Yunanistan Yemekleri ve Lezzetleri

Ne zaman iki komşu arasındaki tatlı atışmalara şahit olsak aklımıza gelen ilk şeylerden biri de tabii ki mutfakları oluyor. “Baklavayı kim buldu?”, “Yoğurt aslında kimin?” gibi sorularla ortalığın kızgın bir fırını aratmayan haline geldiği sohbetler, hepimizin bildiği bir gerçek: Türk ve Yunan mutfakları birbirine inanılmaz derecede benzeyen iki kardeş, ama bir o kadar da kendine özgü detayları barındıran mutfaklar. Yani anlayacağınız, komşuda pişen yemek bizim mutfağımıza dumanından çoktan göz kıpmış durumda! Akdeniz’in güneşi, zeytin ağaçlarının gölgesi ve Ege Denizi’nin serin suları kadar huzurlu ve leziz bir dünyaya açılan Yunanistan yemekleri ve lezzetleri Bilet Dükkanı fırsatlarıyla keşfedilmeyi bekliyor; hemen kapıda vize uygulamasıyla hayal ettiğiniz tatili planlayabilirsiniz. 

31 Aralık 2024 1dk okuma

Yunanistan’a Nasıl Gidilir? 


Felsefesinden tiyatrolarına, heykellerinden mitolojik tanrılarına, sirtakisinden sıcakkanlı insanlarına bu yaz keşfedilmeyi bekleyen Yunanistan’a nasıl gidilir, bu başlık altında adım adım anlattık.  
Eğer Yunan adalarına gidecekseniz Fethiye, İzmir, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Datça, Marmaris ve Ayvalık gibi destinasyonlardan hareket eden arabalı feribotlara binebilirsiniz. 

Anakarada yer alan Atina gibi şehirlere gitmek için ise önerimiz uçağa binmek. Haftanın her günü İstanbul ve İzmir’den, bazen de Ankara’dan Atina’ya direkt uçuş seferleri düzenleniyor.  
Yunanistan yemekleri ve lezzetleri keşfetmek isteyen ve bütçeyle seyahat eden tatilcilerin tercihi ise İstanbul Esenler Otogar’dan kalkan otobüslere binmek oluyor.  

 

greece-blog.webp


Bilet Dükkanı’ndan farklı firmaların Atina uçak bileti fiyatlarını karşılaştırabilir ya da Yunanistan otobüs bileti alabilirsin. İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli gibi yakın şehirlerden ise özel araçla, Selanik gibi kuzeyde kalan şehirlere gidenlerin sayısı da az değil.

Hemen Yunanistan uçak bileti ve Yunanistan otelleri için rezervasyon yaptırın! 
 

 

Yunanistan’ın En Ünlü Yemekleri


Dünyanın en eskilerinden biri olarak kabul edilen Yunanistan yemekleri ve lezzetleri damak tadımıza aşırı uygun, isimlerinden bile benzerliği anlamak mümkün! İşte Yunanistan’ın en meşhur yemekleri:

Başlangıç ve Ara Sıcaklar

  • Saganaki: İşlerin peynirsiz başlamayacağının sinyalini veren Saganaki, Yunanistan yemekleri ve lezzetleri arasında vazgeçilmez ara sıcaklarından biri. Yüksek ateşte tereyağında kızartılan parça graviera ya da kefalotyri peyniri önünüze cızırdayarak gelir. Limon sıkıp sıcak sıcak yemek şart!
  • Dolmadakia (Zeytinyağlı Yaprak Sarma): İşte burada tartışmalar başlıyor! Yunanların dolmadakia’sı bizim zeytinyağlı yaprak sarmamızı aratmıyor ama içine ekledikleri bol limon ve dereotu fark yaratıyor.
  • Melitzanosalata: Közlenmiş patlıcan sevenler buraya! Melitzanosalata bizim patlıcan salatasına oldukça benzeyen bir mezeye verilen isim. Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve biraz da yoğurtla tatlandırılan bu mezeyi taze ekmekle süpürmek gibisi yok.
  • Kalamar Tiganito: Kalamar severler için Yunan mutfağı tam bir cennet. Taze kalamar halkaları, hafif bir unla kaplanıp kızartılıyor ve yanında genelde tzatziki (cacık benzeri sos) ya da limonla servis ediliyor.
     

