Azerbaycan Gezisi Hakkında 10 Tüyo

Azerbaycan, Türkiye’den gitmesi en kolay ülkelerin başında geliyor. Bilet Dükkanı olarak Azerbaycan Gezisi Hakkında 10 Tüyo başlıklı yazımızda, Azerbaycan hakkında kısa ama oldukça gerekli ve bilmeniz gereken konulara değineceğiz.

29 Eylül 2023 8dk okuma

Seyahatseverler, toplanın! Bu seferki yazımızda siz gezginlere Azerbaycan gezisi hakkında 10 tüyo vereceğiz. 

Kardeş ülke Azerbaycan için en çok söylenen sözün “İki devlet, tek millet” olduğunu duymuşsunuzdur. Gerek kültürel gerekse de dil olarak oldukça benzer, yer yer de aynı olduğumuz Azerbaycan, Türkiye’den gitmesi en kolay ülkelerin başında gelmekte. Zira, kimlik kartı ile ziyaret edebileceğiniz kardeş ülke Azerbaycan aynı zamanda da komşumuz olma özelliğini taşıyor. Komşumuz diyoruz çünkü Azerbaycan Özerk Hükümeti’ne bağlı bir şehir olan Nahçıvan da aslında Azerbaycan’ın bir şehridir. 

Bilet Dükkanı olarak Azerbaycan Gezisi Hakkında 10 Tüyo başlıklı yazımızda, sizler için özel olarak derlediğimiz konulara geçmeden önce, Azerbaycan hakkında kısa ama oldukça gerekli ve bilmeniz gereken konulara değineceğiz. Azerbaycan uçak bileti ile yapacağınız yolculuk öncesi, seyahatinizi daha verimli nasıl geçirebileceğinize dair geniş bir bilgiye ulaşmak isterseniz, yazımızı mutlaka okumalısınız. İşte Azerbaycan hakkında kısa bilgiler…

azerbaycan-4.webp

Azerbaycan Hakkında Kısa Bilgiler


Azerbaycan, 2021 yılı verilerine göre 10,14 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Başkenti Bakü olan kardeş ülkemizin ismi, ‘Ateş Ülkesi’ anlamını taşımaktadır. Başkenti Bakü ise ‘Rüzgarların Şehri’ manasındadır. Ülkenin ismi, Azerbaycan gezilecek yerler listesinin ilk gezi noktaları olan Ateşgah ve Sönmeyen Ateş’ten gelir. Başkent Bakü’nün ismi ise; Hazar’ın rüzgarları ile dövülen bir şehir olmasından ileri gelir. Ayrıca Azerbaycan Türkçesi, tıpkı Türkiye Türkçesi gibi Oğuz grbu Türkî diller grubunda yer aldığından, Türkler tarafından kolay anlaşılabilir ve öğrenilebilir bir dildir. Hatta, dünyada Türkiye Türkçesine en çok benzeyen dil Azerbaycan Türkçesidir. 

86 bin 600 kilometrekarelik yüzölçümü bulunan Azerbaycan, cumhuriyet ile yönetilir. 77 şehri bulunan kardeş ülkemizin haritadaki şekli ise adeta bir kartalı andırır. 11 büyükşehri bulunan Azerbaycan’ın en büyük şehri ise başkenti Bakü’dür. Öte yandan Azerbaycan, kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren ilk Türk devletidir. 28 Mayıs 1918’de tanınan bu hak, daha sonrasında 1920’de Rus işgaline maruz kalan kardeş devletimizde bir süre kullanılamamıştır. 18 Ekim 1991’de bağımsızlığını yeniden eline alan Azerbaycan, günümüzde dünyanın sayılı petrol rafinerisine sahip ülkeler arasındadır. Gerek petrol yataklarına ev sahipliği yapıyor oluşu gerekse de ekonomide doğru hamleler yapmasından dolayı da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine ve en değerli 15 para biriminden birine sahip olmasıyla öne çıkar.

Azerbaycan'da Gezerken Bunları Unutmayın!


Kardeş ülkemiz Azerbaycan Cumhuriyeti hakkında temel bilgileri verdiğimize göre artık Azerbaycan gezisi hakkında 10 tüyomuzu da verebiliriz. Azerbaycan gezinizi daha konforlu hale getirmek için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, Azerbaycan otelleri için erken rezervasyon fırsatlarımızdan faydalanabilirsiniz. İşte Azerbaycan gezisi sırasında işinizi kolaylaştıracak 10 tüyo…

azerbaycan.webp

  • Sadece Kimlik Kartı ile Gidebileceğinizi Unutmayın 

    Gezginlerimizin dikkatine! Kardeş ülkemiz Azerbaycan’a giderken yanınıza pasaportunuzu almanız ya da vize çıkartmanız gerekmez. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Azerbaycan’a sadece kimlik kartı ile gidebilme ve 90 güne kadar da vizesiz dolaşım hakkı bulunur.

