Hatay Yakınlarındaki Uçuş Noktaları

Sizin İçin Hazırladıklarımız

Hızlı Erişim

Hatay Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Hatay'da Gezilecek Yerler
Hatay'da Ne Yenir?
Hatay'da Alışveriş Yapılacak Yerler

Hatay, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde Akdeniz Bölgesi’nin doğu ucunda konumlanır. 2021 yılı verilerine göre 1 milyon 670 bin 712 kişilik nüfusa sahip olan şehir, Adana, Osmaniye ve Gaziantep şehirlerine komşudur. Üstelik Akdeniz’e kıyısı, Türkiye’nin en uzun sahil şeridini oluşturur. Aralıksız 14 kilometre boyunca devam eden bu sahil şeridi, bilhassa yaz aylarında Hatay’da yaz turizmini artıran unsurlardandır. Akdeniz iklimine sahip olan, bu nedenle ılıman hava koşulları bulunan Hatay, yılın her zamanında turistlerin uğrak noktasıdır. Yurt içi ve yurt dışından çokça turistin görmeye geldiği şehirde bir adet havalimanı bulunur. 

Şehrin Antakya ilçesinde konumlanan Hatay Havalimanı, 9 Aralık 2007’de açılır. Ayrıca 20 Haziran 2008’de de uluslararası havalimanı unvanını alır. Yıl içerisinde Hatay uçak bileti araması çok fazla yapılır. Kıbrıs’a direk uçuşların da bu duruma katkısı oldukça fazladır. Şehir merkezine yalnızca 25 kilometre uzaklıkta bulunan Hatay Havalimanı’ndan uçmak isteyen yolcuların en sık tercih ettiği lokasyon ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Hatay uçak bileti almak isteyen ve bu şehre gelecek olan yolcu adaylarının pek çoğu için işe yarayacağını düşündüğümüz bu yazımızı hazırlarken ulaşımda hangi alternatiflerin kullanılabileceğini incelikle açıklamak gereği duyduk. Öte yandan, Hatay uçak bileti almış ve artık bu şehre ziyarete gelecek olanların gezebileceği yerler ile alışveriş yapabilecekleri noktaları da yazımıza eklemeyi ihmal etmedik.

Hatay Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım


Biraz önce de belirttiğimiz gibi Hatay Havalimanı 2007 yılının 9 Aralık günü açılır. Antakya ilçesine 25, İskenderun ilçesine ise 45 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi yükümlülüğündedir. Toplam büyüklüğü 46 bin 826 metrekare olan Hatay Havalimanı, en çok Ankara, İstanbul, İzmir, Cidde, Riyad ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden uçuş trafiğini oluşturur. Ulaşım açısından oldukça rahat bir konumda bulunan Hatay Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi, HAVAŞ servisleri ya da araç kiralama ile ulaşım sağlanabilir.

Hatay Havalimanı’ndan Taksi ile Şehir Merkezine Ulaşım


Bilhassa bagaj yükü fazla olan yolcuların tercihi olan taksi ile şehir merkezine ulaşım, Hatay Havalimanı’nda iniş yapan yolcuların en çok seçtiği ulaşım alternatifidir. İç ve dış hat terminal çıkışlarında kolayca taksilere ulaşım sağlanabilir. Öte yandan, taksiler günün her saati hizmet verdiğinden; çok erken ya da geç saatlerde uçağı bulunan yolcular, konaklayacakları yerlere beklemeden ulaşmak için taksiyi kullanabilir.

Hatay Havalimanı’ndan HAVAŞ Servisleri ile Şehir Merkezine Ulaşım


Hatay Havalimanı’nda iniş yapan yolcular, HAVAŞ servis araçlarını kullanarak da şehir merkezine ulaşım sağlayabilir. HAVAŞ servis araçları, havalimanından kalkışlı olarak iki farklı güzergahta hizmet verir. Bunlardan biri Antakya, diğeri ise İskenderun’dur. Hatay Havalimanı’ndan kalkış yapan ve Antakya’ya giden HAVAŞ servisleri; Antakya – İskenderun Karayolu’nu kullanarak 75. Yıl Bulvarı’na çıkar. Ardından sırasıyla Ayşe Fitnat, Cemali ve Atatürk caddelerinden geçer. Vali Göbeği’nden dönüş yaparak tine sırasıyla İstiklal Caddesi, Ata Köprüsü, Gündüz, Hacı Durmuş ve Daskiye caddelerini takip eder. İl Emniyet Kavşağı ve Harbiye Caddesi’nin ardından Sümerler Maksim’de son durağına varır. 