yunanistan-yemekleri.webp


Ana Yemekler

  • Moussaka: Yunan mutfağının belki de en meşhur yemeği: Moussaka. Bizimki bir başka olsa da Yunan musakkasının hakkını vermek gerek. Beşamel sos, patlıcan ve kıymalı harcın özenle katmanlandığı Mousakka bizim musakkamıza bir selam ama farklı sunumu ve yoğun lezzetiyle bambaşka bir deneyim sunuyor.
  • Souvlaki: Şiş kebabın Yunan versiyonu olan Souvlaki basit ama başarılı bir yemek. Marine edilmiş kuzu, tavuk ya da domuz etinin şişe dizilerek mangalda pişirilmesiyle hazırlanır. Yanında pita ekmeği, tzatziki ve salatayla servis edilir.
  • Gyros: Yunanistan yemekleri ve lezzetleri bir de sokakta denenmeli, Yunan döneri olarak da bilinen Gyros ise sokak lezzetlerinin bir numarası. Pide arasına dana ya da domuz etinden yapılan döner, patates, soğan ve baharatlar koyularak hazırlanır.
  • Gemista: Dolma burada da devreye giriyor! Yunanların Gemista dedikleri yemekte domates, biber gibi sebzeler pirinç ve baharatla doldurulup fırınlanıyor, üzerine kekik ve feta peyniriyle servis ediliyor. Oldukça hafif ve sağlıklı olan Gemista yaz akşamlarının vazgeçilmezlerinden.
  • Stifado: Soğan ve dana etinin uzun süre kısık ateşte pişirilmesiyle ortaya çıkan Stifado tam bir kış yemeği. Tarçın, karanfil ve bazen şarap eklenerek pişirilen yahninin kokusu bile sizi mutlu etmeye yetecek.


Tatlılar

  • Baklava: Şimdi geldik en hassas meseleye! Kim buldu tartışmasına girersek çıkamayız ama Yunanlar baklavayı bol cevizli ve daha hafif şerbetli yapıyorlar. Bazen dondurmayla da servis ediyorlar.
  • Loukoumades: Yunan lokması olarak bilinen Loukoumades dışı kıtır, içi ise yumuşacık hamur topları anlamına geliyor. Bal, tarçın ve zaman zaman cevizle tatlandırılan tatlı, sokaklarda sıkça karşınıza çıkacak.
  • Galaktoboureko: Bir çeşit irmikli muhallebinin yufka arasına yerleştirilip fırınlanmasıyla yapılan Galaktoboureko, tatlı krizlerinize birebir. İçinin hafif tatlılığı, dışının kıtır yufkası ile dengeleniyor. Karadeniz’in Laz Böreği desek hiç de yanlış olmaz.
  • Kataifi: Tel hamurun arasına ceviz ya da badem koyularak hazırlanan Kataifi baklavaya göre daha hafif bir tatlı. Şerbeti ve dokusuyla kesinlikle denenmeli.
     

kataifi-blog.webp


İçecekler

  • Frappe: Yunanistan’ın sıcak yaz günlerinde imdadınıza yetişecek buz gibi Frappe bir çeşit kahve. Kahve, su ve buzla hazırlanan Frappe köpüklü olmasıyla hafif bir seçenek.
  • Uzo: Ülkenin milli içkisi Uzo, Rakı’yı andıran anasonlu tadıyla çoğu gezginin hediyelik aldığı ürünlerden.
  • Tsiporo: Uzo yeterince yoğun bir içki, ama daha sert bir şeyler arıyorsanız Çipuro adıyla da bilinen Tsiporo’ya bir şans verebilirsiniz.

     
31 Aralık 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Şule Ekmekci
43 Yazı

Benzer Yazılar