Kayseri'de Ne Yenir?

Bilet Dükkanı olarak Kayseri’ye gitmek isteyenler için hazırladığımız Kayseri’de Ne Yenir başlıklı yazımızda, bu şehrin yöresel yemeklerinin neler olduğunu anlatmakla kalmayıp; bahsettiğimiz yiyeceklerin en lezzetlilerinin hangi restoranlarda bulunacağından da bahsettik.

11 Mayıs 2023 7dk okuma

 

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanan Kayseri, mutfak kültüründeki zenginliğiyle namını dünyaya duyurmuş bir şehirdir. Anadolu coğrafyasının bereketli topraklarından aldığı kültürel birikimi yemeklerine de yansıtan Kayseri’nin birbirinden güzel ve damak çatlatan lezzette yöresel yemeği bulunur. Bilet Dükkanı olarak Kayseri’ye gitmek isteyenler için hazırladığımız Kayseri’de Ne Yenir başlıklı yazımızda, bu şehrin yöresel yemeklerinin neler olduğunu anlatmakla kalmayıp; bahsettiğimiz yiyeceklerin en lezzetlilerinin hangi restoranlarda bulunacağından da bahsettik.

Kayseri’nin en iyi yemek yerleri nerelerdir, Kayseri yemekleri nelerdir, Kayseri’de ne yenir, Kayseri’nin en meşhur yemeği nedir minvalindeki tüm sorulara cevap verdiğimiz yazımızda öncelikle günümüzde kolay ulaşılabilir ve en sevilenlerden oluşan Kayseri yemekleri listesini paylaşacağız. Ardındansa Kayseri’nin en iyi yemek yerlerini, nerede ne yenir sorusunu da cevaplayarak adresleriyle birlikte paylaşacağız.

 

kayseride-ne-yenir.webp

Kayseri Meşhur Yemekleri

 

Oldukça zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan Anadolu’nun mutfak kültürüyle öne çıkan şehirlerinden biri olan Kayseri’nin damak çatlatan pek çok yemeği vardır. Bilet Dükkanı olarak Kayseri meşhur yemekleri listesini hazırlarken çoğu kişinin Kayseri denince ilk akla gelen yemek olan mantısını ilk sıraya koyduk. İşte Kayseri meşhur yemekleri…

 

Kayseri Mantısı

Bir kaşığa (tahta) pişmemiş haliyle 40 adet Kayseri mantısı sığar. Hem minicik hem de lezzetinin bu denli yüksek olması sebebiyle Kayseri yemekleri arasında birincilik kesinlikle mantıya aittir. 

 

kayseri-mantisi.webp

Tepsi Mantısı

Bir başka Kayseri meşhur yemeği olan tepsi mantısı da Kayseri mantısının bir başka türevidir. İsmini, tepsiye dizilerek pişirilmesinden alır. Salçalı sosla fırında pişirilen ve yoğurtla servis edilen bu Kayseri yemeği, özellikle kalabalık Kayseri seyahatlerinde sofraya ilk sipariş verilmesi gereken yemeklerdendir.

Kayseri Pastırması

Kayseri’de ne yenir sorusunun en ünlü cevaplarından biri de kesinlikle pastırmadır. Zira Kayseri’nin neyi meşhur sorusunun cevabı da yine pastırmadır. Tarihçesi 17’nci yüzyıla kadar uzanan Kayseri pastırması, çiğ sığır etinin baharatlarla kaplanarak bekletilmesi sonucu oluşur.

Develi Cıvıklı Pidesi

Kayseri’de ne yenir sorusunun bir başka çok lezzetli cevabı da develi cıvıklı pidedir. Kuzu ve dana etlerinin karışımından oluşan satır kıyma, soğan ve biber başta olmak üzere domates ve tuzla tatlandırılır. Pide hamurunun üzerine serildikten sonra odun fırınında pişirilir. En lezzetli Kayseri yemeklerinden biridir.

Arabaşı Çorbası

Anadolu’nun pek çok yerinde bulunan arabaşı çorbası, Kayseri’de ne yenir sorusunun bir başka cevabıdır. Yemesi de ayrı bir maharet ister. Zira çorbanın yanında getirilen koyu muhallebi kıvamındaki hamuru çorbayla birlikle tüketmek ancak çiğnemeden yutmak gerekir.

