Medeniyetin Beşiği Mardin’de Ne Yenir?

Mardin, on binlerce yıllık tarihe sahiptir. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan şehir, Mardin’de ne yenir sorusuna tadı damaklarda kalacak lezzetli yemekler ile cevap verir. Hem Anadolu hem Mezopotamya hem de ticaret yolları vasıtasıyla Kenan Bölgesi’nden birçok kültürel birikim edinmiştir. 

25 Kasım 2022 19dk okuma

Mardin, on binlerce yıllık tarihe sahiptir. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan şehir, Mardin'de ne yenir sorusuna tadı damaklarda kalacak lezzetli yemekler ile cevap verir. Hem Anadolu hem Mezopotamya hem de ticaret yolları vasıtasıyla Kenan Bölgesi’nden birçok kültürel birikim edinmiştir. 

Bin yıllar içinde sayısız uygarlık, kültür ve ırka ev sahipliği yapan Mardin, mutfak kültürüyle de öne çıkan şehirlerdendir. Bu şehre seyahat edeceklerin akıllarındaki en önemli soru ise Mardin’de ne yenir olur. Bilet Dükkanı olarak Mardin meşhur yemekleri hakkındaki bu yazıyı hazırlarken özellikle en çok bilinenlere ve bu yemeklerin nerelerde en güzelinin yenebileceğine önem vererek listemizi hazır hale getirdik. 

Başlı başına bir kültür unsuru olan Mardin yemekleri listemize 19 birbirinden farklı ve leziz lezzet koyduk. 

Mardin’de Ne Yenir?

mardin-yemekleri-1.jpg

Tamamen kendine özgü bir yemek kültürü olan Mardin’de ne yenir sorusunun 19 farklı cevabını verdiğimiz listemizin ilk sırasında kaburga dolması var. 

Kaburga Dolması

İç pilav ile doldurulan kaburgaların uzun saatler boyunca pişmesiyle oluşur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde oldukça yaygın olsa da Mardin’e özgüdür. 

Zingil

İlk bakışta pişi görünümlü lokma tatlısını andırsa da Antep fıstığı ile servis edilişi ve yapılışındaki farklılıklarla bir Mardin tatlısı olan zingil, bu şehrin yöresel lezzetlerindendir. 

Dobo

Kuzu kol ile yapılan bir et yemeği olan dobo, Mardin mutfağına Süryani mirasıdır. Genellikle pilav ve patlıcan ile servis edilir. 

Soğan Kebabı

Mardin’in yöresel lezzetlerinden biri olan soğan kebabı, soğanın zarları arasında tepside domates sosu ile pişirilir. 

Sembusek

Mardin usulü çi börek de diyebileceğimiz sembusek, bol soğanlı ve kıymalı harcın hamurun içine koyulduktan sonra yarım ay şeklinde kapatılarak pişirilmesiyle oluşur. 

Kiliçe

Mardin şehrinin en ünlü çöreklerinden olan kiliçe, un, şeker ve sütten oluşur. Hayat çöreği de denir. 

Firkiye

Çağla, kuzu eti ve soğandan oluşan leziz mi leziz bir sulu yemektir. 

Harire Tatlısı

Çok az malzeme ile müthiş bir lezzet yakalanabileceğinin en güzel örneklerinden biridir. Pekmez, tarçın, un ve şeker ile yapılır. 

Kişk Çorbası

Çoğu kişinin Mardin çorbası olarak da bildiği bu lezzet, köfteli tarhana çorbası olarak da bilinir. Genellikle kış aylarında tüketilen bu çorba, oldukça lezzetli ve besleyicidir. 

İrok

Örok, ırok, ürok ya da urok da denen irok, Mardin usulü içli köftedir. Diyarbakır’da da sıklıkla yapılan ve bölgenin ortak yöresel lezzetlerinden olan irok, içerisine konan bol kıyma ve kızartılarak servis edilmesiyle bilinir. Diyarbakır’dakinden farkı ise yumurta değil, oval şekilde olması ve reyhan konulmamasıdır. 

Lebeniye

Esasında bir çorba olan ancak tek başına ana yemek olarak da gayet doyurucu sayılan lebeniye, Mardin mutfağının eşsiz lezzetleri arasındadır. Yayla çorbasını andırsa da içerisine giren nohut, buğday ve kıyma ile ayrılır. 

Kibbe

Mardin’in en meşhur sakatat lezzetidir. İşkembeyi sevmeyenlere bile kendini sevdirecek lezzette olan kibbe, kuzu karnından yapılan bir dolma çeşididir. 

İkbebet

Mardin usulü içli köfte olan ikbebet, genellikle üçgen olarak şekillendirilir. Hamuruna kıyma ile salça girmemesi ve kullanılan bulgurun iroktan farklı oluşuyla ayrılır. Öte yandan, ikbebet haşlanarak pişirilir. 

Alluciye

Yeşil erik ve kuzu etinin enfes buluşmasından doğan alluciye, Mardin mutfağının en yöresel lezzetlerinden biridir. Ekşi tatları sevenlerin kesinlikle tek tabak ile yetinmeyeceği güzelliktedir. 

Kahiye

Kahiye tatlısı da denen bu lezzeti oluşturan ana ögeler hamur ve künefe peyniridir. Kare şeklinde kesildikten sonra kızartılarak pişirilen bu tatlı, Mardin’in unutulmaz lezzetleri arasında gösterilir. 

Mardin Usulü Dizme

Fransızların ratatuy yemeği varsa Mardin’in de dizmesi vardır. Patlıcan, köfte, patates ve domates sosundan oluşur. Tepsiye sıra sıra dizilen lezzetler, soslandıktan sonra fırında pişirilir. 

İncasiye

Mardin mutfağında meyve ve etin buluşmasına bir örnek de incasiyedir. Bolca arpacık soğanı, kuru siyah erik ve kuzu eti ile hazırlanır. 

Accin

Dana eti, bulgur ve çeşit çeşit baharattan oluşan accin, bol yeşillik ve yumurta ile servis edilir. Mardin’in inanılmaz lezzetleri arasında gösterilen accin, yumurta ile ana yemeğin enfes buluşmasıdır. 

Mırra

Yalnızca yemek değil, içecek kültürüyle de ayrı bir yer tutar Mardin. Mırra ise bunun en güzel örneklerindendir. Sert kahve sevenlerin en güzel alternatifi olan mırra, kahvenin birkaç kez üst üste demlenmesi ile oluşur. Adeta Anadolu’nun espressosu olan mırra, Mardin’e gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir. 

Bu arada sizlerle mırra ile ilgili bir de adetten bahsedelim. Kulpsuz Türk kahvesi fincanına benzer minik fincanlarda servis edilen mırra, içilirken masaya bırakılmaz. Fincanı daimi olarak elde tutmak gerekir. Ola ki masaya fincan konulursa, servis edene bahşiş vermek adettendir.

Hemen Mardin uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Mardin En İyi Yemek Mekanları

mardin-restoranlari.jpg

Mardin’in yöresel yemeklerinden bahsettikten sonra bu lezzetlerin ve daha nicelerinin tadılabileceği mekanları da sizler için seçtik. Sonuçta Mardin en iyi mekanları ile de meşhur şehirlerimizdendir. On binlerce yıllık tarihinde unutulmaz tatları beraberinde getiren Mardin’in müthiş lezzetlerini bakalım nerelerde denemeli…

Cercis Murat Konağı

Mardin’in en meşhur restoranlarından biri olan Cercis Murat Konağı, bu şehrin yöresel yemeklerinden oluşan menüsü ile damak çatlatan güzellikteki lezzetlere sahiptir. Birinci Cadde’de konumlanan restoran, bilhassa kaburga dolması ile meşhurdur. 

Bağdadi

Otantik iç mekan dekorasyonu ile misafirlerini karşılayan Bağdadi, Mardin’in en ünlü restoranları arasındadır. Bilhassa erikli kebabı ile meşhur olan restoranın menüsü ise bir hayli zengindir. Sar Vali Adil isimli sokakta bulunan Bağdadi, Mardin’de kesinlikle uğranması gereken mekanlar arasında yerini alır. 

Kebapçı Rido

Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Mardin şehrinin Merkez Mahallesi içerisinde bulunan Kebapçı Rido, et sevenlerin bu şehirdeki bir numaralı adreslerindendir. Bol acılı ve klasik Mardin lezzetleri denemek isteyenlerin akın ettiği lokanta, 1992 yılından beri şehrin en önemli lezzet noktaları arasında gösterilir. 

Seyr-i Merdin

Yemeklerinin yanı sıra inanılmaz güzellikteki manzarasıyla da gönülleri fetheden Seyr-i Merdin, bu şehrin en turistik noktaları arasında gösterilir. Kuru dolmadan içli köfteye kadar Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın en güzel lezzetlerini menüsünde buluşturan Seyr-i Merdin, gündüz gerdanlık, gece seyranlık diye tabir edilen Mardin’in en güzel manzaralarından birine sahiptir. Cumhuriyet Caddesi, Teker Mahallesi’nde bulunur. 

Asude-i Merdin

Bilhassa turistlerin uğrak mekanları arasında bulunan Asude-i Merdin, tek tabakta altı farklı lezzeti bir arada sunmasıyla bilinir. Mardin dolması, sembusek, kaburga dolması ve Mardin içli köftesi bu mekanın en güzide yemekleri arasında yer alır. 13 Mart Mahallesi’nde yer alan mekan, şehrin yöresel lezzetlerini denemek isteyenler için adeta biçilmiş kaftandır. 

Antik Sur Restoran

İçli köftesi, bol köpüklü yayık ayranları ve pek tabii kaburga dolması ile meşhur olan Antik Sur Restoran, şehrin tarihini yansıtan bir dekorasyona sahiptir. Latifiye Mahallesi’nde bulunan restoran, Mardin’de bu şehrin kültürünü yaşayarak bir akşam geçirmek isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken yerlerden biridir. 

Midyat Cağ Sofrası

Cağ kebabını Mardin’de yapan en güzel yerlerden biri olan Midyat Cağ Sofrası, Erzurum’un meşhur cağ kebabının yanı sıra Mardin’in klasik lezzetlerini de menüsünde barındırır. Yeni Mahalle’de bulunan restoran, kebap sevenlerin mutlaka uğraması gereken, taze ürünleriyle adeta damak çatlatan lezzetlere sahip bir mekandır.  

Cihan Lokantası

Midyat ilçesinde konumlanan Cihan Lokantası, perde pilavından kaburga dolmasına kadar Mardin’in en güzel yöresel lezzetleriyle sofralarını süsler. Gerek makul fiyatları gerekse de ürünlerinin tazeliğiyle dikkat çeken lokanta, Mardin’in mutlaka uğranması gereken mekanları arasındadır. 

Al Sahan Mardin

Adeta Mezopotamya’nın kalbine doğru bir yolculuğa çıkaran Al Sahan Mardin, şehrin yöresel yemeklerinin yanı sıra Mezopotamya bölgesinin de eşsiz yemeklerini menüsünde bulundurur. Kalitesinden ödün vermeyen taze ürünleriyle bilinen ve kaburga dolmasıyla meşhur olan restoran, 13 Mart Mahallesi, Vali Ozan Caddesi’nde konumlanır. 

Bilet Dükkanı olarak Mardin’e düzenlenecek bir seyahatte kesinlikle denenmesi gereken yöresel yemekleri ve bu lezzetleri nerelerde deneyebileceğinizi listeledik. Şimdiden sağlıklı uçuşlar, keyifli ve afiyet dolu bir seyahat dileriz.

25 Kasım 2022 19dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar