Erzincan’da Gezilecek 8 Yer

Bugün rotamızı ülkemizin doğusu Erzincan’a, Antik Dönem’de bilinen ismiyle Karnak’a çeviriyoruz! Tarih boyunca farklı medeniyet ve imparatorluklara ev sahipliği yapmış Erzincan bu çok kültürlü yapısını bugün halen koruyor. O halde seni yazımızla baş başa bırakıyoruz. 

23 Ocak 2024 10dk okuma

Yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının soğuk ve sert geçtiği Erzincan’da karasal iklim görülüyor. Şehre gelmek için en güzel zaman bahar ayları, ama kar tatili meraklıları da burada kayak merkezine gelerek kışın tadını çıkarabilir. Sen de Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret ederek en uygun fiyatlara Erzincan uçak bileti alabilir, farklı havayollarına ait Erzincan uçuş seferleri fiyatlarını aynı sayfa üzerinde karşılaştırabilirsin. Erzincan hakkında hazırladığımız bu içerikte de gezilmesi gereken yerlerden yenecek yemeklere, sorularının cevabını bulabilirsin. 

Erzincan’ın Doğal Güzellikleri


Erzincan’a verilmesi gereken değerin verilmediğini baştan söyleyelim. İnternette Erzincan’ın doğal güzellikleri nelerdir diye arattığında karşına çıkacak fotoğrafları görünce bunların Türkiye’de çekilmiş olduğuna inanmayabilirsin. Maalesef ülkemizde belli başlı şehirler dışında, diğer bölgelerin tanıtımı hak ettikleri kadar yapılmıyor, Erzincan da bunlardan biri. Birbirinden farklı dağları, köyleri, kanyonları, mağaraları ve gölleri olan bu şehir doğa aşıklarının kalbinde ayrı bir yere sahip olacak. Toplu taşımayla ulaşımın zor olduğu bu doğal güzellikleri sorunsuz ziyaret etmek için hemen Bilet Dükkanı’ndan Erzincan araç kiralama işlemi yapabilirsin!

Otlukbeli Gölü


Munzur Dağları’nın eteklerinde yer alan bu göl Erzincan şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta. Dünyada eşi benzeri olmayan bu gölün özelliği, yeryüzündeki tek traverten set gölü olması. Bahar dönemlerinde kızıl rengine bürünen travertenler, başka bir yerde göremeyeceğin kıpkırmızı bir manzara sunuyor. Ayrıca bölgenin yeraltından fışkıran kaynak suları son derece şifalı.

Karanlık Kanyon


Amerika Birleşik Devletleri’nde Arizona eyaletindeki Grand Canyon’a gitme fırsatı olmayanlar Karanlık Kanyon’u hemen görmeli ve bunu söylerken hiç abartmıyoruz, çünkü burası dünyanın en büyük ikinci kanyonu. Kemaliye ilçesine bağlı kanyonun uzunluğu 9 km, nehir ise 80 metre derinliğinde. Kanyonun bir kısmını çevreleyen Kemaliyeliler taş yolunun yapımı ise 132 yıl sürmüş ve bu esnada hiç makine kullanılmamış, mağaranın her bir köşesi el emeği göz nuru!

karanlik-kanyon.webp

Erzincan’da Yapılacak Aktiviteler


Erzincan uçak bileti olan herkesin bu şehirde mutlaka deneyimlemesi gerekenlerin listesi işte şu şekildedir: 

  • Girlevik Şelalesi çevresinde yürüyüş
  • Ergan Kayak Merkezi’ne gitmek (ülkemizin en uzun pisti)
  • Erzincan Müzesi Ziyareti
  • Yemek Turu
  • Eski çarşılarda alışveriş
  • Ekşisu Mesire Alanında piknik

erzincan-kayak-merkezi.webp


Erzincan’da Mutlaka Gezilmesi Gereken 8 Yer


Keşiş Dağı


Buraya boşuna Keşiş Dağı dememişler, insanın burayı ziyaret ettiğinde fazla huzurdan dolayı dünyadan elini eteğini çekesi geliyor. Bu sene Temmuz ayında kar yağmasıyla gündeme gelen dağ, Erzincan’ın en yüksek noktası. Esence Dağı olarak da bilinen Keşiş Dağı’nın vadilerine, ovalarına ve dağlarına bahar ve yaz aylarında günübirlik geziler düzenleniyor.

