Batum'dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar

Gezilerden gelen buzdolabı mıknatıslarından ve Çin hediyelik eşyalarından bıkmadınız mı? Batum seyahatinizde kendiniz ve akrabalarınız için otantik, başka yerlerde bulunması zor olan şeyler arıyorsanız bu yazımız tam olarak sizi ilgilendiriyor. Bilet Dükkanı olarak Batum'dan ne getirebileceğinizi ve nerede alışveriş yapabileceğinizi size anlatacağız…

13 Kasım 2023 6dk okuma

Batum'da alışverişe ilişkin yorumlar, seyahat edenlere tatmin edici bir alışveriş deneyimi sunduğunu gösteriyor. Batum’a ayrı bir alışveriş gezisi planlamak pek de faydalı olmayabilir. Bu tür bir deneyim için turistler genellikle Tiflis'te kalmayı tercih ediyor. Ancak Batum'da tatil yapıyorsanız sevdiklerinize hediyelik eşya almak için özel olarak şehir dışına çıkmanıza gerek yok. 

Çanya, Gürcüce yazılı tişörtler, gerçek bir koç boynuzu, bir atlının hançeri, gümüş mücevherler hatta doğal Gürcü balı… Batum seyahatinizde her zevke uygun hediyelik eşyayı kolayca bulacaksınız. Ancak dikkat etmeniz gereken noktalar da yok değil.

Mağazaların çalışma saatlerine dikkat edilmesi önemlidir. Süpermarketler genellikle 7/24 açıktır, büyük alışveriş merkezleri ise 9:00 - 21:00 saatleri arasında çalışır. Piyasalar sabahın erken saatlerinde saat 6.00 civarında açılıyor ve birçoğu saat 15.00'ten itibaren kapanmaya başlıyor. Sabahları marketlerdeki ürünler daha taze oluyor ancak akşama doğru satıcılar fiyatları önemli ölçüde düşürüyor. Tiflis'in aksine Batum'da sezonluk satışlar çok fazla söz konusu değil. Önemli indirimler yalnızca ulusal bayramlardan önce olur olur. Batum'da vergisiz alışveriş imkanı sunan mağazaları aramanıza gerek yok. Vergisiz mağazaların çoğunluğu Tiflis'te bulunmaktadır.

batum-hediyelik-esyalar.webp

Batum Hakkında


Gürcistan'ın Karadeniz kıyı şeridinde yer alan Batum, dünyanın dört bir yanından gelen gezginleri cezbeden muhteşem ve büyüleyici bir sahil şehridir. Eşsiz doğal güzellikleri, canlı kültürü ve zengin tarihiyle tanınan Batum ise unutulmaz deneyim vaat eden bir destinasyondur. 

Şehrin büyüleyici sokaklarında gezinirken, bu sahil cennetinin sunduğu pek çok olanak sizi şaşırtacak. Farklı ilgi alanlarına hitap eden sayısız aktiviteyle Batum, yeni ve heyecan verici bir şeyler keşfetmek için mükemmel bir yerdir. İster şehrin tarihi simge yapılarını keşfedin ister el değmemiş plajlarında dinlenin… Batum'da herkes için bir şeyler vardır.
Batum, gösterişli mimarisi ve büyüleyici anıtlarıyla tarihle dolu bir şehirdir. Bilet Dükkanı’ndan alacağınız Batum uçak bileti ile şehre gidecek ziyaretçiler, sahil boyunca uzanan pitoresk bir yürüyüş yolu olan Batum Bulvarı'nı keşfedebilir ve Gürcistan'ın eşsiz ve farklı alfabesinin sembolü olarak hizmet veren yüksek kulesini hayranlıkla izleyebilir. Batum'un zengin geçmişini daha derinlemesine keşfetmek isteyenler ise tarihi MS 1. yüzyıla kadar uzanan antik bir Roma kenti olan Gonio Kalesi'ni ziyaret edebilir.

