Batum'da Ne Yenir?

Seyahatle ilgili en heyecan verici şeylerden biri yeni tatları deneyimleyebilme imkanıdır. Yerel yemekler sadece duyularınızı memnun etmekle kalmaz, aynı zamanda sizi ziyaret ettiğiniz bölgenin kültür ve tarihin önemli bölümleri ile tanıştırır. Gürcü yemekleri de egzotik mutfaklardan biridir. Ancak Batum’da göründüğünden daha çok çeşitli yemek seçenekleri mevcuttur.

13 Kasım 2023 6dk okuma

Batı Gürcistan'ın Acara bölgesinin kalbinde yer alan Batum, Kintrishi, Mtirala Milli Parkı ve Kobuleti Koruma Alanları gibi olağanüstü UNESCO Dünya Doğal Miras Alanlarına sahip bir kültür merkezidir. Şehrin yemek ortamı başlı başına kaçırılmaması gereken bir deneyimdir.

Gürcü kültürü, sofra lezzetlerinin yanında lezzetli şarapları ile de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca konukseverlik anlayışları sayesinde yemek yerken kendinizi büyük, mutlu bir ailenin parçası gibi hissetmenizi sağlar. Batum mutfağı çok özgündür. Yanlış bilinen bir gerçek var ki bu bölgenin mutfağının temelinin et olduğudur. Aslında durum böyle değil… Ulusal mutfağın temelini tahıllar ve süt ürünleri oluşturur. Yöre halkı günlük yemeklerini çeşitli baharatlar ve soslarla bolca tatlandırılan yeşillikler ve sebzelerden hazırlar. Burada ekmeğin yerini yerine çeşitli börek ve pide tarzı hamur işi yiyecekler tutar. Bilet Dükkanı olarak bu yazımızda size Batum mutfağını anlatacağız. Batum uçak bileti ile şehri ziyaret etmek ve birbirinden muhteşem yemekleri usta ellerden denemek isterseniz, Bilet Dükkanı üzerinden biletinizi satın alabilir, Batum otelleri ve araç kiralama hizmetleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. İşte lezzetlerin kavşağı Batum’da denemeniz gereken lezzetler…

batumda-yenilecek-yemekler.webp

Batum Hakkında


Acara'nın başkenti Batum, Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Burası Gürcistan'ın uzun yıllardır turist çeken en güzel köşelerinden biridir. En az medyanın gözdesi Tiflis kadar güzel bir şehirdir. Bir atasözünün dediği gibi, "Yorgun doğduk ve sadece dinlenmek için yaşıyoruz." İşte tam bu noktada Tiflis çılgın partileri ve politik açıdan yüklü atmosferiyle manşetlere çıkarken, Batum tamamen rahatlama ve tembellik üzerine kurulmuş bir şehirdir. 

Burada birçok manolya, defne defnesi, enfes selvi, palmiye ağaçları ve çoğu için egzotik olan diğer bitkileri içeren şık bir subtropikal bitki örtüsü var. Ayrıca oldukça büyük ölçekli bir şehirdir ve Gürcistan'ın en büyük limanlarından biridir. Ayrıca Batum'un simgesi yunuslardır çünkü onları yılın her döneminde deniz kenarında görebilirsiniz. Buradaki plajlar taşlıktır ve kum sevmeyenler için idealdir. Yerleşim alanları plajların yakınında bulunmaktadır. Burada bulunan evler ise adeta bir gökkuşağı gibi rengarenktir. 

Yaklaşık 150 yıldır değişmeden kalan Old Town da eşsiz güzelliği ile turistlerin gözdesidir. Her sokakta, kokusu tüm Eski Kent'e yayılan harika kahvelerin hazırlandığı kafeler bulabilirsiniz. Tarihi bölgede el yapımı ürünlerin satıldığı çok sayıda el sanatları mağazası da bulunmaktadır. Batum'da şaşırtıcı bir şekilde birbirine neredeyse zıt iki mimari tarz birleştirilmiştir. Akşam aydınlatmalar yandığında güneşli bir günün en güzel anından daha muhteşem görünen, özellikle sömürge döneminden kalma birçok güzel yapı bulunmakta.  
Tarihi Antik Yunan dönemine dayanan bu şehir her zaman kültürel bir kavşak olmuştur. Ülke son derece zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Özellikle geçtiğimiz yıl Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş sonrasında bazı girişimdi Rus ve Ukraynalıların burada restoran ve kafe yatırımı yaptığı görüldü. Bazı tahminlere göre yemek mekanlarının sayısı iki katına çıkmıştır.

batum-meshur-yemekleri.webp

Batum Kaç Günde Gezilir?


İki gün, Gürcistan'ın deniz kıyısındaki bu güzel şehir Batum'u keşfetmek için mükemmel bir süre. Ziyaretçilerin çoğu Batum'a yasak kültürel faaliyetlere katılmak için gelse de, Karadeniz'in bu “günah şehri” çok daha fazlasını sunuyor. Burada şehrin zıt mimarisini keşfedin ve bu eski liman şehrinin birçok hareketli meydanından birini ziyaret edin. Türk Mahallesi'ni görün ve sahil boyunca yürüyüş yapın. Tabi ki Karadeniz'in sahillerinde temiz hava eşliğinde derin bir nefes almayı unutmayın. Bu çeşitlilik dolu şehrin tadını çıkarmanın en iyi yolu birçok lezzetli restorandan birinde yemek yemektir. Geleneksel, etnik ve füzyon mutfaklarının bir karışımını bulun…

Batum'da Gezilecek 3 Müze


Batum, sanata ve kültüre meraklı olanların mutlaka en az bir kez ziyaret etmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Sebebi ise çok açık. Bu şehir çok sayıda ilgi çekici müzeyi bünyesinde barındıran mükemmel turistik yer. Seçeneğiniz çok olduğu için ilgi alanınıza göre bir müze seçmek size biraz karmaşık gelebilir. Bu nedenle Bilet Dükkanı olarak Batum'daki en iyi müzelerden bazılarını içeren ve ziyaret etme şansına sahip olacağınız bir liste hazırladık. 

  • Batum Arkeoloji Müzesi: Batum'un tarihini ve arkeolojik buluntuları sergileyen bir müze.
  • Gürcistan Tarih Müzesi: Gürcistan'ın tarihini ve kültürünü anlatan bir müze.
  • Batum Sanat Müzesi: Gürcü ve yabancı sanatçıların eserlerini sergileyen bir müze.
  • Batum Deniz Müzesi: Denizcilik tarihine ve denizcilikle ilgili objelere yönelik bir müze.
  • Batum Botanik Bahçesi: Bitki çeşitliliği ve doğa güzelliklerini sergileyen bir müze bahçesi.
  • Batum Etnografya Müzesi: Gürcü yaşam tarzını ve geleneklerini sergileyen bir müze.
  • Ali ve Nino Müzesi: Tamamıyla modern bir müze olan Ali ve Nino Müzesi, Azerbaycanlı yazar Kurban Said'in romanından esinlenilerek yapılmıştır.
  • Dolphinarium Batumi: Deniz memelileriyle yapılan gösterileri izleyebileceğiniz, çocuklar için eğlenceli bir müze ve gösteri merkezi.

batumda-yemek.webp

Batum'un En Meşhur Yemekleri


Gürcistan'da temsil edilen bu kadar farklı et ve sebze yemeklerini başka hiçbir yerde bulmak zordur. Gürcülerin çeşitli otlar ve baharatlara olan tutkusu da yemeklerine özel bir tat katıyor. Gürcü mutfağının özgünlüğü, hemen hemen her ulusal yemeğin en az yüz yıllık eski bir ev tarifi olması gerçeğinde yatmaktadır. Yıllar geçtikçe değişen tek şey, bir şefin hayatını büyük ölçüde kolaylaştıran mutfak aletleri ve aksesuarları olmuştu. Tarifler ve tatlar ise asla değişmez. Bu yazımızda Batum ve Gürcistan'a geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken en lezzetli yemeklerden genel olarak bahsedeceğiz.

  • Khinkali

    Sıkı hamurdan torbalar halinde pişirilen, içinde kuzu kıyma ve dana suyu bulunan iri köftelerdir. Rivayete göre Gürcü kadınlarının bu yemeği Perslerle yapılan savaşlar sırasında bulduğu söyleniyor. Bunu yiyen yaralı askerlerin iyileşip güç kazanacağına inanıyorlardı. Geleneğe göre khinkaliyi elle yemek gerekiyor. Ayrılan kuyruklar tabağın kenarına yerleştiriliyor. Böylece en “profesyonel” yiyen kişi belirleniyor. Batum'un en lezzetli khinkalisleri ise “Saghighino” restoranında hazırlanmaktadır.

khinkali.webp

  • Khachapuri

    Adı “hacho” (süzme peynir) ve “puri” (ekmek) kelimelerinden gelmektedir. Bu peynirli çörekler ilk kez Orta Çağ'da Gürcistan'ın kuzeybatısındaki dağlık bölgelerde pişirildi. Ülkenin farklı bölgelerinde kendine özgü haçapuri tarifleri vardır. Ortasına peynir gelen ve üzerine yumurta dökülen haçapuri Türklere pideyi anımsatır. Batum'un en iyi khachapurisini “Laguna” kafede deneyebilirsiniz.

khachapuri.webp

  • Chakhokhbili

    Gürcü ulusal mutfağının en yaygın yemeklerinden biridir. Efsaneye göre, bir zamanlar bir kadının sülün pişirmesi gerekiyordu ama şans eseri evde hiçbir şekilde yağ bulunmuyordu. Eti kuru olarak kızartan kadının, bazı baharatlar ekleyerek ve domates sosunda haslayarak bu yemeği ortaya çıkardığı iddia ediliyor. Heart of Batumi restoranında bu yemeği de deneyimleyebilirsiniz.

chahokhbili.webp

  • Tavuk Chkmeruli

    Bir  kremalı sarımsak soslu kızarmış tavuk yemeğidir. Adı, tarifin oluşturulduğu yerden, Gürcistan'ın kuzeyinde bulunan Chkmeri köyünden geliyor. Tavuklar ayçiçek yağında acı kırmızı biberle marine edilir. Bu lezzeti “Shemoikhede Genatsvale” restoranında denemenizi tavsiye ederiz.

tavuk-chkmeruli.webp

  • Chakapuli

    Otlar ve baharatlar ile haşlanmış bir et yemeğidir. Çoğu zaman koyun eti ile yapılan bu yemekte bazı zamanlar kuzu eti de tercih edilir. Gürcüler bu yemeği genellikle ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında yerler. Batum'da “Kiziki” restoranında kokulu tarhunlu chakapuli yiyebilirsiniz. 

13 Kasım 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
219 Yazı

Benzer Yazılar