İstanbul’un En Temiz 5 Plajı

Bilet Dükkanı olarak sizin için İstanbul’un En Temiz 5 Plajı listesini hazırladık. Marmara Bölgesi’nin baş aktörü olan İstanbul’da gönül rahatlığıyla denize girebileceğiniz bu 5 plajın ulaşım açısından kolay olmasına da özen gösterdik.

1 Haziran 2023 6dk okuma

İstanbul, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak bilinir. Asya ve Avrupa kıtalarının birbirlerine en fazla yaklaştığı noktada bulunan bu şehir, günümüzde dünyanın en meşhur metropollerinden biri olarak gösterilir ancak dünyanın en eski şehirlerinden biri olması dolayısıyla, tarihi açıdan da bir hayli zengindir.

Yüz binlerce yıllık tarihinde sayısız kültüre ev sahipliği yapan İstanbul, dünyanın en kalabalık şehirleri sıralamasında 2023 yılı verilerine göre 15’inci sırada yer alır. İstanbul Boğazı, Asya ve Avrupa kıtalarının kıyılarında bulunan muhteşem bir iç deniz olan Marmara Denizi ile Karadeniz arasında adeta bir köprü görevi görür. Hatta pek çok kişi, Türkiye’den ziyade dünyanın en güzel suyunun Marmara Denizi olduğunu ifade eder. Ancak ne yazık ki son yıllarda İstanbul’da denize girmek, müsilaj sorunu nedeniyle riskli bir hal aldı. Yetkililer ise duruma ivedilikle el atarak, Marmara Denizi’ni temizleme çalışmalarına başladı. Bugün ise artık İstanbul’da yeniden denize girilebiliyor ve suyu da tatilciler tarafından bir hayli seviliyor. 

Bilet Dükkanı olarak sizin için İstanbul’un En Temiz 5 Plajı listesini hazırladık. Marmara Bölgesi’nin baş aktörü olan İstanbul’da gönül rahatlığıyla denize girebileceğiniz bu 5 plajın ulaşım açısından kolay olmasına da özen gösterdik. İstanbul'da denize girebileceğiniz diğer plajlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için "İstanbul'da Denize Girilecek 7 Plaj" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Onlarca plaj ve hatırı sayılı miktarda sahili bulunan İstanbul’un en temiz 5 plajı listesine geçmeden önce size, İstanbul’da denize girme alışkanlığından söz etmek istiyoruz.

İstanbul’da Denize Girmek

İstanbul’da Osmanlı Devleti döneminden beri denize girildiğini düşünenleri şaşırtacak bir bilgi vermek istiyoruz. Düşünüldüğünün aksine, Osmanlı zamanında İstanbul’da denize girmek katiyen yasaktı. Ayrıca İstanbul’da denize girmenin insana iyi gelmediği bile düşünülüyordu. Tanzimat Fermanı ile başlayan Tanzimat Dönemi ile beraber halkın ve devletin batılılaşma çalışmaları neticesinde ilk kez deniz hamamı kullanmak gündeme geldi. Böylece etrafı ahşaplarla kapalı alanlar oluşturularak halkın denize girmesi sağlandı. Bu noktada takdir edersiniz ki o dönemde kadın ve erkekler için farklı deniz hamamları oluşturuldu. İstanbul’daki ilk deniz hamamları Rumeli kıyısı, Adalar ve Boğaziçi’nin belli noktalarındaki kıyılara yapıldı.