Batum, tarihi simge yapılarının ötesinde  ziyaretçilerine bol miktarda doğal güzellik sunmaktadır. Şehrin kıyı şeridi turkuaz sular, tertemiz plajlar ve nefesinizi kesecek muhteşem manzaralarla süslenmiştir. Uzaklarda yükselen yüksek dağlardan şehri çevreleyen yemyeşil parklara kadar Batum, doğa tutkunlarının rüyasıdır. Batum'da keyifli bir tatil geçirirken konforlu bir konaklama için Batum otelleri sayfamızı ziyaret edebilir, erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

batumda-alisveris.webp

Elbette Batum'a yapılan hiçbir ziyaret, nefis mutfağının tadına bakmadan tamamlanmış sayılmaz. Avrupa ve Asya etkilerinin birleşimiyle Gürcü mutfağı, leziz baharatları, doyurucu etleri ve meyveleriyle ünlüdür. Lezzetli Khachapuri'den tatlı sucuğa kadar Batum yemekleri damak tadınızı tatmin edecek ve daha fazlasını istemenize neden olacak. Batum'u ziyaret etmeden önce Bilet Dükkanı üzerinden "Batum'da Ne Yenir?" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Batum'a Vizesiz Nasıl Gidilir?


Gürcistan, birçok ülke için vizesiz seyahat imkanı sunan bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Vatandaşlar Türk vatandaşları, Batum uçak bileti ile ülkeye turistik veya iş amaçlı seyahatlerinde 90 güne kadar vizesiz olarak giriş yapabilme imkanına sahip. Hatta vizesiz seyahatin yanında Türk vatandaşları pasaport olmadan, sadece kimlik ile de Batum’a giriş ve çıkış yapabilirler. Ancak yeni kimlik kartına sahip olmaz şartı var. Türkiye Dışişleri Bakanlığı sadece güvenlik konusunda uyarılarda bulundu. Dolandırıcılık, gasp ve hırsızlık gibi suçlara karşı duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulunurken, araçlarına tanımadıkları kişileri ve/veya paketleri almamaları yönünde de açıklamalarda bulundu. Biz de Bilet Dükkanı olarak bu konuda temkinli davranmanızı önerebiliriz. 

Batum'da Gezilecek 5 Yer


Son 10 yılda Batum Gürcistan’ın en iyi tatil cennetine dönüştü. Yeni banka binaları, uluslararası oteller, modern turizm ve spor kompleksleri ile birçok alışveriş merkezi inşa edildi. Kentin tüm tarihi kısmı butikler, barlar, çay bahçeleri ve kahvehaneler bölgesine dönüştü. Ancak Batum, Avrupa ve Asya kültürlerinin buluştuğu bir şehir olarak kalmaya devam ediyor. Evet sizi biraz meraklandırdık. O halde gelin Batum’un muhakkak görülmesi gereken yerlerine küçük bir gezi yapalım. 

Batum gezinize Batum'un ünlü sahil yürüyüş yolu olan Batum Bulvarı’ndan başlayabilirsiniz. Deniz manzarasının tadını çıkarabileceğiniz bir yer olarak burayı görmenizi tavsiye ederiz. Batum'un sembolik yapısı olan Alfabey Kulesi görmeniz gereken ikinci önemli noktalardandır. Bu kule Gürcü alfabesinin 33 harfini temsil eder. Ve Batum Botanik Bahçesi... Gürcistan'a özgü bitki örtüsünü keşfetmek için harika bir yerdir ve birçok farklı türden bitkiyi barındırır.

batumda-hediyelik-esya.webp

Batum uçak bileti alarak şehre yapacağınız seyahatte Batum'un yakınlarında yer alan Gonio Kalesi’ni görmeden geri dönmeyin! Romalılar tarafından inşa edilmiş bu eski bir kaledir şehrin en önemli tarihi yerlerindendir. Elbette Batum’un sembolik yapıları arasında bir tane eserin olması beklenemezdi.  Ukraynalı heykeltıraş Zura Tsereteli tarafından yapılan Medea Heykeli de işte tam olarak şehrin sembolik bir diğer figürü arasında yer alır.

Batum'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar


Batum şehri, eşsiz bir atmosfer ve çekicilik yaratan birçok küçük mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ulusal veya denizcilik temalı hediyelik eşyaların yanı sıra mücevher satın alabileceğiniz çok sayıda mağaza bulunmaktadır. Ayrıca Batum'da alışveriş yapmaya değer bir yer varsa o da yerel pazarlardır. Burada cazip fiyatlarla geniş bir ürün yelpazesi bulacaksınız. Öyleyse Batum’dan alabileceğiniz en iyi hediyeleri gelin beraber seçelim! 

Takı


Genel olarak Gürcistan'da ve özellikle Batum'da hemen hemen her turist uygun fiyatlı mücevher satın almak ister. Yerel üretim gümüş ve altın takılar da bunların başında gelir. Batum'daki bir kuyumcudan veya aksesuar mağazasından alınan yüzük, kolye ucu veya gümüşten yapılmış küpeler gibi mükemmel bir hediyeyi seçebilirsiniz. Ulusal bir hazine olan "minankari" adı verilen emaye işi takılar da seçenekler arasında yer alabilir. Kentteki küçük mağazalardan en büyük alışveriş merkezlerine kadar birçok yerde çok çeşitli broşlar, kolye uçları, küpeler ve yüzükler bulabilirsiniz.

taki.webp

Şarap


Gürcüler, ülkenin her yıl 500'den fazla üzüm çeşidi üretmesiyle gurur duymaktadır. Ancak yasa, kişi başına en fazla 4 şişe şarabı yanınızda götürmeye izin veriyor. Bundan yararlanan turistler genellikle genelde aşağıdaki hediyelikleri tercih ediyor...

  • Klasik şaraplar - Beyaz Tsinandali ve kırmızı Saperavi,
  • Yarı tatlı Kindzmarauli ve Khvanchkara,
  • Daha az bilinen Akhasheni…

sarap.webp

En Lezzetli Hediyelik


Batum, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir ve çeşitli baharatlarla lezzetlenen yemekleriyle ünlüdür. Bu nedenle, Gürcü baharatlarından oluşan bir set, yemek yapmayı sevenlere iyi bir hediye olabilir. Şehir aynı zamanda lezzetli çikolatalarıyla da ünlüdür. Gürcü çikolatalarından oluşan bir hediye seti, tatlı severlere hoş bir sürpriz olabilir. Bu bölgenin "özel" çeşitleri arasında koyun sütü Guda, tuzlu Sulguni ve yumuşak Imeret peyniri yer alır. Gürcistan, otlu, kuruyemişli ve baharatlı peynirlerin yanı sıra genç "yarı yumuşak" ve eski, sert ve yumuşak peynirler de dahil olmak üzere yaklaşık elli peynir çeşidiyle tanınır.

Giyim


Batum moda tutkunlarının alışveriş destinasyonu değildir. Pahalı kıyafetlerin en meşhur yerlerinden biri doğal ve suni kürklerin sergilendiği Ilgazlı'dır. (Tabii ki doğal kürkleri almanızı önermiyoruz) Mağazaların raflarında ağırlıklı olarak LC Waikiki ve Koton gibi Çinli ve Türk üreticilerin bütçeye duyarlı alıcıları hedefleyen ürünleri yer alıyor. Ancak Geleneksel Gürcü kıyafeti olan Chokha iyi bir hediye seçeneği olabilir. Batum'da bulunan el işçiliği mağazalarında satın alabileceğiniz bir hediyelik eşta olarak listenizde yer alacak bir alternatif.

13 Kasım 2023 6dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
219 Yazı

Benzer Yazılar