Mama Hatun Türbesi


Saltuklu hükümdarı 2. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun için inşa ettirdiği türbe Selçuklu döneminin alışılmışın dışındaki mimari yapılarından biri. Genelde ülkemizdeki türbeler kare ve dikdörtgen gibi köşeli planlara sahip, ama burası yuvarlak. 

mama-hatun-turbesi.webp

Mama Hatun Külliyesi


Aynı hatunun adına, aynı amaçla yapılan külliye günümüze kadar sağlam bir şekilde ayakta kalmış. İnşa edildiği dönem önemli bir kavşak olan bölgeye yapılmış külliye hamam, kervansaray ve cami gibi pek çok farklı kısımdan oluşuyor.

Kemaliye Tarihi Evleri


UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olmuş bu evler uzaktan Karanlık Kanyon manzaralı. Erzincan iklimine uygun inşa edilmiş bu yüzyıllık evlerin altı taş maloz, üstü ahşaptan yapılmış. Evlerin bulunduğu sokaklarda yürürken kaybolup sonra bir Türk kahvesi molası verebilirsin!

Hemen Erzincan uçak bileti, otel ve araç kiralama rezervasyonunuzu yaptırın.

 

Kemah Kalesi


Burası öyle eski bir kale ki ilk bakışta doğal bir oluşum sanabilirsin, bulunduğu tepeyle o derece bütünleşmiş! Milattan önce Azraklar döneminde yapıldığı düşünülen kale Sasaniler ve Bizanslar’ın uğruna mücadele ettiği bir yerdi.

Abrenk Vank Kilisesi


Şehir merkezine 1,5 saatlik sürüş mesafesinde yer alan manastır 19. Yüzyılda, Vank Dağı üzerine yapılmış. Kilisenin ünlü dikili taşları ise 1100lü yıllardan.

erzincan-kilise.webp

Hıdır Abdal Türbesi

Kemaliye ilçesine 40 km uzaklıktaki Ocak Köyü’nün en kullanışlı kamusal alanı olarak yapılmış bu türbe tipik Selçuklu mimarisini yansıtıyor, müzenin üst katında zengin bir kütüphane var.

Köroğlu Mağarası

Geçmişte insanlar kendi elleriyle mağarada oyma yapıp kendilerine oturak yapmışlar. İnanışa göre Köroğlu bir dönem bu mağaradan geçmiş

Erzincan’da Ne Yenir?


Erzincan tarihle yoğrulup lezzetle buluşmuş en güzel Anadolu şehirlerimizden. Erzincan’a özgü en güzel yemekleri okurlarımız için derledik:

Erzincan Tulumu: Şöhreti il sınırlarını aşmış, ülkemizin dört bir yanında severek tüketilen bu peynirden eve dönerken de almayı unutma!

Pirpirim Aşı: Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde semizotuna pirpirim dendiğini daha önce de duymuş olabilirsin. Fakat burada semizotu nohut, buğday, yeşil mercimek, börülce gibi baklagillerle hazırlanarak son derece besleyici bir tabak haline geliyor.

Babikko: Babuko ya da Babikko ilginç görüntüsüyle hemen merak uyandırıyor. Mayasız hamur fırında pişirilir, sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir.

erzincan-yemekleri.webp

Siron: Lime lime et severler buraya. Yufkanın üzerine et ve yoğurt dökülür. Basit ama lezzetli!

Ekşili Köfte: Aslında ülke çapında meşhur olan bu yemek Erzincan’da en lezzetli haliyle yapılıyor. Terbiyesindeki malzemenin lezzetini ilk kaşıkta alacaksın.

Haşıl: Erzincan usulü keşkek olarak düşünebileceğin Haşıl koyu bir çorba kıvamında olmalı.

Gasefe: Şehre özgü tatlılardan olan Gasefe sağlıklı sayılabilecek bir tatlı. Kuru kayısı ve cevizle hazırlanan tatlı, kalorili yemeklerin ardından masum bir seçenek olabilir.

23 Ocak 2024 10dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
42 Yazı

Benzer Yazılar