Plaj Kültürünün Oluşması

Deniz hamamı ya da deniz havuzu olarak tabir edebileceğimiz kültür yavaş yavaş İstanbul’a oturmuş ancak I. Dünya Savaşı ve ardından yaşanan Kurtuluş Savaşı ile bu kültür bir süreliğine rafa kaldırılmıştı. Yine de sahil kesiminde oturanlar, bulundukları noktalardan plaj kültürü henüz oluşmamışken denize girer olmuştu. Hatta tarihi fotoğraflara bakılacak olursa, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Florya Sahili ile Dolmabahçe Sahili’nden denize girdiği fotoğrafları görülebilir. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasından sonraki yıllara tekabül eden 1930’lu yıllara gelindiğinde, Türkiye’ye pek çok Rus gelmeye başladı. Çünkü o dönemlerde yaşanan Rus Devrimi, pek çok Rus’un hayatını adeta tehdit eder boyuttaydı. Bu nedenle İstanbul’a sığınan pek çok Rus, kendi kültürlerini de beraberinde getirmiş oldu.
İstanbul’a gelen Beyaz Ruslar, plaj kültürünün oluşmasında oldukça etkili olur. İlk olarak Moda ile Büyükada sahillerinde denize girilmeye başlanır. 1940 ile 1980’li yıllarda ise İstanbul’da plaj kültürü artık neredeyse oturmuştur ve Suadiye ile Caddebostan başta olmak üzere Florya, Caddebostan, Altınkum, Salacak, Fenerbahçe ve en ünlü nokta olan Süreyya Plajı artık hizmet vermeye başlamıştır. 

İstanbul’un Tertemiz 5 Plajı

Size, İstanbul’daki müsilaj sorununun nispeten çözüme kavuşturulduğunu söylemiştik. Şimdi de İstanbul’da yaşayan ve hafta sonu başka illere gitmeden, yaşadığı şehirde denize girmek isteyen İstanbullular için, bu şehrin en temiz 5 plajından söz edeceğiz. Ancak öncesinde belirtmek isteriz ki İstanbul’un en temiz suyuna sahip noktalarından bahsedildiğinde Adalar başı çekmektedir. Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı araştırmada İstanbul’un en temiz plajlarının Adalar, Silivri, Çatalca ve Büyükçekmece’de yer aldığı bildirilmiştir. Detaylı bilgi için "Adalar'da Denize Girilecek Yerler" başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ünlüdür. Zengin tarihine ve çeşitli turistik mekanlarına ek olarak İstanbul, günümüzde, sakinleri ve ziyaretçileri için güzel plajlarıyla da dikkat çeker. Ancak, yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere şehirdeki tüm plajlar ne yazık ki aynı derecede temiz olmayabilmektedir. İşte Bilet Dükkanı olarak sizin için hazırladığımız İstanbul’un en temiz 5 plajı listesi…

  1. Poyraz Köy Plajı / Beykoz

    İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Beykoz ilçesi sınırlarında bulunan Poyraz Köy Plajı, şehrin en temiz plajları arasındadır. Doğal güzelliği ve sakin, deyim yerindeyse huzur dolu atmosferi ile ünlü olan plaj, şehir merkezine yakın, kalabalıklardan uzaktır. Doğayla iç içe kalmak isteyenlerin öncelikli tercihlerinden biri olan Poyraz Köy Plajı, “İstanbul’da Denize Girilecek 7 Plaj” başlıklı yazımızda da yer almaktadır. 

    Nasıl Gidilir?

    Anadolu Kavağı’nın biraz ilerisinde bulunan Poyraz Köy Plajı, İstanbul Boğazı’nın en tepe noktalarından birinde konumlanır. İstanbul’un Karadeniz’e açılan sahil kısmında bulunan bu plaja Kavacık’tan kalkan 135 numaralı İETT otobüsü ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Öte yandan, özel aracınız ile seyahat edecekseniz de Beykoz merkezden yalnızca 4 kilometre uzaklıkta olduğunu söylemek isteriz.

  2. Su Ürünleri Plajı / Riva  

    İstanbul’un en temiz 5 plajını listelediğimiz yazımızda, Anadolu Yakası’ndaki bir başka plajla devam ediyoruz… Temiz olmasının yanı sıra kolay ulaşılabilir oluşuyla da bilinen Riva Su Ürünleri Plajı, aynı zamanda İstanbul’da dalış yapabileceğiniz noktalar arasında da bulunuyor. Ayrıca belirtelim ki deniz suyu kalitesi A Sınıfı olan Riva Su Ürünleri Plajı, 07.00 ile 19.00 saatleri arasında açık bulunuyor. 

