Kebabın Başkenti Adana’da Gezilecek Yerler

Bilet Dükkanı olarak sizlere Adana’da gezilecek yerler yazımızı hazırlarken öncesinde bu şehri biraz tanıtmak istiyoruz…

Türkiye’nin en kalabalık yedinci şehri ola Adana, ayrıca altıncı büyük metropol şehirlerimizdendir. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan şehrin tarihçesi ise 3000 yıl geriye kadar uzanmaktadır.

22 Kasım 2022 9dk okuma

Bilet Dükkanı olarak sizlere Adana’da gezilecek yerler yazımızı hazırlarken öncesinde bu şehri biraz tanıtmak istiyoruz…

Türkiye’nin en kalabalık yedinci şehri ola Adana, ayrıca altıncı büyük metropol şehirlerimizdendir. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan şehrin tarihçesi ise 3000 yıl geriye kadar uzanmaktadır.

Çukurova Bölgesi’nde yer alan ve tarihi değeri oldukça yüksek olan Adana, dünyaca ünlü Sümer destanı olan Gılgamış Destanı’nda da geçer. Tarih boyunca Persler, Büyük İskender, Asurlular, Selevkoslar, Kilikyalı korsanlar, Romalılar ve dahi Hititlere kadar pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan şehir, bu sebepten ötürü de oldukça gelişmiş bir kültürel yapıya sahiptir.

Adana’da gezilecek yerler listesi hazırlamak, bu şehre seyahat edecekler için oldukça zorlu bir süreçtir çünkü Adana gezilecek görülecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Bilet Dükkanı olarak bu şehre seyahat edecekleri Adana’nın gezilecek yerleri hakkında araştırma yapmaktan kurtarmak ve bu şehirde mutlaka görülmesi gereken yerleri bir çırpıda anlatmak adına yazımızı hazırladık.

Adana Gezilecek Doğal Yerler

adanada-gorulecek-yerler-1.jpg

Adana şehri her ne kadar yaz aylarında aşırı sıcak oluşuyla bilinse de kuraktan ziyade oldukça verimli topraklara sahiptir. Gerek Çukurova Deltası içerisinde oluşu gerekse de Akdeniz’e kıyısı olması sebebiyle bu şehir oldukça göz alıcı doğal güzelliği bünyesinde bulundurur. İşte Bilet Dükkanı olarak doğaseverlerin Adana’da mutlaka uğraması gereken yerler…

Tufanbeyli – Kürebeyli Yaylası: Tamamen bakir durumda olan bu yayla, bilhassa bahar aylarında göz alıcı renk zenginliğine ulaşır. Kampçıların da sıklıkla tercih ettiği yerler arasında bulunan Tufanbeyli – Kürebeyli Yaylası ayrıca enfes güzellikte bir göleti de içerisinde barındırır.

Kapıkaya Kanyonu: 7 bin 250 metrelik yürüyüş yolu bulunan ve içerisinden Çakıt Çayı geçen Kapıkaya kanyonu, Adana’da doğaseverlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan biridir. 200 metre yüksekliği bulunan kanyon, yıl içerisinde on binlerce turisti ağırlar.

Yumurtalık Plajı: Tertemiz ve berrak denizi ile yaz aylarında bu şehirde en çok tercih edilen noktalardan biri olan Yumurtalık Plajı, dalgasız ve sığ suyu sebebiyle de oldukça güvenlidir. Öte yandan plaj kısmı ile deniz dibi de oldukça ince kumdan oluşmakta, taşlık alan barındırmadığından tatilcilerin konforlu bir deniz dinlencesi geçirmesini sağlamasıyla meşhurdur.

Akyatan Gölü (Lagünü): Türkiye’nin en büyük lagün gölü olan Akyatan Gölü, 14 bin hektarlık alana yayılıdır. En derin noktası 4 metre olan gölün uzunluğu ise 17 kilometre kadardır. Üstelik göl ve çevresi, göçmen kuşların kavşak noktasında bulunur. Ayrıca yine Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının dünya üzerinde yumurta bıraktığı nadir yerlerden biri de yine bu göl ve çevresidir. 1998 yılında Orman Bakanlığı tarafından Yabani Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edilmiştir. Adana’da gezilecek yerler arasında yer alır.   

Seyhan Baraj Gölü: 1956 yılında hizmete açılan Seyhan Baraj Gölü, Adana şehrinin sembol noktalarındandır. Öte yandan, şehre adeta can suyu olan yer de yine hiç kuşkusuz burasıdır. Baraj sayesinde 174 bin hektarlık arazi sulanabilmekte ve yılda 350 kilovat saat elektrik enerjisi üretilebilmektedir.

