Otel Yıldızları Neye Göre Belirleniyor?

Bir otelin büyüklüğü, oda sayısı, yemek servisi, eğlence olanakları, manzarası, bulunduğu belde ve lüks tasarımı; otelin kaç yıldıza sahip olabileceğinin en önemli kıstaslarıdır. Otel yıldızları, bir otelin vermiş olduğu hizmetlerle ilgili bazı ipuçları vermektedir. 

12 Mayıs 2023 9dk okuma

Otel Yıldızları Nasıl Belirleniyor?

Geçmişten beri çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde hem deniz tatili hem de kültür turları gün geçtikçe popülerlik kazanmaktadır. Misafirlerin bütçelerine ve bir seyahatten beklentilerine göre çok sayıda konaklama tipi mevcut olup bunlardan en popüleri de yıldızlı otellerdir. Bir otelin büyüklüğü, oda sayısı, yemek servisi, eğlence olanakları, manzarası, bulunduğu belde ve lüks tasarımı; otelin kaç yıldıza sahip olabileceğinin en önemli kıstaslarıdır. Otel yıldızları, bir otelin vermiş olduğu hizmetlerle ilgili bazı ipuçları vermektedir.

Almanya, Avusturya ve İsviçre ülkeleri, ülkemizde de sıklıkla kullanılan yıldız sistemini otelleri kategorize ederken kullanmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 1 yıldızlı oteller turist, 2 yıldızlı oteller standart, 3 yıldızlı oteller konforlu, 4 yıldızlı oteller birinci sınıf ve beş yıldızlı oteller lüks kategorisine girmektedir. Yurtdışındaki bazı otellerin 7 yıldızlı olabildiğini bir yerlerde görmüş olabilirsiniz. Aslında resmi olarak 7 yıldızlı otel diye bir kategori yoktur, 7 yıldızlı oteli ultra lüks olan 5 yıldızlı otel gibi düşünmek doğru olacaktır. Bütçenize en uygun otellerde uygun fiyatlarla konaklamayı istiyorsanız Bilet Dükkanı internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.

Bir otelde lobi, misafirlerin iletişim kurabilmeleri için telefon, en az 10 oda, odalarda yatak ve otelde küçük bir yemek salonu mevcutsa bu olanaklar otelin 1 yıldızlı olması için yeterlidir. 1 yıldızlı otellerin ortak alanları ve odaları mümkün olduğunca sade ve misafirlerin temel ihtiyaçlarına göre donatılmıştır. 2 ve 3 yıldızlı otellerde yemek salonu ve eğer bir yaz tatili destinasyonuysa havuz ve özel plaj gibi imkanlar bulunur.

Ayrıca odalarda uydu TV, klima, saç kurutma makinesi gibi olanakların olmasının yanında isteğe göre oda servisi de yapılmalıdır. 3 yıldızlı otellerde ayrıca çamaşır yıkama hizmetleri de yer almalı, odalarda oturmak için yatak dışında koltuk ya da kanepe gibi eşyalar da bulunmalıdır. 4 yıldızlı otelleri sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinin dahil olduğu, su ve bazı içeceklerin dahil olduğu her şey dahil konseptindeki oteller gibi düşünebilirsiniz. Otel yıldızları, beklentilerimizi karşılayan bir otel bulmamız için yardımcı olur.

Her şey dahil olarak hizmet vermeyen yaz tatili konsepti dışındaki 4 yıldızlı otellerde ise en azından bir restoran olmalıdır ve otelin en az 5 yıldır işletiliyor olması gerekmektedir. 5 yıldızlı oteller ise sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinin dışında snack bar, pastane, lobi bar, kafeterya, dondurma büfesi gibi olanakların yanında spa merkezi ve spor salonu da barındırabilir. Yaz tatili beldelerindeki 5 yıldızlı oteller denize sıfır konumda olmalı, mutlaka kendine ait özel plajı ve iskelesi bulunmalıdır.