    Nasıl Gidilir?

    Yalnızca İstanbulluların değil, yakın şehirlerde yaşayanların da günübirlik gelmek için tercih ettiği noktalardan biri olan Riva Su Ürünleri Plajı’na özel aracınız ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Öte yandan, toplu taşıma kullanarak da plaja kolayca gidebilirsiniz. Beykoz ilçe merkezine 22 kilometre mesafede konumlanan Riva Su Ürünleri Plajı’na, Beykoz merkezinden kalkan 137 numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 

  3. Evcik Plajı / Çatalca

    İstanbul’un En Temiz 5 Plajı başlıklı yazımıza şimdi de Avrupa Yakası’ndaki Evcil Plajı’yla devam ediyoruz… İstanbul’un Çatalca ilçesinde, Karacaköy Mahallesi’nde konumlanan Evcik Plajı, adeta bir doğa harikasıdır. Ayrıca belirtelim ki bu plaj, tarihi açıdan da bir hayli zengindir. Öyle ki; plajdaki ilk yerleşimin, günümüzden 1.500 yıl öncesine ait olduğu düşünülmektedir. 

    Nasıl Gidilir?

    Çatalca’da bulunan Evcik Plajı, İstanbul merkeze 100 kilometre mesafede yer alır. Kamp yapmak için de uygun olan Evcik Plajı’na gitmek için Bilet Dükkanı olarak tavsiyemiz, özel araç kullanmanızdır. Öte yandan, şahsi aracınız yoksa da Bilet Dükkanı’nın rent a car hizmetinden, avantajlı fiyatlara araç kiralama yapabilirsiniz. 

  4. Sedef Adası Halk Plajı / Adalar

    Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalar neticesinde, İstanbul’un en temiz plajları listesinde Adalar mevkiinin de olduğundan bahsetmiştik. Sedef Adası Halk Plajı da yine İstanbul’un en temiz plajları arasında yer alan güzide denize giriş noktalarından biridir. 

    Nasıl Gidilir?

    Adını bulunduğu adadan alan Sedef Adası Halk Plajı’na gitmek oldukça kolaydır ancak öncesinde Anadolu Yakası’na gitmeniz gerekir. Bostancı’dan kalkan ve Büyükada’ya üzerinden Sedef Adası’na giden şehir hatları vapurlarına binerek, Sedef Adası’na ulaşabilirsiniz. Dilerseniz de Kartal sahilden kalkış yapan ve direkt olarak Sedef Adası’na giden yolcu motorlarını kullanabilirsiniz. Ancak belirtelim ki bu motor seferleri, 08.30 ile 18.30 saatleri arasında hizmet veriyor. 

  5. Uzunkum Plajı / Şile

    İstanbul’da denize girilecek en temiz 5 plaj listemizin son tertemiz plajı; Şile’de konumlanan, halk plajı statüsünde bulunan ve girişi ücretsiz olan Uzunkum Plajı… Şile Sahili, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndan Karadeniz’e açılan yüzüdür. Dalgalı denizi sevenlerce sıklıkla tercih edilir. Öte yandan, plajı da incecik kumlardan oluşur. 

    Nasıl Gidilir?

    İstanbul’un Şile İlçesi’nde, Balibey Mahallesi’nde bulunan Uzunkum Plajı’na ulaşım oldukça kolaydır. Özel aracınızla Ümraniye – Şile bağlantı yolunu takip ederek, Ömerli istikametinden yeni Şile yoluna girerek, totalde 45 dakikalık bir sürüş ile plaja ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma kullanmak isteyenler ise Üsküdar ya da Ümraniye’den her 30 dakikada bir kalkan otobüsler ile Uzunkum Plajı’na ulaşabilirler.

1 Haziran 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
65 Yazı

Benzer Yazılar