Göller Yaylası: Adana’nın Kozan ilçe sınırlarında bulunan ve ilk günkü doğallığını bugün dahi muhafaza etmeyi başarmış olan Göller Yaylası, ormanlar ve özellikle bahar aylarında kır çiçekleriyle kaplı, göz alıcı bir manzaraya sahiptir. Kamp yapmak isteyenler için de oldukça uygun bir alan olan Göller Yaylası, şehrin yayla turizminde önemli yer tutar.

Göksu Nehri: Akarsu bakımından oldukça zengin olan Adana’nın en fazla yerli ve yabancı turist ziyareti yapılan doğal güzelliklerinden olan Göksu Nehri, bulunduğu Feke ilçesindeki en uzun akarsudur. Adana’da gezilecek yerler denildiğinde mutlaka akla gelir.

Adana Gezilecek Tarihi Yerler

adanada-gezilecek-yerler.jpg

Binlerce yıllık tarihinde sayısız kültür ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’da gezilip görülecek birçok tarihi yer vardır. İşte Bilet Dükkanı olarak sizler için seçtiğimiz Adana’da gezilecek tarihi yerler listemiz…

Taşköprü: Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 385 yılında yaptırılan ve bugün Adana’nın simgesi olan Taşköprü, halen kullanılan dünyanın en eski köprülerinden biridir. Harun Reşit tarafından birtakım eklemeler yaptırılarak Adana Kalesi ile birleştirilir. 9’uncu yüzyılda Harun Reşit’in oğlu ve Abbasi Halifesi Memnun tarafından bakımı ve onarımı yaptırılan köprü, daha sonraki yüzyıllarda üç büyük onarımdan daha geçer. Büyük çaptaki son bakım ve onarımı 1949 yılında yaptırılan köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. İlk inşasında 21 kemer ile tamamlanan köprünün bugün yalnızca 14 kemeri ayaktadır.

Büyük Saat Kulesi: Vali Ziya Paşa’nın 1881 yılında yaptırmaya başladığı Adana’nın simge tarihi değerlerinden Büyük Saat Kulesi, 1882’de Vali Abidin Paşa tarafından tamamlattırılır. Kesme taştan yapılan kule, 32 metre uzunluğundadır. Yapının temellerinin yerden 35 metre derine indiğine dair bir de rivayet vardır. Kule, 27 Haziran 1998’de 16.55 sularında meydana gelen 6.2 Richter ölçekli depremden bile sağlam çıkmayı başarmıştır. Adana’da gezilecek yerler denildiğinde muhakkak akla gelir.

Yılan Kalesi: Çukurova bölgesinin Haçlı işgali döneminde Bizanslılar tarafından yapılan bir Orta Çağ eseri olan Yılan Kalesi, çevresindeki kaleleri de görüş alanına alan 8 adet yuvarlak burca sahiptir. Kalenin bulunduğu bölge, ünlü Anadolu anlatısı Şahmeran’ın geçtiği yerdir. Bu nedenle ilk ismi Govara (Kovara) olan kaleye 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi Şahmeran Kalesi adını vermiş, bu isim daha sonra Yılan Kalesi’ne dönüşmüştür.

Varda Köprüsü: Adana’nın Karaisalı ilçesinde bulunan Varda Köprüsü’nün bir diğer adı da Koca Köprü’dür. Ayrıca 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edilen köprü, bu nedenle Alman Köprüsü ismiyle de bilinir. İstanbul – Bağdat – Hicaz demiryolu hattını tamamlaması adına inşa edilen köprünün uzunluğu 172 metredir. Yerden yüksekliği ise tamı tamına 99 metre. Tamamlanması 5 yıl süren köprü, bugün şehrin simgelerindendir.

Anavarza Antik Kenti: UNESCO Dünya Geçici Listesi’nde yer alan Anavarza Antik Kenti tarihi 2100 yıl öncesine uzanır. Roma İmparatoru Septimius Severus’un katkılarıyla 2’nci yüzyılda en parlak dönemini yaşayan şehir, tarih boyunca pek çok çeşitli medeniyete ev sahipliği yapar. Ermenilerden Abbasilere, Selçuklulardan Ramazanoğullarına ve dahi Osmanlılara kadar bu liste uzar gider. Efes’ten 5 kat büyük olan Anavarza Antik Kenti, mozaikli yolu, Kaya ile Havariler kiliseleri ve pek çok sütunuyla Adana’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olarak gösterilir.

Ayas Antik Kenti: Adana’nın merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Ayas Antik Kenti, milattan önce 1’inci yüzyılda en parlak dönemini yaşar. Antik Kilikya’nın en önemli liman kentlerinden biri olan bu yerleşkeden günümüze kalanlar ise Süleyman Kulesi, Ayas Kalesi ve Marko Polo İskelesi’dir. Öte yandan, Marko Polo’nun doğu gezilerinde iki kez ziyaret ettiği bilinir.