 

arabasi-corbasi.webp

Pöç Kebabı

Kayseri meşhur yemekleri arasında neredeyse mantı ile yarışan bir lezzettir. Dananın kuyruk sokumundan hazırlanan bir yemek olan Kayseri pöç kebabı, et sevenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerdendir.

Sucuk Köfte

Pastırması ve sucuğuyla meşhur olan Kayseri’nin en meşhur yemeklerinden biri de kesinlikle sucuk köftesidir. Alışılagelen küçük baton şeklindeki asma sucuklardan ziyade oldukça kalın sucuklardan yapılan bu köfte, Kayseri’de kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Çemenli Ekmek

Pastırmasıyla meşhur olan Kayseri mutfağının haliyle çemeni de bir o kadar efsanedir! Özetlemek gerekirse çemen, pastırma yapmak için etin çevresine sarılan kıvamlı baharat karışımıdır. Tekli halde de satılan çemen, oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır. Kayseri yemekleri arasında kahvaltılık kategorisinde sıkça kendine yer bulan çemen, özellikle ekşi mayalı ekmeğe çok yakışır. Kayserililer de kahvaltılarında sıklıkla çemenli ekmek tüketir.

Ayvalı Yaprak Sarma

Tavas yemeği olarak da ünlenen ayvalı yaprak sarma, Kayseri yöresel yemekleri arasında en sevilenlerden biridir. Şehirde oldukça yaygın olarak yapılan bir yöresel yemek olan ayvalı yaprak sarma, tahinle servis edilir.

Kurşun Aşı Çorbası

Kurşun adını bulgur köftelerinden alan bu çorba, özellikle kış aylarında Kayseri’de ne yenir diye sorulduğunda ilk alınan cevaplar arasındadır. Oldukça besleyici ve bir o kadar da lezzetlidir.

Tahinli Katmer

Kayseri meşhur yemeklerinden biri olarak sayılan tahinli katmer, yerken tel tel ayrılan bir yapıya sahiptir. Çay ve kahvenin yanında oldukça güzel bir eşlikçi olan bu Kayseri yemeği, pastanelerde kolayca bulunabilir.

Yağ Mantısı

Mantısıyla meşhur Kayseri mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri de yağ mantısıdır. İlk bakışta şu hamurundan yapılan minik profiterol topları sanılan bu mantı türü, kızartılarak pişirilir. İçi oldukça dolu olan yağ mantısı, baharatlı salçalı sos, tereyağı ve yoğurtla servis edilir.

Şebit (Yağlama)

Kayseri’nin en lezzetli yemeklerinden biri olan yağlama, Kayseri mutfağında özel bir yere sahiptir. Lahmacun benzeri bir yiyecek olsa da malzemesi çok daha bol olan yağlama, yoğurtla servis edilir.

kayseri-yaglamasi.webp

Helise

Kış aylarında en meşhur Kayseri yemeği kesinlikle helisedir. Zira kendisi, Kayseri yöresel yemekleri arasında en çok sevilenlerden biridir. Oldukça helmeli bir kıvamı olan bu helise, bulgur pilavının koyun ya da dananın kemikli et kısmıyla pişirilmesi ve salça ile baharatlarla tatlandırılması sonucu oluşur.

Tandır Böreği

Yalan yok, bu börek alışılagelenden birazcık fazla yağ içerir ancak tadı bir başka, ayrı bir efsanedir! Kayseri’de ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biridir. İlk bakışta sıradan bir kıymalı börek sanılsa da lezzeti mayalı hamuru, tahini ve tandırda pişirilmesinden gelir.

Pırasalı Ekmek

Pırasalı bazlama da denen bu Kayseri yemeği, Kayseri yöresel yemekleri kategorisinin en üst sıralarında yer alır. Sacda pişirilen pırasalı ekmek, Kayseri’de ne yenir sorusunun bir başka cevabıdır. 

Aside

Anadolu’nun pek çok yerinde türevleri bulunan aside tatlısı, özünde pekmez ve unla hazırlanır. Kayseri’nin meşhur yemekleri arasında yer almasa da yöresel mutfağının en sevilen lezzetleri arasındadır.

Nevzine

Kayseri’de ne yenir sorusuna cevap olarak hazırladığımız listemizin son aktörü nevzine tatlısı. Yapımı biraz zahmetli olsa da lezzeti zahmetiyle doğru orantıda olan nevzine, şerbetindeki pekmezden ve hamurundaki tahin ile dövülmüş ceviz içinden tadını alır.

Kayseri En İyi Yemek Mekanları

Kayseri meşhur yemekleri nelerdir, Kayseri’de ne yenir gibi sorulara cevap verdiğimize göre şimdi de Kayseri’nin en iyi yemek mekanları listesini paylaşabiliriz. Yöresel lezzetleriyle adından söz ettiren Kayseri en iyi yemek mekanlarına sahip şehirlerden biridir. Biz de Bilet Dükkanı olarak Kayseri mutfağına özgü lezzetlerin en güzelinin denenebileceği yerleri listeledik.

Kaşık-La Restoran

Kayseri mantısı yemek isteyenler için ilk adreslerden biridir. Melikgazi’de bulunan restoran, Alpaslan Mahallesi, Bahar Caddesi üzerinde bulunur.

 

kasikla-restoran.webp

Çemen’s Mutfak

Yağ mantısı başta olmak üzere pek çok Kayseri yemeğini menüsünde barındıran bu restoran, şehrin en fazla tercih edilen yerlerinden biridir. Melikgazi ilçesinde bulunan Çemen’s Mutfak, Aşık Veysel Bulvarı üzerindedir.

Altınsaray Pöç Tandır

Kayseri en iyi yemek mekanları listesinde yer alan lokanta, Cumhuriyet Mahallesi, Nazmi Toker Caddesi üzerinde konumlanır. İsminden de anlaşılacağı üzere tandır başta olmak üzere Kayseri’deki en güzel et yemeklerini yapan yerlerdendir.

Elmacıoğlu İskender

Melikgazi ilçesinde konumlanan bir başka lokantadır. Kayseri en iyi yemek yerleri listesinde üst sıralarda yer alan restoran, İskender kebabı ile meşhurdur.

Avlu Restoran

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ve tarihi bir taş konakta konumlanan Avlu Restoran, oldukça otantik bir iç mimariye sahiptir. Kayseri yöresel yemekler listesinde bulunan pek çok ürünü menüsünde en lezzetli halleriyle barındıran restoran, Nazımbey Caddesi, Setenönü Mahallesi, Kiçikapı Karakol binasının arkasında konumlanır.

Konak Restoran

Yöresel Kayseri mutfağından bir seçki ile sofrasını donatmak isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken, Kayseri en iyi yemek yerleri listesinde mutlak suretle yerini alan restorandır. Kayseri mutfağının en damak çatlatan lezzetlerini menüsünde barındırır. Talas ilçesinde bulunan restoran, Harman Mahallesi, Erhan Caddesi üzerindedir. 

Sultan Sofrası

Yukarıda Kayseri yağlama mantısının mekanını vermiştik. Kayseri mantısı içinse Sultan Sofrası ilk tercihlerden biridir. Zira Kayseri’de ne yenir sorusuna verilen ilk cevap olan Kayseri mantısının en güzel halini müşterilerine servis eden mekanlardan biridir. Melikgazi ilçesindeki mekan, Camikebir Mahallesi, Park Bulvarı üzerinde konumlanır.

gubate-restaurant.webp

Gubate

Kayseri mantısının yanı sıra Çerkes mantısı ile de meşhur olan Gubate, Kayseri en iyi yemek yerleri listesinde mutlaka kendine üst sıralardan yer bulur. Mevlana Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerindeki mekan, Talas ilçesindedir.

Bereket Develi Cıvıklısı

Kayseri yöresel yemekleri arasında en fazla öne çıkan ve sevilen yemeklerden biri olan cıvıklının şehirdeki en ünlü mekanıdır. Gültepe Mahallesi, Şehit Üstteğmen Mustafa Şimşek Caddesi’ndeki mekan, Melikgazi ilçesinde bulunur.

Hemen Kayseri uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

11 Mayıs 2023 7dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar