Seyahatte Sağlığınızı Korumanın Yolları

Seyahat ederken nasıl sağlıklı kalacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Neyse ki, yolculuklarınızda sağlığınızı korumanın ve virüslere yakalanmamanın birkaç yolu var!

18 Mart 2024 5dk okuma

Zaman kadar eski bir hikaye bu. Sonunda o harika tatile çıkıyorsunuz ve ama korkunç bir soğuk algınlığına yakalanıyor veya istenmeyen birkaç kilo alıyorsunuz. Bunun nedeni, seyahat etmenin sizi çok sayıda mikrop ve virüse maruz bırakabileceği gibi aynı zamanda diyet ve egzersiz rutininizi de bozabilmesidir. 

İster seyahat ederken hastalanmaktan kaçınmak için ipuçları arıyor olun, ister yalnızca mümkün olduğunca sağlıklı kalmak istiyor olun, Bilet Dükkanı olarak size ucuz seyahat fırsatlarının yanında nasıl sağlıklı kalabileceğinizi de bu yazımızda size anlattık. Geriye sadece web sitemizi ya da mobil uygulamamızı ziyaret etmek ve avantajlı uçak bileti, otobüs bileti ve otel rezervasyonu ayarlamak kalıyor. 

Seyahate Çıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler


Herkes bir seyahatten önceki son birkaç günün telaşlı olabileceğini bilir. İster bir hafta sonu için plaja gidiyor olun, ister bir iki haftalığına yurt dışına seyahat ediyor olun, yapılması gereken her şey sizi bunaltabilir. Ancak stresinizi ve son dakika koşuşturmalarınızı hafifletmeye yardımcı olacak bu seyahat öncesi kontrol listesini sizin için oluşturduk.

  • Seyahat sigortası satın alın
  • Uluslararası bir sürücü belgesi alın
  • Pasaportunuzda fazla boş sayfa bulunduğundan emin olun
  • Pasaportunuzun kopyalarını alın
  • Vizenizi doğru alın
  • Konaklama için ön rezervasyon yaptırın
  • Konaklama rezervasyonunuzun kopyalarını yazdırın
  • Biletlerinizin kopyalarını yazdırın

seyahat-avantajlari.webp

  • Seyahat programınızın bir kopyasını bir arkadaşınıza veya aile üyenize verin
  • Rezervasyonlarınızın tarihlerini tekrar kontrol edin
  • El bagajı ve kontrol edilen bagajla ilgili kısıtlamaları kontrol edin
  • Gideceğiniz yerdeki hava durumunu kontrol edin
  • Valizinizi düzenli tutacak paketleme ürünleri alın
  • Seyahat adaptörünü yanınıza alın
  • Ayrılmadan önce elektronik cihazlarınızı şarj edin
  • Uçak veya havaalanı için atıştırmalıklar getirin
  • Kart kullanacaksanız bunu bankanız ile önceden görüşün
  • Her zaman yanınızda az miktarda nakit bulundurun


Seyahatte Sağlığınızı Korumanı Yolları

Tatilde sağlıklı kalmak, özellikle COVID-19'un sonrasında gezginlerin en dikkat ettiği konuların başında gelmeye devam ediyor. Bilet Dükkanı olarak seyahat ederken nasıl sağlıklı kalacağınıza dair en önemli ipuçlarını sizin için derledik. 

Uçaklarda Koridor Koltuklarından Kaçının 


Uçakta yer ayırtma konusunda daha seçici olmak isteyebilirsiniz. Evet, koridor tarafında daha kolay kalkabilirsiniz. Ancak yanınızda oturan yolcular sizi ayağa kaldırdığında daha az dinleneceğiniz gibi, daha fazla mikroplara da maruz kalabilirsiniz.

ucakta-koridorda-oturmak.webp

2008 yılında yapılan bir araştırmaya gör, uçağın koridor koltuklarında oturan yolcuların salgın virüsüne maruz kalma olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi. Bunun muhtemel sebeplerinden biri, koridorda yürüyen kişilerin -ki çoğu tuvaletten dönüyor- destek için koridor koltuğunun üst kısmına tutunma ve dolayısıyla potansiyel olarak mikrop yayma eğiliminde olmalarıdır.

