Hatay’da Ne Yenir?

Türkiye’nin en popüler ve en multikültürel yapısına sahip şehirlerinden biri olan Hatay, Akdeniz Bölgesi’nde yer alır. Zengin tarihi ve kültürel yapısı sayesinde oldukça fazla yöresel yemek çeşitliliğine de sahiptir. Bilet Dükkanı olarak Hatay’a seyahat edecek olanlar için Hatay’da ne yenir sorusunun cevabını verdik. 

10 Mayıs 2023 8dk okuma

Türkiye’nin en popüler ve en multikültürel yapısına sahip şehirlerinden biri olan Hatay, Akdeniz Bölgesi’nde yer alır. Zengin tarihi ve kültürel yapısı sayesinde oldukça fazla yöresel yemek çeşitliliğine de sahiptir. Bilet Dükkanı olarak Hatay’a seyahat edecek olanlar için Hatay’da ne yenir sorusunun cevabını verdik. Öte yandan Hatay’ın en iyi yemek mekanlarını da yine sizin için listelemeyi unutmadık.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Hatay’ın yöresel mutfağı oldukça zengin ve çok katmanlı. Pek çok farklı kültürün bir arada yaşadığı bir şehir olmasının yanı sıra tarihinin on binlerce yıl öncesine dayanması ve gerek Akdeniz gerekse de Asi Nehri kıyısında bulunmasının bu noktada oldukça büyük bir payı var. Peki Hatay yemekleri denince sizin aklınıza ilk olarak ne geliyor? Bilet Dükkanı olarak Hatay meşhur yemekleri denince bizim aklımıza istisnasız şekilde ilk olarak künefe geliyor. Peki bu şehrin diğer meşhur yemekleri neler? Gelin anlatalım.

 

hatayda-ne-yenir.webp

Hatay Yemekleri

Yazımızın başında da belirtiğimiz üzere Hatay yemekleri çok pek çok farklı damak tadına hitap edecek kadar zengin bir skalaya sahiptir. UNESCO’nun bu zengin mutfak kültürü ile Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil ettiği bu şehirde her kim “Hatay’da ne yenir?” diye sorsa hem birbirinin aynı hem de birbirinden çok farklı ve lezzetli öneriler duyar. Tatlısından kebabına, baklagilinden kahvesine kadar oldukça geniş bir listeye sahip olan Hatay, bir o kadar da hemen her lezzeti meşhur olan şehirlerimizdendir. Ancak yine de Hatay meşhur yemekleri denince ilk akla gelen künefe olduğu için Hatay’da ne yenir sorusuna cevap niteliğinde hazırladığımız listemizi bu sefer tatlı ile açtık. Tabi ki ilk sırada künefe var.

Künefe: Hatay meşhur yemekleri denince ilk olarak akla künefe gelir. Kadayıftan ve tuzsuz peynirden yapılan bu tatlı, tam kararında şerbet ile lezzetlendirilir. Bilhassa Hatay’ın en meşhur noktası olan Uzun Çarşı’da bu işin en büyük ustaları vardır. 

Zahter (Kahvaltıda): Hatay’ın meşhur yiyecekleri arasında bulunan zahter, bu şehirde genellikle kahvaltılarda tüketilir. Zahterin baharat hali, Hatay’a özgü soğuk sıkım zeytinyağı ile buluşturulduktan sonra ekmek bandırılarak kahvaltılarda tüketilir. Hem çok faydalı hem de tok tutucu özelliği ile sevilen zahter zeytinyağı ikilisi, pek çok kişi tarafından da lezzeti bakımından tam puan almıştır.

Tepsi Kebabı: “Hatay’ın en meşhur yemeği nedir?” deseler ana yemek olarak kesinlikle tepsi kebabı deriz. Hatay yemekleri arasında ayrı bir yere sahip olan tepsi kebabı, adını yapıldığı tepsilerden -ki sini diyeni de vardır- alır. Yöresel olarak satır kıyması ile yapılan tepsi kebabı; sarımsak, soğan, maydanoz, biber, baharat ve salçadan oluşur. Tepsinin dibine ise kebap eti yerleştirilmeden evvel yağ yerine köy salçası sürülür ki domatesin lezzeti her yere geçsin. Ya ateş üstünde yahut da odun fırınında pişen bu lezzet, Hatay yemekleri arasında en damak çatlatanlardan biri olarak bilinir.