  • Günlük Kullanımda İşinize Yarayacak Birkaç Kelime Öğrenin

    Öncelikle belirtelim ki Azerbaycan vatandaşlarının yüzde 90’ına yakını Türkiye Türkçesini oldukça iyi bir şekilde anlamaktadır. Bununla birlikte yüzde 80’ine yakını da gayet güzel Türkiye Türkçesi konuşmaktadır. Her ne kadar aynı dil grubunda yer alan iki birbirine yakın dil de olsa Azerbaycan seyahatiniz boyunca gerek ziyaret ettiğiniz ülkeye ve insanlarına saygı açısından gerekse de kendinizi daha iyi hissetmek amacıyla birkaç kelime bilmenizde fayda olacaktır. Bilet Dükkanı olarak sizin için günlük konuşmada işinizi kolaylaştıracak birkaç örneği derledik. İşte onlar… 

  1. Afiyet Olsun / Nuş Olsun
  2. Nasılsın? / Necesen?
  3. Bu adrese nasıl gidebilirim? / Bu ünvana nece gede bilerem?
  4. İyiyim, sağ olun. / Men yaxşıyam, teşekkürler.
  5. Bunun fiyatı ne kadar? / Ne qedere başa gelir?
  6. İyi akşamlar / Axşamınız xeyir
  7. Hoşça kalın / Xudahafiz
  • Yöresel Yemeklerini Tatmayı İhmal Etmeyin

    Sadece Kimlik Kartı ile Gidebileceğiniz Ülkeler başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz üzere, Azerbaycan’ın oldukça köklü bir yeme – içme kültürü, bir o kadar da zengin bir mutfağı vardır. Bu nedenle Azerbaycan gezisi hakkında 10 tüyo vermekten söz ediyorsak bu kesinlikle yöresel yemeklerini tatmayı ihmal etmemeniz olur. 

    Azerbaycan’a kadar gitmişken mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında ‘Şah Pilavı’ gelir. Ayrıca düşbere, gutab, bozbaş, dovğa çorbası, ponçik ve şeki helvası da yine Azerbaycan’da mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasındadır.

azerbaycan-2.webp

  • Sağlam Bir Gezi Listesi Hazırlayın

    Azerbaycan, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Hazar Denizi’nin kıyısında bulunan başkenti Bakü’nün kendine hayran bırakan sahili ve bulvarının yanı sıra; Yanar Dağ, Ateşgah, Şirvanşahlar Sarayı, Bib-i Heybet Camii, Ateş Kuleleri, İçeri Şehir, Kız Kalesi, Azerbaycan Halı Müzesi ve Bakü Minyatür Kitap Müzesi kesinlikle ama kesinlikle gezilecek yerler listenizde yer almalıdır. 

  • Seyahat Takviminize Dikkat Edin

    Gezi takviminize göre yanınıza kıyafet almayı ihmal etmeyin. Zira yurt dışı seyahatlerinde yaşanabilecek en büyük sorun, gidilecek ülkenin hava durumuna hakim olmamaktır. Bu nedenle de seyahatiniz öncesi, Azerbaycan’da gideceğiniz şehrin en az 10 günlük hava durumu tahminlerine göz atın ve valizinizi ona göre ayarlayın. Bu arada, valiz hazırlarken zorlanmak istemiyorsanız Bilet Dükkanı olarak sizler için daha öncesinde yazdığımız “En Pratik 7 Valiz Hazırlama Taktiği” yazımıza göz atabilirsiniz. 

  • Reçellerini Mutlaka Deneyin

    Azerbaycan’a reçeller diyarı desek abartmış olmayız. Birbirinden güzel reçeller, kardeş ülkemizin çay kültürüne eşlik eder. Neredeyse Türkiye kadar çay tüketilen Azerbaycan’da, çayların yanına mutlaka damak tatlandırıcı olarak organik reçel ikram ederler. Genellikle eski usul, yani güneşte demletme yöntemi ile yapılan reçellerden en meşhur olanı ise ak kiraz reçelidir. Zira ak kiraz reçeli Azerbaycan mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir. 

  • Yöresel Ürünlerini Almadan Dönmeyin

    Azerbaycan’ın el dokuma halıları dünyaca meşhurdur. Zira Azerbaycan Halı Müzesi de bu nedenle kurulmuştur. Birbirinden güzel ve tamamı el dokuması olan bu kadim Türk geleneği figürlerini üzerinde barındıran halılar, alışveriş listenize eklemeniz gereken hatıratlar arasında bulunmalı. 

    Azerbaycan gezinizde almanız gereken yöresel ürünler pek çokçadır. Azeri hançeri, halı çanta, chiraf, kulaghayi ve armudu çay bardağı da yine kesinlikle kardeş ülkeden almanız gereken hediyelik eşyalar arasındadır.

azerbaycan-3.webp

  • Havyarın Diyarında Olduğunuzu Unutmayın

    Azerbaycan Cumhuriyeti, petrolün olduğu kadar havyarın da diyarıdır. Dünyanın havyar ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Azerbaycan’da kesinlikle denemeniz gereken lezzet olan havyarın pek çok farklı çeşidini de bulma ve deneyimleme imkanınız olduğunu unutmayın.