Bol Bol Uyuyun


2015 yılında yapılan bir araştırma, konu sağlıklı kalmak olduğunda uykunun ne kadar kritik olduğunu gösterdi. Özellikle de saat dilimlerini geçiyorsanız, kişinin günlük ritmindeki ufa bir bozulma bile bağışıklık sistemini tehlikeye atabilir. Şunu deneyin! 

uyumak.webp

Seyahatinizden bir hafta önce yatma ve uyanma saatlerinizi gideceğiniz yerdeki saatlere uyacak veya en azından yaklaşacak şekilde kademeli olarak değiştirin. Bu mümkün değilse, uçuşunuz sırasında yalnızca hafif bir yemek yiyin, yeterince sıvı tüketin ve alkol ile kafeinden kaçının. İndiğinizde mümkünse dışarıda biraz zaman geçirin. Güneşe maruz kalmak yeni saat dilimine uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. Sadece güneş koruyucu sürdüğünüzden emin olun!

İlk Yardım Çantasını Unutmayın

Seyahat ederken özellikle de çocuklarla tatil yapıyorsanız bazı basit ilk yardım malzemelerini yanınıza almanız yararlı olacaktır. Kitinizde muhtemelen ağrı veya ateş için asetaminofen veya ibuprofen, DEET içeren böcek kovucu, antibakteriyel mendil veya jeller, hareket bulantısı ilacı, ishal önleyici bir ilaç, yapışkan bandajlar, dezenfektan ve benzeri bir antibiyotik merhem bulunmalıdır. 

ilk-yardim-cantasi.webp

Kişisel ilaç getiriyorsanız, çantalarınızın taşıma sırasında kaybolma ihtimaline karşı, onu kayıtlı bagaj yerine el bagajınıza koyun.

Tatiliniz Boyunca Sıvı Tüketin

Gezinirken veya havuz kenarında kokteyllerin tadını çıkarırken gerçekte ne kadar su içtiğinizi unutabilirsiniz. Nereye giderseniz gidin yanınızda bir su şişesi bulundurun. Uyandığınızda veya kahvaltıda iki bardak su içerek güne iyi bir başlangıç ​​yapın.

su-tuketimi.webp

Yediklerinize ve İçtiklerinize Dikkat Edin

Az gelişmiş bir ülkeye seyahat ediyorsanız, uygun şekilde hazırlanmış yiyecekleri tükettiğinizden emin olun. Örneğin yalnızca iyice pişirilmiş ve buharda sıcak olarak servis edilen etleri yiyin ve çiğ sebzelerden uzak durun. Sokak satıcıları ya da küçük satıcılar tarafından satılan ve güneşte bırakılmış olabilecek süt ürünlerinden uzak durun. Ayrıca bazı ülkelerde musluk suyunun içilmesinin güvenli olmayabileceğini, dolayısıyla şişelenmiş suyun daha güvenli olduğunu unutmayın. 

saglikli-beslenme.webp

Tatildeyken her öğünde her yemeği ve içeceği denemek isteyebilirsiniz. Ancak özellikle her şey dahil bir tesiste aşırı yemek yemek sizi halsizliğe sürükleyebilir. Bu nedenle, lütfen keyfinize bakın, ancak ölçülü olun ve “nicelikten ziyade kaliteyi” düşünün.

Aktif Kalın

İdeal tatilinizin tüm gün kumsalda ya da otelde uzanmak olduğunu düşünebilirsiniz, ancak gününüze fiziksel aktivite katarsanız aslında kendinizi daha iyi ve sonunda daha dinlenmiş hissedeceksiniz. Bu bazen bir otelin spor salonundan yararlanmak, taksiye binmek yerine yürüyerek veya bisiklete binerek yerel turistik yerleri keşfetmek, hatta odanızda şınav, atlama veya yoga yapmak anlamına gelebilir.

Egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirir ve iyi hissettiren endorfinlerin salgılanmasını sağlar.

yuruyus.webp

Cildinizi Koruyun

Acı verici bir güneş yanığının yolculuğunuzu olumsuz etkilemesini istemezsiniz. Yanınıza bir şapka ve şemsiye alın ve cildinizi güneşin UVA ve UVB ışınlarından korumak için 30+ SPF'li güneş kremi kullanın. Güneş yanığı geçse de cilt kanseri riskinin artması devam eder. Bu nedenle bu korumayı ciddiye alın.

gunes-kremi.webp

Aşılarınızı Güncelleyin

Tropikal hastalık riski taşıyan bölgelere seyahat ediyorsanız, uygun aşıları yaptırmak için seyahatinizden çok önce bir seyahat hekimliği uzmanını ziyaret ettiğinizden emin olun.

18 Mart 2024 5dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
218 Yazı

Benzer Yazılar