Hatay Havalimanı’ndan hareket eden ve İskenderun istikametine giden HAVAŞ servisleri, güzergahları boyunca toplamda 17 durakta durur. Güzergahı ise şu şekildedir: Hatay Havalimanı, Topo Boğazı, Belen, Sarımazı, İskenderun – Hatay Karayolu, Fener Caddesi, Sahil Yolu ve PAC Meydanı Emin Otel. Hatay Havalimanı’nda iniş yapan ve şehir merkezine HAVAŞ servisleri ile ulaşmak isteyenler, daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirler.

Hatay Havalimanı’ndan Araç Kiralama ile Şehir Merkezine Ulaşım


Hatay Havalimanı’nda iniş yapan ve şehir merkezine ulaşmak için özel araç isteyen yolcuların tercihi özel araç kiralamadır. Bunun için Hatay Havalimanı içerisinde araç kiralama şirketlerinin ofisleri bulunur. 7/24 açık olan bu ofislerden araç kiralanıp, şehir merkezine ya da istenilen herhangi bir noktaya oldukça konforlu, kolay ve hızlı bir ulaşım sağlanabilir.

Hatay’da Gezilecek Yerler


Hatay şehri, Anadolu topraklarındaki en eski yerleşim yerlerindendir. Öyle ki şehrin bulunduğu bölgenin tarihi geçmişi, milattan önce 100.000 yıllarına değin uzanır. Tahayyül etmekte dahi zorlanılan bu tarih, Hatay’ın yüz binlerce yıllık kültürünü oluşturan temel ögedir. Milattan önce 3000 ile 2000 yıllarını kapsayan İlk Tunç Çağı buluntularına göre bölgede beylikler hüküm sürmüştür. Sırasıyla Akadlar, Yamhad Krallığı, Hitit ve Mısırlıların egemenliği altına giren bölge, ardından Hitit İmparatoru I. Şuppiluliuma döneminde yeninden Hititlere geçer. 

Böylece milattan önce 13’üncü yüzyıla kadar Hatay’ın Hitit bölgesi olma dönemi başlar. Milattan önce 6’ncı yüzyılda Perslere bağlı Kilikya Satraplığı’na giren şehir, milattan önce 333 yılında Büyük İskender tarafından alınır ve adı Aleksadria olarak değiştirilir. Sonraki yıllarda kısa süre Makedonların eline geçen Aleksadria, Büyük İskender’in ölümü ardından komutanlarından Seleucus I. Nicator Anriacheia, yani Antakya kentini kurar. 

Yıllar içerisinde Roma’ya, İslam orduları komutanı Ebu Ubeyde İbn’ül Cerrah’a, Emevilere, Abbasilere, Tolunoğlu ve İkşitlere, Hamdanoğulları Devleti’ne Bizans’a, Selçuklu’ya, Haçlılara, Memluklulara ve dahi 1516 yılında Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı’ya katılan Antakya; I. Dünya Savaşı sırasında Fransızlar tarafından işgal edilse de 7 Temmuz 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılır. Oldukça köklü tarihinde sayısız medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapan Hatay’da mutlaka görülmesi gereken yerleri listeledik. Listemizin ilk sırasında Hatay Arkeoloji Müzesi yer alıyor. 

Hatay Arkeoloji Müzesi: 2011 yılı itibarıyla eser sayısı 35 bini geçen Hatay Arkeoloji Müzesi, mozaik ve tarihi eser bakımından oldukça zengindir. Şehrin binlerce yıllık tarihine tanıklık etmek isteyenlerin mutlaka uğraması gerekir. 

Habib-i Neccar Camii: Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilen Habib-i Neccar Camii tarihi 638 yılına kadar uzanır. Üç semavi dinden de izler taşıyan bu şehirde kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir. 

Hıdırbey Musa Ağacı: Tarihinin 3 bin yıl öncesine kadar gittiğine inanılan Hıdırbey Musa Ağacı, Hatay’ın sembolleri arasındadır. Her yıl on binlerce turistin görmeye geldiği bu ağaç, totalde 1000 metrekarelik alana yayılıdır. Ayrıca Hz. Musa’nın elindeki asayı toprağa saplaması sonucu yeşerdiğine inanılır. 

Titus Tüneli ve Beşikli Mağara: Milattan sonra 69 ile 81 yılları arasında şehri sel baskınlarından korumak için Roma İmparatoru Vespasian’ın başlattığı çalışmaların oğlu Titus tarafından tamamlanmasıyla ortaya çıkan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Hatay’ın en turistik noktasıdır. 