 

tepsi-kebabi.webp

Biberli Ekmek: Bir konuda anlaşalım, Hatay şehri ve Hatay insanı biberi, dolayısıyla da acıyı oldukça sever. Biberli ekmek de bunun en güzel ve lezzetli örneklerinden biridir. Kâh kahvaltıda kâh ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketilen biberli ekmek, Hatay yemekleri arasında acı tatları sevenlerin favorisidir. 

Kağıt Kebabı: Tıpkı tepsi kebabı gibi Hatay meşhur yemekleri arasında bulunan ve çokça sevilen Hatay yemeklerinden biridir. Tepsi kebabıyla karıştırılsa da tıpkı onun gibi ismini yapılışından alır. Yağlı kağıdın içerisinde kuzu ve dana karışık satır kıyma baharat, biber, sarımsak ve maydanoz buluşturulur. Ardından zarf şeklinde kapatılıp öylece fırına verilir. Böylece etin suyu içinde kalır ve sebzeler de hem o etin suyunda hem de içeride hapsolan buharla pişer. Hatay yemekleri denince listenin ilk sıralarına hakkını vererek oturan bu lezzet kesinlikle damak çatlatan cinstendir. 

Humus ve Bakla Ezmesi: Akdeniz Bölgesi’ndeki hemen her şehrin yöresel mutfağında humusun farklı türleri bulunur. Hatta bu lezzet Orta Doğu başta olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de kendine birkaç farklılığıyla yer bulur. Hatay yemekleri arasında en sevilenlerden biri olan humusun Hatay yöresindeki farklılığı ise tahin başta olmak üzere yöresel ürün kullanımıdır. Tabii bir de öğle yemeği başta olmak üzere Hatay meşhur yemekleri arasında çokça sevilen bakla ezmesi vardır. Bu iki ezme türü genellikle bir arada ve aynı dükkanlarda satılır. Özellikle çarşıda satılanı ise en lezzetli olanıdır. 

Belen Tava: Kuzu eti sevenlerin gözdesi olan Belen tava, ismini Hatay’ın Belen ilçesinden alır. Kırmızı (tatlı) biber, soğan, yeşil biber ve tereyağı ile lezzetlendirilen kuzu etine son dokunuş baharatlarla yapılır. Hatay meşhur yemekleri arasında en sevilenlerden biri olmakla birlikte, Hatay insanının misafirine sıkça ikram ettiği yemeklerden biri olmasıyla da öne çıkar. 

Ekşi Aşı: Hatay yöresel yemekleri listesinin ilk sırasına ekşi aşı alınabilir. Zira Anadolu’nun en eski gıda kaynağı olan bulgurdan elde edilen köftelerin ekşi ve taneli bir çorbaya çevrilmesiyle oluşur. Uyarıyoruz, bir kase asla yetmez!

 

eksi-asi.webp

Sembusek: Bir nevi Hatay usulü çi börek olan sembusek, Hatay’da ne yenir sorusunu merak edenler için enfes bir atıştırmalık seçeneği olarak öne çıkar. 

Haytalı (Bici bici): Hatay’da ne yenir sorusunun en tatlı ve ferahlatıcı cevaplarından biri hiç kuşkusuz haytalıdır. Adana’nın bici bici tatlısı ile karıştırılmasın ancak bici bici de denir. Hatta haytalıbici diyeni bile vardır. Özünde dondurmalı muhallebi olan haytalı, tatlandırılmış gül suyu ile servis edilir. 

Oruk (İçli Köfte): Anadolu coğrafyasının hemen her noktasında pek çok alternatifine rastlanan içli köftenin Hatay usulü olanıdır. Oruk ya da irok da denen bu Hatay yemekleri arasında pekçe sevilen yemek, yapımı biraz zahmetli olsa da Hatay mutfağının göz bebeğidir. 