Misis Köprüsü: Adana’nın Yüreğir ilçesinde konumlanan Misis Köprüsü, 4’üncü yüzyılda Roma İmparatoru Flacius Julius Constantinus tarafından yaptırılır. 6’ncı yüzyılın ortalarına doğru da I. Justinianus tarafından onartılır. Anadolu’nun ilk Roma köprüsü olarak bilinen Misis Köprüsü, Selçuklular ile Bizanslılar arasında geçen savaşlara sahne olan tarihi Misis şehrinin adını taşır. Adana'da gezilecek yerler listesinde yer alır.

Yağ Camii: Esasında St. Jacque adına yaptırılan bir Haçlı Kilisesi olan Yağ Camii, 1501’de Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile camiye çevrilir. Oldukça sade bir mimariye sahip olan caminin taç kapısı ise anıtsal bir nitelik taşır. Cami, önünde kurulan yağ pazarından adını almıştır.

Adana Gezilecek Turistik Yerler

adana-camii-1.jpg

Bu şehre seyahat etmek isteyenler için Bilet Dükkanı olarak Adana’da gezilecek turistik yerler listesi hazırladık. İşte listemiz…

Sabancı Merkez Camii: Adana şehrinin siluetini oluşturan bu cami, şehrin merkezinde konumlanır. 1998 yılında ibadete açılan yapı, 28 bin 500 kişinin aynı anda ibadet edebilmesine olanak tanır.

Adana Arkeoloji Müzesi: Şehrin en çok turist çeken yerlerinden olan Adana Arkeoloji Müzesi, Müze Kart ile ziyaret edilebiir. İlk olarak 1928’de başka bir lokasyonda ziyarete açılan müze, Hitit, Asur, Frig, Fenike, Helenistik, Arkaik, Bizans ve Roma dönemlerine ait sayısı eseri barındırır.

Ramazanoğlu Konağı: 1495 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından devlet işlerini yürütmek amacıyla yaptırılan konak, 5 asrı aşkın süredir ayakta durur. Öte yandan, Osmanlı sultanları Kanuni Sultan Süleyman ile IV. Murad da burada konaklamıştır. Adana’da gezilecek yerler denildiğinde muhakkak akla gelir.

Bahri Paşa Çeşmesi: Tıpkı İzmir Saat Kulesi gibi Bahri Paşa Çeşmesi de II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25’inci yıl kutlamalarına binaen yaptırılır. Dönemin valisinin adı verilen çeşme, yol genişletme çalışmaları kapsamında 1952 yılında yıkılmış, belediye tarafından kültür varlıklarına saygı çerçevesinde Mimar Zeynep Çavuşoğlu’na restitüsyon projesi kapsamında yeniden yaptırılmıştır.

Atatürk Evi Müzesi: Müze Kart ile ziyaret edilebilen müze binası, 19’uncu yüzyılda yapılan geleneksel Adana evlerinden biridir. Bakanlık tarafından koruma altına alınan 1981 yılında ziyarete açılan yapı, 15 Mart 1923’te Atatürk ile eşinin ağırlandığı yerdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün seyahatlerinden doneler barındıran müze, Adana’nın en turistik yerlerinden biridir.

Hemen Adana uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Adana Gezilecek Sulu Yerler

adanada-gezilecek-yerler..jpg

Adana, her ne kadar yazın aşırı sıcak oluşuyla nam salmış olsa da birçok serinleme noktası barındırır. Bu nedenle şehre seyahat edecekler en çok Adana gezilecek sulu yerler araştırması yapar. İşte sizin için seçtiğimiz birkaç nokta…

Feke-Göksu Nehri: Adana’da doğa turizminin en önemli noktalarından biri olan Feke – Göksu Nehri, kaynağının Tufanbeyli dolaylarında bulunan Tahtalı Dağları’ndan alır. Her mevsim suyu fazla ve debisi yüksek olan nehir, kanoyla gezmek ya da rafting yapmak için oldukça uygundur.

Kozan-Horzum Yaylası: Yemyeşil ormanlarıyla ve yayla evleriyle öne çıkan Kozan – Horzum Yaylası, kamp ve piknik için oldukça uygundur. Tam ortasından Kozan Barajı uzanmakta olan yayla hem yeşilin hem de mavinin en güzel tonlarını barındırır.

Yerköprü Mesire Alanı: Adana’nın şehir merkezine 53 kilometre uzaklıkta bulunan Yerköprü Mesire Alanı, doğaserverlere yeşilin her tonunu sunmaktadır. Öte yandan içerisinden Çakıtsuyu Çayı geçmekte olup; Adana’nın en güzel yerlerindendir. Adana’da gezilecek yerler

Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar ve keyifli seyahatler dileriz.

22 Kasım 2022 9dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
216 Yazı