St. Pierre Kilisesi Anıt Müzesi: Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği ve ilk kez Hz. İsa’ya inanan cemaatin Hristiyan adını aldığı yer olarak bilinen St. Pierre Kilisesi Anıt Müzesi, aynı zamanda Hristiyanlığın da ilk kilisesidir. Katolik inancının yayılmasında önemli yer tutan kilise, günümüzde müze olarak kullanılsa da her yıl 29 Haziran’da Katolik Kilisesi tarafından ayin düzenlenir.

Hatay’da Ne Yenir?


Yöresel mutfağı oldukça zengin olan Hatay’da mutlaka denenmesi gereken yemekler vardır. Bilet Dükkanı olarak sizler için bu lezzetleri listelerken ilk sıraya pek tabii künefeyi koymayı ihmal etmedik. 

Künefe: Hatay’ın ve gönüllerin baş tacı olan künefe, tatlıseverlerin kesinlikle es geçmemesi gereken bir lezzettir. Sonuçta anavatanı Hatay’ın kendisidir. Yapımında tuzsuz peynir, kadayıf ve sade yağ kullanılan bu lezzet, şerbetle daha sıcacıkken buluşur ve yine sıcak olarak servis edilir. 

Oruk: Anadolu topraklarının bizlere en güzel hediyelerinden biri olan içli köftenin Hatay versiyonudur. Denenmesi şiddetle tavsiye edilir. 

İskenderun Döneri: Günümüzde Türkiye’nin hemen her yerinde meşhur olan ve bulunabilen İskenderun dönerinin aslı pek tabii Hatay’da yenenidir. Bol soslu ve Antakya acı biberi ile buluşan bu tavuk dönerin tadına doyum olmaz. 

Humus: Nohut’un en güzel ve doyurucu hallerinden biri olan humus, çoğu yerde meze olarak servis edilir. Haşlandıktan sonra teker teker zarlarından soyulan nohutların tahin, kimyon, limon ve zeytinyağı ile beraber pürüzsüz bir kıvama gelene kadar püre şeklini almış halidir. 

Muhammara: Yapımı hem basit ve hızlı hem de bir önceki günden kalan ekmekleri değerlendirmek için harika bir usul olan muhammara, ekmek, salça, sarımsak, ceviz ve baharatların muhteşem buluşmasıdır. Meze olarak servis edilir. 

Mütebbel: Esasında üç ana malzemeden oluşan mütebbel, patlıcan, tahin ve yoğurdun en güzel şekilde bir araya geldiği halidir. Soğuk sıkım zeytinyağı ile servis edilir. 

Biberli Ekmek: Hatay kahvaltılarının baş aktörü hiç şüphesiz biberli ekmektir. Acı sevmeyenlere bile kendini sevdirir. 

Kömbe: Dantel gibi ince ince süslenmiş şekilleriyle enfes bir tatlı alternatifi olan kömbe, Hatay’ın yöresel lezzetleri arasında ilk sıralardadır. Hurma, ceviz ve şekerin hamur içerisine doldurularak pişirilmesiyle oluşan ve esasında bir kurabiye çeşidi olan kömbe, dışındaki çıtır çıtır susamları ve özel baharat karışımı ile çok sevilir. 

Kağıt Kebabı: Hatay’da mutlaka denenmesi gereken bir lezzet de tabi ki kağıt kebabıdır. Elde zırh ile kıyılan etten yapılan ve ardından salça ile baharatlarıyla buluşan kağıt kebabı, bu şehirde ana yemekler arasında en favori olanı. 

Tepsi Kebabı: Bir diğer ismi de lahm-ı sini olan tepsi kababı, kağıt kebabıyla ufak benzerlikler taşısa da sebzesi, eti, bol domates sossuyla pişmesi ve pek tabii lezzetiyle ondan ayrılır. Şehrin yöresel lezzetleri arasında olan tepsi kebabı, Hatay’da mutlaka denenmelidir. 

Zahter Salatası: Taze zahter otuyla yapılan bu salata, hem oldukça ferahlatıcı hem de bir o kadar lezzetlidir. 

Sürk: Bir nevi peynir çeşidi olan sürk, acı biber, baharat ve çökeleğin yoğurulduktan sonra güneşte kurutulmasıyla oluşuyor. Sonuç olarak baharatlı tatları sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet ortaya çıkıyor.

Hatay’da Alışveriş Yapılacak Yerler


Gezilip görülecek yerleri ve tadılacak yöresel lezzetleri olduğu kadar alışveriş yapılacak yerleri de bulunan Hatay’ın kesinlikle uğramanız gereken alışveriş yerlerini sizin için seçtik. Bunlar; Uzun Çarşı, Baharatçılar Çarşısı, Harbiye Caddesi, Park Forbes AVM