Hatay Soslu Döneri: Hatay’ın yanı sıra İstanbul başta olmak üzere tüm meşhur olan Hatay soslu döneri, bol soslu ve çift lavaşlı tavuk dönerdir. Hızlı tüketim yiyeceği olarak da tanımlayabileceğimiz bu döner, Hatay’da ne yenir sorusuna çok lezzetli bir cevaptır.

 

hatay-soslu-doneri.jpg

Kömbe: Antakya’ya özgü bir lezzet olan kömbe, içerisinde bolca baharat barındıran bir kurabiyedir. Kış ayları başta olmak üzere yılın her dönemi çokça sevilir ve tüketilir. Hatay’da ne yenir sorusunun cevaplarından biri olduğu kadar Hatay’dan ne alınır sorusunun da cevabıdır. Zira Hatay’dan kömbe almadan dönmek hata olur. 

Kireçte Balkabağı Tatlısı: Hatay meşhur yemekleri arasında bulunan tatlılardan biridir. Kireçte yapıldığı için dışı çıtır çıtır, içi ise ısırıldığı an şerbetini ağıza akıtan efsane bir yumuşaklıktadır. Tahin ve ceviz ile birlikte servis edilir.

Hemen Hatay uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Hatay En İyi Yemek Mekanları

Hatay meşhur yemekleri ile ilgili hazırladığımız yazımızda Hatay yemeklerinin en sevilenlerinden oluşan listesini paylaştığımıza göre Hatay’daki en iyi yemek mekanları listesini de verebiliriz artık bizce. Yalnız Hatay’daki en iyi yemek mekanları listesine geçmeden evvel belirtmemiz gereken bir husus var. Bu şehirde kasaplar, aynı zamanda restorandırlar. Bu konuyu tıpkı alabalık ya da balık çiftliği bulunan restoranlar gibi düşünebilirsiniz. Kasaptan seçilen etler, üst kattaki ya da arka taraftaki masalarda pişirilerek servis edilir. Bunlardan en ünlüsü ise açık ara farkla Pöç Kasabı’dır. 

Pöç Kasabı: Hatay’daki en iyi yemek yerleri denince ilk akla gelen Pöç Kasabı’dır. Hem kasap hem de restoran olarak hizmet veren Pöç Kasabı, Antakya’dadır. Kağıt ve tepsi kebaplarıyla ünlüdür.

Asi Künefe: 3,5 kilometre uzunluğa sahip olan ve Hatay’ın en meşhur yemek yerleri listesinde yer alan Asi Künefe, Hatay yemekleri arasında en sevilen künefenin ilk adreslerinden biridir. Gerçi uzun çarşının genelinde künefenin ustaları bulunduğundan, hemen her restoranda künefenin şahı yenilebilir.

 

asi-kunefe.jpg

Humusçu İbrahim Usta: Yukarıda anlattığımız Hatay meşhur yemekleri arasındaki humus ile bakla ezmesinin bir arada ve en lezzetlilerinin bulunabileceği yerdir. Güllübahçe Mahallesi, Saray Caddesi’nde konumlanır.

UNESCO Hatay Gastronomi Evi: Hatay yöresel yemeklerinin en lezzetlilerini ve en özel seçkilerini bir arada sunan UNESCO Hatay Gastronomi Evi, Antakya’nın Ataman isimli sokağında bulunur. Zengin menüsüyle dikkat çeken yer, yıl içerisinde yüz binlerce ziyaretçiye damak çatlatan yöresel ürünlerini servis eder. 

Aydın Kasabı: Tıpkı Pöç Kasabı gibi aynı mantıkta hizmet veren Aydın Kasabı, etin en güzel hallerinden olan ve Hatay meşhur yemekleri arasında bulunan tepsi kebabı ile ünlüdür.

tarihi-affan-kahvesi.webp

Tarihi Affan Kahvesi: Hatay yemekleri arasında, tatlılar kategorisinde yer alan haytalıbicinin anavatanıdır. Bilet Dükkanı olarak naçizane tavsiyemiz, süvari adı verilen ve normal Türk kahvesine oranla biraz daha bol telve ile pişirilip uzun çay bardaklarında servis edilen kahve ile denenmesidir.

Şimdiden afiyet olsun.

10 Mayıs 2023 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
216 Yazı

Benzer Yazılar