Odaların modern, konforlu ve konaklayacak misafirlerin ihtiyaçları gözetilerek dekore edilmiş olması gerekmektedir. 4 ve 5 yıldızlı otellerin farkı çok net bir şekilde ayrılmamıştır; otelin konseptine göre değişkenlik görülebilir. Örneğin bazı 5 yıldızlı oteller eğer şehir merkezindeyse oda kahvaltı konseptinde hizmet verirken, yaz tatili beldesinde yer alan 4 yıldızlı bir otel her şey dahil olarak çalışabilir.

otel-yildizlari.webp

Bir Otel En Fazla Kaç Yıldızlı Olur?

Bir otelin en fazla kaç yıldızı olabileceği, tatil severlerin en merak ettiği konulardan biridir. Planladığınız tatilden beklentilerinizi karşılayabilecek otelleri ayırırken otelin yıldız sayısı size genel hatlarıyla bir fikir vermektedir. Yine de otelin yıldızına baktıktan sonra otel hakkında kesin bir karara varmamanızı tavsiye ederiz; otelin konaklayan misafirler tarafından yapılan değerlendirmelerini de okumanızı öneriyoruz. 

Resmi olarak bir otelin en fazla 5 yıldızı bulunabilir. Dünyada bazı oteller “7 yıldızlı” olarak tanınsa da resmi olarak bunun bir karşılığı olmadığının altını çizelim. Bu otellerin 7 yıldızlı olarak anılmalarının asıl sebebi, geri kalan 5 yıldızlı otellere nazaran, bir misafir olarak oldukça lüks olanaklara sahip olmanızdır. Başka bir deyişle, 7 yıldızlı diye bildiğiniz oteller de resmi olarak 5 yıldızlıdır. 7 yıldızlı diye tanıtılan otellerin internet sitelerini ziyaret ettiğinizde otelin 7 yıldızlı olduğuna dair bir ibare göremezsiniz, hatta bazılarında 5 yıldızlı olduğu yazar.

5 Yıldızlı Otel Ne Demek?

Ülkemizde ve dünyadaki çok sayıda otelin, sahip oldukları yıldız sayısını arttırmaya çalıştığını duymuş olabilirsiniz. Bir otelin ya da konaklama biriminin 5 yıldıza sahip olması, alabileceği en yüksek sayıda yıldıza sahip olduğu anlamına gelmektedir. 5 yıldızlı oteller bulunduğu konsepte göre tatil köyü ve resort gibi isimler alabilmektedirler.

5 yıldızlı konaklama birimlerinin diğer otellerden farkı daha lüks imkanlar olarak açıklanabilir. Örneğin odaların diğer yıldızlı otellerin odalarına göre daha geniş olması, odada yiyecek ve içecekle dolu bir minibar buzdolabı, tek kullanımlık terlik, ayakkabı boyası, pamuk ve kulak çubuğu gibi kozmetik ürünleri, duş jeli, şampuan ve saç kremi, vücut losyonu, klima, TV, uyandırma servisi ve duş bulundurması gerekmektedir. Yıldız sayısı başka olan otellerin odalarında bu kadar detay yer almayabilir. Ayrıca eğer yaz tatili beldesindeki bir 5 yıldızlı otelden bahsediyorsak otelin en azından her şey dahil, hatta ultra her şey dahil konseptinde hizmet vermesi beklenir.

Otelde açık büfe olarak servis edilen sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerini yiyebileceğiniz yemek salonu dışında bir de a la carte restoran bulunmalıdır. Pek çok 5 yıldızlı otelde en az bir haftalık konaklamalarda a la carte restoranda bir akşam yemeğini ücretsiz olarak yeme hakkınız mevcuttur. A la carte restoran dışında dilediğiniz bütün öğünleri haftanın her günü ücretsiz olarak tüketebilirsiniz. Ülkemizin deniz tatili beldelerinde yer alan 5 yıldızlı oteller dışında bir de şehir merkezlerinde 5 yıldızlı oteller bulunmaktadır. 

