de yakın bir konumda inebilirsiniz. 

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Özel Transfer ile Ulaşım


Konaklayacağınız otelin sunduğu özel transfer hizmetinden uçuş öncesi rezervasyon yaparak yararlanabilirsiniz. Direkt size özel olan ve havalimanında sizi bekleyen bir ulaşım hizmeti olduğu için tercih edebileceğiniz en iyi seçeneklerdendir. Özel transfer servisinden yararlanırken taksilerde sık sık olduğu gibi pazarlık etmenize de gerek kalmaz. Özel transfer hizmeti ile otelinize direkt olarak konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Beyrut uçak bileti olan yolcular özel transfer ile kolayca şehir merkezine gidebilir. 

Beyrut’ta Gezilecek Yerler


Orta Doğu’nun en kozmopolit şehri olan Beyrut binlerce yıllık tarihi boyunca günümüzde gezilip görülmeye değecek pek çok yer bulunmaktadır. Orta Doğu’nun Akdeniz kıyısındaki önemli limanlarından biri olan Beyrut’ta gezilecek yerleri sizler için listeledik.

Beit Ed-Dine Sarayı: Beit Ed-Dine Sarayı 1788 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 30 yıl sonra tamamlanabilmiştir. Saraylı ilgili dolanan bir söylentiye göre, sarayın yapılmasını isteyen Emir 2. Beşir Chehab, Beit Ed-Dine kadar güzel başka bir saray yapılmasın diye sarayın mimarının ellerini kesmiştir. Saray bulunduğu konumuyla ziyaretçilerine muazzam da bir manzara sunmaktadır.

Beyrut Amerikan Üniversitesi: Beyrut’un en prestijli okullarından biri olan Beyrut Amerikan Üniversitesi 1860’lı yıllarda, 61 dönümlük bir arazi içine kurulmuştur. Üniversite arazisi içerisinde tarihi binalar, kuş cenneti, kış bahçeleri, arkeolojik müze ve özel bir plaj yer almaktadır. Arkeoloji müzesinde antik çağlardan kalma eserleri görebilirsiniz. 

Grand Serail: Osmanlı Dönemi’nden kalmış olan hükümet saray binası günümüzde askerlerle korunduğu için çok yakınına gelmeniz pek mümkün değildir. Grand Serail’in bulunduğu tepede askeri bir merkez olarak faaliyet gösteren bir anıt ve Hamidiyyeh Saat Kulesi de görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. 

Mim Müzesi: Beyrut’taki müzeler arasında ne ilgi çekici olan Mim Müzesi’dir. Saint Joseph Üniversitesi içerisinde yer alan müzede 65 ülkeden getirilen değerli mineraller ve 2000’i aşkın eşya sergilenmektedir. Mim Müzesi, içinde bulunan maden koleksiyonu ile bu dalda dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak kabul görmektedir. 

Şehir Merkezi: Hiç beklemediğiniz kadar modern olan Beyrut şehir merkezi 1990’lı yıllarda hasar gören binaların yenilenmesiyle daha modern bir görünüme bürünmüştür, ancak tabi ki tarihi olarak önemi olan binalara dokunulmamıştır. 

Beyrut’ta Ne Yenir?


Akdeniz ve Orta Doğu mutfağından lezzetler bulunan Lübnan mutfağında, Türk mutfağından da tanıdık olduğunuz yemeklere rastlamanız mümkündür. Birbirinden enfes yiyeceklerin bulunduğu bir mutfağa sahip olan Beyrut’ta ne yenir sizler için listeledik.

Falafel: Nohut ve birkaç yeşillikten oluşan nohut köfteleri genellikle kızartılarak pişirilmektedir. Ünü tüm dünyaya yayılan falafel Beyrut’ta tadacağınız en leziz yemeklerden biridir.

Tabbule: Kısırı andıran tabbulede ince bulgur, çeşitli yeşillikler ve baharatla yer almaktadır. Tabbule doyurucu olduğu kadar sağlıklı da bir yemektir. 

Kıbbet Batata: Kıbbet Batata’da bulgur, sığır etinden kıyma, tarçın ve soğan bulunmaktadır. Beyrut’ta meşhur bu yemek için Lübnan usulü içli köfte demek de mümkündür. 

Humus: Orta Doğu’da sık rastlanan bir lezzet olan humus nohut, tahin, zeytinyağı ve limon ile yapılmaktadır. Damak zevkine göre içine farklı malzeme ve baharatlar da eklenebilmektedir. 

Baba Ganoush: Közlenmiş patlıcan, tahin, zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla hazırlanan baba ganoush enfes bir mezedir. Beyrut uçak bileti olan yolcular mutlaka denemelidir. 

Shawarma: Türkiye’deki et dürüm ile büyük oranda benzerlik gösteren shawarma Beyrut’ta yiyebileceğiniz lezzetli ve doyurucu sokak lezzetleri arasında yer almaktadır. Dürümün içerisine isteğinize bağlı olarak dana, tavuk, domuz, hindi ya da kuzu eti konabilmektedir. Shawarma da adını tüm dünyaya duyurmuş olan Lübnan lezzetleri arasında yer almaktadır.

Meghli Tatlısı: Un ve pirinçten yapılan bir tür puding olan Meghli, üzerine Hindistan cevizi, badem, ceviz ve çam fıstığı serpilerek servis edilmektedir. 

Mamul Kurabiyesi: Ülke çapında çok sevilen bir tat olan mamul kurabiyesi irmik, gül ve portakal suyu ile hazırlanıp içerisine tarçın ve fıstıktan oluşan bir harç eklenmektedir.