  • Pürüzsüz Bir Cilt için Petrol Kaplıcalarına Uğrayın 

    Size kardeş ülkemizin bir petrol diyarı olduğunu söylemiştik. Naftalan olarak da geçen bu madde, pek çok hastalığa da iyi gelmektedir. Özellikle dermatolojik, nörolojik, ürolojik, jinekolojik ve de kas-iskelet sisteminde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan neftalan, Azerbaycan’ın en ünlü kaplıcalarının ham maddesidir. Ülkenin dört bir yerinde bulunan bu petrol kaplıcaları, özellikle kardeş ülkenin Naftalan Bölgesi’nde konumlanır. 

  • Kültürlerindeki Önemli İsimleri Tanıyın

    Azerbaycan, kadim Türk öğretilerini ve kültürünü günümüzde en iyi yansıyan ve dahi yaşayan ülkelerden biridir. Bununla birlikte geliştirdiği sanatlar da Türk sanat tarihinde önemli yer tutmuştur. Öte yandan, Rus işgali sırasında Sovyet Rusya’nın kültüründen de etkilenmiş ve sanattaki çıkarımlarından bazılarını yeni nesle adapte etme imkanı da bulmuştur. 

    Bir ülkeye giderken, o ülkenin sanat tarihi hakkında da kısmen bilgi sahibi olmak gerekir. Biz de Bilet Dükkanı olarak sizler için Azerbaycan’ın sanat tarihindeki en önemli isimleri listeledik. 

  1. Azim Azimzade: Karikatüristtir. Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı Ulusal Unvanı sahibidir.
  2. Cabbar Karyağdıoğlu: Besteci ve hanendedir. Onur Rozeti Nişanı sahibidir. 
  3. Kamil Jalilov: Halk müziği tarzındaki nefesli enstrümanları çalan sanatçıdır. 
  4. Alim Kasımov: Esas Azerbaycan müziği olan Muğam’ın dünyadaki sayısı yorumcularındandır. UNESCO Müzik Ödülü sahibidir. 
  5. Rübabe Muradova: Mezo-soprano opera sanatçısı, hanende ve oyuncudur. 
  6. Kara Karayev: Azerbaycan müziğinin önde gelen isimlerindendir. Besteci, eğitimci ve pedagog olan Karayev, Üzeyir Hacıbeyov’dan sonra Azeri müziğinin ikincil önemli bestecisi olarak kabul edilmektedir. 
  7. Nesimî: 14’üncü yüzyılda yaşamış olan, dünyaca ünlü Azeri divan şairidir. 
  8. Niyazi Hacıbeyov: Orkestra şefi ve bestecidir. Azerbaycan SSC Devlet Ödülü başta olmak üzere pek çok ödül sahibidir. 
  9. Hajibaba Huseynov: Şair ve pedagogtur. Azerbaycan SSC Devlet Ödülü sahibidir. 
  10. Leyla Badirbayli: Tiyatro ve sinema oyuncusudur. Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı ve ikinci dereceden Devlet Stalin Ödülü sahibi bir sanatçıdır. 
  11. Üzeyir Hacıbeyov: Doğu aleminde operanın yaratıcısıdır. Bilim insanı, orkestra şefi, yazar ve tercümandır. Azerbaycan müzik biliminin temelini oluşturmuştur. 
  12. Habib Bey Mahmudbeyov: Azerbaycan tarihinin en önemli eğitimcisidir. 
  13. Ahmed Ağdamski: Opera sanatçısı ve oyuncudur. 
  14. Alesker Alekperov: Lenin Nişanı sahibi oyuncudur. 
  15. Hüküme Kurbanova: 1965’te En İyi Sovyet Kadın Oyuncusu seçilen oyuncudur. 
  16. Hüseynkulu Sarabski: Yönetmen, operacı ve oyuncudur. 
  17. Rövşen Almuratlı: Yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncudur. Yazdığı pek çok tiyatro oyunu kapalı gişe oynamıştır. 
  18. Settar Behlulzade: Azerbaycan halk ressamıdır ve ülkesindeki manzara resimlerinin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Kızıl Bayrak İşçi Nişanı sahibidir. 
  19. Mirza Kadim İrevani: 19’uncu yüzyılda yaşamış olan bezeme ve portre sanatçısıdır. Pano resminin temelini atan kişi olarak da tanınır.

azerbaycan-5.webp

Azerbaycan kültüründe sanatın ve sanatçının rolü oldukça büyüktür. Yukarıda belirttiğimiz önemli isimlerin yanı sıra Fuad Abdurrahmanov, Ömer Eldarov, Oktay Sadıkzade, Azim Azimzade, Arif Huseynov, Behruz Kengerli, Keyser Karşıyeva, Jalal Garyaghdi, İlyas Efendiyev, Mikail Müşfik, Süleyman Rüstem, Mirza Fetali Ahundov, Sakine Ahundzade, Bahtiyar Vahapzade, Hurşidbanu Natevan ve Abdullah Şaik de bilmeniz gereken isimlerdendir. 

29 Eylül 2023 8dk okuma

YORUMLAR

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
66 Yazı

Benzer Yazılar