otel-yildizlari-neye-gore-belirleniyor-2.webp

Resort ya da tatil köyü unvanına sahip 5 yıldızlı otellerin dışında bir de kış turizmi yapan 5 yıldızlı oteller mevcuttur. Her şey dahil ya da ultra her şey dahil konseptleri genellikle yaz tatili yapabileceğiniz beldelerin 5 yıldızlı otellerinde bulunuyor. Örneğin kış tatiliniz için ülkemizin yeşiliyle ve doğal güzellikleriyle yerli yabancı çok sayıda turisti büyüleyen şehri Bolu’da 5 yıldızlı bir otelde kalmaya karar verdiniz. Abant Gölü çevresinde bir 5 yıldızlı otelde kalıyorsanız, Bodrum’daki 5 yıldızlı ultra her şey dahil otellerden farklı olarak Abant’ta kaldığınız otelin yarım pansiyon olarak hizmet verdiğini göreceksiniz.

Bir otelin 5 yıldıza sahip olması, bütün öğünleri ücretsiz olarak yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bulunduğunuz şehrin konseptine göre 5 yıldızlı oteller de kendi içinde farklılık gösterebilmektedir. Kış turizmi yerine şehir merkezlerinde konaklayabileceğiniz 5 yıldızlı otellere bakıldığında ise oda kahvaltı hizmeti verildiğini ya da hiç yemek servis edilmediğini görebilirsiniz. Dediğimiz gibi, bu durum yıldıza değil otelin nasıl bir konseptte hizmet verdiğine bağlı olarak değişmektedir.

5 yıldızlı otellerin ortak özelliklerine gelecek olursak konaklama birimlerinde açık ya da kapalı yüzme havuzu, tam donanımlı spa merkezi, fitness salonu ve 7/24 hizmet veren resepsiyon özelliklerini sayabiliriz. Bir otelin 5 yıldızlı olabilmesi için odalarının en az 17 metrekare, odaların banyolarının ise en az 4 metrekare olması gerekmektedir. 

7 Yıldızlı Otel Özellikleri

Yazının başında bahsettiğimiz gibi, 7 yıldızlı otel konsepti resmi olarak mevcut değildir. Ülkemizin ilk 7 yıldızlı oteli olarak bilinen Shangri – La Bosphorus Hotel de tıpkı dünyadaki örnekleri gibi, resmi olarak 7 yıldızlı statüsünde değildir. Bir konaklama birimi en fazla 5 yıldızlı olabilir. Bir otel hakkında otelin 7 yıldızlı olduğu söyleniyorsa 5 yıldızlı diye bildiğimiz otellerden farklı olarak 7 yıldızlı otelde misafirler için çok daha lüks hizmetler sağlanır. Örneğin dünyanın en popüler otellerinden biri olan, yelkeni andıran mimarisiyle Dubai’de yer alan Burj Al Arab Jumeirah Hotel’de kendiniz için çok lüks arabaları ya da limuzinleri kiralayabiliyorsunuz, üstelik aracı size hizmet vermekle görevlendirilmiş özel şoförünüz kullanıyor.otel-yildizlari-neye-gore-belirleniyor.webp

7 yıldızlı otellerin özelliklerinden biri de her oda başına bir özel eğitimli otel görevlisinin düşmesi diyebiliriz. Otel görevlileri lüks odalarda konaklayan misafirlerin tüm ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde, alanında uzmanlaşmış donanımlı danışmanlardır. Ancak bu otellerin resmi internet sayfasını ziyaret ettiğinizde 7 yıldızlı otel ibaresinin yer almadığını göreceksiniz.

Hemen otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Otel Yıldızı Nasıl Alınır?

Konaklama birimleri zaman içinde kendilerini pek çok konuda geliştirerek sahip oldukları yıldız sayısını arttırabilirler. Bir otelin asgari gereklilikleri, ruhsatı ve verilecek yıldızı ülkemizde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir. Yukarıda farklı yıldız sayısına sahip oteller için belirttiğimiz özellikler göz önünde bulundurularak otellere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yıldız verilmektedir. Otellerin verdiği hizmet kalitesi zamanla iyi ya da kötü yönde değişebilmektedir, Kültür ve Turizm Bakanlığı da otellerin yıldız sayısını arttırma ya da düşürme yetkisine sahiptir.

12 Mayıs 2023 9dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar